Geld en vakantie

Voordat u op vakantie gaat moet u vaak een aantal dingen regelen. Een goede voorbereiding verhoogt uw vakantieplezier.

Met een passende vakantiebegroting weet u wat uw mogelijkheden zijn. Zo hoeft u zich op vakantie geen zorgen te maken over geld. En staat u bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen.

Een begroting maken

Bereken een richtbedrag wat u per dag uit kunt geven. Zorg er voor dat u wat achter de hand heeft als u thuiskomt, want veel mensen geven ongemerkt toch meer uit dan gepland.

Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen? Enkele aandachtspunten:

 • Kijk naar uw kosten en uitgaven tijdens vorige vakanties.
 • Hoeveel komt er maandelijks binnen, wat gaat er maandelijks uit? Zijn er nog betalingsachterstanden? Maak voor het maken van een begroting gebruik van het Persoonlijk Budgetadvies.
 • Hoe staat het met uw reis- en ziektekostenverzekeringen? Is de auto toe aan een beurt? Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? Heeft het hele gezin nog badkleding die past?
 • Wat voor kosten komen er na de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan foto-albums of reparaties.

Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. U kunt nu een richtbedrag bepalen van wat u per dag uit kunt geven.

Uitgaven tijdens de vakantie

In uw vakantiebegroting heeft u ook een deel van uw geld gereserveerd voor uitgaven op uw bestemming. Het is goed om die uitgaven ook in de gaten te houden, bijvoorbeeld met een kasboekje. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van uw vakantieplezier én u wordt bij thuiskomst niet verrast door een hoge rekening.

Ook kunt u zo tijdens de vakantie bijsturen door dagen waarop u veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen. Houd ook uw creditcarduitgaven bij zodat u bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening.

Nog een manier om ook op vakantie grip te houden op uw geld, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen. U kunt in vrijwel alle landen pinnen. Buiten de Eurozone kunnen daar kosten aan verbonden zijn.

Achter de hand

Houd rekening met uitgaven na de vakantie. Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!

Slim boeken

Goedkope vluchten kunt u het beste boeken wanneer de nieuwe dienstregeling bekend is (in januari en juli). Via internet boeken is vaak goedkoper dan via een reisbureau.

Tip: In de zomer- en kerstvakantie wordt er minder zakelijk gereisd en worden een paar weken voorafgaand aan een vlucht de luxe stoelen soms tegen flinke kortingen aangeboden.

Tip: Via huizenruil-websites vindt u goedkope accomodatie, u betaalt immers alleen de reiskosten.

U kunt via internet in een paar klikken een vakantie boeken. De prijzen zijn makkelijk met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste aanbieding boeken. Soms zijn de prijzen niet zo mooi als ze lijken. Dan komen er nog kosten bij voor een extra koffer. Of als u met een creditcard wilt betalen. De prijs van uw vakantie kan ineens een stuk hoger uitvallen dan u in eerste instantie dacht.

Tip: Met de ‘P(R)eischecker‘ van ConsuWijzer kunt u op een slimme manier prijzen kunt vergelijken en alert zijn op bijkomende kosten. Op de site ziet u ook wat reisaanbieders wel en niet mogen volgens de wet.

 Goed verzekerd op reis

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een reisverzekering bespaart u veel geld als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als u uw bagage kwijtraakt. Ook medische kosten kunt u extra verzekeren met een reisverzekering. Deze kosten kunnen soms snel hoog oplopen. Een goede en passende reisverzekering is dan de oplossing. Er zijn grote verschillen tussen verschillende reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen. Zoek voordat u op vakantie gaat de beste reisverzekering uit.

Tip: Op Check je vakantieverzekeringen van Wijzer in geldzaken en het Verbond van Verzekeraars kunt u checken of uw reisverzekering past bij uw reis. Op deze site vindt u meer tips om uw vakantie goed voor te bereiden.

Tip: Checklist vakantie van Wijzer in geldzaken

Bespaartips

 • Gaat u naar een euro-land, dan kunt u met uw pinpas gratis pinnen. Buiten de eurolanden kost pinnen meestal wel geld. Dan kan het slim zijn om contant geld mee te nemen, óf om met creditcard te betalen.
 • De beste hoteldeals worden telefonisch en via internet gemaakt en niet als u met uw koffers al in de lobby staat. Bel desnoods vanuit de taxi en vraag of er nog een last-minute-deal te maken valt.
 • Vermijd horecagelegenheden op populaire locaties waar het altijd vol zit met toeristen.
 • De beste eetgelegenheden vindt u door de lokale bevolking te vragen.
 • Check of de prijzen inclusief BTW en bediening zijn: dat voorkomt discussies als de rekening 10 procent hoger uitvalt.
 • Bent u in een land waar afdingen de gewoonte is? Doe mee: begin met iets kleins en ga daarna pas de onderhandeling aan over artikelen die u echt graag wilt hebben. Wees niet bang om een keer weg te lopen. U kunt altijd teruggaan en een nieuw bod doen.
 • Voorkom een (onverwacht) hoge telefoonrekening en houd rekening met de buitenland tarieven van uw provider. Op veel plaatsen is (gratis) Wifi beschikbaar.
 • Laat uw kranten-abonnement tijdelijk stopzetten.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (en niet op stand-by). Maak de koelkast en de diepvries leeg, en schakel ze uit. 
 • Laat u een lampje branden als inbraakbeveiliging? Kies daarvoor dan een spaarlamp.
 • Op vakantie met een reisverzekering? Let op dat u niet dubbel- of oververzekerd bent. Verschillende ziektekostenverzekeringen dekken ook de kosten die u in het buitenland maakt. En wie geen dure spullen meeneemt heeft aan een lage dekking vaak voldoende. Meer over verzekeren op vakantie
 • Vriendje van de kinderen mee op vakantie? Spreek vooraf een redelijke vergoeding voor de kosten af. Mogelijke kosten zijn voeding, de reisverzekering, en eventueel een vergoeding voor extra vervoers- en verblijfskosten. Spreek ook af of het kind zakgeld krijgt.

Zie ook het blog: mee op vakantie met een andere familie

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik heb nu een doorlopende reisverzekering. Wel zo handig, hoef ik daar niet meer aan te denken.”

— Yvette de Valk-Postma, Blokzijl

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Hoeveel betaal ik de oppas?

Hoeveel u de oppas betaalt, hangt af van de tijden, de werkzaamheden en het soort oppas.

lees meer › Artikel

Sparen

Als u wilt gaan sparen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Nibud zet het op een rij.

lees meer › Artikel

Naar de middelbare school

Financieel verandert van alles als uw kind naar de middelbare school gaat.

lees meer › Artikel

Vakantie en verzekeringen

Met een passende reis- en annuleringsverzekering kunt u onbezorgd op vakantie.

lees meer › Artikel

Wonen en werken in het buitenland

Informeer voor u vertrekt naar de gevolgen voor sociale en fiscale regelingen voor uw situatie.

lees meer › Artikel

Zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar kunt u een bijdrage krijgen voor de kosten van uw zorgverzekering.

lees meer › Artikel

Vakantiegeld

Vakantiegeld is vaak 8% van uw loon en wordt in mei uitgekeerd.

lees meer › Artikel

Kosten van kinderopvang

Kinderopvang is er in allerlei vormen. Wat past bij u?

lees meer › Artikel

Wat kost uw kind?

Wat kost uw kind? Het Nibud helpt u deze kosten in kaart te brengen.

lees meer › Artikel