Koningsdag: royaal een zakcentje bijverdienen?

Koningsdag is ieder jaar weer een gezellig feest voor jong en oud. Typisch Nederlands is de vrijmarkt waar iedereen probeert royaal een zakcentje bij te verdienen. Of je nu de zolder hebt opgeruimd of op een blokfluit het Wilhelmus speelt, deze tips helpen je hopelijk bij het koninklijk bijverdienen op deze feestdag.

Contant of zonder cash betalen?

Zorg dat je ruim kleingeld op zak hebt en probeer mensen zoveel mogelijk gepast te laten betalen. Of rond de prijzen af. Daarnaast heeft Tikkie voor gelegenheden als Koningsdag de mogelijkheid om te betalen via een QR-code. Als je deze QR-code van tevoren uitprint en ophangt, kunnen je klanten hem scannen en zo betalen. Jij ziet dan direct of het geld is overgemaakt en de bankgegevens blijven voor elkaar verborgen, in tegenstelling tot bij een gewone Tikkie.

Locatie

Net als bij een gewone winkel, heeft de locatie veel invloed op je verkoop. Zorg daarom voor een goede verkoopplek. Dat betekent vroeg opstaan en met een thermosfles koffie en gesmeerde bammetjes je plek verdedigen. Een strategische plek voor je kleedje kan op een drukke hoek zijn of juist dicht bij een toilet of bar. Let op: op sommige plekken mogen alleen kinderen staan.

Opvallen

Zorg dat je kleedje of act opvalt. Versier je kraam, maak opvallende borden of neem een krat mee waar je bovenop kunt staan. Roep een zelfbedachte slogan of spreuk om de aandacht te trekken. Denk ook aan je eigen aankleding. Een grote hoed of kroon, een bijzonder pak om je in te verkleden of een vlag als cape, haal alles uit de kast!

Gunfactor

Laat je smartphone in je zak. Zelfs als je geen klandizie hebt, staat het nogal ongeïnteresseerd als je op je mobiel aan het turen bent. Wees enthousiast en maak oogcontact als je mensen ziet aankomen. Knoop een gesprekje aan met iedereen en wees geïnteresseerd in je klanten. Er staan tientallen mensen op de vrijmarkt, zorg dat jij de gunfactor hebt en men graag bij jou komt kopen.

Maak het aantrekkelijk

Beschouw jezelf als een winkel: daar word je ook naar binnen gelokt door een mooie etalage. Zorg dat je kleedje of kraam geordend is. Dat is best lastig, zeker als je veel aanloop hebt, maar een opgeruimd kraampje met de producten netjes uitgestald, is veel aantrekkelijker voor mogelijke kopers. Sorteer je spullen op categorie, neem kratten mee voor bijvoorbeeld lp’s en zorg dat je een kledingrek hebt om kleding op hangers uit te stallen.

Focus op je gewenste klant

Verkoop je veel kinderkleding en oud speelgoed? Focus je dan op (jonge) ouders en kinderen. Heb je je eigen kledingkast opgeruimd, let dan op voorbijgangers die passen bij jouw kledingstijl en spreek hen aan. Als je bordjes maakt, schrijf dan duidelijk wat je verkoopt, zoals kinderkleding, speelgoed, maar ook merknamen en type product. En denk ook aan muziek ter ondersteuning. Draai K3 en Kinderen voor Kinderen of juist top-40, afhankelijk van je doelgroep.

Verkoop een dienst

Heb je geen spullen om te verkopen? Denk dan aan het aanbieden van diensten, zoals schminken, haren vlechten, maar ook de toekomst voorspellen of complimentjes geven. Het hoeft allemaal niet zo serieus, een grappige gimmick kan leuk uitpakken en zo flink wat centen in het laatje brengen. Als je een instrument kunt bespelen, is dat uiteraard je dienst. Voor verzoeknummers kun je een extra bijdrage vragen!

Spelletjes doen het altijd goed

Blik gooien, het rad van fortuin, een sjoelbak of behendigheidsspelletjes: mensen vinden het leuk om een gokje te wagen. Zo kun je ook een wedstrijden bedenken waarbij je bezoekers laat gokken op welke plek Nederland eindigt op het songfestival of hoeveel oranje tompouces je in 1 minuut kunt opeten.

Wat je plannen ook zijn op Koningsdag, we wensen je een plezierige dag en of je nu koper of verkoper bent: veel succes!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Niet iedereen heeft contant geld op zak, denk na over een manier om digitaal betalen mogelijk te maken.”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Hoe spaar ik voor …

Hoe u het best geld opzij kunt zetten, hangt af van uw doel en uw mogelijkheden.

lees meer › Artikel

Een spaarrekening kiezen

Waar moet u op letten als u een spaarrekening kiest?

lees meer › Artikel
04 juli 2019

Blog Bewust op budget 10: Buffer behaald!

lees meer ›Blog
04 juli 2019

Nibud: Vakantie voor meer mensen te duur

lees meer ›Persbericht
02 juli 2019

GeldChecker: een geldkrant voor jongeren

lees meer ›Nieuwsbericht
02 juli 2019

Overheid verlaagt leeftijd volledige minimumloon

lees meer ›Nieuwsbericht
19 juni 2019

Koopkrachtstijging minder hoog dan verwacht

lees meer ›Nieuwsbericht
17 juni 2019

Blog Bewust op budget 9: Financiële tegenpolen

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Blog: Eerlijk zullen we alles delen

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

lees meer ›Persbericht
05 juni 2019

Reactie op het pensioenakkoord

lees meer ›Nieuwsbericht