Een spaarrekening kiezen

U wilt graag sparen. Omdat u maandelijks een bedrag over heeft en dit graag opzij zet. Of u ontvangt binnenkort een bedrag uit een erfenis. Misschien wilt u wel sparen voor een grote aankoop of onverwachte uitgave.

Wat de reden ook is, een spaarrekening is altijd een goed idee.

Checklist spaarrekeningen

Naast het rentepercentage zijn er andere belangrijke verschillen. Let op de volgende punten als u spaarrekeningen met elkaar vergelijkt.

  • Hoe lang geldt het rentepercentage?
  • Spaart u voor een doel in de toekomst?
  • Wilt u tussentijds uw spaargeld kunnen opnemen?
  • Wilt u een vast bedrag per maand sparen of wanneer het u uitkomt?
  • Wat kost het om spaargeld op te nemen?
  • Wat zijn de overige voorwaarden?

Heeft u op deze vragen een duidelijk antwoord? Dan kunt u een spaarrekening kiezen die het best past bij u en uw spaardoelen.

Tip: De rentetarieven en andere voorwaarden van spaarrekeningen veranderen voortdurend. Op internet vindt u verschillende websites
waarop u de actuele situatie van de spaarrekeningen met elkaar vergelijken . Laat u ook altijd goed informeren door de bank waar u een rekening wilt openen.

32 %

van de huishoudens spaart iedere maand een vast bedrag

Bron: Nibud 'Geldzaken in de praktijk' (2015)

Rentepercentage

Over het geld dat op uw spaarrekening staat ontvangt u rente. Dit percentage verschilt per bank en per soort spaarrekening. Meestal ontvangt u een hogere rente als u uw spaargeld langer vastzet.

Variabele en vaste rente

Er zijn spaarrekeningen waar de rente elk moment kan wisselen. Bij andere spaarrekeningen (deposito’s) staat de rente voor een bepaald aantal jaar vast.

Wisselende rente binnen een bepaalde periode

De rente kan ook binnen een bepaalde periode wisselen. Zo krijgt u bij kwartaalspaarrekeningen een hoger rentepercentage over het geld dat aan het begin van het kwartaal  op uw spaarrekening staat. Het geld moet wel het hele kwartaal op uw spaarrekening staan. Als er in januari een bedrag op uw rekening staat, moet dit er tot eind maart op staan. Stort u in februari of maart geld bij? Dan ontvangt u over het bijgestorte bedrag een veel lager percentage dan over het bedrag dat er vanaf januari op stond.

Rente afhankelijk van het spaartegoed

Ook krijgt u bij sommige spaarrekeningen een hogere rente als het spaarsaldo boven een bepaald bedrag komt. De hogere rente geldt dan over het hele saldo. Heeft u dan net iets minder dan het drempelbedrag, dan krijgt u een veel lagere rente. Houd in dit geval het saldo goed in de gaten.

Vastzetten of vrij opneembaar?

Bij sommige spaarrekening kunt u altijd uw geld vrij opnemen. Bij andere spaarrekeningen staat het een tijd vast. Waar u voor moet kiezen, hangt af van uw spaardoel. Zet u uw geld voor een bepaalde periode vast? Bedenk dan goed of u het niet in die periode nodig heeft. Denkt u op korte termijn een grote uitgave te moeten doen, zoals het vervangen van de auto of onderhoud aan het huis? Zet uw geld dan niet te lang vast.

Tip: Met de Nibud BufferBerekenaar berekent u een bedrag dat verstandig is om in uw situatie achter de hand hebben voor onverwachte grote noodzakelijke uitgaven. Kies voor dit geld een spaarrekening waarbij u direct over uw geld kunt beschikken.

Komt u de ene maand beter rond dan de andere maand? Ook dan is het niet aan te raden om uw spaargeld (te) lang vast te zetten. U kunt uw spaargeld niet opnemen als u er behoefte aan heeft.

Als u wilt sparen voor later, kan het wel handig zijn om het geld voor langere tijd vast te zetten. Dan komt u niet in de verleiding het geld voor iets anders te gebruiken. Ook krijgt u meestal een hogere rente op dit soort spaarrekeningen.

Bij sommige spaarrekeningen moet u betalen om geld op te nemen. Dit is vaak ongeveer 1 procent van het bedrag dat u opneemt. Zo’n spaarrekening levert eigenlijk alleen geld op als u het geld lange tijd op de rekening laat staan.

Flexibel sparen of een vast bedrag

U kunt bij de meeste rekeningen zelf bepalen hoeveel en hoe vaak u spaart. Zit u krap bij kas, dan spaart u een maand minder of zelfs helemaal niet. Bij sommige spaarrekeningen is een minimuminleg vereist. Bij andere spaarrekeningen bent u verplicht een vast bedrag te storten en is tussendoor bijstorten niet mogelijk. Elke vorm heeft voor- en nadelen.

Vast bedrag

Heeft u genoeg geld om opzij te zetten? Maar lukt het u niet om maandelijks te sparen? Kies dan een spaarrekening waar u automatisch een vast bedrag op stort.

Flexibel

Kunt u niet iedere maand hetzelfde bedrag sparen? Of zijn er maanden dat u niet kunt sparen? Kies dan voor een flexibele vorm van sparen. Dan spaart u wanneer en hoeveel het u uitkomt.

Deposito’s

Een spaardeposito is een spaarrekening waarbij u uw geld voor een langere tijd vastzet. Bij een 5-jaarsdeposito 5 jaar, bij een 10-jaarsdeposito 10 jaar. Meestal geldt: hoe langer u het geld vastzet, hoe hoger de rente. Kunt u uw geld een tijd missen? Dan kan het verstandig zijn uw geld een (langere) tijd in een deposito vast te zetten.

Heeft u veel spaargeld? Bijvoorbeeld door een erfenis of doordat u uw huis heeft verkocht? Dan kunt u er voor kiezen om een gewone spaarrekening te openen en een aantal spaardeposito’s met een verschillende looptijd. Bijvoorbeeld tussen de één en tien jaar. U heeft dan een deel van het spaargeld beschikbaar en een ander deel staat nog vast. Gemiddeld levert dat meer rente op dan wanneer u het gehele bedrag op een vrij opneembare spaarrekening had gezet.

Bij welke bank opent u een spaarrekening?

Veel mensen hebben een spaarrekening bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te sparen bij een andere bank. Als u een spaarrekening gaat openen check dan of de bank betrouwbaar is. Dit kan met behulp van de betrouwbaarheidscheck van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Zo weet u of u te maken heeft met een betrouwbare bank die een vergunning heeft of een goedgekeurd prospectus.

Garantie

Kijk ook voordat u een bank uitkiest, of deze onder het depositogarantiestelsel (dnb.nl) valt. Mocht de bank failliet gaan, dan krijgt u in ieder geval uw spaargeld tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder terug van De Nederlandsche Bank.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Het spaargeld voor de studie van mijn kinderen dat ik heb gespaard, besloot ik op een spaardeposito te zetten. Zij gaan toch pas over 5 jaar studeren. ”

— Jan Kamp, Noordscheschut

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen lezen

Leer uw kind sparen

Voor kinderen is het belangrijk om te leren sparen, hoe begeleidt u ze hierbij?

lees meer › Artikel

Start met geld opzij zetten

Verschillende manieren om geld opzij te zetten: sparen, beleggen en meer.

lees meer › Artikel

Financiële administratie bewaren

Zorg voor een goed overzicht van wat u waar bewaart. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan

E-mailcoaching Bewaar

Acht weken lang tips en informatie via e-mail. Doe mee!

lees meer › Tool

Bewaarwijzer

Uw persoonlijke overzicht van al uw belangrijke documenten.

lees meer › Tool

Geldplan Studie (klein)kinderen

Bepaal welk bedrag u opzij wil en kan zetten, en zie wat het u oplevert.

lees meer › Tool

Sparen gemakkelijker maken

Hoe kunt u geld opzij zetten zonder dat u dat direct voelt in uw portemonnee?

lees meer › Artikel

Geld achter de hand makkelijker maken (2017)

Advies: help mensen om ongemerkt te sparen.

lees meer › Onderzoeksrapport

Tien procent sparen… is dat realistisch?

Hoe kun je geld opzij zetten als je nauwelijks rond kunt komen? Het Nibud licht toe.

lees meer › Artikel

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

12 weken lang gratis tips via mail en sms. Doe mee!

lees meer › Tool

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Wat kunt u doen om geldproblemen te voorkomen? En hoe maakt u daar routine van?

lees meer › Artikel

Wekelijks saldo en uitgaven checken

Zo houdt u grip op uw geld en u kunt ingrijpen als dat nodig is. Volg ons stappenplan.

lees meer › Stappenplan