Kiezen aan de pomp

Weblog – Gea Schonewille | 23 augustus 2016

Een paar weken geleden kocht ik een autootje. Tweedehands, via Marktplaats, maar hij rijdt als een tierelier. Het enige jammere is dat ik nu dus af en toe moet tanken, en dat is vrij duur.

De benzinepomp op de snelweg moet je mijden, dat leerde ik al snel. Daar betaal je al gauw zo’n 10 cent meer per liter, dan in de stad of in het dorp. De pomp om de hoek is vrij goedkoop, maar -tot mijn verbazing-  zeker niet de goedkoopste. Ik reed vorige week langs een benzinepomp en keek mijn ogen uit. Er stonden wel 20 auto’s te wachten tot ze aan de beurt waren om te tanken!

Met z’n allen in de rij

Later hoorde ik dat de benzine die dag extra goedkoop was: geen € 1,45 per liter maar € 1,37 per liter. Vandaar al die mensen…

Wat leverde die actie eigenlijk op? Het ging dus om een korting van 5%. Stel dat een volle tank je € 50,- kost, dan bedraagt de korting dus € 2,50. Ik denk dat de wachttijd minstens een half uur bedroeg, zou dat nou echt voor iedereen die € 2,50 korting waard zijn?

De psychologie achter korting

Hoe kan het dat er zoveel mensen bereid zijn om in zo’n rij te gaan staan? Daar zit een staaltje economische psychologie achter. Het gaat om het aantrekkelijk presenteren van de korting.

Voorbeeld: stel, u wilt wasmiddel kopen, u bent in winkel x en daar kost het wasmiddel 5 euro per pak. Bij winkel y is er een aanbieding: 2 euro per pak. Wat doet u? Waarschijnlijk gaat u (net als ik zou doen) naar winkel y, het is daar immers meer dan de helft goedkoper.

Nu een ander voorbeeld: stel, u wilt een nieuwe televisie kopen, u bent in winkel x daar kost de televisie 755 euro. Bij winkel y is diezelfde televisie in de aanbieding: 752 euro. Wat doet u? Waarschijnlijk  blijft u (net als ik zou doen) in winkel x, want wat is nou 3 euro korting op zo’n groot bedrag?

Framing

Bij de benzinepomp maken ze ook gebruik van deze kennis. Het gaat er om hoe de korting wordt geframed. Door de korting per liter te noemen, lijkt het voordeel heel wat op te leveren. Stel dat er zou staan: € 2,50 korting op een volle tank, zouden deze mensen daar ook een half uur voor in de rij willen gaan staan?

Tank-app

Ook mijn vriend laat zich flink beïnvloeden door de prijzen bij de pomp. Zo heeft hij zelfs een app geïnstalleerd op zijn smartphone met de actuele benzineprijzen per pomp (voor de liefhebber: ja, dat bestaat dus!). Hij ziet het als een sport om zo goedkoop mogelijk te tanken.

Ach, zolang je geen 10 kilometer omrijdt voor 1 of 2 euro winst (omrijden kost immers ook weer benzine), én zolang je tijd genoeg hebt: blijf dan vooral lekker goedkoop tanken! Maar ik… ik rij toch even door bij die lange rij auto’s, ik vind het persoonlijk niet de moeite waard er zoveel tijd in te pompen 😉

En u?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (9)

 • Gert-Jan op 14 januari 2017, 08:45

  Mijn leasecontract stopt. Ik kan de auto (Polo) overnemen of niet. Ik heb heel veel tijd gestopt in wat te doen: ik wil een auto die 5 sterren heeft, en een laag verbruik. Ik koop de Polo. Natuurlijk kan goedkope brandstof wat schelen, maar de grootste besparing zit em in de auto waarmee je rijdt (of, geen auto als die niet nodig is).

  Beantwoorden
 • Jan op 02 januari 2017, 17:24

  Ik tankte laatst voor 1,37€ /L opmerkzaam gemaakt door deze site. Na 5 km stond ik stil de goedkoopste was diesel maar er moest benzine in. Bezuinigen? Zeg je krant op: €300, zeg je vakbond op: €250, programmablad: €65 pol. partij: €200, glossybladen: circa €100, verzekeringen auto, rijwiel, scooter, woning, uitvaart, samen circa €300, verwarming / verlichting led-lampen: circa €150, goede doelen: €50, kapper: €75, levensmiddelen bij LIDL of ALDI kopen: circa €500, glazenwasser: €100, buiten de deur eten: circa €250, andere spaarbank kiezen: 0.4% + andere spaarvormen kiezen? Abonnementen ANWB: €120, vak- en hobbybladen: circa €250". Ik ben vast nog wat vergeten. Hapjes eten en drinken in de AH XL. winkels. Krant lezen bij de apotheek of leeszaal van de bieb. Bij elkaar kunt u circa 2710 euro besparen en dat is toch veel geld in deze tijd.

  Beantwoorden
 • marcel op 07 november 2016, 23:50

  Iedereen kijkt naar de brandstofprijzen per liter, echter zitter er ook behoorlijke verschillen tussen de soort brandstoffen qua verbruik. Dit zit niet tussen de oren, ik ken meerdere mensen die dit ook bemerkt hebben. Op de ene euro 95 kun je zomaar 10 tot 15% verder komen dan op de andere, per km wordt merkbenzine dan ineens goedkoper dan witte benzine en/of is premiumbenzine minder duur dan de literprijs doet vermoeden. Dit hangt echter ook van auto/motortype af, met name motoren (zoals honda vtec) die de mengselverhouding kunnen regelen hebben er profijt van (betere brandstof maakt armer mengsel mogelijk en daarmee een lager verbruik). Ik tank daarom altijd merkbenzine en kies daarin de goedkoopste locaties, per km heb ik dan de laagste brandstofkosten.

  Beantwoorden
 • Anja Rouwenhorst op 07 november 2016, 13:39

  Tijdens mijn woon-werk verkeer komt ik langs vier verschillende pompen. Op de heenweg check ik welke de goedkoopste is, om daar op de terugweg te gaan tanken (als ik tenminste niet met de e-car ben...). En mocht het zo uitkomen, dan plan ik de tankbeurt als ik bij mijn schoonouders op bezoek ben en tank ik in Duitsland. Zij wonen 10 km van de Duitse grens. Breng ik meteen een bezoek aan de Duitse supermarkt en drogisterij, dit scheelt ook aanzienlijk!

  Beantwoorden
 • Dick Thomassen op 11 oktober 2016, 15:59

  Eerlijk gezegd ben ik ook een man die deze app gebruikt om goedkoop te tanken, ik let dan wel op of ik langs die pomp kom. Tevens moet men even doordenken want 2,50 per tankbeurt is niet veel. Persoonlijk tank ik 1x per week en bespaar ongeveer 2,25 per tankbeurt, dat maal 45 weken (7 weken minder in verband met vakantie etc.) per jaar is toch 101,25 euro oftewel een behoorlijke kar boodschappen. En ik heb nog nooit hoeven te wachten bij de pomp moet ik eerlijk zijn.

  Beantwoorden
 • Theo Hoogmoed op 10 september 2016, 00:08

  Ik woon 20 km vanaf de grens in Duitsland, daar kost de brandstof Euro95 na 18.00 uur € 1,26 en op een volle tank van 40 liter bespaar ik al € 8,80 en dan ga ik daar nog boodschappen doen voor 2 weken bij de PennyMarkt voor € 50,00 dan bespaar ik daarop nog eens € 40,00, dus het loont zeker veel geld.

  Beantwoorden
 • w verschuur op 02 september 2016, 11:00

  5% is €2,50 zegt u, dat is wel een brood (bij de aldi wel 2) en als gepensioneerde eet ik geen brood in een half uur op, dus ik wacht wel!!

  Beantwoorden
 • Thieu op 01 september 2016, 22:37

  Ik tank in België 8 euro op een tank en Luxemburg 15 euro als ik daar langskom. Dan zorg ik dat mijn tank nagenoeg leeg is en tank ik niet bij de eerste pomp in Luxemburg want daar ziet het zwart van de gele NL kentekenplaaten. In Luxemburg zijn de prijzen door de staat bepaald en betaal je hooguit 0,002 cent minder. Drie pompen verder staat er bijna niemand. Ik heb tijd genoeg, dus wachten is geen probleem. Mensen kijken is leuk. In Nederland kijk ik bij mijn favoriete stations altijd naar de prijs als ik langskom. De besparingen in Nederland zijn niet zo groot. Omrijden doe ik dus niet.

  Beantwoorden
 • Anneke op 31 augustus 2016, 14:25

  Heel herkenbaar dit verhaal. Ik ben lang geleden al begonnen met uit te rekenen wat een cent prijsverschil per liter uitmaakt op een volle tank. Maar ik blijf mij ook verbazen om mensen die dus inderdaad bereid zijn om voor die cent een eind om te rijden. Als je zo krap zit dat ± €0,30 prijsverschil voor een volle tank echt heel belangrijk is, dan moet je je afvragen of je wel met de auto moet gaan. Misschien zijn er voordeligere manieren om van a naar b te komen. Bijvoorbeeld op de fiets.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht

Meerderjarig? Zelf je administratie bewaren!

Een opgeruimde administratie geeft je als jongere overzicht in geldzaken.

lees meer › Artikel

E-mailcoaching

Word en blijf financieel gezond met de Nibud-programma's voor gratis e-mailcoaching.

lees meer › Tool
07 januari 2020

Nieuwe huurzittingen Amsterdamse rechtbank: een mooi initiatief

lees meer ›Nieuwsbericht
06 januari 2020

Webwinkels moeten schulden aanpakken

lees meer ›Nieuwsbericht
06 januari 2020

FNV sluit zich aan bij Startpunt Geldzaken van het Nibud

lees meer ›Nieuwsbericht
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer ›Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer ›Blog
19 december 2019

Nibud helpt goede geldvoornemens volhouden

lees meer ›Persbericht
19 december 2019

2019: een bijzonder jubileumjaar

lees meer ›Blog
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer ›Blog

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel