Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Examens … en daarna?

Weblog | 12 mei 2016

Terwijl mijn zoon hard blokt voor zijn examens, denk ik alvast vooruit naar de fase daarna. Studeren, op kamers…. wie gaat dat allemaal betalen?

Voor ons dit jaar géén meivakantie. Want zoonlief doet eindexamen en er moet geleerd worden. Niet dat hij hele dagen studeert, maar zo kan hij in een rustiger tempo achter de boeken zitten. Nu maar hopen dat hij het examen in één keer haalt.

En daarna… studeren

De studiekeuze is gemaakt, na eliminatie van verschillende studies. Hier had hij een goed gevoel bij. Nu maar hopen dat dit de juiste keuze is. Om me heen hoor en zie ik met grote regelmaat dat jongeren gedurende het eerste jaar stoppen omdat de studie toch anders bleek dan verwacht.

En dan… op kamers

Zoonlief heeft het idee om met twee vrienden een huis te gaan huren. Thuis blijven wonen is geen optie, want de reistijd is langer dan 1,5 uur enkele reis. Ik dacht dat hij op een studentenflat zou beginnen en van daaruit verder zou kijken. Dan is er altijd iemand thuis als je daar behoefte aan hebt, en hoef je niet elke dag boodschappen te doen en te koken. Je hoeft dan ook alleen maar één kamer in te richten en niet een heel huis met wasmachine, bankstel, keukengerei etc. Hopelijk vindt hij een kamer die betaalbaar is.

Wie gaat dat betalen?

Dat heb ik vaak gedacht sinds het nieuwe leenstelsel is ingevoerd. Ondanks mijn streven naar een schuldenvrije start voor mijn zoon, en mijn studie-spaarproduct, wat later een woekerpolis bleek, gaat dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Zoonlief ziet het probleem niet zo. Zijn idee is om maximaal te gaan lenen en dat geld op een spaarrekening te zetten met meer rente dan dat je bij DUO moet terugbetalen. ‘Dan wordt dat mijn startkapitaal om een bedrijfje op te zetten. En anders kan ik er in ieder geval mijn studielening van terug betalen’. Hopelijk kan hij dan van dat geld ‘afblijven’, en zet hij het vast voor een aantal jaren. Dan zou het weleens lucratief kunnen zijn. Maar verstandig vind ik dat eerlijk gezegd niet.

Maar wat als….

Wat als….

 • hij met zijn studie stopt,
 • hij zijn spaargeld toch opmaakt,
 • de rente van de studielening drastisch omhoog gaat (nu is het 0,01%). Want die wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Allemaal onzekerheden. En die wilde ik juist voorkomen, door spaargeld achter de hand te hebben. Wat zeker is, is dat een uitwonende-student rond de 1000 euro per maand kost (incl. collegegeld, studieboeken, woonlasten, verzekeringen). Een fors bedrag dat ik niet kan missen per maand. Dus… hij zal sowieso (een deel) moeten gaan lenen. Dan hoop ik maar dat ook zoonlief een vakantie kan uitstellen als dit nodig mocht zijn en niet zijn leenbedrag ervoor gaat verhogen.

Wat zou u doen?

Wij horen graag uw ervaring met de studie van uw kind en de financiën. Reageer gerust.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (10)

 • Marion op 16 februari 2018, 10:32

  Het is inderdaad mogelijk om belastingvrij te schenken voor een dure studie van uw kinderen. Voorwaarde hierbij is echter, dat uw kind 18 jaar moet zijn. Zie voor meer informatie de belastingsite: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/hoeveel-mag-ik-mijn-kind-belastingvrij-schenken

  Beantwoorden
 • Marjanne op 12 februari 2018, 16:48

  Mijn dochter is bijna 16 en wil volgend schooljaar een particuliere MBO opleiding volgen, kosten € 23.000. Wanneer wij deze kosten (verdeeld over 2 jaar) betalen voor haar, wordt dit dan als een schenking gezien? Als wij onze andere 2 minderjarige kinderen later ook dit bedrag beschikbaar stellen, maar de collegegelden zijn lager, wat zijn dan de consequenties? Als voorwaarde kunnen wij natuurlijk stellen dat de opleiding binnen een bepaalde tijd wordt afgerond. Kunt u nog meer suggesties doen?

  Beantwoorden
 • Marion op 13 juni 2016, 11:47

  Doet uw dochter een MBO opleiding op niveau 3 of 4, dan worden de basisbeurs, OV en aanvullende beurs een gift als ze het diploma binnen 10 jaar haalt. Doet ze een opleiding op niveau 1 of 2, dan is het altijd een gift. Meer informatie op de DUO site: https://www.duo.nl/particulier/mbo-er/studiefinanciering/weten-hoe-het-werkt.jsp Bedenk wel, dat u geen kinderbijslag meer ontvangt zodra ze studiefinanciering ontvangt.

  Beantwoorden
 • Ron Bakker op 26 mei 2016, 19:03

  mijn dochter van 16 gaat per september aan haar mbo opleiding beginnen. Nu is mijn vraag wat wordt er allemaal dan voor haar vergoed wordt en wat zijn onze kosten? Ze blijft thuis wonen.

  Beantwoorden
  • Nibud op 27 mei 2016, 08:18

   Hallo Ron, Informatie over studeren en geldzaken kun je hier vinden: https://www.nibud.nl/consumenten/themas/studeren-themas/ . We hebben er ook een zeer compleet boekje over waar alles in staat over studieleningen, inkomsten en uitgaven: de Geldwijzer Studenten. Hier te vinden: https://winkel.nibud.nl/consumenten/geldwijzer-studenten . Veel succes en plezier met de studie!

   Beantwoorden
 • Alkema op 16 mei 2016, 21:46

  Maximaal lenen is de enige manier de ik kan bedenken voor onze 3 kinderen om als student de schuld hanteerbaar te houden. Onze eerste gaat (als alles gaat zoals gehoopt) per september studeren. Het zou mij niet verbazen als zij daar 6 jaar over doet (bachelor + master). Als zij maximaal leent (1000 euro per maand = 72.000 euro in 6 jaar), en straks een normaal inkomen heeft van 3200 euro per jaar dan zal zij 26.000 euro terug moeten betalen, de rest wordt kwijtgescholden. Als zij minder leent, om welke reden ook, gaat dat af van het deel dat haar anders werd kwijtgescholden, het terug te betalen bedrag blijft 26000 euro. Kunnen wij haar en onze andere twee kinderen niet helpen? Onze hypotheek moet nog worden afbetaald, we weten al dat tussen mijn 65ste en mijn 75ste (als mijn vrouw 69 wordt) we moeten rekenen op een 'gat' in onze AOW van 100.000 euro in vergelijk met wat een kostwinner tot 2014 ontving. Kortom, wij weten eigenlijk niet of wij onze drie kinderen kunnen helpen. We weten alleen dat als onze kinderen door onze hulp 500 per maand in plaats van 1000 per maand lenen en later 3200 per maand verdienen zij nog steeds 26000 euro moeten terugbetalen. We kunnen hen die hulp dus beter geven als deel van de erfenis.

  Beantwoorden
  • Wenny Ruijten op 30 juni 2016, 01:23

   Kan u mij uitleggen waarom 20.000 euro geschonken wordt indien er maximaal geleend wordt ?

   Beantwoorden
   • Marion op 05 juli 2016, 09:46

    Dit is een berekening die dhr. Alkema hierboven heeft gemaakt. Hoe hij precies aan die € 20.000 kwijtschelding komt, kan hij zelf het beste aangeven.

    Beantwoorden
  • Marion op 18 mei 2016, 16:16

   Het is lastig om in de toekomst te kijken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een kind meer gaat verdienen dan de door uw gestelde 32000 per jaar. En bij de vaststelling van de aflossing wordt ook het inkomen van de partner meegerekend. Er bestaat daarom niet een voor iedereen geldend advies. Wat kan helpen, is voor u zelf en uw gezin verschillende scenario's uit te werken en daar de voor u best passende uit te zoeken.

   Beantwoorden
   • Jelle Alkema op 18 mei 2016, 23:08

    Dank voor de reactie Marion, het zit ons best dwars deze kwestie. Het is waar, we kunnen niet in de toekomst kijken en we kunnen inderdaad wel scenario's bekijken. (sc. 1) Als mijn kinderen, inderdaad samen met hun partners, straks zo veel verdienen dat zij 52.000 euro moeten terugbetalen, is het nog steeds slim om maximaal te lenen want 20.000 wordt hen dan geschonken. (sc.2) Als ze straks zoveel verdienen dat ze het hele bedrag van 72.000 euro plus de laagst denkbare rente terug gaan betalen (dat kunnen ze dan ook wel) en ze lenen nu maximaal en hun ouders gebruiken het extra geld voor het verminderen van hun hypotheek, rente 4%, dan nog is er financieel voordeel in het maximaal lenen. Het voelt wel ongemakkelijk, maar ik kan geen scenario bedenken waarin maximaal lenen niet het meest voordelig is. Zie ik er één over het hoofd? Ja, één, de overheid komt er achter dat het sociaal leenstelsel een gedrocht is dat aanzet tot maximaal lenen waardoor de kosten hoger worden dan eerder bij de basisbeurs en veranderen de regels.

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Marion Weijers

Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching

medewerker

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
15 september 2020

Koopkracht in coronatijd

lees meer › Blog

Rapport Kunnen woningeigenaren energie-investeringen betalen?

Minstens 2 miljoen eigenhuis-bezitters hebben onvoldoende geld om de verduurzaming van hun woning te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
10 september 2020

Nibud: Minstens 2 miljoen eigenhuisbezitters hebben geen geld voor verduurzaming

lees meer › Nieuwsbericht
09 september 2020

Vijf en financieel wijs?

lees meer › Blog
07 september 2020

Nibud: Doe iets aan betaalbaarheid huren

lees meer › Nieuwsbericht
04 september 2020

Nibud: Scholieren rijker, maar komen nog steeds tekort

lees meer › Persbericht