Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog: Financieel verantwoord Sinterklaas vieren

Weblog | 20 november 2018

Als moeder van een bijna vierjarige dochter kan ik dit jaar niet langer om de goedheiligman heen. Vorig jaar maakte Sinterklaas nog niet zoveel indruk, maar dit jaar is ze zich erg bewust van alle reclameboodschappen in de aanloop naar pakjesavond.

In mijn eigen jeugd was Sinterklaas een moment waarop mijn fulltime werkende ouders hun schuldgevoel afkochten met zakken vol cadeaus. Zowel mijn broertje als ik kregen een jutezak propvol met cadeaus. Het waren de jaren ’90, dus het kon niet op. Toch herinner ik me niet de bergen met cadeaus, maar vooral de jaarlijkse toneelstukjes van wijlen mijn vader die probeerde de Pieten door het huis te achtervolgen. En het samen spelen van bordspelletjes met een bakje pepernoten.

Nu ik zelf moeder ben, vind ik een zak vol cadeaus overdreven. Het is niet meer van deze tijd, al zeg ik het zelf. Bovendien weet ik uit ervaring dat consumeren en bezit niet gelukkig maakt. Daarom hebben mijn man en ik samen afspraken gemaakt over de cadeaus van de goedheiligman. En natuurlijk heb ik ook gekeken wat het Nibud adviseert.

Niet alleen hopen we dat onze dochter op deze manier geen verwend nest wordt, het is ook goed voor onze portemonnee én zorgt voor minder bergen speelgoed in huis. Past bovendien mooi bij de huidige trend van ontspullen en minimaliseren.

Zo pakken wij het aan:

Vier cadeautjes-regel

Op een aantal Amerikaanse blogs over minimalisme en consuminderen leerde ik de term: ‘The 4 Gift-rule’. Je schenkt kinderen in dat geval vier cadeaus:

 1. Iets wat ze graag willen
 2. Iets wat ze nodig hebben
 3. Iets om te dragen
 4. Iets om te lezen en/of leren

Nummer één spreekt voor zich. Veel kinderen hebben een verlanglijstje en daar krijgen ze een item van. Nummer twee kan ook op dat lijstje staan, maar is bovenal iets wat ze nodig hebben. Misschien zijn de viltstiften bijna op of is er geen knutselpapier meer. Dat is een cadeau wat ze nodig hebben. Nummer drie is een kledingstuk. In ons geval een setje nieuwe maillots in leuke printjes, want de laatste tijd heeft mijn dochter nogal een rokjesfase én een groeispurt.

Zo leert ze bovendien dat cadeautjes niet altijd om te ‘spelen’ zijn, maar ook een kledingstuk of gebruiksvoorwerp (zoals viltstiften bij nummer twee) kunnen zijn. Ik zou me rot schamen als ze later een kledingstuk cadeau krijgt en vervolgens driftig zou stampvoeten, omdat het geen speelgoed is. Nummer vier is van educatieve waarde, omdat het leuk is om te lezen of leren. Een boek of spel, misschien een gezelschapsspel voor het hele gezin.

Misschien vinden sommigen vier cadeautjes wat karig. Bij ons moest oma even slikken, toen we haar vertelden dat één cadeautje van oma meer dan voldoende is. Maar wij vinden het niet nodig om kinderen te veel te geven. Het is natuurlijk erg persoonlijk wat te veel is, maar met grootouders aan beide kanten, zullen er in totaal zes cadeautjes in de zak van Sinterklaas zitten op 5 december.

Sinterklaas-budget bepalen

Een budget bepalen voor Sinterklaas is natuurlijk heel persoonlijk. Het is maar net wat je kunt missen of wat je ervoor over hebt. Om te voorkomen dat je zwicht voor de reclames of de smeekbedes van je kind, is het verstandig om vooraf een vast bedrag te kiezen en je daaraan te houden.

Wij hebben een totaalbedrag van 50 euro gebudgetteerd voor Sinterklaas. Dat is voor de vier cadeautjes op pakjesavond, maar ook voor de schoencadeautjes. Het duurste cadeau kost 22,50 euro, maar dat hebben we tweedehands aangeschaft, waarover morgen meer. We hebben een alfabetspel – een cadeau om te lezen en/of leren – aangeschaft voor € 4,99. Daarnaast krijgt ze een set maillots: een cadeau om te dragen voor € 4,99. Tot slot, misschien suf, maar absoluut nodig in cadeau categorie twee: een flink pak papier om de mooiste tekeningen op te maken. Kosten? 3 euro.

In haar schoen krijgt ze een chocoladeletter à € 1,60, een kleurboek en één van mijn oude Barbies in een mooi papiertje. Op zaterdag vertel ik meer over onze schoencadeautjes, maar de enige kosten die wij hier maken zijn € 2,29.

De kosten voor vier cadeautjes op pakjesavond en de schoencadeaus komen daarmee uit op 37,77 euro. Ruim binnen ons Sinterklaas-budget van 50 euro en ik weet zeker dat onze dochter dolgelukkig is met haar cadeautjes. Wist je trouwens dat (jonge) kinderen op pakjesavond vaak na drie cadeautjes al genoeg hebben? Meer kunnen ze (nog) niet overzien, zo lees je in onze Sinterklaas-tips.

Als je kinderen zich al enigszins bewust zijn van geld, omdat ze bijvoorbeeld al zakgeld krijgen, kun je een brief in de schoen doen of per post opsturen, geadresseerd aan je zoon of dochter. Post van Sinterklaas, hoe leuk is dat? In de brief kan Sinterklaas uitleggen welk bedrag er beschikbaar is voor cadeaus. Misschien schuilt er een onderhandelaar in je kind en probeert hij of zij met de Sint te onderhandelen, maar ik verwacht dat ze niet snel met Sinterklaas in discussie zullen gaan.

Op die manier leren kinderen op speelse wijze budgetteren. Ze weten welk bedrag er beschikbaar is en dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden. Ik ken kinderen die er een sport van maken om de goedkoopste aanbieding voor Sinterklaas te vinden en deze doorgeven met een notitie in de schoen. Of ze bedenken wat ze het belangrijkst vinden, nu het budget bekend is. Wat ze liever willen, hebben ze dan zelf in de hand, en dat verkleint de kans op teleurgestelde gezichten bij het uitpakken.

Tweedehands of nieuw?

Het duurste cadeau dat mijn dochter op pakjesavond krijgt, is een Barbiehuis. Wij twijfelden tussen een fiets waarmee ze straks zelf naar school kan fietsen: een cadeau wat ze graag wil én dat ze nodig heeft, maar dochterlief droomt al weken over een poppenhuis. Een cadeau uit categorie één van de vier cadeautjes-regel: iets wat ze (ontzettend) graag wil.

Voor dit cadeau hebben we 25 euro gebudgetteerd. Het Barbiehuis heb ik afgelopen zondag voor 22,50 op de kop getikt. Tweedehands via Marktplaats. Een fiets zouden wij ook niet nieuw hebben aangeschaft, want als je goed zoekt, kun je tweedehands prima alternatieven voor een zacht prijsje vinden.

In principe kunnen we deze cadeaus nieuw kopen, maar dat vinden wij persoonlijk onnodig. Zowel financieel gezien, maar ook vanuit duurzame overwegingen. Er zijn voldoende alternatieven tweedehands verkrijgbaar. Net zoals we meer tweedehandsjes in huis hebben, aangeschaft via Marktplaats of lokale verkoopgroepen op Facebook. Net zo goed, wel zo voordelig en duurzaam. Ook bezoek ik binnenkort een Recycle Sint ruilavond.

Recycle Sint is een initiatief voor een duurzamer Sinterklaasfeest. Waarom ieder jaar (op)nieuw speelgoed kopen waar je kind een jaar later op uitgekeken is? Recycle Sint is een speelgoedruilbeurs waar je speelgoed met elkaar kunt ruilen. Op de website van Recycle Sint vind je de locaties in Nederland waar ruilavonden worden georganiseerd.

Er zijn dit jaar al ruim negentig ruilavonden en Recycle Sint heeft de wens honderd  avonden te halen. Is er in jouw woonplaats (nog) geen ruilavond? Dan kun je contact opnemen met de organisatie om een ruilavond te organiseren. Of misschien kun je speelgoed ruilen met vriendinnen, collega’s of buurtgenoten die ook kinderen hebben.

Cadeautjes vergelijken

Aangezien onze dochter nog niet schoolgaand is, verwachten we geen grote vragen over de cadeaus. Er is weinig te vergelijken, maar bij kinderen op school gebeurt dat uiteraard wel. Is een klasgenoot liever, omdat hij of zij een groter of duurder cadeau krijgt? Mijn collega Marion schreef daar een Feestdagendilemma’s-blog over.

Ik las ooit een goede tip die de juf van een basisschool gaf. Omdat kinderen bij haar in de klas de cadeaus bespraken en de verschillen soms erg groot waren, waarbij het ene kind een chocoladeletter kreeg, maar de ander een spelcomputer, antwoordde ze het volgende.

Sinterklaas vindt ieder kind even lief en ieder kind verdient een cadeau. Maar er zijn papa’s en mama’s die soms extra centjes in de schoen doen voor Sinterklaas. Sinterklaas neemt het extra geld uit de schoen mee en zo betalen ouders mee aan een duur(der) cadeau.

Dat vind ik best een acceptabel antwoord voor kinderen. Ook denk ik dat het, zelfs op jonge leeftijd, goed uit te leggen is dat Sinterklaas een beschermheilige van kinderen is en hij in de geschiedenis vooral arme kinderen hielp die weinig hadden. Als ik in gesprek ben met mijn dochter en vertel dat wij in een fijn huis wonen, de boodschappen kunnen betalen en dat cadeautjes een extraatje zijn, snapt zelfs een peuter dat.

Schoen zetten

Op de dag dat Sinterklaas aankomt, mag onze dochter haar schoen zetten. Dat past mooi bij de dag en lijkt ons logisch. De week erop is de intocht in ons eigen dorp en ook dat vinden wij een mooi aanknopingspunt om de schoen te zetten, want dan is hij immers in de buurt. Dan rest er nog één weekend voor het daadwerkelijk 5 december is. Onze regel is dus: schoen zetten in het weekend, wat resulteert in totaal drie keer haar schoen zetten.

Als ze vaker haar schoen wil zetten, leggen we uit dat Sinterklaas bij alle kindjes in Nederland langsgaat en niet altijd langs kan komen. Als je een eigenwijze peuter hebt (en wie heeft die niet?) en ze zet haar schoen toch, dan leggen we de volgende ochtend uit dat Sinterklaas vast bij een ander kindje is geweest en een andere keer weer langskomt. Zo kun je ook uitleggen dat niet alle kindjes tegelijk een schoencadeautje krijgen, mocht het tot vragen leiden omdat het buurmeisje wel een cadeautje kreeg.

Schoencadeautjes zijn in ons geval kleine cadeautjes. Iets lekkers, zoals een chocoladeletter (€ 1,60), maar ook een kleurboek (€ 0,69) of één van mijn eigen oude Barbies (geen kosten). Schoencadeautjes kun je misschien makkelijker door het jaar heen kopen, als je een goede aanbieding ziet.

Ook hebben wij een voorraad tweedehands doorgevertjes, maar ook speelgoed en poppen uit onze eigen jeugd welke we bewust opzij leggen om als cadeau te geven. Als kind was ik erg zuinig op mijn Barbies en ook de Duplo van mijn man kan nog prima een ronde mee. Een mooi papiertje erom en je hebt een prachtig schoencadeau, zonder dat je er een cent aan hebt uitgegeven.

Dank u Sinterklaasje

Ik denk dat ik voor iedere ouder spreek, als ik zeg dat het gezichtje van een kind dat een cadeau krijgt je soms in de verleiding kan brengen. Als je dat blije koppie ziet, wanneer ze iets uitpakken, vergeet je soms wat de feestdagen écht bijzonder maakt.

Om terug te komen op mijn eigen, overvloedige jeugd: mijn cadeautjes waren niet datgene waar ik nu met een glimlach aan terugdenk. Als ik aan de feestdagen terugdenk, denk ik aan samenzijn met mijn ouders, allemaal tegelijk thuis, Sinterklaasmuziek luisteren en een warme banketstaaf met chocomelk.

Een bordspel spelen en de spanning van het toeleven naar het heerlijk avondje. Dat avondje was niet heerlijk door de cadeaus, en ik denk dat iedere ouder dat vanuit eigen ervaring kan beamen. Of heeft jouw Transformer of Mattel-droomhuis meer indruk gemaakt dan bij mij het geval is?

Als ik dank u Sinterklaasje zong, bedankte ik eigenlijk voor de tijd en warmte van een gezellige avond samen. En ik hoop dat mijn dochter zich dat over dertig jaar ook realiseert.

Sinterklaas-blogs

Deze week verschijnt er iedere dag een nieuw onderwerp met het thema Sinterklaas als aanvulling op dit blog. Zondag 25 november verschijnt het laatste deel. Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken.

Wat zijn jullie ‘regels’ rondom Sinterklaas?

Maken jullie afspraken over de cadeaus die met Sinterklaas worden gegeven? Lijkt dit erg op hoe jij Sinterklaas als kind vierde of pak je het totaal anders aan?

Reacties (3)

 • Marion op 21 november 2018, 17:49

  Kom uit een redelijk arm gezin...Sint werd wel gevierd , maar we kregen ook praktische cadeaux! Zoals sokken of n trui. En dat hebben wij ook gedaan, ondanks dat we het financiel wel “grootser” konden vieren. Tip: met vier kids en een dure december maand was sint toch een aanslag op het budget. Nu verzamel ik het hele jaar door kleine cadeautjes die ik in de uitverkoop vind! Dat scheelt aanzienlijk in de portemonee en heel wat minder stress rondom de pakjesavond! Wel goed verstoppen

  Beantwoorden
 • Lindsay de Sain op 21 november 2018, 13:54

  Hi Manon, ja dat is ook waar, kinderen kunnen soms onvoorspelbaar uit de hoek komen. Misschien denk ik dat ik me zou schamen, omdat ik als nieuwbakken ouder (nog) niet geconfronteerd ben met alle spanning en sensatie die Sinterklaas met zich kan meebrengen. Dus goed inzicht wat je geeft, waarvoor dank :-). En waarschijnlijk ga ik het in de aankomende jaren ongetwijfeld een keer meemaken ;-). Groeten, Lindsay - Nibud Webredactie

  Beantwoorden
 • Manon op 21 november 2018, 12:54

  En wat als je kind wel driftig stampvoet omdat het teleurgesteld is, niet krijgt wat hij/zij zo graag wilde (en andere kinderen wel) of gewoon op is van de spanning? Kan hè... Zonder dat je je daarvoor rotschaamt. Kinderen zijn kinderen, met een eigen persoonlijkheid en wil. Nou heb ik 2 autistische kinderen, dus kijk ik tegen veel dingen anders aan. Zij wisten zoveel mogelijk van tevoren al wat ze kregen. Maar vooral de jongste heeft weleens keihard gehuild. Verder kan ik me er wel in vinden :-)

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Niet alleen hopen we dat onze dochter op deze manier geen verwend nest wordt, het is ook goed voor onze portemonnee.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

21 september 2021

Koopkracht 2021-2022: Stilte voor de storm?

lees meer › Blog

Koopkracht 2021-2022: de belangrijkste veranderingen

Welke effecten van beleid, prijs- en inkomensveranderingen spelen dit jaar een rol in de koopkrachtberekeningen?

lees meer › Artikel
21 september 2021

Nibud: somber beeld koopkracht 2022

lees meer › Persbericht

Rapport Thuiswerkkosten 2021

lees meer › Onderzoeksrapport
21 september 2021

Nibud-cijfers basis wetsvoorstel onbelaste thuiswerkkostenvergoeding

lees meer › Nieuwsbericht

Nibud Agenda 2022: Welk geldtype ben jij?

lees meer › Artikel
02 september 2021

Nibud bezorgd over stapeling van leningen bij koopstarters

lees meer › Nieuwsbericht

Met het geldplan Scheiden naar een financieel actieplan

Mediator en vrijwilliger Peter Dinkla vertelt wat het geldplan Scheiden oplevert in de praktijk.

lees meer › Praktijkverhaal
09 augustus 2021

Nibud: Bufferbedrag is persoonlijk, maar wel belangrijk

lees meer › Nieuwsbericht
15 juli 2021

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

lees meer › Persbericht

Vierde coronapeiling: De coronacrisis en ons geld

Wat is de invloed van de lockdowns op de portemonnee geweest?

lees meer › Onderzoeksrapport

Organisaties die u verder kunnen helpen

Welke instanties kunnen u helpen met vragen over uw individuele situatie?

lees meer › Artikel