GeldChecker helpt jongeren tijdens coronacrisis

Persbericht | 23 april 2020

Van de GeldChecker – de online geldkrant van het Nibud voor jongeren – is een speciale editie over de coronacrisis gemaakt. Waar moeten jongeren op letten? Waar kunnen zij financiële hulp krijgen? Wat zijn de beste do’s and don’ts in deze tijd?

Het Nibud constateerde onlangs dat veel jongeren in maart al direct een inkomensterugval hadden. Jongeren hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt: ze hebben vaak geen vast contract en onvoldoende buffer om financiële tegenslagen op te vangen. Deze editie van de GeldChecker staat vol met tips en informatie waarmee zij grip op hun geld kunnen houden. Hoe weersta je de vele online verleidingen en voorkom je dat het geld van je bankrekening af vliegt?

Lenen, achteraf betalen en geldstress

Ook gaat de GeldChecker-special in op de gevolgen van lenen en achteraf betalen. De online krant geeft inzicht in de verschillende – soms ongemerkte – vormen die er zijn en de manier waarop je er financieel door in de knel kunt komen. Een belangrijk aandeel in het oplossen van geldproblemen is het verminderen van de stress die problemen met zich meebrengen. Ook in een puberbrein heeft stress grote invloed op het vermogen om een goed besluit te kunnen nemen. “Jongeren kunnen makkelijk van de regen in de drup terechtkomen,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Als schulden al aan het begin van je leven als volwassene een grote rol spelen in je ontwikkeling, sta je meteen met 2-0 achter. Dat is voor de jongere én de maatschappij enorm zonde. We willen dat aan de ene kant graag voorkomen en aan de andere kant dat jongeren hun leven zo snel mogelijk weer op de rit kunnen krijgen als het is misgegaan. En we roepen anderen – zoals gemeenten en de financiële wereld – op om daarbij te helpen. Hou bijvoorbeeld nu nauwlettend in de gaten hoeveel jongeren gebruik maken van de Tozo-regeling, zodat je al kunt voorsorteren op de hulp die mogelijk later nodig zal zijn.”

Werk en inkomen

Daarom laat de GeldChecker-special ook zien hoe jongeren weer aan het werk kunnen komen als hun (bij)baan nu op de tocht staat. Of hoe zij inkomensondersteuning kunnen krijgen als ze als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag hun inkomsten snel zien verminderen. Via verschillende linkjes in de hele krant kunnen jongeren nog meer over alle onderwerpen te weten komen. De GeldChecker is een coproductie van het Nibud met Diversion, met medewerking van Landelijke Aanpak 16-27 en is tot stand gekomen met financiering van de Rabo Foundation.

Meer hulpmiddelen coronacrisis

Ook voor andere doelgroepen heeft het Nibud hulpmiddelen om grip op geld te houden tijdens deze periode. Zoals een stappenplan bij geldzorgen en informatie over financiële hulpregelingen. U vindt alles verzameld in onze Geldwijzer Corona.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

29 oktober 2020

Nibud: Maximale hypotheek in 2021 hoger bij loonstijging

lees meer › Persbericht

Webinar: Met pensioen, hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Uitleg over inkomsten en uitgaven tijdens pensionering met de tool Pensioenschijf-van-vijf.

lees meer › Artikel
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
15 september 2020

Koopkracht in coronatijd

lees meer › Blog

Rapport Kunnen woningeigenaren energie-investeringen betalen?

Minstens 2 miljoen eigenhuis-bezitters hebben onvoldoende geld om de verduurzaming van hun woning te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
10 september 2020

Nibud: Minstens 2 miljoen eigenhuisbezitters hebben geen geld voor verduurzaming

lees meer › Nieuwsbericht