Aan afspraken houden
Bij kleedgeld is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Uw kind krijgt een vast bedrag en op is echt op. Je hier aan houden als ouder is niet altijd makkelijk. Onderstaande dilemma’s voor ouders laten dat zien.
- Kwijt… Stel: uw dochter heeft net haar kleedgeld uitgegeven. Ze laat per ongeluk de nieuwe aankopen in de bus staan. Een telefoontje naar gevonden voorwerpen levert niets op.
Wat doet u? Koopt u iets nieuws voor haar? Of is dit een leerzame ervaring om beter op haar spullen te letten?
- Verpest! Uw zoon doet de was. Heel lief, maar nu is het witte t-shirt van zijn zus niet meer wit. Ze eist schadevergoeding.
Laat u uw zoon een nieuw shirt betalen? Betaalt u het zelf? Of kan een ongelukje gebeuren en moet ze dat accepteren van familie?
- Beloning? Zijn vader belooft jullie zoon nieuwe sportschoenen als hij een 8 of hoger haalt voor zijn proefwerk wiskunde. Maar u had net meer kleedgeld afgesproken, zodat hij zelf sportspullen kan kopen.
Beloofd is beloofd? Of gaat het niet door, omdat het niet volgens de afspraak is?
- Buitenkans? Het kleedgeld van die maand is op. Uw dochter ziet ergens een geweldige broek, nu met korting. Als ze moet wachten op de nieuwe maand, is de aanbieding niet meer geldig.
Mag ze een voorschot? Zo ja, hoe hoog mag dat zijn en vanaf wanneer kan ze erom vragen? Of had ze moeten sparen?
- Net te kort! Uw zoon ziet een mooie trui die hij heel graag wil hebben. Zelf vindt u de trui ook leuk. Helaas komt hij net 2 euro te kort.
Legt u dit kleine bedrag bij? Of had hij moeten sparen?
- Nee hoor, ik heb niks nodig! Uw zoon van 16 wil zijn kleedgeld uitgeven aan een computerspel. En dat terwijl de gaten in zijn spijkerbroek zitten!
Is kleedgeld strikt voor kleding? Of is het zijn geld en laat u hem vrij?
Elk kind is anders, ook wat betreft geldzaken. Wat wel en niet kan, hangt af van de situatie, de leeftijd en het karakter van je kind.
Tip: doe samen met je kind de Geldtype-test.
Mijn dochter wilde altijd dat ik dure merkkleding voor haar kocht. Nu ze kleedgeld krijgt komt ze er misschien achter dat merkkleding niet altijd de beste keus is. ”
— Yvonne Bakker, Ritthem