Geschreven door

Arjan Vliegenthart

Arjan Vliegenthart

Directeur-bestuurder

medewerker

Energie vraagt om helderheid

Weblog | 8 maart 2019

Een gemiddeld huishouden is komend jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een bedrag waar veel mensen van schrikken: bijna 30 euro per maand. Niet gek dat zij proberen de kosten in toom te houden.

De pagina over energie en energiebesparing behoort tot de best bezochte pagina’s van de Nibud-website en meer dan een miljoen Nederlanders stapten dit jaar over van energieleverancier.

De hogere energierekening geeft veel mensen het gevoel dat ze er dit jaar niet op vooruit zullen gaan. Want hoewel de stijging netjes is meegenomen in de inflatiecijfers van het CPB en veel erop wijst dat veruit de meeste Nederlanders er dit jaar een beetje op vooruit gaan, voelt dat – mede door deze maandelijks hogere rekening – anders.

Energie duurder, maar minder nodig

En het lijkt erop dat de komende jaren de energierekening nog verder zal stijgen. De afspraken in het Klimaatakkoord wijzen er allemaal op dat energie duurder gaat worden. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat huishoudens minder energie nodig zullen hebben, omdat woningen beter geïsoleerd zullen worden en er meer geïnvesteerd zal worden in duurzame energie zoals zonnepanelen.

Dat klinkt goed, maar hoe dat in de praktijk zal uitpakken, weet nog niemand. Want de voorstellen van het Klimaatakkoord zijn nog geen concrete plannen, met concrete prijskaartjes.

Helderheid verschaffen

Maar wie de zorgen over de stijgende energierekening wil wegnemen, doet er goed aan helderheid te verschaffen. Alle reden dus om straks bij de diverse maatregelen goed in kaart te brengen wat de kosten voor de verschillende Nederlandse huishoudens zijn. Dat is noodzakelijk voor een zuiver politiek debat en eerlijk naar de samenleving toe.

En tot die tijd doet niemand er verkeerd aan om te kijken wat hij of zij kan besparen. Of dat nu is door het plaatsen van tochtstrippen of door het wisselen van energieleverancier. Het kan zomaar de tientjes opleveren die de rekening anders zou stijgen.

Ook interessant:

Reacties (6)

 • R. Schmitz op 05 april 2021, 18:48

  Het gemiddelde energieverbruik kom je overal tegen. Ook bij de overzichten van de energieleveranciers wanneer het verbruik wordt vergeleken met andere gebruikers van electriciteit en gas. Maar bij al 3 leveranciers (Eneco, Oxxio en EnergieDirect) worden mij vergelijkingsgegevens gepresenteerd, die ik niet kan thuis brengen (Electriciteit veel te hoog, gas veel lager). Nu vraag ik mij af of dat niet te maken heeft met ons koken op electriciteit (inductie) en alleen gas voor douchen en verwarmen (afhankelijk van de temperatuur). Ik zie een vergelijkingssituatie nergens terug en ook bij de leveranciers wordt deze situatie niet apart getoond. Wat zeggen dan nu die verbruikscijfers en hoe kan ik mijn verbruik nu een keer goed vergelijken?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 07 april 2021, 16:44

   Beste R., bedankt voor je vraag. Een goede vraag ook, zeker nu er steeds meer andere vormen van energie en verbruik zijn. Betreft onze eigen vergelijkingscijfers. Het Nibud maakt gebruik van gemiddelden. Dit betekent dat hierin ook huishoudens zitten die geen gebruik maken van elektriciteit of gas. Overigens is koken op gas een superklein onderdeel van totale gasverbruik (verwarmen woning). Inductie koken zal mogelijk een iets groter onderdeel zijn van elektriciteitsverbruik. Elektra is weer goedkoper dan gas. Dus netto zal het misschien niet veel schelen voor de rekening. Maar Milieu Centraal geeft meer informatie over wat bijvoorbeeld een apparaat verbruikt: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/inductie-kookplaat/ . Omdat je situatie (nog) niet gemiddeld is, zul je je helaas niet volledig of helemaal herkennen in de algemene vergelijkingscijfers en bedragen. Die cijfers zullen we waarschijnlijk pas hebben als er meer gemiddelden zijn, in plaats van uiteenlopende verschillende individuen.

   Beantwoorden
 • F.L de Wit op 13 maart 2019, 16:11

  Wordt het niet eens tijd dat het Nibud met de juiste cijfers komt. Het publiceren en werken met achterhaald cijfers is gebruikelijk bij dit kabinet. Al;s de heer van Brakel zijn berekeningen juist zijn dan heeft het Nibud nog wat te corrigeren. Tenslotte worden deze berekeningen gebruikt door het kabinet en nieuws om de burger te vertellen dat we er allemaal op vooruit gaan en het economische zo goed gaat in Nederland. Er zijn tenslotte weer voedselbanken bij gekomen, zo goed gaat het.

  Beantwoorden
 • F. Bieleveld op 13 maart 2019, 14:17

  Ik kan mij niet vinden dat wij er in 2019 op vooruit zouden gaan de AOW is voor ons 38euro verhoogd maar het bedrijfspensioen is verlaagd uitgaven veel hoger ten eerste de energie kosten 29euro btw op boodschappen verhoogd wij zijn nog niet eerder zoveel achter uit gegaan dan dit jaar mijn vrouw is opgenomen in het verpleeghuis om te bezuinigen heb ik verschillende abonnementen 0pgezegd Ik sta niet alleen met deze klacht er zijn veel bejaarden die het zelfde probleem hebben.

  Beantwoorden
 • Ans Lokhoff op 13 maart 2019, 11:47

  Ben het volledig eens met Dhr,van Brakel. Jammer dat een echte SP-er niet realistisch met de cijfers omgaat. Dhr.van Brakel heeft het over de ouderen, ik wil de aandacht vragen voor de mensen in de bijstand. Zij gaan er zeker niet op vooruit, maar zeker wel achteruit. Hoe kan dit gerepareerd worden?

  Beantwoorden
 • p van brakel op 10 maart 2019, 16:25

  geacht Nibud. wij blijven wantrouwig over u cijfers. paar zaken er uit lichten. de btw over boodschappen zou dus 3% zijn maar daar komt ook de inflatie overheen wordt dus 5% .wij meten stijgingen tot 7 % en uitschieters (zuivel ) tot 12% energie is bekend. zorg wordt opgevangen door hogere zorgtoeslag maar niet de aanvullende. onze achterban en ook ik zelf door pro-deo werk voor Humanitas ivm aangiftes voor ouderen invullen. het valt op dat veel ouderen met name,bij moeten betalen voor medicijnen. ik had een echtpaar van 82 jaar die €225 in 2018 moest bijbetalen aan medicijnen.helaas haalden ze net de drempel niet ivm aftrek ziekte kosten. ook de zg hogere heff kortingen zijn voor velen nvt als ze alleen AOW hebben .en dan nog hebben ze pas bij € 4635 pensioen de volledige heff kortingen te verzilveren.(p.p) gemlasten,provincie,waterschap en afval verwijdering zijn behoorlijk gestegen,in de ene gemeente meer als de andere. soms kan het wel 500 euro schelen per jaar in welke gemeente men woont . Dan de huren,dat is een apart verhaal, ik ben me persoonlijk in gaan verdiepen samen met een medewerker van een woningcorporatie,van de gemeente en iemand van de woonbond. in u cijfers laat u de huurtoeslag stijgen. dat is maar hoe je het bekijkt, er zijn 3 zaken die spelen . uiteraard hoogte inkomen. huur en gezinssamenstelling. laten we de groep ouderen nemen 1e Liberalisatie grens 2019 720.42 2e Kwaliteits kortingsgrens 2019 424,42 3e Hoge aftoppings grens 2019 651,03 (65+) Huurtoeslag tot 424,42 is 100% Huurtoeslag van 424,42 -651,03 is 65% Huurtoeslag van 651,03 tot …. Is 40% stel men heeft een huur van 700 euro .er komt in juli 2.5 % bij wordt dan € 717,50 tot 424 is de huurtoeslag 100% van 424 tot 661 is dat 65% 651 ..... *in dit geval 717,50* is dat 40% . men levert dus in 60% over € 17 = 10 per maand. in nb: alles afgerond op hele euro's

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Arjan Vliegenthart

Arjan Vliegenthart

Directeur-bestuurder

medewerker

Wie de zorgen over de stijgende energierekening wil wegnemen, doet er goed aan helderheid te verschaffen. ”

— Arjan Vliegenthart, Directeur-bestuurder Nibud

Anderen actueel

15 juli 2021

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

lees meer › Persbericht

Vierde coronapeiling: De coronacrisis en ons geld

Wat is de invloed van de lockdowns op de portemonnee geweest?

lees meer › Onderzoeksrapport

Organisaties die u verder kunnen helpen

Welke instanties kunnen u helpen met vragen over uw individuele situatie?

lees meer › Artikel
29 juni 2021

Nibud: Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten

lees meer › Persbericht

Nibud neemt deel in Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen

Problematische schulden voorkomen door het bieden van realistische en haalbare betalingsregelingen.

lees meer › Artikel
23 juni 2021

Nibud Jaarverslag 2020

lees meer › Nieuwsbericht

Terugblik lancering geldplan Scheiden

Tijdens het webinar Scheiden zonder schulden werd het geldplan Scheiden gelanceerd.

lees meer › Artikel
22 juni 2021

Nibud: houd het hebben en gebruiken van eigen geld gratis

lees meer › Persbericht
21 juni 2021

Geldplan Scheiden geeft grip op geld na scheiding

lees meer › Nieuwsbericht

Geldplan Scheiden

Breng uw inkomsten en uitgaven na scheiding in balans met het geldplan Scheiden.

lees meer › Tool
18 juni 2021

Nibud geeft persoonlijk financieel adviesgesprek op de werkvloer

lees meer › Nieuwsbericht
14 juni 2021

Woningeigenaren vinden niet altijd hulp bij betalingsproblemen

lees meer › Nieuwsbericht