Hoe bouwt u een buffer op?
De uitkomst van de BufferBerekenaar geeft u een richtlijn voor een goed bufferbedrag in uw situatie. Dat bedrag hoeft u niet meteen al bij elkaar te hebben. U kunt het opbouwen door te gaan sparen.
Tips:
- Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij. Op basis daarvan ziet u hoeveel u per maand kunt sparen. Zet iedere maand een vast bedrag op uw spaarrekening. Zo bouwt u langzaam een buffer op.
- Met een spaarplan rekent u uit hoe lang u moet sparen om het gewenste bedrag bij elkaar te hebben.
- Kies een spaarrekening die bij uw wensen past om de buffer op te bouwen.
- Wordt u regelmatig onaangenaam verrast door de onroerende-zaakbelasting, jaarnota’s van verzekeringen of andere hoge rekeningen? Misschien kunt u deze in maandelijkse termijnen betalen. Informeer of er geen extra kosten aan zijn verbonden.
Onderhoud uw buffer
Soms zult u uw buffer gebruiken voor een aankoop of een reparatie. Dat is niet erg want daarvoor is dit geld ook bedoeld. Als u maandelijks 10 % van uw netto inkomen spaart, vult u steeds het bufferbedrag weer aan.
Andere spaardoelen
De persoonlijke adviesbuffer is niet bedoeld als voorziening voor inkomensterugval bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Ook bijzondere doelen zoals het laten studeren van uw kind, de aankoop van een woning of het (extra) aflossen van een hypotheek, vallen niet onder het bufferbedrag. Hiervoor kunt u naast het bufferbedrag extra geld opzij zetten.
Doordat ik voldoende buffer had kon ik die kapotte wasmachine direct vervangen. En gelukkig ook nog steeds op vakantie. ”
— Mohammed Yilmaz, Rotterdam