Geschreven door

Marjan Verberk – de Kruik

Marjan Verberk – de Kruik

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Koopkracht, hoe zit dat bij mij?

Weblog | 18 januari 2019

In januari is het voor mij weer de tijd dat ik samen met collega’s de Nibud koopkrachtcijfers uitwerk. En terwijl ik ermee bezig ben, vraag ik me af hoe dit er nu eigenlijk in mijn eigen portemonnee uitziet.

Ik zie vrij positieve cijfers, maar ik hoor ook al die geluiden over hogere lokale heffingen, hogere energiebelastingen, hogere ziektekostenpremies en de btw-verhoging. En die stijgingen liggen bijna allemaal hoger dan de inflatie van 2,4 procent waar het Nibud vanuit gaat. Uit de koopkrachtcijfers blijkt dat ik er een paar tientjes per maand op vooruit ga. Maar ik begrijp heel goed dat veel mensen niet het gevoel hebben dat ze er op vooruit gaan. Positieve koopkrachtcijfers en hogere uitgaven. Het klinkt ook tegenstrijdig. In deze blog leg ik uit hoe het precies zit.

Mijn uitgaven gaan omhoog

Het koopkrachtbedrag is de verandering van het inkomen min de verandering van de uitgaven. Het leven wordt duurder, ook mijn uitgaven gaan omhoog. In totaal ben ik zeker bijna 40 euro per maand meer kwijt en dan heb ik alleen nog maar gelet op de btw-verhoging, de lokale lasten, mijn ov-abonnement, de zorgverzekering en de energierekening.

Veel prijsstijgingen, waar ik vaak niet zoveel aan kan doen. Wel heb ik invloed op de hoogte van sommige uitgaven door op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Ik zit bijvoorbeeld niet vast aan mijn energieaanbieder. Ik ben eens gaan kijken en ik blijk een contract met betere voorwaarden te kunnen afsluiten bij een andere aanbieder. Dus dat heb ik gedaan. Kortom, met overstappen en kiezen voor goedkope varianten van een product kan ik mijn uitgaven iets naar beneden brengen, maar aan vele prijsstijgingen ontkom ik niet.

Waarom ga ik er dan toch op vooruit volgens de koopkrachtplaatjes? Je uitgaven kan je zien als één groot boodschappenmandje waarin alle producten liggen waar je geld aan uitgeeft. Voeding, kleding, maar ook energie, afvalcontainers in de buurt en een zorgverzekering. Sommige van die producten worden flink duurder, andere producten stijgen minder hard of worden zelfs goedkoper, bijvoorbeeld de belasting op elektriciteit. Als je alle prijsveranderingen in dat mandje samenneemt, stijgen de uitgaven met gemiddeld 2,4 procent. Ik denk dat mijn uitgavenpatroon niet heel veel afwijkt van dat gemiddelde uitgavenpatroon, dus van die prijsstijging mag ik wel uitgaan.

Maar mijn inkomen stijgt ook

Maar bij de koopkracht gaat het niet alleen om de verandering van de uitgaven, ook de veranderingen in het inkomen zijn belangrijk. En over mijn inkomen heb ik het nog niet gehad. Dat gaat ook omhoog. Dat komt vooral doordat bijna alle belastingtarieven naar beneden gaan. Dat effect wordt versterkt doordat sommige heffingskortingen voor mij omhoog gaan, zoals de arbeidskorting. Ook gaat het eigen woningforfait omlaag, waardoor ik een minder hoog bedrag voor het bezit van een eigen woning moet optellen bij mijn inkomen. Tegelijk mag ik minder hypotheekrente aftrekken. Maar ik heb een lage hypotheek, dus die beleidsmaatregel heeft niet zoveel invloed op mijn inkomen.

Als mijn inkomen niet zou veranderen, kan ik dus 2,4 procent minder kopen in 2019 en ga ik er op achteruit. Maar mijn inkomen wordt hoger door de lastenverlichtingen die worden doorgevoerd. Dus prijsstijgingen van individuele producten kunnen harder stijgen dan de inflatie, zolang mijn inkomen meer toeneemt dan de uitgaven aan alle producten in mijn mandje bij elkaar, ga ik er toch die paar tientjes per maand op vooruit.

Meer weten?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Geschreven door

Marjan Verberk – de Kruik

Marjan Verberk – de Kruik

Senior wetenschappelijk medewerker

medewerker

Zolang mijn inkomen meer toeneemt dan de uitgaven aan alle producten in mijn mandje bij elkaar, ga ik er toch die paar tientjes per maand op vooruit.”

— Marjan Verberk - de Kruik

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Koopkrachtberekenaar

Bekijk per huishoudtype de verwachte koopkrachtverandering voor komend jaar.

lees meer › Tool

Over koopkrachtplaatjes

Wat kunnen individuele huishoudens met de Nibud-koopkrachtplaatjes?

lees meer › Artikel

Koopkrachtberekeningen regeerakkoord kabinet-Rutte III

Bijstandsgerechtigden en gepensioneerden blijven achter.

lees meer › Onderzoeksrapport
23 januari 2020

De psychologie van koopkracht

lees meer › Blog
23 januari 2020

Antwoorden op uw vragen over koopkracht

lees meer › Blog
23 januari 2020

Vooral werkenden met kinderen gaan er in 2020 op vooruit

lees meer › Persbericht
17 september 2019

Nibud: Koopkracht niet-werkenden stijgt nauwelijks

lees meer › Persbericht
17 september 2019

Koopkracht: het mandje van de inflatie

lees meer › Blog
19 juni 2019

Koopkrachtstijging minder hoog dan verwacht

lees meer › Nieuwsbericht
10 december 2018

Correctie in berekeningen Nibud-rapport Koopkrachtontwikkelingen van werkenden en gepensioneerden 2010-2019

lees meer › Nieuwsbericht
30 oktober 2018

Koopkrachtontwikkelingen gepensioneerden en werkenden van 2010 tot 2019

lees meer › Nieuwsbericht
27 oktober 2017

Nibud: In 2021 koopkrachtstijging van 4 tot 6 procent voor werkende Nederlander

lees meer › Persbericht