Een huis kopen? Hoe ik mezelf niet gek liet maken

Weblog | 8 maart door Irene Blanken

Daar stond ik dan, samen met 15 andere potentiële kopers tegelijk in een kleine gezinswoning in een leuk buurtje in een grote stad. “Kijk gerust even rond en breng voor morgen 12.00 een bod uit” waren de weinige woorden van de verkoopmakelaar.

Het was meteen duidelijk dat hij niet veel moeite hoefde te doen om dit huis te verkopen. Het huis lag namelijk in een van de grote steden van het land waar de huizenmarkt volgens de kranten ‘oververhit’ is.

Het leed dat huizenkopen heet

Ik dacht altijd dat ik het fantastisch zou vinden om een huisje te kopen. Ik zag mezelf al maandenlang in allerlei huizen kijken, alles op een rijtje zetten, nadenken over een mooie inrichting en een weloverwogen beslissing maken. De realiteit is anders. Snel kijken en bieden, anders maak je op dit moment geen kans in de grote steden.

Deze gang van zaken riep veel vragen bij mij op. Is het wel handig om hierin mee te gaan? Of is het verstandig om te wachten met kopen totdat de prijzen weer gaan dalen? Maar gaan ze wel dalen? Of vis ik straks helemaal achter het net als ze toch blijven stijgen?

Bieden zonder voorbehoud

Sommige makelaars adviseren zelfs om een bod zonder voorbehoud van financiering te doen om meer kans te maken op een woning. Dit betekent dat je zelf geheel garant staat voor de financiering van het huis. Als dan toch blijkt dat je de woning niet kunt betalen, dan betaal je bijna altijd een boete die rond 10% van de aankoopprijs ligt. Wees je ervan bewust dat dit een enorm risico met zich meebrengt. Je hebt het al gauw over tienduizenden euro’s zonder dat je daar iets voor krijgt.

Irrationeel gedrag en psychologische trucjes

Ik realiseerde me dat het belangrijk is om me niet door allerlei contextuele factoren en psychologische trucjes te laten beïnvloeden, maar een beslissing te maken die binnen mijn eigen financiële situatie past. Mijn tips voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning:

Kijk naar je persoonlijke situatie

Focus je op de uitgaven die er bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen kijken. Maak een begroting (bijvoorbeeld met het Persoonlijk Budgetadvies) en kijk of deze lasten hier in passen. Houd hierbij rekening met veranderingen in inkomsten- en uitgaven die je in de toekomst verwacht.

Laat je niet beïnvloeden door voorspellingen over wat er in de huizenmarkt gaat gebeuren, want dit is onzeker. Laat ook los wat je drie jaar geleden voor een vergelijkbaar huis betaald zou hebben. Nogmaals, het gaat er om wat op dit moment en in de (nabije) toekomst binnen jouw situatie past.

Bedenk van tevoren hoe veel je maximaal wilt bieden en ga hier niet overheen

Door verschillende psychologische trucjes zijn mensen namelijk geneigd om toch net een hoger bod neer te leggen dan ze eigenlijk voor ogen hadden:

 • Makelaars kennen het principe van schaarste maar al te goed. Door veel potentiele kopers tegelijk te laten bezichtigen, lijkt de woning nog gewilder.
 • Kopers die al meerdere keren zijn overboden, kunnen elke keer het gevoel krijgen dat ze ‘verliezen’. Zij zijn dan op een bepaald moment het verliezen beu en doen dan een (te) hoog bod.
 • Dat leuke schouwtje of die mooie glas-in-lood ruitjes kunnen ervoor zorgen dat je echt verliefd wordt op een woning. Als je gevoelig bent voor dit soort details, neem dan iemand mee die hier doorheen kan kijken.
 • Daarnaast is het handig om van tevoren de belangrijkste eisen waar je echt niet van af wilt wijken op papier te zetten. Ga bij elk bod dat je van plan bent om te doen na of de woning aan deze eisen voldoet.

Laat je niet gek maken

Laat jezelf dus niet gek maken. Mocht je alsnog te snel een hoog bod hebben gedaan dat geaccepteerd wordt, wees je dan bewust van je rechten. Je mag altijd zonder opgaaf van reden binnen drie dagen het koopcontract laten ontbinden.

Of het met mijn huis gelukt is? Uiteindelijk wel! Een leuk huis dat aan al mijn eisen voldoet en dat goed binnen mijn financiële plaatje past. Er moet nog wel het een en ander aan geklust worden. Hoe ik dit aan ga pakken? Ik ga met mijn twee linkerhanden veel koffie zetten en broodjes smeren voor de lieve vrienden en familie die komen helpen.

Een betaalbare hypotheek: nu en straks

Bij de aankoop van je eerste woning ga je een langdurige financiële verplichting aan. Een goede voorbereiding op wat betaalbaar is helpt om een goede keuze te maken. Om starters daarbij te helpen, heeft het Nibud een handig boekje samengesteld.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (6)

 • Marie de Jonge op 06 februari 2020, 16:20

  Het kan inderdaad erg stressvol zijn om een huis te kopen of te verkopen. De huidige markt draagt daar voor een groot deel aan bij helaas. Ik heb ook vooral naar mijn persoonlijke situatie en mogelijkheden gekeken. Schrijf je eisen op en laat je voorlichten door verschillende partijen. https://www.loggeremakelaardij.nl/woning-verkopen

  Beantwoorden
 • Sarah op 17 december 2019, 10:07

  Het is inderdaad erg belangrijk je eigen financiële situatie situatie goed in kaart te brengen. Mijn man en ik willen een huis kopen en weten precies wat ons budget is. Nu nog op zoek naar de juiste hypotheek! https://www.dv-vd.nl/

  Beantwoorden
 • Marie de Jonge op 21 november 2019, 14:51

  Het is inderdaad belangrijk om eerst je persoonlijke situatie te checken en te kijken of het verstandig is om een huis te kopen. Gelukkig kan je je tegenwoordig gemakkelijk laten voorlichten. Mijn notaris heeft mij bijvoorbeeld goed kunnen voorzien in advies.

  Beantwoorden
 • Natalie op 05 juli 2019, 12:17

  Snel kijken en bieden, alles goed en wel, maar wanneer ik verder lees ontkom ik niet aan de indruk dat je juist beter de tijd kunt nemen bij het zoeken naar een geschikte koopwoning. Het advies van een notaris kan ook veel leed besparen. Fijn om te lezen dat het verhaal een happy end heeft en veel succes met het klussen.

  Beantwoorden
 • hans op 14 mei 2019, 18:53

  Niets loopt vast, je anders leren denken ... Starters worden door de woningnood nu de dupe. Studenten helemaal, door ook nog een studielening. Betaalbare appartementen zijn er voorlopig nog niet in het stedelijk gebied en in de dorpen evenzo ... nul! Die lopen leeg, omdat jongeren niet meer terug kunnen keren. Woningnood 2015-2025, zoals wij ouderen ook ooit moesten meegemaken. Daarbij moeten senioren ook nog langer thuis blijven wonen, hun woning aanpassen aan hun leeftijd, isoleren en gasvrij laten maken. Een pensioen is inmiddels ook geen zèkerheid meer ... enz. enz. Tòch is er woonruimte genoeg, zèlfs in de grote steden ... jawèl bij veel senioren met een eigen woning èn een epmty-nest. "Stenenrijke" senioren hebben gespaard, maar hun vermogen staat vast en lenen? ... "nee, niet meer op de laatste dagen". OPLOSSING: verhuur of verkoop een deel van het huis door opsplitsen. Het genereert inkomen, helpt starters en heeft tevens een ouderwetse sociale functie. In het buitenland staat deze methodiek bekend als Einliegerwohnung of kangoeroe-constructie. Maar ... het moet wèl serieus voorbereid worden, want men loopt bij voorbeeld tegen de Gemeente aan, die vaak geen kennis heeft m.b.t. omgevingsregels bij het opsplitsen, er moet een separate ingang gemaakt worden en een (bovenetage met keuken en badkamer). De notaris , de bouwondernemer of architect, de bank (loopt er nog een hypotheek?) en koop- resp. huurcontracten ...zijn factoren, teveel voor senioren om zich hier op hun oude dag nog mee bezig te willen houden. Wat doet men modern dan? Iemand inhuren die minder kost dan het hele proces gaat opbrengen. Driemaal een WIN-situatie dus. Sinds kort is daar de Stichting SOJ, (Statieged Op Jeugd), zonder winstoogmerk en mèt vrijwilligers, die na een intake alles organiseert wat de senioren zèlf niet meer kunnen en zèlfs een geschikte koper of huurder scanned en alles organiseert. Momenteel wordt het eerste huis verbouwd (de senioren kochten het buurhuis erbij, twee onder één kap) en gaan zèlf beneden wonen. Op de eerste etage worden twee ruime starterswoningen gemaakt en volgend jaar is het gehele project klaar om in te betrekken. De plaatselijke woningbouwcorporatie doet zelfs mee! Een sprookje? ... ze leefden nog lang en gelukkig met elkaar in hun huis, in de rustige en vertrouwde buurt, met de grote zèlf ooit aangelegde tuin en financieel zijn er geen gekke dingen te vermelden. Oud en jong leren nu dagelijks van elkaar ... passen op de kleine, brengen de grote naar school en de starters helpen bij het klussen en doen het zwaardere werk in hun gemeenschappelijke tuin. Interesse aan contact met deze Stichting? Binnenkort mogelijk via de gesponsorde website.

  Beantwoorden
 • Martijn Kerpel op 03 april 2017, 17:51

  Interessant.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Ik zag mezelf al maandenlang in allerlei huizen kijken, alles op een rijtje zetten en een weloverwogen beslissing maken. De realiteit is anders. ”

— Irene Blanken, starter op de woningmarkt

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

29 oktober 2020

Nibud: Maximale hypotheek in 2021 hoger bij loonstijging

lees meer › Persbericht

Webinar: Met pensioen, hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Uitleg over inkomsten en uitgaven tijdens pensionering met de tool Pensioenschijf-van-vijf.

lees meer › Artikel
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog

Jongeren en schulden: preventiemiddel 18! En nu?

lees meer › Artikel

Chris Schwencke

Chris Schwencke

Relatiemanager

Medewerker
01 oktober 2020

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

lees meer › Nieuwsbericht

Webinar Financieel fitte medewerkers

Webinar Financieel fitte medewerkers

Voorkomen van geldproblemen bij medewerkers.

meer info › Opleidingen
15 september 2020

Nibud: 2021 financieel zwaar jaar

lees meer › Persbericht

Koopkracht 2020-2021: de belangrijkste veranderingen

Welke veranderingen in beleid, prijzen en inkomens zijn van invloed op de koopkracht?

lees meer › Artikel
15 september 2020

Koopkracht in coronatijd

lees meer › Blog

Rapport Kunnen woningeigenaren energie-investeringen betalen?

Minstens 2 miljoen eigenhuis-bezitters hebben onvoldoende geld om de verduurzaming van hun woning te kunnen betalen.

lees meer › Onderzoeksrapport
10 september 2020

Nibud: Minstens 2 miljoen eigenhuisbezitters hebben geen geld voor verduurzaming

lees meer › Nieuwsbericht