Geschreven door

Marcel Warnaar

Marcel Warnaar

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Kruip achter het stuur van uw financiële planning

Weblog | 17 maart 2014

Als ik de motorkap van mijn auto open doe, sta ik schaapachtig naar de motor te kijken, maar achter het stuur ben ik redelijk in controle, al zeg ik het zelf. En als er iets mis is, laat een knipperend lichtje op het dashboard me weten dat ik naar de garage moet. Zoiets zou ik in mijn financiële planning ook wel willen!

Financiële planning, is dat niet alleen voor de happy few? Hebben die nog budgettips nodig? Past dat onderwerp wel bij het Nibud?

Toch wel ja. Wij vinden dat iedereen zich met zijn eigen lange-termijn financiële planning zou moeten bezig houden. Of liever gezegd, dat iedereen grip op zijn financiën heeft. We weten dat het verliezen van grip veel nadeliger is voor mensen dan een inkomensachteruitgang. Voor mensen met een laag inkomen is grip op de korte termijn noodzakelijk, bij hogere inkomens is dat minder nodig: zij kunnen immers een stootje hebben. Maar voor hen is grip op de lange termijn weer een must.

Achter het stuur

Betekent dat dan dat u zich moet verdiepen in alle ins en outs van ingewikkelde financiële producten? Als u dat leuk vindt, prima, maar het hoeft niet. Zoals gezegd, weet ik ook niet veel van de motor van mijn auto, maar aan het stuur red ik me prima. En gelukkig zitten er op mijn dashboard alarmlichtjes. Als er iets mis is, geeft de auto het signaal dat ik z.s.m. naar de garage moet. Knipperende alarmlichtjes voor mijn financiële planning als een ontwikkeling daartoe aanleiding geeft, lijken me ook erg handig!

Financiële evaluatie 2013

Zover is het (nog) niet, en dat betekent dat u zelf de vinger aan de pols moet houden. Een vervelend klusje, maar deze maand is daar uitermate geschikt voor. Nu u bezig bent met het invullen van uw belastingformulier, is dat een mooie gelegenheid om het afgelopen jaar financieel te evalueren.

Wat zijn uw alarmlichtjes?

Leg uw belastingaangifte van 2013 eens naast die van 2012. Kijk eens naar het totaal van de banksaldi. Heel makkelijk, die levert de belastingdienst zelf aan. Door beide totalen te vergelijken kunt u zien wat uw jaarrendement is geweest. Hopelijk is het gestegen: wellicht heeft u goed belegd, of heeft u veel gespaard of overgehouden? Of is het gedaald?

Misschien heeft u een eenmalige uitgave gedaan: een nieuwe auto of een verbouwing kan er flink inhakken, of gaat er structureel meer uit dan er binnenkomt? Dat zou zo’n alarmlichtje kunnen zijn. (Let trouwens wel op dat u eventuele leningen netjes verrekent.)

En wilt u het helemaal mooi doen, neem dan ook de WOZ-waarde en de stand van uw hypotheekschuld mee. Heeft u op kunnen sparen tegen de waardedaling van uw huis? Nog zo’n alarmlichtje.

Veel werk? Volgens mij niet…

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marcel Warnaar

Marcel Warnaar

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

15 juni 2020

Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

lees meer › Persbericht
30 juni 2020

Van uitkering naar werk

lees meer › Nieuwsbericht
23 juni 2020

Nibud Jaarverslag 2019

lees meer › Nieuwsbericht
16 juni 2020

‘Hele grote minnen’ voor huishoudens met inkomensterugval

lees meer › Nieuwsbericht

Geldkrant Personeelskrant: ‘Ons doel is absoluut bereikt’

Het Personeelsfonds van het ministerie van Financiën liet speciaal voor het 60-jarig jubileum een Geldkrant op maat ontwikkelen.

lees meer › Praktijkverhaal

Vroegsignalering: het bereiken van inwoners

Het Nibud biedt diverse middelen om een hoger bereik bij inwoners te realiseren.

lees meer › Artikel
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
04 juni 2020

Met de Geldwijzer Studenten helpt het Nibud geslaagden financieel op weg

lees meer › Persbericht
29 mei 2020

Door crisis meer aandacht voor rol financiële educatie

lees meer › Nieuwsbericht
25 mei 2020

Negenduizend huurders met betalingsproblemen

lees meer › Nieuwsbericht
19 mei 2020

Maximale rentes kredieten tijdelijk verlaagd

lees meer › Nieuwsbericht
18 mei 2020

Drie maanden collegegeld voor vertraagde afstudeerders

lees meer › Nieuwsbericht