Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

‘Geef mensen de grip op hun geld weer terug’

Weblog | 20 april 2018

Het Nibud-onderzoek ”Financiële administratie in een digitaal tijdperk’, dat Nibud recent publiceerde, heeft veel reacties los gemaakt. Reacties van herkenning, boosheid, zich niet begrepen voelen tot en met advies en tips. Er kwam van alles voorbij. Maar de grootste gemene deler was toch wel: frustratie van geen grip meer hebben op het eigen geld.

Incasso

Oorzaak nummer 1: er worden automatische incasso’s afgeschreven op momenten dat het mensen niet uitkomt. Ook wordt de datum weleens vervroegd, als dat zo uitkomt in het weekend, terwijl het salaris nog niet binnen is. Terwijl je er als burger alles aan doet om goed met je geld om te gaan, wordt het je zo wel moeilijker gemaakt.

Ik zie dit probleem als budgetcoach ook regelmatig voorbij komen. Mensen die door de vele incasso’s het overzicht verliezen. Sommigen hanteren dan de methode om in één keer het salaris van de bank te halen zodra het binnenkomt en rekeningen contant te gaan betalen of zelf over te maken. Maar bij bv. huur, energiekosten en telefoonabonnementen kún je alleen via automatische incasso’s betalen. En als je het toch zélf wil regelen, kost dat extra. Men gaat ervanuit dat de burger zelfredzaam is, maar het zélf doen past niet in het werkproces van veel bedrijven.

Mijn-omgevingen

Een tweede probleem dat vaak wordt genoemd is de ondoorzichtigheid van de mijn-omgevingen. Naast de overheid zijn er steeds meer organisaties, zoals zorgverzekeringen en energiebedrijven, die gebruik maken van mijn-omgevingen. Brieven, betalingsherinneringen en andere belangrijke documenten worden niet meer bij jóu bezorgd, maar je moet er zélf actief naar op zoek. Lastig: je moet eraan denken, je wachtwoorden goed onthouden, etc.

Er wordt steeds vanuit gegaan dat de burger zelfredzaam is. Maar uit onderzoek weten we dat dit in de praktijk niet altijd zo is. Zelfredzame mensen die in een stressvolle situatie zitten, kunnen daardoor ineens niet meer zo goed voor zichzelf zorgen. We horen daarom steeds vaker het pleidooi om het mensen makkelijker te maken. Door minder keuzes aan te bieden en te helpen om de voor hen juiste keuze te maken.

Toeslagen

Ook de overheid speelt hier een rol. Toeslagen zijn bijvoorbeeld voor veel mensen té ingewikkeld geworden. De zorgtoeslag komt de rond de 20e van de maand, terwijl de zorgverzekering vaak pas eind van de maand wordt afgeschreven. Als je de zaken niet goed op orde hebt, is die zorgtoeslag tegen die tijd allang op. Waarom kan het niet simpeler? Maak de zorgtoeslag rechtstreeks over naar de zorgverzekeraar, daarmee ontzorg je de burger!

Oproep

Wat ik zie in de reacties van de consumenten is dat hier ergens de plank is misgeslagen. Organisaties denken teveel aan de procesmatige kant en luisteren daarbij niet voldoende naar klant, burger, consument. Mensen voelen zich niet gehoord. Er worden dingen vóór hen beslist. Of het wordt financieel onaantrekkelijk gemaakt om eigen keuzes te handhaven. Veel mensen gaven bijvoorbeeld aan het overzicht te bewaren door twee bankrekeningen te hebben, één voor de vaste lasten zonder pinpas en een tweede rekening voor de andere betalingen mét pinpas. Maar dat kost geld. Banken zouden mensen kunnen helpen door geen extra kosten te rekenen voor zo’n tweede rekening.

Daarom mijn oproep: ‘Geef mensen de grip op hun geld weer terug’.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (6)

 • lente op 10 augustus 2019, 22:35

  Wat nog erger word is kijk naar de CZ, die stapt af van normaal DigiD naar DigiD met SMS controle. Om het voor de gewone man nog moeilijker te maken, die het al moeilijk had. Het probleem wat ik heb is dat steevast die SMS controle inlogcodes te laat worden bezorgd door mobiele provider of DigiD, en ook vaak storingen bij DigiD de SMS'jes komen dus als je er totaal niet meer op zit te wachten, niet alleen duur, ook nog onnodig (die codes hebben vaak ook een tijdslimiet). Niet zeggen dat is jouw probleem, nee dit is het probleem van overstappen op DigiD met SMS controle dit had je kunnen verwachten. En al die mensen brullen straks ja maar ik heb nooit problemen, ik snap niet waar je je druk om maakt. Moet je hun eens horen als het systeem 1x niet werkt of vaker. Geklaag alom. Ik voorzie straks honderdduizenden mensen die de CZ niet meer kunnen betalen, omdat er een rekening openstaat die ze moeten bekijken en om die te zien moet je eerst inloggen met DigiD met SMS controle. Oorzaak: heel veel mensen denken ik kijk niet meer, want ik krijg die code toch veel te laat, laat maar zitten. Gevolg: mensen worden laks in betalen en krijgen incassoburo's, alleen omdat CZ zonodig op een ander systeem moet overstappen. Kan iemand me uitleggen, waarom alles voor de gewone man zo moeilijk moet en alles voor computerhackers kinderspel is? Kinderspel om als hacker dat SMS'je te onderscheppen en wachtwoordgegevens af te luisteren van de computer. Ik voorzie straks een grote ramp bij de gewone man voltrekken en zeg dat ik gewaarschuwd heb. Dit is gewoon dom. Wat de CZ aan het doen is een werkend systeem veranderen in iets wat gegarandeert problemen gaat opleveren. Wat willen gewone mensen? Een systeem dat simpel is en wat werkt en fraudebestendig, of het lelijk uitziet of gelikt het interesseert mensen geen biet, als het maar simpel is en werkt en fraudebestendig. O ja, probleem met negatieve rente van de bank hebben we nu al bij ING, dus dat is echt niet nieuw hoor ING. We nemen de bank werk uit handen en betalen er nu toch al voor dus teer je nu toch ook al in op je spaargeld? Welke bank kan mij 4% rente beloven ondanks dat de belastingdienst zegt dat ik 4% rente krijg op spaartegoed die ik niet krijg en bij geen enkele bank krijg? Geef mij maar liever 4% extra lente, liefst nog meer zelfs.

  Beantwoorden
 • ado op 19 juni 2018, 13:56

  Even een vraag: Wat is een "mijn omgeving?"

  Beantwoorden
  • nibud op 20 juni 2018, 11:22

   Hi Ado, met de "Mijn Omgeving" bedoelen we plekken waar je inlogt en waar je (financiële) administratie wordt bijgehouden. Denk aan de omgeving waarin je internet bankiert, maar ook het inloggen bij webshops waar je facturen kunt opvragen of inloggen bij je telefoon- of internetprovider om inzicht te krijgen in je nota's en verbruik. Vroeger ontving je deze informatie per post, maar steeds vaker log je online in op verschillende systemen waar je je eigen administratie moet bijhouden. Dat wordt bedoeld met een "Mijn Omgeving". Beantwoord dit je vraag? Groet, Nibud Webredactie.

   Beantwoorden
 • JDD op 09 mei 2018, 13:58

  Ik, alleenstaande man van 45 jaar, werk al jaren met computers, maar die flauwekul met mijn_omgeving, ik word er kotsmisselijk van. Al dat geneuzel met "raadpleeg uw omgeving"; ik kan u vertellen ik raadpleeg helemaal niets meer. Ik vind dat instanties/ organen verplicht dienen te worden om brieven per post te verzenden naar geadresseerde. Ik ben het volledig met dhr. Smiet eens dat service gerichtheid bij bedrijven is vervangen door hoe kunnen we het zo simpel, automatisch en goedkoop mogelijk doen!

  Beantwoorden
 • AvdP op 27 april 2018, 18:13

  Wij hebben ook al jaren 2 betaalrekeningen. Op de ene komt mijn salaris binnen. Daarvan betalen we alle vaste lasten en losse rekeningen. En sparen we vaste bedragen voor onvoorziene kosten, afschrijving auto, vakanties, studie en extra aflossing hypotheek. Jaarlijks maak ik een overzicht van de te verwachte vaste lasten. Wat er nog overblijft per maand verdelen we over de spaardoelen. Op de andere rekening komt het salaris van mijn man binnen. Dat is om van te leven. Boodschappen, uit eten, kleding, cadeautjes, benzine etc. Eigenlijk alles wat je pint. Op zich goed geregeld allemaal zou je zeggen. En toch staan ook wij nog voor onverwachte kosten. Of komen we niet uit met de leefrekening. Je hebt idd weinig zicht op wat er van verschillende instanties nog afgeschreven wordt op onverwachte momenten. Gemeentelijke lasten worden in 7 termijnen afgeschreven. Zorgkosten komen onverwacht want dat is afhankelijk van wanneer de zorgaanbieder declareert. Dus al met al best nog wel een gedoe soms.

  Beantwoorden
 • smiet op 24 april 2018, 21:04

  Geachte Mevr. Weijers, Ik had al gereageerd op het artikel van mevr. Schors dat in de Volkskrant werd aangehaald. misschien heeft u een kopie gekregen, maar laat ik u dit zeggen. Er gaat een groot probleem komen omdat de crediteuren alleen maar procesmatig denken. De klant of consument is ver weg en alleen maar moeilijk. Ik word ziek van al die MIJN _OMGEVING bedrijven. Ik doe dat niet. Maar het grote probleem komt als mij iets overkomt. Mijn vrouw is niet geïnteresseerd in administratie noch in automatisering. En zij is niet de enige. Wij duwen dus een grote berg met problemen voor ons uit, terwijl we nu al weten dat het fout gaat lopen. service gerichtheid bij bedrijven is vervangen door hoe kunnen we het zo simpel, automatisch en goedkoop mogelijk doen. Dit alles lijkt me redelijk in lijn met uw insteek. Laat ik het hier bij laten voor vandaag, maar ik wilde het wel even kwijt. O ja ik ben net over de 70, MSc en werk al 50 jaar met computers, maar het maakt ons leven wel kaler en onpersoonlijker.\ Met vriendelijke groet BJM Smiet

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

15 juni 2020

Nibud: Huishoudens niet voorbereid op crisis

lees meer › Persbericht
27 juli 2020

Thuiswerken kost € 2 per dag

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel gezond blijven in coronatijd

Webinar Financieel gezond blijven in coronatijd

Handvatten en tips om in actie komen bij een (dreigende) inkomensterugval.

meer info › Opleidingen

Workshop Financieel fitte medewerkers

Workshop Financieel fitte medewerkers

Interactieve workshop over vitaliteit op het gebied van geldzaken.

meer info › Opleidingen

Basistraining vrijwilligers banken & verzekeraars

Basistraining vrijwilligers banken & verzekeraars

Handvatten om als vrijwilliger ondersteuning bij geldzaken te bieden.

meer info › Opleidingen

Lespakket Bijna 18. Nu regelen!

Lespakket Bijna 18. Nu regelen!

Gratis lespakket – Voorbereiden op financiële zelfstandigheid.

bestel › Product

Gastles Check je geld!

Gastles Check je geld!

Voor leerlingen in het 2e en 3e leerjaar van het voortgezet onderwijs.

meer info › Diensten

Basistraining Coördinatoren in de thuisadministratie

Basistraining Coördinatoren in de thuisadministratie

Voor coördinatoren die vrijwilligers inzetten in de thuisadministratie.

meer info › Opleidingen

Nibud-leerdoelen als basis voor ondersteuning van docenten in praktijkonderwijs en vmbo

Aandacht voor financiële redzaamheid van leerlingen is hard nodig. Het Nibud helpt hierbij.

lees meer › Praktijkverhaal
13 juli 2020

Nibud-reactie op uitwerking pensioenakkoord

lees meer › Nieuwsbericht

Nanne Houtsma

Nanne Houtsma

Junior wetenschappelijk medewerker

Medewerker

Michael Visser

Michael Visser

Wetenschappelijk medewerker

Medewerker