Studeren en je begroting

Wat betekent studeren voor je uitgaven? En hoe zit dat bij andere studenten?

In vijf stappen zie je hoe de gemiddelde inkomsten, uitgaven en lening van een vergelijkbare student eruit zien. Vul vervolgens je eigen inkomsten en uitgaven in of kijk hoe jouw financiële situatie eruit ziet als je klaar bent met studeren.

Inzicht in je geldzaken

Naast een studieplanning is het slim om als student ook een financiële planning te maken. Dat geeft inzicht en beperkt onnodige studieschulden.

Het Financieel Studieplan helpt studenten (op mbo, hbo en wo) bewuster om te gaan met geld en is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, DUO, en diverse studenten- en jongerenorganisaties.

1 op 3

studenten leent maximaal 'omdat het kan'

Over het Financieel Studieplan

  • De tool is ook toegankelijk voor mbo-studenten, die kunnen ook hun inkomsten en uitgaven vergelijken met een vergelijkbare student.
  • De uitgavencijfers voor de hbo- en wo-studenten zijn gebaseerd op het Nibud Studentenonderzoek (2015).
  • De startersbegrotingen in het Financieel Studieplan laten zien wat je uitgaven zijn als je straks geen inkomen zou hebben of als je het startsalaris verdient (verschillend voor mbo, hbo en wo).

Filmpje over het Financieel Studieplan

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik was blij dat ik een mooie kamer vond, maar de huur is eigenlijk te hoog. Dus nu toch maar op zoek naar iets goedkopers....”

— Pieter Steensma, Rotterdam

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder