Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Kleedgeld: dilemma’s voor ouders

Weblog | 20 februari 2013

Onze dochter van 12 krijgt sinds een paar maanden kleedgeld. Het is wennen, maar ontzettend leerzaam. En niet alleen voor haar! Ook voor ouders levert kleedgeld dagelijks lastige dilemma’s op.

Het begon natuurlijk met bepalen van de hoogte van het kleedgeldbedrag. En met afspreken wat daar wel en niet van betaald moet worden. Maar omdat we al een jaar ‘proefgedraaid’ hadden, kwamen we daar vrij snel uit. We gingen bij het begin van het schooljaar van start.

Kleedgeld in de praktijk

Met alle duidelijke afspraken dachten wij ouders dat alles zich wel vanzelf zou wijzen. Maar dat bleek in de praktijk toch anders. Bijna wekelijks doen zich vraagstukken rond kleedgeld voor waarbij we opnieuw moeten nadenken hoe we ermee omgaan. Hier een aantal van die dilemma’s op een rij.

Dilemma #1

Op de allereerste middag shoppen mét eigen kleedgeld, laat onze dochter een tasje met een zojuist gekochte trui in een winkel staan. Tien angstige minuten lang lijkt het erop dat ze de aankoop kwijt is. En daarmee de helft van haar maandbudget. Mijn moederhart breekt en de woorden: ‘Liefje, ik koop wel een nieuwe voor je’ branden op mijn tong. Grote opluchting als blijkt dat het tasje gered en bewaard is door een alerte verkoopster…

Dilemma #2

Een nog lastigere uit dezelfde serie. Dochter heeft een leuke trui gekocht en na twee weken verknal ik die in de was. Hij was wit, nu lichtgroen. Ze eist schadevergoeding! Mmmm, natuurlijk voel ik me erg schuldig, maar schade vergoeden past nou niet echt bij mijn beeld van hoe je binnen een gezin met elkaar omgaat. Ook hier worden we gered: met een scheut bleekmiddel wordt de trui weer toonbaar.

Dilemma #3

Vader belooft dochter een paar schoenen als ze zich voor een typecursus aanmeldt en die met een diploma afrondt. Hee, maar was het niet zo dat je nooit moet straffen of belonen met zak- of kleedgeld? En dat kleedgeld juist een vast bedrag moet zijn, zonder extra’s? Dit gaat daar tegenin. Maarja, nu is het al beloofd en we zijn bij ons thuis ook erg van ‘wat je belooft moet je doen’. Volgende keer eerst overleggen als ouders dus!

Dilemma #4

Het kleedgeld van die maand is al op, maar dochter ziet ergens een geweldige broek in de reclame. Als ze moet wachten op de nieuwe maand, is de aanbieding vast alweer voorbij. Mag ze een voorschot? En zoja, hoe hoog mag dat zijn en vanaf wanneer kan ze erom vragen?

Dilemma #5

Dochter heeft nog een tientje voor die maand. Ze ziet ergens heel gave schoenen voor dat bedrag. Bij de kassa aangekomen blijken ze helaas 20 euro te kosten. Wat blijkt: op het bordje stond ‘schoenen vanaf 10 euro’. De aankoop kan dus niet doorgaan … grote teleurstelling. Het schiet weer door me heen: ‘Dit kon ze ook niet weten, had ik het haar niet moeten leren, zal ik bijleggen …’

Dilemma #6

Een recente. Het is carnaval en iedereen mag verkleed op school komen. Dan komt al snel de vraag: ‘Hoort een carnavalsoutfit bij ‘schoolspullen’ (betalen wij), of bij kleding (moet zij betalen). Tja…

Valkuil

Nu alles hier op een rij staat realiseer ik me dat het grote probleem voor ouders is dat je je dochter alles gunt. Het is moeilijk om aan te zien hoe zij met teleurstellingen en keuzes worstelt. Je wilt haar gewoon blij maken! Vooropgesteld dat je zelf voldoende geld hebt, is de valkuil dan dat je denkt dat je daarmee haar probleem kan verhelpen.

Het is dus zaak goed voor ogen te houden dat we haar op de lange termijn blijer maken als ze juist leert omgaan met lastige situaties. We blijven eraan werken, zowel onze dochter als wijzelf!

Komt u ook dilemma’s tegen in de financiële opvoeding? We horen graag welke dat zijn en hoe u daarmee omgaat.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (8)

 • Gerharda op 26 augustus 2019, 13:54

  Wij gaan onze zoon en dochter beide kleedgeld geven. Dochter is 12 en zoon 11, ze gaan volgend jaar beide naar het voortgezet. Beide willen wij hetzelfde bedrag geven. Onze zoon geeft niet veel om kleding (nog niet) en zal waarschijnlijk over houden, onze dochter wel, zeer modebewust. Moeten wij de bedragen hetzelfde houden of kan hier een verschil in zitten. Of beide hetzelfde bedrag?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 26 augustus 2019, 14:36

   Hi Gerharda, wat leuk, twee kinderen en beiden kleedgeld! Elk kind is anders, ook wat betreft geldzaken. Wat wel en niet kan, hangt ook af van de situatie, de leeftijd en het karakter van je kinderen. Ieder kind verschilt in de mate waarin hij of zij om kan gaan met verantwoordelijkheden en de mate waarin het kind wordt beïnvloed door de sociale omgeving (ook binnen hetzelfde gezin). Een leuke tip is om samen de Geldtype-test op scholieren.nibud.nl te doen en bespreek ook samen met zoon en dochter de valkuilen van jullie eigen geldtypes. Wat betreft het bedrag, dat is voor alle middelbare scholieren vrijwel gelijk. Hier lees je er meer over: https://www.nibud.nl/consumenten/kleedgeld/ .

   Beantwoorden
 • Fleur op 12 juni 2019, 11:16

  Hallo, Ik heb hier een probleem dat mijn dochter (15 jaar) haar kleedgeld opmaakt aan snoep, fastfood en cadeautjes. We zijn inmiddels 5 maanden bezig met kleedgeld en ik wacht op het moment dat ze dringend iets nodig heeft. Ik wil niet langer wachten want ik zie haar dikker worden en ik wil dit ook bespreken met haar. Maar wat te doen met het kleedgeld?ze krijgt het nu op haar looende rekening. Ik zit er over te denken om een aparte rekening te openen voor haar kleedgeld. Wat is wijsheid?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 17 juni 2019, 10:07

   Beste Fleur, Kleedgeld is, net als zakgeld, leergeld. Je zou met je dochter de volgende afspraak kunnen maken: • Zakgeld mag je gebruiken om uit te geven aan snoep, cadeautjes, sparen ed. • Kleedgeld is bedoeld om er kleding van te kopen (het idee is dat ze leert plannen). Misschien is je dochter nog niet toe aan kleedgeld. Je zou er daarom voor kunnen kiezen, om: • Haar zakgeld over te maken op haar eigen bankrekening. • Te stoppen met haar kleedgeld te geven (tot ze er wel aan toe is) • Of op een aparte rekening te storten waar ze alleen aan mag komen als ze kleding gaat kopen. Sowieso goed om het gesprek met elkaar aan te gaan, fijn dat je er als ouder zo alert op bent :-)

   Beantwoorden
 • Diane Janssen op 04 september 2018, 17:24

  Hallo Chantal, Je zou ook de gulden middenweg kunnen bewandelen en met haar gaan shoppen en haar een budget voor die dag geven. Ik ga met mijn zonen wel eens shoppen en dan spreek ik met hen af dat ze de beschikking krijgen over een bepaald bedrag. Ze mogen vervolgens zelf weten waar ze dit aan uit geven. Een paar duurdere items of meer goedkopere artikelen. Op is op en als ze toch nog iets willen en ze hebben hier geen geld meer voor, leggen ze of zelf bij of zien af van de aankoop. Het is leuk om te zien hoe ze zelf kiezen en waaraan ze het aan uitgeven. Je kunt daar ook een voorwaarde aan verbinden zoals: je koopt tenminste één korte broek van het geld. Succes, groetjes Diane

  Beantwoorden
 • Leonore op 06 augustus 2018, 20:47

  Hallo Chantal, Misschien zou je je dochter juist wel kleedgeld kunnen geven, waar ze dan echt kleding van moet kopen. Samen met haar kijken wanneer ze iets nieuws nodig heeft en dat dan samen gaan kopen, van háár kleedgeld. Je hoeft niet alles in één keer te doen, maar bijvoorbeeld alleen nieuwe broeken of alleen nieuwe shirtjes. Groetjes, Leonore

  Beantwoorden
 • Chantal op 19 juli 2018, 14:44

  Ik lees op jullie site vooral verhalen over kinderen wiens wensen en uitgavenpatronen groter zijn dan het budget. Maar bij mijn dochter van 14 is het juist tegenovergesteld: zij heeft nooit wensen en vindt het erg moeilijk om geld uit te geven, zelfs aan iets waar ze lang voor heeft gespaard. Ze krijgt volgens jullie richtlijnen de helft van het zakgeld dat leeftijdgenoten ontvangen en kleedgeld krijgt ze niet. Ik zie daar ook geen aanleiding toe want ik vrees dat ze ook geen geld zal gaan uitgeven aan kleding.... Hebben jullie nog tips hoe ik mijn dochter kan begeleiden in het minder krampachtig omgaan met geld? Sparen en financieel geen gekke dingen doen lijkt mooi voor iedere ouder, maar mij lijkt dit ook niet gezond...

  Beantwoorden
  • nibud op 20 juli 2018, 14:59

   Hi Chantal, bedankt voor je berichtje. Dat klinkt waarschijnlijk als een droom voor veel ouders van tieners, maar ik snap je vraag heel goed. Geld uitgeven hoort immers ook bij het leven en je wilt graag dat je dochter dat ook leert door te ervaren. Bij sommige kinderen brandt het geld in hun handen, anderen potten juist alles op. Maar ook oppotters moeten leren geld uit te geven. Voor oppotten kunnen verschillende redenen zijn. Probeer er met je dochter achter te komen waarom zij moeilijk geld uitgeeft. Heeft het iets te maken met controle willen hebben? En denk ook aan het voorbeeld dat ze krijgt: misschien is ze zuinig omdat je zelf ook geen big spender of shopper bent? Ik vraag mijn collega die zich specifiek bezig houdt met kinderen en financiën of zij misschien vanuit onderzoeken of financiële opvoeding tips heeft voor je dochter. Dus daar kom ik nog op terug bij je! Groeten, Nibud Webdredactie

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Rita Zeelenberg

Rita Zeelenberg

Adviseur online communicatie

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
15 september 2020

Koopkracht in coronatijd

lees meer › Blog

Rapport Kunnen woningeigenaren energie-investeringen betalen?

Minstens 2 miljoen eigenhuis-bezitters hebben onvoldoende geld om de verduurzaming van hun woning te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
10 september 2020

Nibud: Minstens 2 miljoen eigenhuisbezitters hebben geen geld voor verduurzaming

lees meer › Nieuwsbericht
09 september 2020

Vijf en financieel wijs?

lees meer › Blog
07 september 2020

Nibud: Doe iets aan betaalbaarheid huren

lees meer › Nieuwsbericht
04 september 2020

Nibud: Scholieren rijker, maar komen nog steeds tekort

lees meer › Persbericht