Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Geldzaken regelen bij een scheiding

Weblog | 7 maart 2019

In Nederland strandt één op de drie huwelijken. Een scheiding is naar en je financiën zijn misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het regelen van geldzaken erg belangrijk. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Nibud-collega Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting, vertelt je meer over geldzaken bij een scheiding.

Wie gaat waar wonen?

Op het moment dat je gaat scheiden, zijn er veel dingen die meespelen. Minimaal een van de partners zal gaan verhuizen. Je hebt dan een nieuwe inboedel nodig. Misschien hebben jullie een koopwoning, dan zal een van de partners de ander uitkopen. Of het huis moet worden verkocht.

En de kinderen?

Als je kinderen hebt, moet je bovendien beslissen waar de kinderen gaan wonen. Gaan ze bij één van de ouders wonen? En wat zou dan de kinderalimentatie zijn? Of spreek je af dat je voor co-ouderschap gaat?

Als je kinderalimentatie betaalt, dan wordt het kind meestal op één adres ingeschreven en ontstaat er na de scheiding een éénoudergezin en een alleenstaand huishouden. Bij co-ouderschap zijn er 2 éénoudergezinnen.

Vergeet je pensioen niet

Tijdens het huwelijk heb je misschien pensioen opgebouwd. Als je uit elkaar gaat, heb je beiden recht op elkaars opgebouwde ouderdomspensioen. Dat kun je verdelen. Het is slim om dat te doen op het moment dat je gaat scheiden.

Waar je nog meer rekening mee moet houden, lees je in het volledige interview met Marion Weijers op de Aegon-website.*

*Dit interview vond plaats in het kader van een campagne Goed met geld van Aegon. Daarin is het doel om mensen te helpen met hun geldzaken.

Meer weten?

Reacties (24)

 • Marjan op 11 juni 2021, 19:52

  Dag, wij hebben een samenlevingscontract, huis op beider naam, kleine overwaarde, ex man evt zou hypotheek kunnen overnemen. Tegelijkertijd willen we, voornamelijk om onze gehandicapte zoon stabiliteit te bieden (en veel meer redenen, behalve liefde), een mantelzorgwoning voor mij als vertrekkende partner bouwen op ons grote perceel. Ik wil de zekerheid dat, mocht ex onverwacht 'de boel' willen verkopen, ik er niet uit wordt gezet. Hoe regel ik dat.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 15 juni 2021, 10:58

   Beste mevrouw, deze vraag kunnen wij helaas niet beantwoorden. Omdat dit een vraag is die meer op het juridische vlak ligt, in tegenstelling tot onze kunde en expertise op het financiële (Nibud) vlak. Daarom verwijzen wij u hiervoor graag naar de notaristelefoon: https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon.

   Beantwoorden
 • Jorian op 31 januari 2021, 14:37

  Goedemiddag, ik heb een vraag over een vriendin van mij die gaat scheiden. Ze is in gemeenschappelijke goederen getrouwd. De scheiding is pas net besproken, dus de eerste stappen moeten nog gezet gaan worden. Haar man is altijd de kostwinner geweest. Mijn vriendin gaat binnenkort beginnen met een nieuwe baan. Kan zij zelfstandig een eigen rekening openen en het geld van haar inkomen hierop laten storten (dus zonder dat haar (toekomstige ex-)partner dit weet)? Ze is namelijk bang dat dit geld van de gezamenlijke rekening afgehaald wordt door haar toekomstige ex-man, als ze het daarop laat storten. Alleen, omdat ze nog niet gescheiden is weten we niet of dit nadelig gaat zijn bij de scheiding die eraan komt.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 01 februari 2021, 16:42

   Beste Jorian, dank voor je vraag. Het Nibud kan op deze vraag geen antwoord geven. Dit is een juridische vraag, die ze het beste kan voorleggen aan bijvoorbeeld het Juridisch Loket : https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/ of aan een advocaat. (https://zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl/over-zoek-een-advocaat) We wensen je vriendin veel sterkte! Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Daya op 24 september 2020, 18:20

  Ik zit in een scheiding. Mijn ex wilt alle schulden op zich nemen. Kan dat?

  Beantwoorden
  • nibud op 25 september 2020, 09:53

   Beste Daya, bedankt voor je vraag. Over het opnemen van de schulden, kun samen afspraken maken in het echtscheidingsconvenant, maar is niet bij alle schulden/leningen mogelijk. Wij adviseren je/jullie daarom om heel goed te (laten) kijken naar de verschillende leningen en schulden en de eventuele juridische gevolgen. Veel succes en sterkte met de situatie! Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Marian Kunst op 31 augustus 2020, 13:42

  Mijn schoonzus en mijn zwager willen uit elkaar. Ze hebben een minderjarige zoon. De afspraken zijn vastgelegd in een standaard samenlevingscontract dus vrij summier voor zover ik het begrijp. Als zij rechtsbijstand wil aanvragen om uit elkaar te gaan, telt dan de mogelijke overwaarde mee als eigen vermogen?

  Beantwoorden
  • nibud op 31 augustus 2020, 17:29

   Hi, dank voor uw vraag. Op de volgende site vindt u de voorwaarden om in aanmerking te komen voor rechtsbijstand: https://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand/voorwaarden Veel sterkte gewenst met de situatie. Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Guusje op 14 augustus 2020, 15:27

  Goedendag, ik heb een vraag over uit elkaar gaan als je een samenlevingscontract hebt. De situatie is de volgende. Mijn ex blijft in het koophuis. Ik ben in een huurwoning gaan wonen. We zorgen samen voor de kinderen om de week. Op zich gaat het prima zo. De kinderen hebben genoeg ruimte bij mij en bij ex. En we kunnen het allebei financiële aan om zo apart te wonen. Ik krijg nu geen partneralimentatie of kinderalimentatie. Mijn ex heeft een eigen bedrijf waarin hij veel investeert. Zoals een leaseauto met hoge kosten. Hij werkt zich een slag in de rondte om dit te doen. Hij belast de kinderen met huishoudelijke taken en administratieve taken. Ik raak mijn kinderen kwijt op deze manier omdat hij macho doet over zijn zaken. De kinderen zijn boven de 15 jaar. We hebben de afgelopen jaren veel vervelende dingen meegemaakt waaronder een escalatie waardoor ik uit het gezin ben gestapt. Ik wil nu het rustig is niet weer stof doen opwaaien door het huis te gaan verkopen. Andere kant is dat hij pocht dat het huis van hem is en financiële risico’s neemt. En bovendien geeft hij aan dat hij binnen een jaar terug wil naar zijn geboorteland. En dat het huis dan wel bericht wordt. Hij doet alsof hij alleen hoeft te beslissen! Is hij mij geld schuldig nu ik geen woongenot heb in het koophuis? Ik weet even niet welke kant ik nu op moet. Het huis verkopen? Of wachten een jaar en de rust houden? Kunt u advies geven? Hartelijke groet, Guusje

  Beantwoorden
  • nibud op 19 augustus 2020, 10:08

   Beste Guusje, dat klinkt als een lastige situatie. Als het huis op uw beider naam staat, bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Mocht uw ex de hypotheek bijvoorbeeld niet meer betalen, komt de hypotheekverstrekker bij u aankloppen voor de gehele schuld. Zelfs als u er niet meer woont. We adviseren om hierover in gesprek te gaan met een adviseur. Op de volgende website vindt u hierover meer informatie: https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/wonen/hoe-zit-het-met-huis-en-hypotheek-bij-scheiden Veel succes en sterkte gewenst! Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Daniella Mulder op 07 mei 2020, 09:50

  Hallo, Ik zit in een niet zo makkelijke scheiding, mijn partner is november jongstleden vertrokken zonder iets te regelen, aangezien ik o.a. hoofdverzekeringnemer ben blijf ik achter met alle kosten (waaronder bv. premie ziektekosten van mijn ex) waardoor ik nu zwaar in de financiele problemen ben gekomen, mijn ex reageert nergens op. Nu probeer ik al 3 weken in contact te komen met mijn advocaat maar ook die reageert nergens op, wat nu? met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • nibud op 11 mei 2020, 08:47

   Hallo, dat klinkt als een erg lastige en vervelende situatie. Het is vooral lastig, omdat bij de zorgverzekering de hoofdverzekeringsnemer degene is die betaald en je iemand pas uit kan schrijven als degene een eigen zorgverzekering afsluit. En als die persoon onvindbaar is, is dat lastig. Wij adviseren om contact op te nemen met de zorgverzekeringslijn: https://www.zorgverzekeringslijn.nl/ . En uiteraard wensen we u veel sterkte in deze moeilijke tijd.

   Beantwoorden
 • Lindsey R. op 24 maart 2020, 23:41

  We zijn in beperkte gemeenschap van goederen gehuwd en nu aan het scheiden. Separaat van de overbedelingsschuld (zij blijft achter in onze woonboot) is mijn vrouw mij het geld van een erfenis van mijn moeder (waar we destijds de hypotheekschuld voor een deel mee afgelost hebben) schuldig. Wanneer moet zij dat eigenlijk aan mij betalen? Mag ze daarmee wachten tot ze de financiering geregeld heeft en de boot op haar naam staat? In het convenant staat dat ze mij dit per peildatum moet betalen. Dat is inmiddels al bijna 7 maanden geleden.

  Beantwoorden
  • nibud op 25 maart 2020, 09:12

   Bedankt voor je vraag. Ik laat het uitzoeken door mijn collega, en we zullen je het antwoord per mail aan je sturen, zodra ik terugkoppeling van mijn collega heb. Dat zal denk ik morgen of vrijdag zijn. Bedankt voor je geduld en je hoort van ons per e-mail!

   Beantwoorden
 • Marie de Jonge op 30 januari 2020, 10:50

  Bedankt voor het delen van de tip over het pensioen, dit zou je bijna vergeten wanneer je alle zaken rondom je kinderen moet regelen. Een vriendin van mij is ook op zoek naar een duidelijk overzicht van zaken die ze moet regelen nu ze gaat scheiden van haar man. Ik ga haar dit artikel in ieder geval even doorsturen! https://www.kienhuishoving.nl/nl/specialismen/specialismen/personen-familierecht/

  Beantwoorden
 • Ana op 23 januari 2020, 23:48

  Goedenavond! Ik zit in de war. Mijn ex blijft in het huis wonen en hij neem de hypotheekschuld van mij over. De Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid is al geregeld en ik moet nog alleen tekenen; maar nu zei hij dat hij geen geld hebt om mijn deel van de spaargeld aan mij te hebben. En zo kan ik het geen andere huis gaan kopen. Kan ik het ondertekenen van de OHA uitstellen totdat hij de helft van de gemeenschapsbesparing betaalt?

  Beantwoorden
  • nibud op 24 januari 2020, 09:34

   Hi, ik heb je een reactie per e-mail gestuurd ivm privacy. Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Marie de Jonge op 11 december 2019, 12:32

  Geld blijft een lastig onderwerp tijdens een scheiding. Ik geloof ook dat je hier genoeg aandacht aan moet besteden, zodat beide partijen het kunnen vinden in de beslissingen die gemaakt moeten worden. Verdiep je goed in thema's als alimentatie en subsidies. https://www.winnipsenschutz.nl/rechtsgebieden/familierecht/echtscheiding

  Beantwoorden
 • Jen op 22 november 2019, 18:52

  Een vraagje, ik lig in een niet al te gemakkelijke echtscheiding. Nu gaat het ook o.a over partneralimentatie. We hebben allebei een afzonderlijke advocaat. De advocaten hebben het over een bepaald netto bedrag, en de uitleg erbij, dat ik daar nog inkomstenbelasting enz over moet betalen en mijn aanstaande ex dat bedrag als aftrekpost op kan voeren. Klopt dit? Ook geeft mijn advocaat aan dat ik over dat bewuste bedrag maar rond de 30% hoef af te dragen aan ib. Klopt dit? Mvg

  Beantwoorden
  • nibud op 25 november 2019, 12:30

   Hallo, bedankt voor je bericht. Lastig om te lezen, allereerst veel sterkte gewenst in je situatie. Betreft je vraag. Als iemand partneralimentatie ontvangt, dan moet daarover inkomstenbelasting worden betaald. Als iemand partneralimentatie betaalt, dan mag dit als aftrekpost bij de inkomstenbelasting opgeven. Dit betekent dus meestal minder belasting betalen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/scheiden . Veel succes! Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • A. Coban op 19 juni 2019, 08:17

  Ik ben nu in scheiding en krijg nergens hulp. Ze willen eerst bewijs van de rechter zien dan pas... Mijn vraag is moet ik op de antwoord van de rechter wachten. Dat ik echt alles kan? Dank u wel.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 19 juni 2019, 15:09

   Beste A., wat vervelend om te lezen dat u nergens hulp krijgt. Kunt u uw situatie toelichten in een e-mail? Uw berichtje heeft te weinig informatie om u e.v. goed verder te helpen. Gezien uw privacy, hoeft dat niet openbaar, maar kunt u een e-mail met uw vraag en toelichting sturen naar info@nibud.nl.

   Beantwoorden
 • D. Özcan op 15 maart 2019, 23:23

  Geachte heer/mevrouw, Hoe kan ik een betere financiële overzicht hebben? Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie! Dudu Ozcan

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 20 maart 2019, 08:36

   Hi Dudu, dank voor je vraag. Het is het meest overzichtelijk als je 1 systeem hebt, d.w.z. óf alles digitaal óf alles in een papieren ordner. Maar veel mensen kiezen voor een tussenoplossing: Sommige zaken op de computer en sommige zaken in de ordner. Wees hierbij dan wel consequent, d.w.z. als je kiest om de zorgverzekering digitaal te bewaren, zorg dan dat je alle documenten over de zorgverzekering in één en hetzelfde mapje opbergt (en niet een deel in de mail, een deel op de computer en weer een deel elders). Maak op je computer een hoofdmap aan met ‘Administratie’ met daarin submapjes, bijvoorbeeld voor alle inkomsten, huur/hypotheek, verzekeringen, energie, abonnementen et cetera. Brieven die je per post krijgt (bijvoorbeeld verzekeringspolissen) kun je inscannen of er een foto van maken. Daarna zet je die in de juiste map. Download documenten vanuit de ‘mijn-omgeving’ en zet die in de juiste map. Op deze pagina: https://www.nibud.nl/consumenten/financiele-administratie-bewaren/ lees je nog veel meer tips. Goed dat je ermee aan de slag gaat, zet hem op! :-)

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Een scheiding is naar en geldzaken zijn misschien het laatste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om dit te regelen.”

— Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting Nibud

Anderen actueel

Met het geldplan Scheiden naar een financieel actieplan

Mediator en vrijwilliger Peter Dinkla vertelt wat het geldplan Scheiden oplevert in de praktijk.

lees meer › Praktijkverhaal

Terugblik lancering geldplan Scheiden

Tijdens het webinar Scheiden zonder schulden werd het geldplan Scheiden gelanceerd.

lees meer › Artikel

Geldplan Scheiden

Breng uw inkomsten en uitgaven na scheiding in balans met het geldplan Scheiden.

lees meer › Tool

Scheiden en pensioen

U heeft mogelijk recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. En andersom. Wat moet u regelen?

lees meer › Artikel

Trouwen, bezittingen en schulden

Als u niets regelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat?

lees meer › Artikel

Indexering alimentatie

Jaarlijks worden de alimentatiebedragen met een bepaald percentage aangepast, afhankelijk van de loonstijging.

lees meer › Artikel

Minder inkomen

Stappenplan voor grip op geld na een terugval in inkomen.

lees meer › Stappenplan

Ouderschapsplan

Ouders die scheiden zijn verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen.

lees meer › Artikel

Uit elkaar: de inboedel verdelen

Hoe verdeel je eerlijk de inboedel na een scheiding?

lees meer › Artikel

Partneralimentatie

Ex-echtgenoten zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden.

lees meer › Artikel

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie wordt vastgesteld door de rechter. Lees er alles over.

lees meer › Artikel

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap dragen beide ouders praktisch en financieel bij aan de kinderen.

lees meer › Artikel