De kosten van huisdieren

Als u overweegt een huisdier aan te schaffen, spelen allerlei factoren mee in die beslissing. De financiële gevolgen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Het kan inzicht bieden om de kosten op een rijtje te zetten, ook als u al een huisdier heeft.

Huisdieren kosten geld. De kosten van huisdieren laten zich niet uitdrukken in één gemiddeld bedrag. Het bedrag is afhankelijk van het soort huisdier, maar ook de grootte van het huisdier. De kosten voor een teckel zullen bijvoorbeeld lager zijn dan voor een herdershond. In onderstaande checklist is terug te vinden met welk soort uitgaven rekening gehouden moet worden.

Checklist kosten

De kosten van huisdieren zijn opgebouwd uit diverse uitgavenposten. Klik in de checklist hieronder op een onderwerp voor meer informatie en de eventuele bedragen waar u aan kunt denken. Het gaat daarbij met name over de hond omdat dit een populair huisdier is en de kosten relatief hoog zijn.

De prijzen van dieren lopen enorm uiteen. Het is daarom slim om eerst voor uzelf te bepalen welk bedrag u wilt en kunt besteden. Wat vindt u belangrijk: een bepaald ras of uiterlijk, een stamboom, of een dier een beter leven geven? Oriënteer u op het aanbod via internet en vraag andere mensen naar hun ervaringen. Zo krijgt u inzicht in wat een redelijk bedrag is.

Let op: duur hoeft niet altijd gezond te betekenen!

Een dier uit het asiel is goedkoper dan een pup of kitten van een erkende fokker.  Een raskat kan bijvoorbeeld meer dan 1.000 euro kosten.

Chippen en registreren is verplicht voor honden. Voor katten die niet meegaan naar het buitenland geldt dat niet. Aan chippen en registreren (en het wijzigen van de gegevens) zijn kosten verbonden. Bij een dierenarts of het asiel liggen de kosten tussen de 25 en 55 euro (soms is dat inclusief registratie). Sommige huisdierverzekeraars vergoeden (een deel van) de chipkosten. Voor de registratie bepalen databanken zelf hun prijs. Jonge pups zijn vaak al gechipt en geregistreerd.

Er is een groot aanbod van hondentrainingen en -cursussen: Puppycursus, Pakwerk, Gehoorzaamheid, noem maar op.  Lessen beginnen ongeveer vanaf 15 euro per uur. Vraag goed na wat inbegrepen is (examen, certificaat) en wat de voorwaarden zijn. Mag u een les inhalen? Veel hondenscholen bieden ook individuele trainingen aan (bijvoorbeeld bij gedragsproblemen), deze lessen zijn vanzelfsprekend duurder.

Tip: vergelijk prijzen, aanbiedingen en ervaringen van anderen in uw omgeving voor u een keus maakt.

Benodigdheden van dieren (zoals huisvesting) zijn voor een deel onmisbaar, voor een deel handig of gewoon leuk. De kosten kunnen flink oplopen, denk bijvoorbeeld aan: een aquarium met toebehoren, mand, kussen, bench, riempjes, hok, kattenluikje, kattenbak, mand of tas voor vervoer, fietskar, hokken en bodembedekking, buitenrennen, krabpaal, eet- en drinkbakken, speelgoed en borstels.

U kunt minder uitgeven door bijvoorbeeld een bench tweedehands over te nemen of door niet meteen alles te kopen, maar eerst na te gaan waar uw huisdier behoefte aan heeft.

De kosten van dierenvoeding lopen ver uiteen, net als de opvattingen over wat de beste voeding is. Voor advies kunt u terecht bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Reken om goed te kunnen vergelijken het bedrag door naar kosten per maand. Denk ook aan kauwbotten, vitamines en andere voedingssupplementen.

Ook voor de verzorging van uw huisdier is het soms nodig een bedrag te reserveren. Denk bijvoorbeeld aan de hondentrimmer, kleding voor kleine exemplaren, shampoo en andere verzorgingsproducten (zoals anti-vlooien middelen).

De kosten van de dierenarts bestaan uit vaste en variabele kosten. Onder de vaste kosten verstaan we de kosten van inentingen (en papieren), check-up, weegmoment, gebitscontrole en ontwormingskuren. Reken hiervoor op een bedrag van ongeveer 150 euro per jaar.

Daarnaast zijn er eenmalige kosten, zoals bijvoorbeeld de kosten van castratie of sterilisatie (voor een hond rond de 300 euro, voor een kat rond de 100 euro), of van medische behandelingen zoals een echo, operaties, fysiotherapie, medicijnen en crematie. Omdat deze kosten hoog kunnen oplopen, kunt u overwegen om een verzekering voor uw huisdier af te sluiten.

Tip: Bespreek met uw dierenarts de voors en tegens van behandelingen en de kosten die daarbij komen kijken. Neem als het kan niet direct een beslissing maar vraag of u er even over na kunt denken.

Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. U kunt er daarom voor kiezen om uw hond of kat te verzekeren voor ziektekosten, er zijn hiervoor diverse aanbieders. Vergelijk voor u een keus maakt de premie, de voorwaarden en de dekking (het pakket en het maximale vergoeding).  Soms moet u zelf achteraf declaraties indienen, soms stuurt de dierenarts de nota direct door naar de verzekeraar.

Als u zelf voldoende geld achter de hand heeft of voor uzelf vaststelt hoeveel geld u maximaal wilt besteden aan de behandeling, is een verzekering niet per definitie nodig.

Als u een hond koopt of krijgt, geeft u dat aan bij uw gemeente. Soms vinden er ook huis-aan-huis controles door gemeente-ambtenaren plaats. Gemeenten mogen hondenbelasting heffen, maar niet alle gemeenten doen dat ook. Er zijn grote verschillen in de hoogte van tarieven. Voor een volgende hond moet vaak meer worden betaald dan voor de eerste. Kijk op de website van uw gemeente voor een berekening van het bedrag dat u jaarlijks aan hondenbelasting moet betalen.

U kunt uw huisdier meenemen op vakantie. Informeer van tevoren of dat is toegestaan en welke kosten daaraan verbonden zijn. Luchtvaartmaatschappijen hanteren ook regels voor het vervoer van huisdieren. De prijs van een ticket varieert sterk per luchtvaartmaatschappij en of uw hond in de cabine of in het ruim vervoert wordt. Kijk op de website van de maatschappij waar u mee vliegt welke kosten zij rekenen voor het vervoeren van uw hond.

Als uw dier mee de grens over gaat, moet het voorzien zijn van de juiste papieren en inentingen. De voorwaarden daarvoor kunnen per land verschillen. Als uw dier thuisblijft, kunt u kiezen voor een verblijf in een kennel, asiel of dierenhotel.

U kunt daarnaast vaak naar keuze extra diensten afnemen, zoals wandelingen, speciaal voer, nagels knippen of halen en brengen.

Tip: reserveer op tijd en vraag naar de voorwaarden en kosten. In de zomerperiode zit opvang voor alle soorten huisdieren snel vol!

Het kan zijn dat u zelf niet altijd genoeg tijd hebt om uw huisdier de juiste zorg te geven. Er zijn allerlei dienstverleners die u hierin kunnen helpen. Sommige diensten kosten geld, zoals de hondenuitlaatservice (per uitlaatbeurt vanaf 12,50 euro, maar er zijn allerlei abonnementsvormen). Er zijn ook diverse (online) initiatieven (betaald of onbetaald) waarin mensen aan elkaar gekoppeld worden die juist graag af en toe op een dier passen. Sommige mensen combineren dit met een verblijf in hun huis in de zomervakantie. Via internet zijn diverse diensten en initiatieven te vinden.

Ruimte in uw begroting

Net als bij andere uitgavenposten, is het slim om ook bij de uitgave aan een huisdier eerst te bepalen hoeveel ruimte u in uw budget heeft. Misschien kunt u ergens anders op besparen of minder uitgeven door te kiezen voor goedkopere alternatieven (een kleiner dier, minder dieren). Het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud helpt u inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven en te bepalen hoeveel vrije ruimte u heeft.

In de vakantie kan onze hond altijd logeren bij mijn broer. Dat scheelt veel pensionkosten!”

— Marga van Stemerdink, Veendam

Anderen lezen

Grip op abonnementen

Stappenplan met tips bij afsluiten, administreren en opzeggen van abonnementen.

lees meer › Checklist

Betaalmethodes

De voor- en nadelen van alle betaalmethodes op een rij.

lees meer › Artikel