Gestuurd of zelf besloten?

Weblog – Gea Schonewille | 16 december 2014

Sinds ik een bijdrage lever aan de Nibud-weetjes die wekelijks op onze social media verschijnen onder #Nibud35, herken ik de inhoud van die weetjes steeds vaker om me heen! Zo ook deze week: ‘Wist u dat wij mensen houden van het hebben van keuzes, maar niet van keuzes maken?’

De default

Nou, hier spelen bedrijven slim op in! Vaak geven ze ons een lijst met keuzes, maar vullen ze alvast een keuze voor ons in. Dit heet de ‘default optie’: de keuze die je maakt als je zelf de keuze niet verandert. Herkent u dat? Als u lid wilt worden van een bepaalde instantie dat dan onderaan het bolletje vast is aangevinkt: ‘Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen’, terwijl er ook een bolletje is met: ‘Nee, ik wil me niet aanmelden voor de nieuwsbrief’.

Ik ben net verhuisd en geloof me: ik zie dit vaak voorbijkomen. Ik wilde bijvoorbeeld de post laten doorsturen naar mijn nieuwe adres. Toen ik dat online wilde regelen was de keuze al voor mij gemaakt: de post zou drie maanden worden doorgestuurd als ik zelf niet actief een andere keus maakte.

Voor veel mensen is die default optie prima. Maar voor mij was een maand post doorsturen meer dan voldoende; zoveel post krijg ik niet. Actief kiezen, in plaats van meegaan met de default optie, bespaarde mij een hoop geld.

Status-quo bias

De default optie is sterk gelinkt aan de status-quo bias: onze diepgewortelde voorkeur voor de status-quo, ofwel de situatie zoals hij nu is. Zo heb ik me een paar jaar geleden laten inschrijven voor een goed doel, door zo’n leuke jongen met mooie praatjes op straat. Ik twijfelde, ik was nog student en had niet veel geld over. Daarom koos ik liever voor een eenmalige donatie.

Maar de jongen vertelde dat ik mijn maandelijkse donatie stop kon zetten wanneer ik wilde. “Ach, waarom ook niet…” klonk het al snel van mijn kant. Inmiddels ben ik dus al drie jaar donateur. Waarom? Dat is nou de status-quo. Het afschrijven van die donatie gaat automatisch, wil je dit stopzetten dan moet je daar actief voor kiezen. En dat doet dus bijna niemand.

Niet vergelijken en niet overstappen…

Nu gaat het in dit geval om een goed doel en inmiddels kan ik het geld wel missen. Maar dit gebeurt ook met andere zaken, bijvoorbeeld de zorgverzekering. Hoe lang zit u al bij dezelfde zorgverzekering zonder deze te hebben vergeleken met andere aanbieders? De status-quo is hier, zoals ook bij de default optie, niets doen: niet vergelijken en zeker niet overstappen. En dat kan u een hoop geld kosten.

Nu is het echter december, tijd om de status-quo te doorbreken. Doet u met me mee?

Lees meer over overstappen van zorgverzekering

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel

Geld en gedrag in de praktijk

Filmpje over onbewuste uitgaven: hoe je denkt te besparen maar ongemerkt toch veel uitgeeft.

lees meer › Artikel

In 4 stappen grip op geld

Uw financiën op orde krijgen én houden? Dit stappenplan biedt houvast.

lees meer › Stappenplan

Financiële redzaamheid

Wanneer is iemand financieel redzaam? Nibud formuleerde competenties.

lees meer › Artikel
23 oktober 2018

Miskopen: iedereen doet ze (wij ook)

lees meer ›Blog
13 februari 2018

Man – Vrouw

lees meer ›Blog

Helpen grip op geld te krijgen

Helpen grip op geld te krijgen

In company training voor vrijwilligers.

meer info › Opleidingen

Grippakket

Grippakket

Meer inzicht in uw gedrag en meer financiële rust!

bestel › Product