In 4 stappen grip op geld

Uw financiën op orde krijgen én houden? Dit stappenplan biedt houvast: een praktische leidraad, gebaseerd op kennis en onderzoek van het Nibud.

Bepaal uw doel

Wat is de belangrijkste reden dat u met uw geldzaken aan de slag wilt? Door uzelf deze vraag te stellen, maakt u het stappenplan concreter, u weet waar u het voor doet. Bijvoorbeeld, ik wil weten of ik te veel uitgeef, of ik minder kan werken, of ik mijn schulden af kan lossen. Of: ik wil me geen zorgen maken over geld.

Aan de slag: stappenplan Grip op geld

Als u alle informatie over uw geldzaken makkelijk kunt vinden, heeft u sneller overzicht. Ook als u financieel advies of hulp zoekt, is het slim om een geordende administratie te hebben.

Aan de slag:

 • Maak de (e-mail)post dagelijks open, gooi spam en reclame weg.
 • Verwerk de post: wordt er iets van u verwacht? Moet u iets betalen?
 • Log regelmatig in op de sites waar uw facturen digitaal worden aangeboden.
 • Bewaar belangrijke post in een ordner met tabbladen.
 • Doe betalingen op tijd.
 • Print digitale post uit of bewaar ze in een map op uw computer.
 • Controleer bankafschrijvingen.
 • Betaal rekeningen automatisch als dat kan.
 • Spreek met uw partner af wie de administratie doet.
  Doet uw partner de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie door. U bent er immers beiden verantwoordelijk voor.

Wat zijn uw inkomsten, heeft u schulden? Waar blijft uw geld? Door een begroting te maken (een overzicht van uw inkomsten en uitgaven) weet u meteen of er financiële ruimte is. En u ziet in één oogopslag wat de rijke, arme en dure maanden zijn.

Omdat dus niet elke maand hetzelfde is, biedt een gemiddelde maandbegroting het meeste overzicht. Reken hiervoor alle inkomsten en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand.

De bedragen vindt u in de bij- en afschrijvingen van uw bankrekening. Contante uitgaven kunt u noteren in een kasboek. Vergeet ook het bedrag dat u maandelijks spaart niet. En het is slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor (jaarlijkse) rekeningen die nog komen

Maak een begroting op papier, op uw computer of met behulp van het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. U ziet direct of uw inkomsten en uitgaven in balans zijn.

U heeft nu alles op een rijtje gezet. Als u alle uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet u of u per maand genoeg geld heeft.

Kijk op Nibud.nl/berekenuwrecht of u recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen om uw inkomen aan te vullen. Vaak moet u deze zelf aanvragen. Heeft u een minimuminkomen? Informeer dan bij uw gemeente of u recht heeft op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.

Bij een tekort kunt u ook uw uitgaven kritisch onder de loep nemen. In het Persoonlijk Budgetadvies ziet u of u aan bepaalde posten meer besteedt dan andere huishoudens zoals dat van u.

U kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes u maakt en waar uw prioriteiten liggen. Wilt u besparen? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat u voor ogen had toen u met uw geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen…  En misschien komt u juist tot de conclusie dat het allemaal goed loopt.

Als u uw doelen of keuzes bijstelt, kan het slim zijn om het stappenplan nog eens te doorlopen. Dat is ook het geval als u uw inkomsten- of uitgavensituatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een verhuizing. Als u snel inzicht heeft in uw nieuwe financiën, voorkomt u geldproblemen.

En later?

Hoe staat u er later voor? Wat betekent een bepaalde keuze (nu) voor uw financiële situatie in de toekomst? Bekijk daarvoor de 4 stappen voor grip op uw geld in de toekomst.

NTR Thuisacademie: Omgaan met geld

“Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over.” Herkent u deze uitspraak? Bekijk dan de tien stappen van de Nibud-cursus ‘Omgaan met geld’. In deze online cursus leert u hoe u inzicht krijgt in uw financiën, zodat u weet waar het geld blijft. De administratie bijhouden ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet.

Voor uw financiële administratie

Er zijn ook speciale software programma’s om een financiële administratie bij te houden. Bijvoorbeeld de Cashflow Manager. Dankzij de Nibud-referentiecijfers in dit programma maakt u gemakkelijk een persoonlijke begroting en vergelijkt u uzelf met Nederlanders in een vergelijkbare financiële situatie.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik wil graag een lange reis maken. Met dit stappenplan kan ik een spaarplan opstellen, zodat ik straks gerust op reis kan. ”

— Mark de Boer, Hoogeveen

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
01 maart 2017

Belastingaangifte? Begin met de administratie

lees meer › Nieuwsbericht

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

Een gezamenlijke administratie

Hoe richt u dat in en welke afspraken maakt u samen? Een checklist.

lees meer › Checklist
16 november 2016

Toekomstdromen van facebook-volgers

lees meer › Blog

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Jaarlijks inkomsten en uitgaven plannen

Invulschema en stappenplan: aan de slag met uw eigen jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan

Wekelijks saldo en uitgaven checken

Zo houdt u grip op uw geld en u kunt ingrijpen als dat nodig is. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

Een administratie inrichten

Grip op uw geld begint bij uw administratie: digitaal en/of op papier. Dit stappenplan helpt.

lees meer › Stappenplan

Nibud-agenda 2017

Nibud-agenda 2017

Grip op Geld. Grip op Tijd. En Grip op Toekomstdromen.

bestel › Product
11 april 2016

Schuldpreventie: van individu naar samenleving

lees meer › Blog
29 maart 2016

Maximaal 1 per klant. Vandaag BTW-vrij. Nu of nooit!

lees meer › Blog