Hoe spaar ik voor …

Er zijn veel redenen om geld apart te zetten: voor een buffer, om iets bijzonders te kunnen kopen of doen, of ‘voor later’. Welke manier van sparen (of beleggen) u kiest, hangt af van het doel dat u heeft met het spaargeld.

Eerst een buffer

Het Nibud adviseert altijd eerst een ‘potje’ aan te leggen voor noodzakelijke uitgaven, zoals het vervangen van apparaten. Met zo’n buffer voorkomt u financiële problemen door onvoorziene tegenvallers. Is de buffer op peil en u kunt wat extra’s missen? Dan kunt u denken aan volgende spaardoelen. Meer over slim sparen.

Hoe spaart u voor:

Hoeveel is verstandig?

Welk bufferbedrag is verstandig om achter de hand te hebben? Bereken het voor uw situatie met de Nibud Bufferberekenaar. Lees ook welke kosten er dan onder vallen en hoe u het bedrag opbouwt.

Welke spaarvorm?

Als u geld opzij zet voor onverwachte uitgaven is het belangrijk dat u er direct bij kunt als u het nodig heeft. Zet het daarom op een spaarrekening waarvoor geldt:

 • u kunt flexibel bedragen storten en opnemen, zonder kosten of andere voorwaarden
 • het is mogelijk om (tijdelijk) geen geld op de rekening te hebben staan

Kies voor een vrij opneembare of ’gewone’ spaarrekening, de naam hiervoor verschilt per bank.

Spaart u voor (extra) pensioeninkomen, kies dan voor een manier waarbij u niet zo makkelijk bij het geld kan. Dit voorkomt dat u geld ongemerkt voor andere dingen gaat gebruiken.

Welke spaarvorm?

U kunt kiezen voor verschillende mogelijkheden:

 • sparen op een ‘gewone’ spaarrekening bij een andere bank dan waar u een betaalrekening heeft
 • sparen op een depositospaarrekening waar u een tijd (bijvoorbeeld 10 jaar) uw geld vastzet
 • maandelijks geld inleggen op een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening (ook wel lijfrentespaarrekening)
 • beleggen

Verdiep u in de voor- en nadelen van de verschillende manieren, en lees de Nibud-tips hoe u een keuze kunt maken.

Welke spaarvorm?

De manier waarop u het best kunt sparen voor extra’s, hangt af van:

1) de termijn waarop u het geld nodig heeft

 • heeft u het spaargeld binnen nu en een jaar nodig (bijvoorbeeld voor een vakantie), kies dan een spaarrekening waar het geld direct opneembaar is.
 • kunt u het geld langere tijd missen? Dan kunt u het een tijd vastzetten, via een depositospaarrekening of een spaarrekening die een hogere rente biedt als u langere tijd geen geld opneemt.
 • heeft u geen specifiek spaardoel, kunt u het voor langere tijd missen (minimaal 10 jaar) en kunt u een financieel risico nemen? Dan kunt u ook voor beleggen kiezen.

2) of u in één keer een bedrag opzij kunt zetten
Bij een depositospaarrekening kunt u voor langere tijd geld opzij zetten tegen een vaste rente. Hierbij geldt wel dat u in één keer een bedrag stort. Daarna kunt u niets extra’s storten of opnemen. Wilt u flexibeler zijn? Let dan op dat u een spaarrekening kiest waarbij dat kan.

Wat kost een auto?

Gaat u voor het eerst een auto kopen? Bedenk dan dat er na de eenmalige kosten van de aanschaf ook maandelijkse lasten bij komen. U moet dus behalve geld opzij zetten voor de koop ook kijken of deze vaste lasten in uw maandbudget passen. Dat kunt u nagaan met onze online tool Persoonlijk Budgetadvies.

Welke spaarvorm?

Verwacht u dat u binnen 2 jaar een auto gaat aanschaffen of vervangen? Zorg dan dat u geld op een spaarrekening heeft waarbij u zonder kosten geld kunt opnemen.

Heeft u net een nieuwe auto gekocht? Dan weet u dat het nog even duurt voordat u een nieuwe auto hoeft te kopen. U zou er dan voor kunnen kiezen om:
1) een spaarrekening te kiezen waar u een periode niet bij kan, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Dit heet een depositospaarrekening. Hierbij geldt wel: u legt één keer een bedrag in. Daarna kunt u niets extra’s storten of opnemen tot het einde van afgesproken periode.
2) een spaarrekening te kiezen waarbij u een hogere rente krijgt als u het geld een tijd laat staan, maar waarbij u wel op elk moment geld kan storten. Als u weet dat u het geld de komende paar jaar niet nodig heeft, kan dat gunstig zijn vanwege het feit dat de rente iets hoger is.

Bij de aankoop van een woning kunt u voor maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Voor de aankoopkosten en kluskosten kunt u geen extra hypotheek afsluiten. Het is dus verstandig om tijdig te beginnen voor deze kosten geld opzij te zetten.

 • Met welke kosten moet u rekening houden en hoe hoog zullen deze ongeveer zijn? Maak een inschatting met hulp van onze pagina Sparen voor de aankoop van een woning.
 • Hoe u het best kunt sparen hangt af van de termijn waarop u de aankoop van de woning heeft gepland. Hulp bij de keuze van een passende spaarrekening vindt u hier.

Misschien denkt u weleens na over een investering in de duurzaamheid van uw (koop)woning. Wie daar geld in steekt, kan dit op de langere termijn terugverdienen en er zelfs voordeel op behalen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of uw huis beter te isoleren, kan de maandelijkse energierekening daarna omlaag.

Veel van zulke ingrepen vragen wel een stevige investering. Vaak bieden overheden (rijk, provincie en gemeente)  subsidies aan huishoudens die willen investeren in duurzaamheid. Dat kan de drempel wat lager maken. We hebben informatie waarmee u zich kunt oriënteren voor u verzameld op een speciale pagina.

Welke spaarvorm?

Hoe u het best kunt sparen, hangt af van de termijn waarop u aan de slag wilt met het verduurzamen van uw huis. Op deze pagina leest u meer over de voor-en nadelen van diverse spaarvormen.

Als u spaart voor uw kind of kleinkind, dan is de eerste vraag: wilt u de spaarrekening op naam van het kind of op uw naam zetten?

Welke spaarrekening?

Bij een speciale kinderspaarrekening staat de rekening op naam van het kind. Het is direct beschikbaar voor uw kind als het 18 jaar wordt. Bij kinderspaarrekeningen kan niemand geld van de rekening halen tot die datum.

Wilt u liever op uw eigen naam sparen, dan kunt u kiezen uit een ‘gewone’ spaarrekening, een spaarrekening met voorwaarden of een depositospaarrekening. Ga daarbij voor uzelf na:

 • wil ik éénmalig een bedrag storten of meerdere malen (bijvoorbeeld per maand of per jaar)?
 • wil ik het liefst langere tijd (bijvoorbeeld 10 jaar) niet bij het geld kunnen of wil ik flexibel kunnen opnemen?

Lees meer over soorten spaarrekeningen en de voorwaarden.

Sparen voor studie?

Is uw kind nu jonger dan 4 jaar en wilt u geld opzij zetten voor de toekomstige studie? Dan kunt u ook overwegen om (een deel van) uw inleg te beleggen. Doe dit alleen als u het geld langere tijd kunt missen (minimaal 15 jaar) en u een financieel risico kunt opvangen. Verdiep u van te voren goed in de mogelijkheden. Het online geldplan Studie (klein)kinderen kan daarbij helpen.

Wellicht heeft u voldoende geld achter de hand om onverwachte en noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen, zoals reparaties of onverwachte zorgkosten. Dit noemt het Nibud een buffer. Het is voor elk huishouden belangrijk om voldoende geld achter de hand te hebben om tegenvallende uitgaven te kunnen betalen zonder meteen in de geldproblemen te raken.

Echter, u kunt ook te maken krijgen met dalende inkomsten. U kunt werkloos of arbeidsongeschikt worden of u kunt als zelfstandige met uw bedrijf in zwaar weer komen. Misschien heeft u een verzekering of heeft u recht op een uitkering in zo’n situatie. Toch moet u er ook dan rekening mee houden dat uw inkomsten zullen verminderen. Het is fijn als u in zo’n situatie wat spaargeld achter de hand heeft. Dat geeft u de tijd om te reageren op de nieuwe financiële situatie en de nodige aanpassingen in uw uitgavenpatroon te doen.

Welke spaarvorm?

Als u geld opzij zet voor een onverwachte daling van uw inkomsten is het belangrijk dat u er direct bij kunt als u het nodig heeft. Zet het geld daarom op een spaarrekening waarvoor geldt:

 • u kunt flexibel bedragen storten en opnemen, zonder kosten of andere voorwaarden
 • het is mogelijk om (tijdelijk) geen geld op de rekening te hebben staan

Kies voor een vrij opneembare of ’gewone’ spaarrekening, de naam hiervoor verschilt per bank.

Welk bedrag past in uw budget?

Vraag u altijd voordat u gaat sparen af welk spaarbedrag u goed kunt missen in uw maandelijkse begroting. Vul daarvoor de gratis online tool Persoonlijk budgetadvies in. U zet al uw inkomsten op een rij en ziet vergelijkingsbedragen voor de verschillende uitgavenposten voor uw type huishouden. Dat geeft inzicht in waar u spaarruimte kunt vinden.

Omdat we het geld voor langere tijd kunnen missen en we een risico kunnen nemen, besloten we voor een beleggingsrekening te kiezen.”

— Dries Kalderboer, Cadzand

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Sparen voor de aankoop van een woning

Welk bedrag aan spaargeld moet u zelf hebben als u een woning gaat kopen?

lees meer › Artikel

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel

Geld achter de hand makkelijker maken (2017)

Advies: help mensen om ongemerkt te sparen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Tien procent sparen… is dat realistisch?

Hoe kun je geld opzij zetten als je nauwelijks rond kunt komen? Het Nibud licht toe.

lees meer › Artikel

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Maandelijks tien procent sparen

Hoe pakt u dat aan? Dit stappenplan helpt u om een vast bedrag per maand opzij te zetten.

lees meer › Stappenplan

Sparen, aflossen of beleggen

Deze rekentool helpt u bij de keuze om extra geld te sparen, af te lossen of te beleggen.

lees meer › Tool