Een huis kopen? Hoe ik mezelf niet gek liet maken

Weblog | 8 maart door Irene Blanken

Daar stond ik dan, samen met 15 andere potentiële kopers tegelijk in een kleine gezinswoning in een leuk buurtje in een grote stad. “Kijk gerust even rond en breng voor morgen 12.00 een bod uit” waren de weinige woorden van de verkoopmakelaar.

Het was meteen duidelijk dat hij niet veel moeite hoefde te doen om dit huis te verkopen. Het huis lag namelijk in een van de grote steden van het land waar de huizenmarkt volgens de kranten ‘oververhit’ is.

Het leed dat huizenkopen heet

Ik dacht altijd dat ik het fantastisch zou vinden om een huisje te kopen. Ik zag mezelf al maandenlang in allerlei huizen kijken, alles op een rijtje zetten, nadenken over een mooie inrichting en een weloverwogen beslissing maken. De realiteit is anders. Snel kijken en bieden, anders maak je op dit moment geen kans in de grote steden.

Deze gang van zaken riep veel vragen bij mij op. Is het wel handig om hierin mee te gaan? Of is het verstandig om te wachten met kopen totdat de prijzen weer gaan dalen? Maar gaan ze wel dalen? Of vis ik straks helemaal achter het net als ze toch blijven stijgen?

Bieden zonder voorbehoud

Sommige makelaars adviseren zelfs om een bod zonder voorbehoud van financiering te doen om meer kans te maken op een woning. Dit betekent dat je zelf geheel garant staat voor de financiering van het huis. Als dan toch blijkt dat je de woning niet kunt betalen, dan betaal je bijna altijd een boete die rond 10% van de aankoopprijs ligt. Wees je ervan bewust dat dit een enorm risico met zich meebrengt. Je hebt het al gauw over tienduizenden euro’s zonder dat je daar iets voor krijgt.

Irrationeel gedrag en psychologische trucjes

Ik realiseerde me dat het belangrijk is om me niet door allerlei contextuele factoren en psychologische trucjes te laten beïnvloeden, maar een beslissing te maken die binnen mijn eigen financiële situatie past. Mijn tips voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning:

Kijk naar je persoonlijke situatie

Focus je op de uitgaven die er bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek komen kijken. Maak een begroting (bijvoorbeeld met het Persoonlijk Budgetadvies) en kijk of deze lasten hier in passen. Houd hierbij rekening met veranderingen in inkomsten- en uitgaven die je in de toekomst verwacht.

Laat je niet beïnvloeden door voorspellingen over wat er in de huizenmarkt gaat gebeuren, want dit is onzeker. Laat ook los wat je drie jaar geleden voor een vergelijkbaar huis betaald zou hebben. Nogmaals, het gaat er om wat op dit moment en in de (nabije) toekomst binnen jouw situatie past.

Bedenk van tevoren hoe veel je maximaal wilt bieden en ga hier niet overheen

Door verschillende psychologische trucjes zijn mensen namelijk geneigd om toch net een hoger bod neer te leggen dan ze eigenlijk voor ogen hadden:

 • Makelaars kennen het principe van schaarste maar al te goed. Door veel potentiele kopers tegelijk te laten bezichtigen, lijkt de woning nog gewilder.
 • Kopers die al meerdere keren zijn overboden, kunnen elke keer het gevoel krijgen dat ze ‘verliezen’. Zij zijn dan op een bepaald moment het verliezen beu en doen dan een (te) hoog bod.
 • Dat leuke schouwtje of die mooie glas-in-lood ruitjes kunnen ervoor zorgen dat je echt verliefd wordt op een woning. Als je gevoelig bent voor dit soort details, neem dan iemand mee die hier doorheen kan kijken.
 • Daarnaast is het handig om van tevoren de belangrijkste eisen waar je echt niet van af wilt wijken op papier te zetten. Ga bij elk bod dat je van plan bent om te doen na of de woning aan deze eisen voldoet.

Laat je niet gek maken

Laat jezelf dus niet gek maken. Mocht je alsnog te snel een hoog bod hebben gedaan dat geaccepteerd wordt, wees je dan bewust van je rechten. Je mag altijd zonder opgaaf van reden binnen drie dagen het koopcontract laten ontbinden.

Of het met mijn huis gelukt is? Uiteindelijk wel! Een leuk huis dat aan al mijn eisen voldoet en dat goed binnen mijn financiële plaatje past. Er moet nog wel het een en ander aan geklust worden. Hoe ik dit aan ga pakken? Ik ga met mijn twee linkerhanden veel koffie zetten en broodjes smeren voor de lieve vrienden en familie die komen helpen.

Een betaalbare hypotheek: nu en straks

Bij de aankoop van je eerste woning ga je een langdurige financiële verplichting aan. Een goede voorbereiding op wat betaalbaar is helpt om een goede keuze te maken. Om starters daarbij te helpen, heeft het Nibud een handig boekje samengesteld.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (2)

 • Martijn Kerpel op 03 april 2017, 17:51

  Interessant.

  Beantwoorden
 • hans op 14 mei 2019, 18:53

  Niets loopt vast, je anders leren denken ...Starters worden door de woningnood nu de dupe. Studenten helemaal, door ook nog een studielening. Betaalbare appartementen zijn er voorlopig nog niet in het stedelijk gebied en in de dorpen evenzo ... nul! Die lopen leeg, omdat jongeren niet meer terug kunnen keren. Woningnood 2015-2025, zoals wij ouderen ook ooit moesten meegemaken.Daarbij moeten senioren ook nog langer thuis blijven wonen, hun woning aanpassen aan hun leeftijd, isoleren en gasvrij laten maken. Een pensioen is inmiddels ook geen zèkerheid meer ... enz. enz.Tòch is er woonruimte genoeg, zèlfs in de grote steden ... jawèl bij veel senioren met een eigen woning èn een epmty-nest. "Stenenrijke" senioren hebben gespaard, maar hun vermogen staat vast en lenen? ... "nee, niet meer op de laatste dagen".OPLOSSING: verhuur of verkoop een deel van het huis door opsplitsen. Het genereert inkomen, helpt starters en heeft tevens een ouderwetse sociale functie. In het buitenland staat deze methodiek bekend als Einliegerwohnung of kangoeroe-constructie. Maar ... het moet wèl serieus voorbereid worden, want men loopt bij voorbeeld tegen de Gemeente aan, die vaak geen kennis heeft m.b.t. omgevingsregels bij het opsplitsen, er moet een separate ingang gemaakt worden en een (bovenetage met keuken en badkamer). De notaris , de bouwondernemer of architect, de bank (loopt er nog een hypotheek?) en koop- resp. huurcontracten ...zijn factoren, teveel voor senioren om zich hier op hun oude dag nog mee bezig te willen houden. Wat doet men modern dan? Iemand inhuren die minder kost dan het hele proces gaat opbrengen. Driemaal een WIN-situatie dus.Sinds kort is daar de Stichting SOJ, (Statieged Op Jeugd), zonder winstoogmerk en mèt vrijwilligers, die na een intake alles organiseert wat de senioren zèlf niet meer kunnen en zèlfs een geschikte koper of huurder scanned en alles organiseert.Momenteel wordt het eerste huis verbouwd (de senioren kochten het buurhuis erbij, twee onder één kap) en gaan zèlf beneden wonen. Op de eerste etage worden twee ruime starterswoningen gemaakt en volgend jaar is het gehele project klaar om in te betrekken. De plaatselijke woningbouwcorporatie doet zelfs mee!Een sprookje? ... ze leefden nog lang en gelukkig met elkaar in hun huis, in de rustige en vertrouwde buurt, met de grote zèlf ooit aangelegde tuin en financieel zijn er geen gekke dingen te vermelden. Oud en jong leren nu dagelijks van elkaar ... passen op de kleine, brengen de grote naar school en de starters helpen bij het klussen en doen het zwaardere werk in hun gemeenschappelijke tuin.Interesse aan contact met deze Stichting? Binnenkort mogelijk via de gesponsorde website.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Ik zag mezelf al maandenlang in allerlei huizen kijken, alles op een rijtje zetten en een weloverwogen beslissing maken. De realiteit is anders. ”

— Irene Blanken, starter op de woningmarkt

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

18 september 2018

Nibud: Koopkrachtplaatjes grillig

lees meer ›Persbericht
19 juni 2019

Koopkrachtstijging minder hoog dan verwacht

lees meer ›Nieuwsbericht
17 juni 2019

Liveblog studiereis financieel gedrag Dublin

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Blog Bewust op budget 9: Financiële tegenpolen

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Blog: Eerlijk zullen we alles delen

lees meer ›Blog
17 juni 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

lees meer ›Persbericht
05 juni 2019

Reactie op het pensioenakkoord

lees meer ›Nieuwsbericht
16 mei 2019

Blog Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer ›Blog
16 mei 2019

Nibud: Huiseigenaren wachten met verduurzamen op overheid

lees meer ›Persbericht

Onderzoek Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw?

Welke hobbels ervaren huiseigenaren in de weg naar verduurzaming van hun woning.

lees meer › Onderzoeksrapport

Naar een energiezuiniger huis

Welke investeringen in uw woning zijn slim en hoe vindt u er budget voor?

lees meer › Artikel
29 april 2019

Nibud-agenda 2020: Deel jouw ervaringen én tips

lees meer ›Blog