Geschreven door

Kees Goedhart

Kees Goedhart

Marketeer

medewerker

Gratis geld voor studenten?

Weblog | 4 september 2017

Als je als student op kamers woont heb je geld nodig. En als je ouders niet álles betalen (zoals bij mijn studerende kinderen ook het geval is), moet je lenen. Mijn zoon Lars (20) leent maximaal bij DUO.

Nu ik zelf inmiddels een aantal maanden bij het Nibud werk, heb ik ook op het gebied van mijn persoonlijke financiën al veel geleerd. Big spenders zijn we nooit geweest, maar toch kijk ik nu nog wat kritischer naar hoe ik mijn geld uitgeef en waar we een potje voor moeten maken.

Eerst verdienen, dan uitgeven

Zo hebben we ook onze kinderen opgevoed… of in ieder geval geprobeerd! Als je geld wilt uitgeven moet je het bij voorkeur eerst verdienen. Lars had dan ook al een mooie spaarpot opgebouwd voordat hij ging studeren.

Toch had ik met Lars het volgende gesprek:

Ik: Heb je de resultaten van het Nibud Studentenonderzoek gezien?
Hij: Die waar ik ook aan meegewerkt heb? Kon je mij herkennen?
Ik: Nee dat kan niet, het is anoniem. Maar er zijn er wel veel zoals jij. Maximaal lenen, terwijl ze het niet nodig hebben.
Hij: Logisch toch? Ik hoef geen rente te betalen en wat ik overhoud zet ik op een spaarrekening.
Ik: En hoeveel heb je gespaard?
Hij: Al iets van 600 euro of zo. Best mooi toch? Soms zet ik wat meer weg en soms wat minder. Zo’n eerste jaar op kamers is extra duur. En vakantie kost ook best veel geld.
Ik: Schiet lekker op. Dan heb je over 5 jaar meer dan 60.000 euro schuld en heb je 3.600 euro gespaard. Da’s toch best een groot gat.
Hij: Maar ik hoef geen rente te betalen en ik heb 35 jaar om het terug te betalen. En als ik ben afgestudeerd, is de kans groot dat ik een prima salaris krijg.
Ik: Alleen als je een huis wilt kopen kun je een stuk minder hypotheek krijgen. Dat kan wel een ton schelen. En als je dat samen wil doen met een partner die ook studieschuld heeft, wordt het gat nog veel groter.
Hij: Tegen die tijd is er voor studenten vast een oplossing om toch een huis te kunnen financieren. Het is nog ver weg en de regels veranderen toch steeds.

Tot zover de resultaten van mijn financieel opvoedkundige capaciteiten…

Misschien toch nog even buurten bij mijn collega gedragswetenschappers. Moet ik met meer argumenten komen of moet ik zijn toekomstbeeld duidelijker schetsen? Of heeft hij gewoon gelijk?

Los daarvan ben ik er wel van overtuigd dat mijn zoon goed terecht komt. Hij is eigenwijs genoeg 🙂

Herkent u dit? Hoe pakt u dit aan?

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (13)

 • Bita op 19 september 2019, 17:12

  Geld werkt voor ons en niet wij voor geld en dat moeten we snappen. Leen max investeer met veel rente zorg dat geld zichzelf verdubbelt en dan betaal schuld af. Investeer verder en koop een huis zonder hypotheek

  Beantwoorden
 • Argo op 04 mei 2018, 11:47

  Mijn zoon leent het maximale bij DUO. Haalt er uit wat er uit te halen valt (ca. €1.100,- per maand). Betaalt vervolgens hier zijn collegegeld (ca. €220,- per maand) mee en de rest verbrast hij aan uitjes, etentjes en aan een telefoonabonnement van 47 euro per maand! En zo nu en dan gokt hij van het geld op online goksites. Werken ho maar, dat doet die niet, waarom ook, als hij geld 'krijgt' van de overheid. Het is een jongen van 23 jaar waar nog weinig binnendringt. Zo vaak gesprekken meegevoerd maar helaas met weinig resultaat. "Het is toch mijn probleem", zo stelt hij telkens bij elke confrontatie met mij als ouder! Nu het resultaat uitblijft heb ik hem dringend verzocht dan maar binnenkort op zich zelf te gaan wonen. Ik heb hier geen zin meer in! Maar goed, ook dank aan de overheid dat ze deze onverantwoorde personen stimuleren zich in de shit (excuus voor de woordkeus) te werken. Weliswaar meerderjarig maar nog steeds onverantwoord! En op wie worden straks deze mogelijk oninbare schulden afgewenteld. Juist: de maatschappij! DUO vraagt geen reden voor de maandelijkse lening. En het verbaast mij dat het Nibud dit niet aan de kaak stelt. Nibud staat toch voor budgetvoorlichting??? En heeft invloed via de media. Een onderzoek zal ongetwijfeld uitwijzen dat dit probleem niet uniek is.

  Beantwoorden
  • A op 30 juni 2020, 11:57

   Dit probleem is nog te vers voor enige maatschappelijke reactie. In het oude stelsel konden studenten maximaal iets van 800 euro per maand lenen. In het nieuwe stelsel meer dan 1100 euro. Daarnaast bestond de “lening” als je je studie binnen 10 jaar afrond de eerste 4 jaar (gedeeltelijk) uit een gift: studiefinanciering. Bij de bank moet je aantonen dat je het geleende bedrag terug kunt betalen, bij DUO niet. Sterker nog, leerlingen op de middelbare school wordt al geleerd dat lenen heel normaal is. Er zijn zelfs leraren die kinderen van 15-16 jaar vertellen dat ze maximaal moeten lenen en het geld in aandelen moeten stoppen zodat ze rente toe krijgen. Opmerkelijk is ook dat DUO elke student twee leningen aanbiedt: een collegegeldkrediet, en een algemene lening. (Samen 1100 euro bij elkaar) Wat is de bedoeling van de algemene lening? De komende jaren gaan we pas maatschappelijj de gevolgen merken van de enorme studieschulden waar de jongeren van nu mee opgezadeld zitten.

   Beantwoorden
  • nibud op 08 mei 2018, 16:23

   Het Nibud vraagt op passende momenten en manieren zeker aandacht voor de betaalbaarheid van de leningen aan studenten.

   Beantwoorden
 • cgravemaker op 13 oktober 2017, 14:46

  Ana en Charlotte, als je kind gaat studeren aan het mbo (BOL) heeft hij of zij in principe recht op studiefinanciering vanaf het moment dat hij of zij 18 jaar is. Kijk voor meer info op: https://www.nibud.nl/consumenten/uw-kind-wordt-18-jaar/

  Beantwoorden
 • Ana op 27 september 2017, 14:09

  Volgend jaar gaat mijn kind naar het mbo, hij wordt 18 jaar oud. Ik ben zelfstandig en verdien 1000 euro per maand... Ik weet echt niet hoe ik het volgend jaar ga redden om voor 2000 euro zijn studie te betalen, de zorgverzekering... Hij zou thuis blijven wonen... Hebben jullie advies voor mij?

  Beantwoorden
  • Miriam op 24 november 2017, 15:29

   Citaat "Volgend jaar gaat mijn kind naar het mbo, hij wordt 18 jaar oud. Ik ben zelfstandig en verdien 1000 euro per maand... Ik weet echt niet hoe ik het volgend jaar ga redden om voor 2000 euro zijn studie te betalen, de zorgverzekering... Hij zou thuis blijven wonen... Hebben jullie advies voor mij?" Beste Ana, Ik zit op het MBO en ben 18 jaar. De overheid berekent een bedrag wat hij per maand krijgt voor de studie. Bij mij is dat 80 euro maar dat kan oplopen tot 150 euro (volgens mij). Als je duo vraagt maandelijks school te betalen is dit geld handig om daarvoor te gebruiken. De rest vul ik aan door te werken. Zorgverzekering daar krijg je een zorgtoeslag voor. Dit bedrag ligt er weer aan hoeveel u als ouder verdient. Ik krijg rond de 80 euro omdat mijn ouders veel verdienen. Mijn zorgpremie is 110 euro. Ik moet dus 30 euro zelf ophoesten. Daar is dat bijbaantje dus heel handig voor. Het zou dus kunnen, rondkomen op het MBO. Alleen je moet zoeken naar mogelijkheden. Op dit moment red ik het dus zelfs zonder te lenen. Mijn ouders geven kleedgeld en zakgeld wat ongeveer 60 euro per maand is. Zij helpen af en toe een handje mee waar het nodig is. Maar het is vaak niet nodig.

   Beantwoorden
  • Linde op 11 november 2017, 13:18

   Hoezo moet JIJ zijn studie van €2000 betalen? Ik zou zeggen dat je zoon dit zelf betaalt door evt. een studielening af te sluiten. Als het een slimme jongen is leent hij alleen wat hij nodig heeft. Zijn kansen op de arbeidsmarkt na een MBO zijn veel concreter dan zijn kansen na het afronden van een HBO of WO studie (Na een HBO denken sommige studenten per direct als manager te worden aangesteld, met verdienen van minimaal 3x minimumloon.) En als je per se zijn studie wilt betalen, dan moet je op andere zaken bezuinigen. Het zal wel aan mij liggen, maar mijn vader zei altijd: je kunt geld maar 1x uitgeven. En door in de slachtofferrol te kruipen, omdat jij het niet kunt betalen, geef je een slecht voorbeeld aan je zoon.

   Beantwoorden
   • cgravemaker op 13 november 2017, 10:16

    Linde, het is een persoonlijke keuze om bij te dragen aan de studie van je kind. Niet verplicht, maar iets dat veel ouders graag doen als dat kan. Elke studie kost geld en ook de studie (en niveau) die je kiest en hoe je die financiert zijn persoonlijke keuzes. Dit blog is een illustratie van hoe je daarover in gesprek kunt gaan met je kind en de verschillende zienswijzen die ouders en studerende kinderen over een studielening kunnen hebben. Het gaat niet over wat ouders zouden moeten laten om meer te kunnen betalen.

    Beantwoorden
  • charlotte van der Poll op 12 oktober 2017, 10:56

   Ana, ik zit in hetzelfde pakket... Ben benieuwd naar de reacties.

   Beantwoorden
 • VC op 11 september 2017, 11:56

  Ik ken genoeg mensen die dezelfde instelling hadden 10 jaar geleden en nu met tegenzin een baan moesten accepteren ver onder hun niveau en pay grade. Het idee dat de overheid met een oplossing komt is niet realistisch. De afgelopen 20 jaar zijn deze studiesubsidies minder en minder geworden. Met een sterke vergrijzing en afnemende natuurlijke bevolkingsgroei is de kans klein dat er straks financiële ruimte is in de begroting om een coulance regeling te maken voor mensen die op z'n zachts gezegd geprobeerd hebben het systeem maximaal te gamen. Graag wil ik nog vermelden dat zelfs als deze jongen 9of andere studenten) een goede baan krijgt dit niet een garantie is dat hij netto meer overhoudt. Veel mensen die aardig verdienen hebben de neiging om overhead te verzamelen. Vooral die laatste zin dat: "tegen die tijd is er vast wel een oplossing" zou u zorgen moeten maken. Ik zeg niet dat het alleen maar slecht kan gaan. Maar een strategie die 3600 euro "oplevert" met als uitgangspunt dat de politiek wel mijn probleem oplost is niet van deze tijd. Het maximaal spaarsysteem was geen slecht plan voor mensen die het volledig op de bank zetten en 0.5% rente pakten. Voor alle anderen is het toch het beste om minimaal te lenen omdat het o.a. demotiveert om te werken en financiële verwarring veroorzaakt. Al moet ik wel zeggen dat ik persoonlijk geen ongevraagd advies zou geven aan een 20-jarige zoon. Hij is oud genoeg om zijn eigen keuzes te maken hoe &^# ze ook zullen zijn.

  Beantwoorden
 • Nicky op 05 september 2017, 09:06

  Heel herkenbaar! Wat hierin nog ontbreekt is 'Iedereen doet het'. Wij hebben daar op een positieve manier een stokje voor proberen te steken. Doordat mijn stiefdochter haar ouders onder de grens verdienen ontvangt ze een aanvullende beurs van rond de 250 euro. Doordat ik wel een goedbetaalde baan heb, kunnen we gelukkig een extra stukje bijdragen. We hebben haar eerst een begroting laten maken en deze aan ons voor laten leggen. Enige discussies gehad over kostenposten zoals uitgaan en vervolgens zijn we op het bedrag van 1050 euro uitgekomen, dus ze wilde 800 euro bijlenen. Na 5 jaar zit je dan inderdaad zomaar aan de 48,000 euro. Ik vind dat erg verontrustend, want wat als haar partner straks ook een dergelijke schuld heeft? En nu is de rente 0%, maar ik kom uit de tijd dat de wettelijke rente 6% was. Deze rente wordt om de 5 jaar opnieuw vastgesteld en is niet fiscaal aftrekbaar (zoals een hypotheek wel is, ik begrijp namelijk dat studenten het ook als aanbetaling voor een huis willen gebruiken). Wij vonden het in ieder geval een vooruitzicht om depressief van te worden en hebben het volgende gedaan. Zij mag maximaal 400 per maand lenen (liefst minder wanneer ze een bijbaantje neemt) en wij dragen de andere 400 euro bij. Zodra ze meer gaat lenen zonder onze toestemming, vervalt onze bijdrage. Nu na het 1e jaar komt ze steeds meer tot financieel inzicht en probeert nu zelf waar nodig besparingen te doen zodat ze minder hoeft te lenen.

  Beantwoorden
  • Lola op 28 juni 2020, 14:53

   Ontzettend herkenbaar. Studenten jutten elkaar op om maar (maximaal) te lenen en "iedereen" doet het. Wat er onder andere met dit overheidsgeld van wordt gefinancierd: de horeca, tentamentrainingen van dubieuze kwaliteit, dure telefoonabonnementen, "goedkope" vliegvakanties vanaf Eindhoven en beleggingen. Docenten aan de universiteit waar ik heb gestudeerd werkten eraan mee door steeds maar te herhalen dat we 35 jaar hebben om alles terug te betalen en meer moeten gaan lenen. Nu zitten wij met die schudieschuld, dankjewel he. De woningnood in Nederland zal door de grote studieschulden op termijn vergroten omdat deze studenten minder hypotheek kunnen krijgen, pas na 35 jaar een kwijtschelding van de schuld kunnen krijgen, en dus niet op termijn kunnen doorschuiven naar de wat "duurdere" woningen. De overheid had het studenten nooit zo makkelijk moeten maken om te kunnen lenen. Beter was een systeem zoals in Australie waar het voor de studie geleende geld direct naar de universiteit gaat i.p.v. dat de student het eerst krijgt en dan het collegegeld ermee moet betalen. Dan voorkom je dat studenten gaan lenen "voor de leuk". Overigens moet wel opgemerkt worden dat het voor studenten zeer lastig is om naast de studie wat bij te verdienen. Of ze worden nergens aangenomen met het excuus "je bent te oud en te duur", of ze worden voor maar 2 uur per week ingeroosterd, of ze komen terecht bij callcentra en werving op straat waar iedere woensdag elke sollicitant wordt aangenomen en vervolgens bijna iedereen voor het eind van de proeftijd ontslagen is. Zo wordt lenen ook wel erg aantrekkelijk gemaakt.

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Kees Goedhart

Kees Goedhart

Marketeer

medewerker

Als ik ben afgestudeerd, is de kans groot dat ik een prima salaris krijg.”

— Student Lars (20)

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Afgestudeerd, en nu?

Wat komt er op financieel gebied allemaal kijken bij afstuderen?

lees meer › Artikel

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Studiekosten: bijdragen als ouder

Uw studerende kind financieel steunen.

lees meer › Artikel

18-min, studeren en geld

Gaat uw kind studeren maar is het nog geen 18 jaar? Dan is er een aantal financiële zaken dat u moet weten.

lees meer › Checklist

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Geldwijzer Bijna 18 en Tabbladenset

Een slimme start voor wie meerderjarig wordt!

bestel › Product

Een studieschuld bij DUO

Terugbetalen: wat zijn de regels en voorwaarden en wat kun je doen om de kosten te beperken?

lees meer › Artikel

Lenen bij DUO

Studiefinanciering: wie hebben er recht op en hoeveel heb ik nodig?

lees meer › Artikel

Rondkomen van je studentenbudget

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand.

lees meer › Artikel

Wat kost studeren?

Huur, studieboeken en levensonderhoud zijn niet de enige uitgavenposten.

lees meer › Artikel
19 maart 2018

Studerende kinderen… wie gaat dat betalen?

lees meer › Blog
11 september 2017

‘Maximaal lenen is maximaal leven’

lees meer › Blog
01 september 2017

Nibud: Studenten lenen om te sparen en blijven vaker thuis wonen

lees meer › Persbericht