Hoeveel kan ik lenen?

Een kredietverstrekker heeft de plicht om te onderzoeken of u de lasten van een lening kan dragen. Daarvoor moet u informatie over uzelf aanleveren.

De kredietverstrekker houdt bij het bepalen welke maandlasten u kunt dragen in ieder geval rekening met:

 • Uw inkomen
 • Uw huishoudsamenstelling
 • Uw woonlasten
 • Andere kredieten die u nu heeft lopen. Hiervoor doen ze een toets bij Bureau Krediet Registratie.
 • Andere persoonlijke verplichtingen die u heeft
 • Of u in het verleden kredieten wel of niet heeft afbetaald. Hiervoor doen ze een toets bij Bureau Krediet Registratie.

De Risicometer Lenen

Voor u een lening aangaat, is het handig om te kijken of u de lasten daarvan kunt dragen. Met de Risicometer Lenen bepaalt u snel en gemakkelijk of de lening die u wilt afsluiten in uw persoonlijke budget past.

Eerst beantwoordt u een aantal vragen over uw gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten. Vervolgens geeft u aan wat voor leningen u al heeft en wat voor lening u wilt afsluiten. Op basis van al die gegevens geeft de Risicometer Lenen aan of die lening in uw persoonlijke budget past.

Blijft er minder over, dan moet u bezuinigen. Lukt dat? En hoe lang houdt u dat vol? Het is belangrijk om hier eerlijk naar te kijken. Houd daarnaast altijd rekening met onverwachte of extra kosten en met bijzondere uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of betalingen aan alimentatie of kinderopvang.

Houdt u te weinig over? Overweeg dan een andere oplossing. Misschien kunt u de aankoop uitstellen of kiezen voor een goedkoper alternatief (bijvoorbeeld reparatie in plaats van vervanging).

Tip: Twijfelt u of u de maandelijkse lasten kunt dragen? Probeer dan eerst elke maand een vast bedrag te sparen. Lukt dat niet? Sluit dan geen lening af, want dan lukt het waarschijnlijk ook niet om af te lossen.

Vooruit kijken

Een lening brengt financiële verplichtingen met zich mee voor een langere periode. Daarin kunnen zich veranderingen voordoen:

 • Misschien verandert uw situatie, denk bijvoorbeeld aan pensioen, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Kunt u de kosten dan ook nog opbrengen?
 • Verwacht u dat uw uitgaven omhoog gaan? Bijvoorbeeld voor onderhoud aan uw woning? Of omdat uw schoolgaande kinderen meer gaan kosten? Ga na of er dan ook nog ruimte is in uw budget voor aflossing.
 • Zorg dat de lening niet langer loopt dan de periode dat u uw aanschaf gebruikt. Bijvoorbeeld als u een auto koopt. Als u deze auto vijf jaar gebruikt, moet u binnen vijf jaar de lening kunnen afbetalen. Lukt dat niet? Leen dan niet of een lager bedrag..
47 %

van de huishoudens heeft een of meerdere vormen van leningen of schulden

Kleine lettertjes

Let op! Geld lenen kost geld

 • Financiële ondernemingen zijn verplicht in reclame-uitingen voor alle kredieten deze waarschuwing (afkomstig van de AFM) op te nemen. Zo weet u dat bepaalde aanbiedingen eigenlijk een lening zijn.
 • Laat u niet alleen leiden door de genoemde rente, maar kijk ook naar de aflossingsperiode, de kosten per maand en vooral naar de totale kosten van de lening. In de totale kosten van de lening is namelijk verwerkt hoeveel rente u in totaal betaalt. Daarmee kunt u bepalen welke lening uiteindelijk het duurst is.
 • De rente kan lager zijn als u bijvoorbeeld tegelijkertijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ook kan het rentepercentage alleen gelden voor nieuwe klanten of voor een lening vanaf een bepaald bedrag.

Tip: Ook bij aanbieders met een vergunning van de AFM is het belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken.

Als u een klacht heeft

 • Kredietverstrekkers hebben een zorgplicht, dat is vastgelegd in de Wet Financieel Toezicht (Wft). Alle informatie moet duidelijk en ‘transparant’ zijn. Een kredietverstrekker moet een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
 • Heeft u een klacht, stuur dan eerst een brief naar de directie. Als het bedrijf na het volgen van de klachtenprocedure niet met een passende oplossing komt, kunt u uw klacht voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
 • Als u vindt dat een financiële instelling onvoldoende informatie verstrekt heeft of als u een vorm van misleidende reclame over financiële producten tegenkomt, kunt u dat melden bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900 – 5400 540.

Tip: Het Nibud heeft alle soorten leningen voor u op een rij gezet. Zo weet u wat de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen zijn.

Tip: Overweegt u een lening af te sluiten? Op AFM.nl vindt u waardevolle informatie.

Voor mijn nieuwe baan had ik echt een auto nodig. Gelukkig is mijn inkomen nu ruim genoeg om af te kunnen lossen.”

— Myriam Herwijnen, Amsterdam

Anderen lezen

Een telefoon kopen

Als u de kosten in termijnen via de telefoonrekening betaalt, is dat kopen op afbetaling.

lees meer › Artikel

Hoe financier ik een auto?

U kunt een auto leasen, ervoor sparen of geld lenen.

lees meer › Artikel

Risicometer Lenen

Met de Risicometer Lenen bepaalt u snel en gemakkelijk of de lening die u wilt afsluiten in uw persoonlijke budget past.

lees meer › Tool

Een studieschuld bij DUO

Terugbetalen: wat zijn de regels en voorwaarden en wat kun je doen om de kosten te beperken?

lees meer › Artikel

Lenen bij DUO

Studiefinanciering: wie hebben er recht op en hoeveel heb ik nodig?

lees meer › Artikel

Een lening afsluiten?

Overweegt u om een lening af te sluiten? Doe dan deze check.

lees meer › Checklist

Soorten leningen

Alle leningen op een rij. Waar moet u op letten?

lees meer › Artikel

Zelf je schulden regelen

Beginnende schulden kunt u zelf aanpakken.

lees meer › Tool

Het BKR: Bureau Krediet Registratie

Registraties van leningen bij geldverstrekkers.

lees meer › Artikel

Geld lenen aan een ander

Waar moet u op letten als u geld uitleent? Hoe kunt u het beste helpen?

lees meer › Artikel
01 november 2018

Nibud pleit voor strenge acceptatieprocedures bij alle soorten leningen, ook kleine kredieten

lees meer › Persbericht
01 september 2017

Nibud: Studenten lenen om te sparen en blijven vaker thuis wonen

lees meer › Persbericht