Hoe vindt u een goede financieel adviseur?

Financiële vraagstukken zijn vaak ingewikkeld. Een verkeerde beslissing kan u duizenden euro’s kosten. Een goede financieel adviseur kan u helpen de juiste keuzes te maken.

Eenvoudige financiële producten kunt u zelf afsluiten. Denk aan een spaarrekening of een schadeverzekering. Vaak kunt u deze producten direct bij de aanbieder afsluiten. U hoeft dus geen tussenpersoon te betalen.

Zelf doen of niet?

Bij ingewikkelde financiële producten als beleggingen, hypotheken en levensverzekeringen kunnen verkeerde beslissingen u veel geld kosten. Weet u weinig van dit soort ingewikkelde financiële producten? Dan is het verstandig een financieel adviseur om hulp te vragen.

Bovendien hebben aanbieders van financiële producten een zorgplicht. Dat betekent dat zij volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT) u geen complex product mogen verkopen dat niet bij u past.

Wilt u zonder advies een dergelijk product kopen, dan zal de aanbieder een kennistest afnemen. Daarmee bepaalt hij of u voldoende kennis heeft om hierover te beslissen.

De soort adviseur kiezen

Er zijn verschillende soorten financieel dienstverleners. Elke financieel dienstverlener moet een vergunning van de AFM hebben voor datgene wat hij doet. Deze vergunningen kunt u nagaan op AFM.nl.

 • Een aanbieder levert een product, bijvoorbeeld een bankspaarrekening of koopsompolis.
 • Een adviseur zoekt uit wat voor uw situatie een goede oplossing is.
 • Een bemiddelaar sluit alleen de overeenkomst. U moet zelf aangeven wat u een goede oplossing vindt en de bemiddelaar regelt het vervolgens voor u.

Banken en verzekeraars zijn in eerste instantie aanbieders. Zij leveren de financiële producten. Als u bij hen informeert naar de mogelijkheden, zijn ze ook adviseur en / of bemiddelaar. Doet u zaken bij hen? Dan moeten de kosten van het product en het advies apart getoond worden. Meestal adviseren medewerkers van een aanbieder alleen over producten van die aanbieder.

Een tussenpersoon of intermediair is vaak zowel adviseur als bemiddelaar. Samen met u gaat hij op zoek naar de beste oplossing. Vervolgens regelt hij de aankoop van het product bij een aanbieder. Hij doet zaken met verschillende aanbieders.

Advies zelf betalen

Als consument betaalt u voor het advies over complexe producten:

 • Uitvaartverzekeringen
 • Levensverzekeringen
 • Bankspaarproducten
 • Deelnemingen in een beleggingsfonds
 • Hypotheken
 • Betalingsbeschermers die er voor zorgen dat bijvoorbeeld de hypotheek doorbetaald wordt bij inkomensterugval
 • Overlijdensrisicoverzekeringen
 • Individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Op de rekening moet duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de kosten voor het product zelf en de kosten voor advies of bemiddeling.

52 %

van de mensen heeft gebruik gemaakt van de diensten van een financieel adviseur bij het afsluiten van een hypotheek

Bron: Keuzeproces bij financieel advies, 2017

De specifieke adviseur kiezen

Een financieel dienstverlener met een vergunning voldoet in ieder geval aan de wettelijke eisen. Maar hoe kiest u nou een goede adviseur? Waar kunt u op letten als u een financieel adviseur kiest?

Soort advies

Waar wilt u precies advies over? Wilt u een volledig persoonlijk financieel plan? Of alleen advies over een bepaald product? Betaalt u alleen voor advies of regelt de adviseur ook alles voor u?

Prijs

De financieel adviseur moet na het eerste gesprek een schatting geven van de vergoeding die hij voor de werkzaamheden ontvangt. Hij kan dit doen op basis van een vast bedrag, via een uurtarief of via een abonnementensysteem.

Deze offerte moet hij opstellen via een ‘Dienstverleningsdocument’. Dit document heeft een vast formaat. Zo kunt u verschillende dienstverleningsdocumenten met elkaar vergelijken. Er staat ook in hoeveel werk de adviseur gaat doen voor dat bedrag en hoeveel aanbieders de adviseur vergelijkt.

Om een passend advies te geven, heeft de adviseur ook informatie over uw omstandigheden nodig. Wanneer de adviseur alles voor u regelt, zal de rekening hoger zijn dan wanneer u veel zelf doet.

Als u uw administratie goed op orde heeft, bijvoorbeeld via een online huishoudboekje, kan dit de adviseur veel tijd besparen. U bespaart daarmee geld. Ga na wat voor u het voordeligst is.

Ervaring

Achterhaal hoeveel ervaring de financieel adviseur heeft. Kan hij referenties geven? Welke kwalificaties heeft de adviseur? Kijk op advieskeuze.nl voor meer informatie.

Persoonlijk

Bekijk met wat voor soort adviseur u te maken heeft. Is het een groot of klein bureau? Gaan meerdere medewerkers voor u werken of heeft u alleen te maken met één persoon?

De kosten voor een adviseur vonden we wel een drempel. Maar uiteindelijk waren we er toch erg mee geholpen bij het afsluiten van onze hypotheek.”

— Hans Smeets, Drachten

Anderen lezen

Rapport Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen

Een studieschuld zou iets minder zwaar mee moeten wegen bij het aanvragen van een hypotheek.

lees meer › Onderzoeksrapport

Financiële administratie bewaren

Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

E-mailcoaching Bewaar

Acht weken lang tips en informatie via e-mail. Doe mee!

lees meer › Tool

Bewaarwijzer

Uw persoonlijke overzicht van al uw belangrijke documenten.

lees meer › Tool

Zorgverzekering

Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar.

lees meer › Artikel

Zorgverzekering: overstappen of niet?

Wat is er mogelijk en waar kunt u op letten?

lees meer › Artikel

Wekelijks saldo en uitgaven checken

Zo houdt u grip op uw geld en u kunt ingrijpen als dat nodig is. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel

Sparen, aflossen of beleggen

Deze rekentool helpt u bij de keuze om extra geld te sparen, af te lossen of te beleggen.

lees meer › Tool

Verzekeringen: kies bewust

Met een goede passende verzekering bespaart u geld. Tips over het afsluiten en verlengen van verzekeringen.

lees meer › Artikel

Overlijdensrisico

Heeft u in uw beleggingsverzekering overlijdensriscio meeverzekerd? Wees alert op de waardeontwikkeling.

lees meer › Artikel

Zaken regelen bij een overlijden

Bij een sterfgeval kan het moeilijk zijn om tijd en aandacht vrij te maken.

lees meer › Artikel