Grip op abonnementen

Steeds meer producten en diensten worden in abonnementsvorm aangeboden. Denk aan internet en tv, maar ook aan de krant, bloemen, of een maaltijdbox. Hoe houdt u grip op uw abonnementen, en op de kosten ervan?

Vooral leasefietsen, leasemeubels en abonnementen op streamingdiensten zijn in opmars. Dit blijkt uit het onderzoek Abonnementen 2021 van het Nibud. Bijna alle respondenten hebben een of meer abonnementen (99 procent). Huishoudens hebben gemiddeld 14 abonnementen.

Meestal wordt het aantal abonnementen onderschat. Er vallen bijvoorbeeld ook goede doelen, loterijen en sportclubs onder. De belangrijkste redenen om een abonnement af te sluiten zijn het financiële voordeel en het gemak. Toch kunnen de totale maandelijkse kosten ongemerkt oplopen en heeft niet iedereen daar goed inzicht in.

Deze checklist geeft u handvatten om grip te houden op uw abonnementen.

Abonnementen: waar moet u op letten?

Maak bij het afsluiten van een nieuw abonnement een bewuste afweging of het gemak en/of het financiële voordeel dat u verwacht, opweegt tegen de verplichting die u aangaat. Als u een abonnement afsluit, kunt u niet even een maandje overslaan als u even wat minder inkomen heeft. Is dat belangrijk voor u?

Reken ook de maandelijkse kosten om naar een jaarbedrag. Een paar tientjes per maand klinkt als weinig, maar op jaarbasis schrikt u misschien toch van het bedrag.

Vragen om uzelf te stellen voor het afsluiten:

 • Hoe lang loopt dit abonnement? Wilt u er zo lang aan vast zitten?
 • Kunt u eerst een proefabonnement nemen? Zo ja, hoe lang duurt dit?
 • Loopt het abonnement daarna automatisch door of stopt het vanzelf na de afgesproken periode?
 • Wat zijn de voorwaarden als u wilt opzeggen?
 • Wat zijn de maandelijkse kosten? Kunt en wilt u dit betalen?
 • Gaat de betaling via een automatische incasso of met een rekening? Heeft u hier keuze in?
 • Is de datum van betaling aan te passen (bijvoorbeeld aan het moment dat uw salaris wordt gestort)? Dit kan belangrijk zijn bij hogere bedragen.

Let op: Sluit u een telefoonabonnement af met een toestel dat duurder is dan € 250? Dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan invloed hebben op het afsluiten van een andere lening. Meer informatie leest u hier.

Veel mensen hebben meer abonnementen dan ze denken, en geven er maandelijks dus ook meer aan uit dan ze denken. Elk abonnement is op zichzelf misschien niet duur, maar alles bij elkaar opgeteld kan het een heel bedrag zijn.

Om inzicht te krijgen in hoeveel u aan abonnementen uitgeeft, kunt u onze voorbeeldlijst met abonnementsoorten gebruiken. U vult hierop in welke van de abonnementsoorten u heeft en wat deze u per maand kosten. Tel alles op en u ziet wat u in totaal per maand kwijt bent aan uw abonnementen.

NB: Sla het excel-document op op uw computer. U kunt het daarna invullen en aanvullen met uw eigen abonnementen.

Wilt u weten hoe uw abonnementsuitgaven zich verhouden tot uw totale begroting, of welk aandeel ze innemen in uw uitgaven als geheel? Vul dan online ons gratis Persoonlijk Budgetadvies in. U ziet dan ook hoeveel vergelijkbare huishoudens aan abonnementen uitgeven.

Bewaar contracten

Bewaar abonnementscontracten en -documenten in uw administratie. Dit kan in een papieren map of digitaal. Zo houdt u overzicht van uw verplichtingen en kunt u gemakkelijk zien wat de voorwaarden zijn als u bijvoorbeeld wilt opzeggen of aanpassen. Met een goede administratie houdt u overzicht.

Ruim slapende abonnementen op

Veel abonnementen worden betaald door middel van automatische incasso. Uit onderzoek blijkt dat 28 procent wel eens een abonnement vergeet op te zeggen. Mogelijk heeft u dus nog abonnementen lopen waar u helemaal geen gebruik meer van maakt.

Loop jaarlijks uw administratie door en ga na voor welke abonnementen u betaalt. Mogelijk zitten er dubbelingen of overbodige abonnementen tussen. Zet alles op een rij en bepaal daarna of er abonnementen zijn die u wilt aanpassen of opzeggen.

Tip: check ook meteen of een abonnement bij een andere aanbieder goedkoper kan, en stap eventueel over.

Betalingen regelen

Zorg dat u de betalingen op tijd regelt, zodat u niet met boetes te maken krijgt. Betaal via een automatische overschrijving of plan het betalen van een rekening meteen in als u hem binnenkrijgt. Controleer ook of de betaling echt is gedaan. Kunt u niet anders dan het abonnement met een creditcard betalen, zorg er dan voor dat de betalingen met de creditcard direct worden aangevuld, bijvoorbeeld met een automatische incasso.

Veel mensen vinden het opzeggen van een abonnement lastig. Bij elk abonnement werkt het anders. Ook hiervoor is het handig om uw contracten in uw administratie te bewaren; daarop vindt u meestal ook informatie over opzeggen.

Rechten bij opzeggen

Hebt u een abonnement afgesloten voor een vaste periode, bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar? U kunt het bedrijf vragen of u eerder mag stoppen. Maar u hebt hier geen recht op. Is de vaste periode van uw abonnement afgelopen? Dan mag het bedrijf, als u niets doet, uw abonnement automatisch stilzwijgend verlengen. U kunt wel een opzegtermijn hebben. Maar die mag niet meer zijn dan 1 maand.

Let op: een nieuwe aanbieding is niet hetzelfde als automatische verlenging. Gaat u akkoord met een tussentijdse verlenging van uw abonnement met een jaar? Dan zit u er daarna weer een jaar aan vast.

Herinner uzelf

Zet een herinnering in uw mobiel of agenda als u het abonnement afsluit. Zorg dat u die herinnering op tijd ontvangt, het liefst ruim 2 maanden voordat het contract afloopt. Dan bent u altijd op tijd om het abonnement stop te zetten. Zet ook bij het aangaan van een proefabonnement in de agenda wanneer de proeftermijn afloopt.

Tip: Vraag bij opzegging als bewijs om een bevestiging per e-mail of per brief.

99 %

van de Nederlanders onderschat het aantal abonnementen

Bron: Nibud-rapport Abonnementen, 2021

Tips op een rij

 • weeg voordat u een abonnement afsluit af of het financiële voordeel en/of het gemak opweegt tegen de verplichting die u aangaat
 • check de voorwaarden
 • noteer meteen de datum waarop u uw abonnement op kunt zeggen, ook bij proefabonnementen
 • bewaar alle documenten van uw abonnementen in uw administratie
 • maak een totaaloverzicht van (de kosten van) al uw abonnementen, gebruik onze handige Abonnementenlijst (excel)
 • check of de kosten in uw budget passen
 • loop jaarlijks alle (slapende) abonnementen na: wilt u ze nog behouden?
 • zeg tijdig op wat overbodig of dubbel is

De glazenwasser, de maaltijdbox, meerdere sportverenigingen, een goed doel ... ik schrok van het totaal aantal abonnementen toen ik alles op een rijtje had gezet!”

— Janice Dirksen, Rotterdam

Anderen doen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Financiële administratie bewaren

Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

E-mailcoaching Bewaar

Acht weken lang tips en informatie via e-mail. Doe mee!

lees meer › Tool

Bewaarwijzer

Uw persoonlijke overzicht van al uw belangrijke documenten.

lees meer › Tool

Een gezamenlijke administratie

Hoe richt u dat in en welke afspraken maakt u samen? Een checklist.

lees meer › Checklist

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Wekelijks saldo en uitgaven checken

Zo houdt u grip op uw geld en u kunt ingrijpen als dat nodig is. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

De kosten van huisdieren

Handig overzicht als u overweegt een huisdier aan te schaffen: de uitgavenposten op rij.

lees meer › Artikel

Betaalmethodes

De voor- en nadelen van alle betaalmethodes op een rij.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

In 4 stappen grip op geld

Een stappenplan om inzicht in uw geldzaken te krijgen en uw doel te bereiken.

lees meer › Stappenplan