Marion Weijers

Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching
Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching
Weblog | 12 mei 2016
Terwijl mijn zoon hard blokt voor zijn examens, denk ik alvast vooruit naar de fase daarna. Studeren, op kamers…. wie gaat dat allemaal betalen?
Voor ons dit jaar géén meivakantie. Want zoonlief doet eindexamen en er moet geleerd worden. Niet dat hij hele dagen studeert, maar zo kan hij in een rustiger tempo achter de boeken zitten. Nu maar hopen dat hij het examen in één keer haalt.
De studiekeuze is gemaakt, na eliminatie van verschillende studies. Hier had hij een goed gevoel bij. Nu maar hopen dat dit de juiste keuze is. Om me heen hoor en zie ik met grote regelmaat dat jongeren gedurende het eerste jaar stoppen omdat de studie toch anders bleek dan verwacht.
Zoonlief heeft het idee om met twee vrienden een huis te gaan huren. Thuis blijven wonen is geen optie, want de reistijd is langer dan 1,5 uur enkele reis. Ik dacht dat hij op een studentenflat zou beginnen en van daaruit verder zou kijken. Dan is er altijd iemand thuis als je daar behoefte aan hebt, en hoef je niet elke dag boodschappen te doen en te koken. Je hoeft dan ook alleen maar één kamer in te richten en niet een heel huis met wasmachine, bankstel, keukengerei etc. Hopelijk vindt hij een kamer die betaalbaar is.
Dat heb ik vaak gedacht sinds het nieuwe leenstelsel is ingevoerd. Ondanks mijn streven naar een schuldenvrije start voor mijn zoon, en mijn studie-spaarproduct, wat later een woekerpolis bleek, gaat dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Zoonlief ziet het probleem niet zo. Zijn idee is om maximaal te gaan lenen en dat geld op een spaarrekening te zetten met meer rente dan dat je bij DUO moet terugbetalen. ‘Dan wordt dat mijn startkapitaal om een bedrijfje op te zetten. En anders kan ik er in ieder geval mijn studielening van terug betalen’. Hopelijk kan hij dan van dat geld ‘afblijven’, en zet hij het vast voor een aantal jaren. Dan zou het weleens lucratief kunnen zijn. Maar verstandig vind ik dat eerlijk gezegd niet.
Wat als….
Allemaal onzekerheden. En die wilde ik juist voorkomen, door spaargeld achter de hand te hebben. Wat zeker is, is dat een uitwonende-student rond de 1000 euro per maand kost (incl. collegegeld, studieboeken, woonlasten, verzekeringen). Een fors bedrag dat ik niet kan missen per maand. Dus… hij zal sowieso (een deel) moeten gaan lenen. Dan hoop ik maar dat ook zoonlief een vakantie kan uitstellen als dit nodig mocht zijn en niet zijn leenbedrag ervoor gaat verhogen.
Wij horen graag uw ervaring met de studie van uw kind en de financiën. Reageer gerust.
Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching
Anderen actueel
Financiële administratie bewaren
Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.
lees meer › StappenplanLezing Financiële (digitale) administratie
Hoe kunnen mensen hun financiële administratie op orde houden?
meer info ›Pensioen: hoe weet u hoeveel u straks heeft?
Zet in drie stappen op een rij welke inkomsten u na pensionering heeft.
lees meer › ArtikelInkomen na overlijden partner
Welke inkomsten kunt u verwachten na het overlijden van uw partner? Of andersom?
lees meer › ArtikelDeze site gebruikt cookies. Deze maken het mogelijk het gebruik te analyseren en informatie te delen via sociale media. Als u op Akkoord klikt of onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
Reacties (10)
Maximaal lenen is de enige manier de ik kan bedenken voor onze 3 kinderen om als student de schuld hanteerbaar te houden. Onze eerste gaat (als alles gaat zoals gehoopt) per september studeren. Het zou mij niet verbazen als zij daar 6 jaar over doet (bachelor + master). Als zij maximaal leent (1000 euro per maand = 72.000 euro in 6 jaar), en straks een normaal inkomen heeft van 3200 euro per jaar dan zal zij 26.000 euro terug moeten betalen, de rest wordt kwijtgescholden. Als zij minder leent, om welke reden ook, gaat dat af van het deel dat haar anders werd kwijtgescholden, het terug te betalen bedrag blijft 26000 euro. Kunnen wij haar en onze andere twee kinderen niet helpen? Onze hypotheek moet nog worden afbetaald, we weten al dat tussen mijn 65ste en mijn 75ste (als mijn vrouw 69 wordt) we moeten rekenen op een 'gat' in onze AOW van 100.000 euro in vergelijk met wat een kostwinner tot 2014 ontving. Kortom, wij weten eigenlijk niet of wij onze drie kinderen kunnen helpen. We weten alleen dat als onze kinderen door onze hulp 500 per maand in plaats van 1000 per maand lenen en later 3200 per maand verdienen zij nog steeds 26000 euro moeten terugbetalen. We kunnen hen die hulp dus beter geven als deel van de erfenis.
BeantwoordenHet is lastig om in de toekomst te kijken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een kind meer gaat verdienen dan de door uw gestelde 32000 per jaar. En bij de vaststelling van de aflossing wordt ook het inkomen van de partner meegerekend. Er bestaat daarom niet een voor iedereen geldend advies. Wat kan helpen, is voor u zelf en uw gezin verschillende scenario's uit te werken en daar de voor u best passende uit te zoeken.
BeantwoordenDank voor de reactie Marion, het zit ons best dwars deze kwestie. Het is waar, we kunnen niet in de toekomst kijken en we kunnen inderdaad wel scenario's bekijken. (sc. 1) Als mijn kinderen, inderdaad samen met hun partners, straks zo veel verdienen dat zij 52.000 euro moeten terugbetalen, is het nog steeds slim om maximaal te lenen want 20.000 wordt hen dan geschonken. (sc.2) Als ze straks zoveel verdienen dat ze het hele bedrag van 72.000 euro plus de laagst denkbare rente terug gaan betalen (dat kunnen ze dan ook wel) en ze lenen nu maximaal en hun ouders gebruiken het extra geld voor het verminderen van hun hypotheek, rente 4%, dan nog is er financieel voordeel in het maximaal lenen.Het voelt wel ongemakkelijk, maar ik kan geen scenario bedenken waarin maximaal lenen niet het meest voordelig is. Zie ik er één over het hoofd? Ja, één, de overheid komt er achter dat het sociaal leenstelsel een gedrocht is dat aanzet tot maximaal lenen waardoor de kosten hoger worden dan eerder bij de basisbeurs en veranderen de regels.
BeantwoordenKan u mij uitleggen waarom 20.000 euro geschonken wordt indien er maximaal geleend wordt ?
BeantwoordenDit is een berekening die dhr. Alkema hierboven heeft gemaakt. Hoe hij precies aan die € 20.000 kwijtschelding komt, kan hij zelf het beste aangeven.
Beantwoordenmijn dochter van 16 gaat per september aan haar mbo opleiding beginnen. Nu is mijn vraag wat wordt er allemaal dan voor haar vergoed wordt en wat zijn onze kosten? Ze blijft thuis wonen.
BeantwoordenHallo Ron, Informatie over studeren en geldzaken kun je hier vinden: https://www.nibud.nl/consumenten/themas/studeren-themas/ .We hebben er ook een zeer compleet boekje over waar alles in staat over studieleningen, inkomsten en uitgaven: de Geldwijzer Studenten. Hier te vinden: https://winkel.nibud.nl/consumenten/geldwijzer-studenten .Veel succes en plezier met de studie!
BeantwoordenDoet uw dochter een MBO opleiding op niveau 3 of 4, dan worden de basisbeurs, OV en aanvullende beurs een gift als ze het diploma binnen 10 jaar haalt. Doet ze een opleiding op niveau 1 of 2, dan is het altijd een gift. Meer informatie op de DUO site: https://www.duo.nl/particulier/mbo-er/studiefinanciering/weten-hoe-het-werkt.jspBedenk wel, dat u geen kinderbijslag meer ontvangt zodra ze studiefinanciering ontvangt.
BeantwoordenMijn dochter is bijna 16 en wil volgend schooljaar een particuliere MBO opleiding volgen, kosten € 23.000. Wanneer wij deze kosten (verdeeld over 2 jaar) betalen voor haar, wordt dit dan als een schenking gezien? Als wij onze andere 2 minderjarige kinderen later ook dit bedrag beschikbaar stellen, maar de collegegelden zijn lager, wat zijn dan de consequenties? Als voorwaarde kunnen wij natuurlijk stellen dat de opleiding binnen een bepaalde tijd wordt afgerond. Kunt u nog meer suggesties doen?
BeantwoordenHet is inderdaad mogelijk om belastingvrij te schenken voor een dure studie van uw kinderen. Voorwaarde hierbij is echter, dat uw kind 18 jaar moet zijn. Zie voor meer informatie de belastingsite: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/hoeveel-mag-ik-mijn-kind-belastingvrij-schenken
BeantwoordenLaat een bericht achter