Geld en vakantie

Voordat u op vakantie gaat is het slim om over uw financiën na te denken. Hoe groot is uw budget, en wat betekent dat voor het boeken én voor de uitgaven ter plaatse? Moet u zich nog extra verzekeren? Met een vakantiebegroting houdt u grip.

Een begroting maken

Als u een vakantiebegroting maakt, weet u wat uw mogelijkheden zijn.  Zo kunt u passende keuzes maken en staat u bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen.

Begin met het vaststellen van uw budget: welk bedrag heeft u in totaal beschikbaar voor een vakantie? Maak eventueel eerst een overzicht van uw inkomsten en uitgaven of vul een jaarbegroting in.

Tip: Mensen die een bedrag voor de hele vakantie reserveren en niet met een bedrag per dag of per week rekenen, komen het vaakst het beste uit. Zij denken goed na over hun vakantiebegroting en houden vast aan het budget dat zij van tevoren hebben bepaald. (Bron: Nibud vakantiegeldenquête 2019)

Daarna vult u de posten op de vakantiebegroting verder in. Tips hierbij:

 • Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die u ter plaatse maakt. U kunt hierbij kijken naar uw vakantie-uitgaven tijdens vorige jaren.
 • Gaat u naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen?
 • Verwacht u nog kosten voor vertrek? Hoe staat het met uw reis- en ziektekostenverzekeringen? Is de auto toe aan een beurt? Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? Heeft het hele gezin nog badkleding die past?
 • Wat voor kosten komen er na de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan foto-albums of reparaties.
 • Zorg er voor dat u wat achter de hand heeft als u thuiskomt, want veel mensen geven ongemerkt toch meer uit dan gepland.

Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens uw vakantiebegroting. U kunt nu een richtbedrag bepalen van wat u per dag uit kunt geven.

Tip: gaat er een vriendje van de kinderen mee op vakantie? Spreek vooraf een redelijke vergoeding voor de kosten af. Mogelijke kosten zijn voeding, de reisverzekering, en eventueel een vergoeding voor extra vervoers- en verblijfskosten. Spreek ook af of het kind een zakcentje tijdens de vakantie krijgt om een ijsje of iets anders te kopen.

Grip houden tijdens de vakantie

In uw vakantiebegroting heeft u ook een deel van uw geld gereserveerd voor uitgaven op uw bestemming. U kunt deze uitgaven in de gaten houden, bijvoorbeeld met een kasboekje. Houd ook uw creditcarduitgaven bij zodat u bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening. Zo kunt u tussentijds bijsturen door dagen waarop u veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen.

Een andere manier om grip te houden op uw uitgaven, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen.

Betalen in het buitenland

Hoe komt u in uw vakantieland aan geld? Welke kosten zijn er verbonden aan pinnen, geld uit de muur halen of geld wisselen? Bereid u voor op deze vragen, dat kan u geld besparen. Informatie daarover vindt u op de website van de Consumentenbond.

45 %

geeft tijdens de vakantie meer uit dan gepland

Bron: Nibud Vakantiegeldenquête 2019

Goed verzekerd op reis

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een reisverzekering bespaart u veel geld als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als u uw bagage kwijtraakt. Ook medische kosten kunt u extra verzekeren met een reisverzekering. Deze kosten kunnen soms snel hoog oplopen. Er zijn grote verschillen tussen verschillende reisverzekeringen. Naast de prijs kan de dekking of de vergoeding verschillen.

Let op dat u niet dubbel- of oververzekerd bent. Verschillende ziektekostenverzekeringen dekken ook de kosten die u in het buitenland maakt. En wie geen dure spullen meeneemt heeft aan een lage dekking vaak voldoende.

Bespaartips op vakantie

 • Hotelkamer boeken? De beste prijs krijgt u als u vooraf telefonisch of via internet boekt.
 • Vermijd horecagelegenheden op populaire locaties waar veel toeristen zijn, maar kijk een straatje verder.
 • De beste budgetrestaurants vindt u door de lokale bevolking te vragen.
 • Check of de prijzen inclusief btw en bediening zijn: dat voorkomt discussies als de rekening 10 procent hoger uitvalt.
 • Bent u in een land waar afdingen de gewoonte is? Doe mee: begin met iets kleins en ga daarna pas de onderhandeling aan over artikelen die u echt graag wilt hebben. Wees niet bang om een keer weg te lopen. U kunt altijd teruggaan en een nieuw bod doen.
 • Check of bellen en internetten in het buitenland binnen uw bundel valt. Zo niet: informeer vooraf naar de mogelijkheden of maak (alleen) gebruik van wifi.
 • Laat uw kranten-abonnement thuis tijdelijk stopzetten.
 • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (en niet op stand-by). Maak koelkast en diepvries leeg, en schakel ze uit. 

Slim vakantie boeken

U kunt via internet in een paar klikken een vakantie boeken. De prijzen zijn makkelijk met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste aanbieding boeken. Maar soms zijn de prijzen niet zo mooi als ze lijken. Dan komen er nog kosten bij voor een extra koffer. Of als u met een creditcard wilt betalen. De prijs van uw vakantie kan ineens een stuk hoger uitvallen dan u in eerste instantie dacht. Wees daar alert op. Meer op consuwijzer.nl.

Extra tips:

 • Goedkope vluchten kunt u het beste boeken wanneer de nieuwe dienstregeling bekend is (in januari en juli). Via internet boeken is vaak goedkoper dan via een reisbureau.
 • In de zomer- en kerstvakantie wordt er minder zakelijk gereisd en kunt u soms korting krijgen op luxe stoelen.
 • Huizenruil-websites kunnen een manier zijn om aan goedkope accommodatie te komen.
 • Voor meer informatie over het boeken van een vakantie tijdens de coronacrisis of geld terugkrijgen voor een geannuleerde reis, kijk op consuwijzer.nl/coronacrisis.

Ik heb nu een doorlopende reisverzekering. Wel zo handig, hoef ik daar niet meer aan te denken.”

— Yvette de Valk-Postma, Blokzijl

Anderen lezen

Nibud Jaarplanner e-mailcoaching

Het hele jaar financieel fit met de tips, tools en reminders van het Nibud in uw mailbox.

lees meer › Tool

Alles over goede #geldvoornemens

Sparen, besparen of minder rood staan? Handvatten om geldvoornemens waar te maken.

lees meer › Artikel

Wisselende inkomsten

Krijg grip op uw inkomsten en uitgaven met dit stappenplan voor een jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Jaarlijks inkomsten en uitgaven plannen

Invulschema en stappenplan: aan de slag met uw eigen jaarbegroting.

lees meer › Stappenplan

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Persoonlijk Budgetadvies

Rekentool: creëer overzicht in uw uitgaven, en vergelijk uzelf met met anderen.

lees meer › Tool

Nibud BufferBerekenaar

Bereken met de BufferBerekenaar of u voldoende geld achter de hand heeft.

lees meer › Tool