Een maandbegroting maken

Wilt u een snelle check van uw inkomsten en uitgaven, zodat u weet hoe uw geldzaken er deze maand voorstaan? Vul dan een maandbegroting in. U kunt daarvoor het Nibud-invulformulier downloaden.

Waarom een maandbegroting?

Een maandbegroting is een handig hulpmiddel om snel inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Welke uitgaven heeft u deze maand? Hoeveel inkomsten ontvangt u? Lukt het om deze maand rond te komen?

De Nibud-maandbegroting is een Excel-document dat u zelf kunt invullen en op uw situatie kunt aanpassen. De Nibud-maandbegroting:

  • laat zien waar uw geld blijft,
  • laat zien of u uitkomt met uw inkomen,
  • zorgt ervoor dat u geen kostenposten of inkomsten vergeet.

Een jaarbegroting maken

Om een grondiger inzicht te krijgen in uw financiële situatie, moet u verder kijken dan één maand. Tenslotte heeft u in sommige maanden extra inkomsten (bijvoorbeeld vakantiegeld in mei) of hogere uitgaven (bijvoorbeeld in de maand dat u uw vakantie boekt). Om overzicht over het hele jaar te krijgen, adviseert het Nibud om elk jaar een overzicht van uw inkomsten en uitgaven te maken. Lees meer over het maken van een jaarbegroting.

Nibud Persoonlijk Budgetadvies

Wilt u weten hoeveel andere mensen uitgeven aan bepaalde posten en een onafhankelijke blik op uw uitgaven en inkomsten? Met de online tool Nibud Persoonlijk Budgetadvies ziet u waar u uw geld aan uitgeeft en waar ruimte is om te (be)sparen.

Door een begroting in te vullen heeft u direct een beeld van uw financiële situatie. En dat helpt om keuzes te maken.”

— Marion Weijers, senior adviseur budgetvoorlichting en coaching bij het Nibud