Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Mijn feestdagendilemma’s

Weblog | november 2015

De pepernoten en chocoladeletters liggen al weken in de winkels, en de speelgoedbrochures zijn in huis. Ik hou ervan, de chocolade, de spanning, de gezelligheid. Maar tegelijkertijd voel ik ook de ‘feestdagenstress’ opkomen.

Gaan we met familie of vrienden vieren? Tot ’s avonds laat de surprises en gedichtjes maken. En dan al die verlanglijstjes;  mijn hart gaat er sneller van kloppen… Elk jaar weer dezelfde dilemma’s!

1. Hoeveel geld besteed ik aan cadeaus?

Reclame, maar vooral ook je kinderen, kunnen je tot duurdere aankopen brengen dan je eigenlijk van plan was. Om toch grip op je uitgaven te houden, helpt het om van tevoren een budget vast te stellen. Een maximaal budget voor pakjesavond en voor in de schoen.

Jonge kinderen hebben vaak nog geen besef van prijzen. Een klein cadeautje in een grote doos kan hetzelfde effect hebben als een duur cadeau. Maar wat als ze ouder zijn en iets heel graag willen hebben dat je budget te boven gaat?

Ik vraag altijd om hun wensen op het verlanglijstje voor Sint op volgorde te zetten. Mijn kind dacht slim te zijn om zijn grootste wens (een PlayStation) op plaats 1, 2 én 3 te zetten! Nu is mijn richtbedrag voor pakjesavond 50 euro, dus daar zou ik het niet mee redden… Ik heb het toen opgelost door het cadeau voor het hele gezin te geven en het cadeaubudget te spekken door spullen via Markplaats te verkopen. November is een ideale maand om te verkopen maar ook om tweedehands spullen te kopen!

2. Hoe vaak mag ik mijn schoen zetten?

Het is slim om al vooraf te bepalen hoe vaak uw kind de schoen mag zetten (afhankelijk van de leeftijd). Sinterklaas heeft het immers veel te druk en kan niet elke dag langskomen. Bij ons thuis was dat 1 x per week in het weekend. Maar soms overlegde ik met andere ouders om de frequentie een beetje hetzelfde te houden.

Voor jonge kinderen is een klein schoenpresentje zoals een mandarijntje met wat pepernoten vaak al voldoende. Als mijn kind een keer een hele mooie tekening in de schoen had gedaan, kreeg hij een bedankbriefje van Sint terug. Zo leuk als ik er aan denk, om de voetstapjes op de trap te horen ’s morgens vroeg om te kijken of er iets in de schoen ligt.

Mijn zoon kreeg vorig jaar een decemberkalender in zijn schoen (kosten €5). Die hing hij op de deur en elke dag werd er een hokje open gekrast, in de hoop op een prijs op 31 december. Zeker voor herhaling vatbaar.

3. Zal ik alleen cadeaus van het verlanglijstje geven of zelf iets verzinnen?

Ook uw kind wordt verleid door de (onbewuste) reclames en de mooie speelgoed-brochures. Soms staan er dingen op het verlanglijstje waar u uw kind nog nooit eerder over heeft gehoord. Een pop die kan praten (volgens de reclame), maar eenmaal uitgepakt blijkt het cadeau veel minder aantrekkelijk dan gedacht en na twee dagen wordt er niet meer naar omgekeken.

Dat is niet alleen zonde van het geld maar ook frustrerend voor het kind. Besef dat u uw kind het beste kent en weet waar zijn of haar interesses liggen. Geef daarom ook een cadeau waarvan u weet dat het aan zal slaan.

Verder zit er bij ons altijd nuttige cadeaus bij, zoals een sporttas of nieuwe sportkleding, een sjaal of handschoenen. Bij jonge kinderen kun je hiermee ook het aantal pakjes in evenwicht brengen. Bij de oudere kinderen maak ik er dan altijd een leuk gedichtje bij.

4. Anderen krijgen veel meer of duurdere cadeaus

Viert u Sinterklaas met anderen, dan kunt u van tevoren afspreken hoeveel cadeaus jullie geven. Maar u heeft geen invloed op wat andere kinderen krijgen. Een klasgenootje van mijn kind kreeg bijvoorbeeld een game in zijn schoen, terwijl die van mij dat als ‘groot’ cadeau op zijn verlanglijstje had staan. Voor kinderen kan dit heel oneerlijk voelen. Voor Sint zijn toch alle kinderen gelijk? Hoe leg je dit als ouder uit? Jij wilt immers niet dat je kind het gevoel heeft dat Sinterklaas minder van hem of haar houdt!

Ik heb toen gezegd dat er vast een goede reden is dat Sint dit nu al heeft gegeven en dat hij dit met de ouders heeft overlegd. Maar het blijft lastig, zeker voor ouders waar Sinterklaas helemaal niet langs kan komen. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes en organisaties die deze kinderen toch een mooi Sinterklaasfeest bezorgen. Zie bijvoorbeeld actiepepernoot.nl

5. Geven is leuker dan ontvangen

Als ik terugkijk zijn mijn leukste herinneringen de pakjesavonden. Sinterklaas die soms ook op bezoek kwam en die echt wist wat je had uitgespookt. Het schrikmoment als er op het raam werd geklopt (nooit geweten dat mijn vader dat deed) en er een zak met cadeautjes voor de deur stond.

De cadeautjes zelf kan ik me niet meer herinneren, maar wel de surprises. En dan vooral de surprises die ik zelf heb gemaakt. Daar ben je dan zo druk mee. En de gedichten met altijd een steek-onder-water. Eindelijk kon ik iemand eens op zijn nummer zetten. Heerlijk vond én vind ik dat. Ik heb er zelfs een aantal bewaard.

Het geven van cadeaus geeft een fijn gevoel. Dit hoeven geen dure cadeaus te zijn. Voor mij gaat het vooral om het gezellig samen zijn. De aandacht die je voor elkaar hebt. Dat maakt Sinterklaas voor mij een feest.

Hoe is dat bij u? Wat zijn uw dilemma’s voor de feestdagen?

Hulpmiddelen voor uw feestdagenbudget

Kant-en-klaar Sintgedicht

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (10)

 • Ruud Paree Meijer. op 07 december 2018, 02:25

  Hoi Bauk. Budgettering is voor veel volwassenen al moeilijk, laat staan voor kinderen. Mijn advies is; Leer je kinderen nu al op spelenderwijs met geld omgaan, immers jong geleerd is oud gedaan. Start bij voorkeur Niet tijdens de feestdagen, wanneer je een immens grote hoeveelheid aan reclamefolders op je deurmat vindt. M.a.w. begin in bijvoorbeeld januari. Geef je kind een aantal reclamefolders van uitsluitend supermarkten. Maak hen duidelijk hoeveel geld ze maximaal voor een week aan voeding inclusief frisdrank mogen uitgeven. Ongetwijfeld zal in eerste instantie gekozen worden voor een enorme hoeveelheid snoep en frisdrank. Dát is dus jou moment om hen dan te vragen waar zij de rest van de week van willen gaan eten. Maak hen bijvoorbeeld duidelijk hoeveel broden er per week nodig zijn. Op brood hoort boter en beleg, dus ook zal dit een puzzel voor ze worden. Stel samen met je kind een weekmenu samen ( schrijf deze op of print deze uit ) Jou kind zal dus niet alleen zien dat haar/zijn weekmenu op de koelkast hangt, maar evenzo het op de eettafel zien verschijnen, wat dus als een beloning werkt. Op deze wijze leer je, je kind dus spelenderwijs met geld omgaan. Je zult zien dat het werkt zeker wanneer je, je kind blijft betrekken bij de samenstelling van het weekmenu. Met andere woorden is dit een spel dat je het hele jaar kunt blijven spelen. Een extra hulpje kan zijn door je kind plaatjes te laten uitknippen van de producten die je koopt die naast het weekmenu geplakt worden. Je zult na verloop van tijd gaan merken dat ook jou kinderen steeds makkelijker niet alleen een weekmenu leren samenstellen, maar evenzo rekenen, m.a.w. budgetteren. Ik garandeer je dat het volgend jaar een heel stuk makkelijker zal gaan worden, wanneer je hen dan een maximaal bedrag noemt waar ze sinterklaascadeautjes voor mogen uitzoeken. Succes.

  Beantwoorden
 • E. jong Baw op 02 december 2015, 11:32

  Wat ontzettend goed is dit om iedereen te laten beseffen dat het niet in het dure of grote cadeaus zit ,maar in het gezellig met elkaar samen zijn. Van leuke surprisses kan je zoveel plezier hebben. Het Sinterklaasfeest vinden kinderen prachtig en ik kan zo genieten van het geloof daarin, dat is al een cadeau die snoetjes te zien!

  Beantwoorden
 • Henny op 02 december 2015, 00:43

  Onze kinderen zijn inmiddels volwassen maar herinneren zich alleen nog de situatie rondom Sinterklaas. Niet de grootte van de cadeau's! We maakten er altijd een groot feest van en bedachten ieder jaar weer iets anders: - De deur was geblokkeerd. - We moesten touwen verwijderen voordat we de kamer in konden. - Alle cadeautjes hingen aan het plafond. - etc.etc. Ze kregen veel cadeau's, ik pakte een zakje met chocolademuntjes niet in een pakketje maar in vele enveloppen.... keileuk, al dat uitpakken en dan kijken hoeveel chocogeld ieder had gekregen! Dit doen wij nu ook met de kleinkinderen. Maak er een belevenis van. We hebben sint al gevierd met de kleinkinderen maar het was weer zoooo leuk.... De kleinkinderen zijn 6 - 4 - 3 - 1 jaar oud. Alle cadeautjes (pak alles apart in zodat ze veel krijgen, de waarde telt niet op deze leeftijd) hebben we opgehangen onder het tuinhuisje. Een Pietenzak lag op het dak. Spannend, ze konden de cadeautjes zien....maar de sleutel van de achterdeur was kwijt. O zo leuk toen we via een Whats app berichtje van Piet te horen kregen waar de sleutel lag. Toen de sleutel zoeken en pas daarna konden ze naar buiten om alle cadeaus te halen. Ze vonden het o zo spannend dat de grootte van de cadeau's niet meer belangrijk was. Een fijn sinterklaas feest. Maak er wat van: hoe uw budget ook is.

  Beantwoorden
  • Lenny op 02 december 2015, 15:12

   Wat een geweldig en vooral grappig idee! Ik heb er smakelijk om gelachen :). Deze tip onthoud ik. Dank voor het delen!

   Beantwoorden
 • Karin op 01 december 2015, 16:08

  Bij een (te) duur kado, gaan de kids van alles vertellen waarom ze het 'nodig' hebben. Dit kan je helemaal aan horen en begrip tonen. Dan de vraag stellen: zou je het van je eigen geld willen kopen? Vaak kwamen ze dan terug op hun besluit. Of ze gingen twijfelen dan werd het mij ook duidelijk, en kwam tot de conclusie dat zo groot de wens dus niet is. Iets anders wat we vaak toepassen is om iedere de helft te betalen, van rijbewijs /winterjas. Toen ze nog kleiner waren deed ik een spaarsysteem, als het kind bijvoorbeeld 3 maanden lang zijn zakgeld kon sparen dan vulde ik het aan of verdubbelde het bedrag. Zodat het dure kado alsnog gekocht kon worden, toentertijd een Nintendo of hun eerste mobiel. Als er geen wens was deden we een zakgeldregeling, ze mochten een deel van het geld besteden en een klein deel in hun spaarpot, voor onverwachtse dingen. Ze zijn nu 19 en 20 jaar en zetten altijd nog iets opzij voor hun spaarrekening. Dat mijn verstandige dochter op haar 17 jaar huilende bij ons kwam, omdat ze een flink deel van haar spaargeld 'zomaar' had besteed aan vakantie zagen we als een leermoment voor haar en ons! Toen ze voor het eerst kleedgeld hadden en het te snel hadden uitgeven, konden ze geen feest-december kleding kopen, tot mijn verdriet maar ook dit is een leermoment. Als moeder moest ik sterk in mijn schoenen staan want ik verwen ze eigenlijk heel graag.

  Beantwoorden
 • Bauk op 23 november 2015, 21:05

  Dag, wij hebben niet een Sinterklaas-dilemma, wij hebben een probleem met onze zoon over het vuurwerkbudget. Hij heeft een lijstje mogen maken, aangezien hij erg veel onrust heeft erover. Nu kwam hij op 30 euro uit. Nu is hij heel boos omdat wij 30 euro veel te veel vinden, aangezien hij ook nog een broer en zus heeft die ook recht hebben op iets leuks. Maar dan zouden wij op 90 euro uitkomen, ons weekgeld zeg maar! Wij vinden 15 euro meer dan genoeg, helaas kijkt onze zoon graag naar zijn vriendjes en een daarvan krijgt naar eigen zeggen voor 100 euro vuurwerk. Het is een lastige situatie nu, wie heeft er misschien een tip??

  Beantwoorden
  • Tonie Lassauw op 02 december 2015, 08:50

   Vuurwerk is voor het jaareinde te vieren met een nieuw begin. Industrieel vuurwerk is het mooiste. Mijn kinderen hebben daar nauwelijks om naar uit gezien. Als ze het zouden vragen heb ik altijd een foto van een jongen met een hand. De andere is eraf door het ontploffende vuurwerkbommetje van 30 euro. En ik wil mijn kinderen niet aan dat gevaar blootstellen. Daarvoor zijn ze te speciaal en hou ik zielsveel daarvan. Want wat is dat voor begin een ongeluk met vuurwerk in het nieuwe jaar????

   Beantwoorden
  • Moes op 01 december 2015, 22:30

   Hoi, op zich al goed dat hij genoegen neemt met 30 euro als zijn vriendjes voor 100 euro vuurwerk kopen. Misschien kan hij het geld verdienen met klusjes in huis of bij anderen? Niet alle kinderen hoeven altijd op het zelfde moment iets extra's te hebben. Misschien wil zijn zus in de zomer juist een keer een mooie jurk extra, en broer in de lente een keer mee met een vriendje naar een pretpark...? Je kunt dan de kosten spreiden. Het is misschien ook handig om je kinderen zakgeld te geven en dingen als vuurwerk van het zakgeld te laten betalen. Ik weet niet hoe oud hij is, misschien moet hij er dan wel maanden voor sparen, maar wie weet is hem dat waard. Zo kan hij ook gevoel krijgen voor de waarde van het geld (en kan zus een extra jurkje kopen en broer mee naar het pretpark van het zakgeld). Ga samen af en toe zitten om een uitgaveplan te maken met het zakgeld als je dat geeft.

   Beantwoorden
 • Olga op 20 november 2015, 13:16

  Groot gelijk dat je probeert je kinderen te verwennen binnen een door jou gesteld budget. Maar ook ik ken het dilemma van de andere kinderen die veel vaker hun schoen mogen zetten en daar inderdaad al de grote cadeau's in krijgen. Bij de geboorte van ons eerste kind al bepaald dat Sint weet waar wij wonen... dus alleen daar pakjes... en met alleen ons 4-en vieren wij het feest. Laat je kind zijn vriendenboek in de schoen doen en laat sint er in schrijven. Laat het teruggeven via de grote zak op 5-12. Groot succes. Een speurtocht naar de pakjes.... Succes. Ipv een schoencadeau een keer post van de sint via de echte postbode, ook groot plezier voor weinig. En uitpakken doen wij door de zak om te kieperen, dan de cadeau' s op naam te leggen en dan van groot naar klein te sorteren, en dan gooien met de dobbelsteen... een 5 betekent dus het vijfde pakje van links kiezen. Dus niet het cadeau dat het grootst is het eerst of juist dat zachte pak waarvan je de inhoud al kunt raden... nee de dobbelsteen bepaalt. Genoeg gratis manieren om er een topfeest van te maken. En... doe het vooral op een manier die past bij jouw gezin, dan is het pas echt feest!! Fijne feestdagen.

  Beantwoorden
  • Marion op 21 november 2015, 18:33

   Dank Olga voor je goede ideeën! Jij ook fijne feestdagen gewenst!

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Bij Eva thuis mogen ze elke dag hun schoen zetten!”

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Webinar: Met pensioen, hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Uitleg over inkomsten en uitgaven tijdens pensionering met de tool Pensioenschijf-van-vijf.

lees meer › Artikel
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
15 september 2020

Koopkracht in coronatijd

lees meer › Blog

Rapport Kunnen woningeigenaren energie-investeringen betalen?

Minstens 2 miljoen eigenhuis-bezitters hebben onvoldoende geld om de verduurzaming van hun woning te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
10 september 2020

Nibud: Minstens 2 miljoen eigenhuisbezitters hebben geen geld voor verduurzaming

lees meer › Nieuwsbericht
09 september 2020

Vijf en financieel wijs?

lees meer › Blog