Onafhankelijk en betrouwbaar

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijke stichting (not-for-profit) die informeert en adviseert over de financiën van huishoudens.

Al sinds 1979 is het voorkomen van geldproblemen ons doel. We verzamelen kennis en vertalen dit naar bruikbare adviezen en waardevolle tips en tools voor goed omgaan met geld. Bij het Nibud werken verschillende specialisten, bij wie kwaliteit hoog in het vaandel staat. Daarom werken we met wetenschappelijke kennis, recente literatuur en actuele cijfers en inzichten.

Nibud: Wie grip heeft op geld, heeft grip op het leven

Missie

Al sinds 1979 onderzoekt het Nibud hoe mensen met geld omgaan en ondersteunt hen daarbij. Het voorkomen van geldproblemen is ons doel. Wij doen, verzamelen en combineren onderzoek naar financieel gedrag en bestedingspatronen en vertalen deze naar bruikbare adviezen en toepassingen. Wij zorgen voor een onafhankelijke blik op hoe mensen met geld omgaan en laten zien wat financieel gezien mogelijk is.

Onze visie

Iedereen in Nederland zijn geldzaken in balans, nu en in de toekomst, dat heeft het Nibud voor ogen. Onze visie is een Nederland zonder geldproblemen waarbij er door iedereen (professional en consument) rekening wordt gehouden met hoe mensen met geld omgaan en hun financiële mogelijkheden. Wij werken er dagelijks aan deze kennis te verkrijgen, te vertalen en te verspreiden en daarmee mensen te helpen.

1979

het oprichtingsjaar van het Nibud

Referentiebedragen

Referentiebedragen van huishoudfinanciën vormen de basis van het Nibud: van zakgeldbedragen tot bestedingspatronen, van de Nibud-voorbeeldbegrotingen tot de Nibud-competenties voor financiële redzaamheid. Het Nibud is het enige instituut in Nederland dat al meer dan 35 jaar kennis over huishoudfinanciën verzamelt, onderzoekt, analyseert en omzet in praktische adviezen en hulpmiddelen.

Wat doen wij voor professionals?

We vertalen onze kennis op veel verschillende manieren in diensten voor professionals die zich bezighouden met geldzaken van particulieren. We bieden onder andere:

  • Onderzoek en advies
  • Referentiecijfers en rekentools
  • Opleidingen
  • Voorlichtingsmaterialen

Meer informatie over onze producten en diensten voor professionals

Meer weten?

Wijzer in geldzaken

Het Nibud is een partner in het platform Wijzer in geldzaken. Dit is een initiatief van het ministerie van Financiën voor financiële educatie van de consument. Hierin werken zo’n veertig partners uit de financiële sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap. Deze partners zetten zich in om de financiële vaardigheden van consumenten te verbeteren en het financiële inzicht te vergroten zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen.