Risico’s van een lijfrenteverzekering
Beleggen
Een risico van een lijfrenteverzekering is dat (een deel van) het opgebouwde kapitaal afhangt van beleggingsresultaten. Vraag van tevoren goed na of dit het geval is. Beleggen kan meer geld opleveren, maar ook minder. Het is nooit zeker hoe hoog het kapitaal uiteindelijk zal zijn.
In het kader van de zorgplicht en de Wet Financieel Toezicht (WFT) moeten verzekeraars beleggingsproducten aanbieden die passen bij uw situatie en uw risicobereidheid (‘uw beleggingsprofiel’). Verzekeraars geven dan voor verschillende scenario’s en soorten beleggingen het rendement weer. Zo ziet u wat de gevolgen kunnen zijn van tegenvallende resultaten en wat dat betekent voor uw eindkapitaal.
Vraag bij deze voorspellingen altijd of er een gegarandeerd bedrag is dat u minimaal uitgekeerd krijgt. Vraag ook na hoe hoog de kosten zijn die de aanbieder en de tussenpersoon in rekening brengen. Hoe hoger deze kosten, hoe minder er overblijft van het maandbedrag waarmee u vermogen opbouwt voor later.
Geen duidelijkheid voor de toekomst
Nog een risico van de lijfrenteverzekering is dat niemand nu precies kan voorspellen hoe hoog de maandelijkse uitkering in de toekomst zal zijn. Pas als het kapitaal omgezet wordt in lijfrente wordt gekeken naar:
- De levens- en sterftekansen van dat moment. Die bepalen hoe lang de verzekeraars gemiddeld moeten uitkeren.
- Het rendement dat de verzekeraar kan maken op het opgebouwde kapitaal. Lijfrentes worden meestal niet jaarlijks verhoogd of aangepast aan de inflatie, tenzij dat in de voorwaarden staat.
Laat u adviseren
Overweegt u een lijfrenteverzekering af te sluiten? Laat u goed adviseren over wat in uw situatie verstandig is. We raden aan om bij verschillende financieel adviseurs langs te gaan. Zo krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden.
Stopzetten lijfrenteverzekering
Ga voordat u een lijfrenteverzekering afsluit na wat er gebeurt als u deze verzekering zou willen stopzetten. Opzeggen is vaak kosteloos mogelijk bij vooraf afgesproken gebeurtenissen. Denk aan echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. In andere gevallen ontvangt u een afkoopsom. Dit is het bedrag dat u van uw verzekeringsmaatschappij krijgt uitgekeerd voor de lijfrenteverzekering. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij als u de verzekering wil stopzetten. Zij kunnen berekenen welk bedrag u krijgt uitgekeerd.
Let op: Als u de lijfrenteverzekering afkoopt, moet u inkomstenbelasting betalen over de hele afkoopsom. Het kan ook zijn dat u revisierente moet betalen aan de Belastingdienst, omdat u door de afkoop te weinig belasting heeft betaald. Dit is 20% van de waarde.
- Bereken of en hoeveel revisierente u moet betalen op de website van de Belastingdienst
Een andere mogelijkheid is om de lijfrenteverzekering premievrij te maken. Het gespaarde bedrag blijft dan staan, maar u legt geen nieuwe premies in. Premievrij maken kan vaak gemakkelijk. Wel brengt de verzekeringsmaatschappij u dan kosten in rekening voor het aanhouden van de verzekering. Deze kosten gaan (jaarlijks) af van het kapitaal dat u opgebouwd heeft.
Verzekeringsmaatschappij bestaat niet meer
Het kan voorkomen dat de verzekeringsmaatschappij waar de levensverzekering is afgesloten niet meer bestaat (of een nieuwe naam heeft). De polis is dan door een andere maatschappij overgenomen. Als u niet weet bij welke verzekeringsmaatschappij uw polis nu is ondergebracht, kunt u contact opnemen met het Verbond van Verzekeraars.
Wilt u nagaan of een overleden persoon een levensverzekering had afgesloten? Ook hiervoor kunt u contact opnemen met Verbond van Verzekeraars: polissen van overledenen.
Ik ben drie jaar geleden een tijdje werkloos geweest. Nu heb ik uitgerekend dat ik de gemiste pensioenopbouw belastingvriendelijk kan inhalen.”
— Martha de Koning, Eindhoven