Een administratie bijhouden

Inzicht in uw geldzaken begint bij uw administratie. Als uw administratie op orde is, kunt u alles makkelijk terugvinden. Met een goed overzicht houdt u uw geldzaken in de hand. En dat geeft rust!

Een administratie houdt u bij in een ordner met tabbladen of digitaal op uw computer. Kies zelf voor een manier dat u het prettigst vindt werken.

Berichten verwerken en overzicht bewaren

Bijna dagelijks ontvangen we brieven, berichten en rekeningen, vaak via de e-mail maar ook via de brievenbus. Hoe houdt u hier het overzicht over?

Houd om te beginnen uw administratie bij zo vaak als u dat prettig vindt, maar in ieder geval 1 keer per week. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de week of een rustig moment. Het bijhouden van een administratie hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten.

Uw e-mail kunt u ook in twee stappen bijhouden: gooi direct weg waar u niets mee wilt of hoeft te doen en zet een mapje klaar: ‘nog verwerken’. Hierin zet u de berichten waar u op een later moment nog naar wilt kijken. Papieren post kunt in een bakje leggen. Zo raakt u geen belangrijke papieren en e-mails kwijt.

Maak onderscheid tussen post waarop u moet reageren, die u moet betalen, bewaren of die u gewoon kunt weggooien. Onderstaande tabel kunt u uitklappen bij de verschillende handelingen.

Inkomende berichten en post verwerken

Verzamel de papieren post bij elkaar, de nieuwe e-mail berichten en check uw ‘mijn-omgevingen’ voor updates en nieuwe informatie.

Niet alle reclame of aanbiedingen zijn interessant voor u. Bewaar de belangrijke post en de rest kan bij het oud papier. De digitale versie kunt u gewoon verwijderen, zo blijft uw inbox overzichtelijk. De informatie die u wel wilt bewaren bergt u op in uw administratie achter het juiste tabblad. Zo raakt er niets zoek.

Op sommige post moet u (direct) reageren. Als u bijvoorbeeld bezwaar wilt maken tegen een beslissing van de gemeente. Of u moet belastingaangifte doen. Is het gelukt om te reageren? Bewaar een kopie van uw reactie in de administratie achter het juiste tabblad.

Bijna alle rekeningen moet u voor een bepaalde datum betalen. Te laat betalen kost vaak geld. Schrijf op de rekening wanneer u het geld precies heeft overgemaakt. Als u via internetbankieren geld overmaakt staat de datum er automatisch bij. Bewaar de betaalde rekening in uw administratie.

Betaalt u een rekening niet meteen? Stop deze dan achter een tabblad ‘Nog betalen’. Bewaar de rekeningen die als eerste betaald moeten worden vooraan. De rekeningen die u niet meteen moet betalen, kunnen achterin. Kijk iedere keer als u uw administratie doet of u nog rekeningen moet betalen. Als u online uw bankzaken regelt, kunt u de betaling vast klaarzetten met de betaaldatum erbij. Zo wordt de rekening automatisch betaald

Controleer uw (automatische) afschrijvingen).  Zijn uw betalingen goed verwerkt en kloppen de bedragen? Met internetbankieren kunt u maandelijks gratis een overzicht van uw bij- en afschrijvingen downloaden. Print dit overzicht uit voor uw administratie of bewaar het in de administratie op uw computer. Ontvangt u geen papieren afschriften meer en wilt u dat wel? U kunt dit tegen betaling aanvragen bij uw bank.

Neem af en toe langer de tijd om de vaste lasten door te nemen. Kunt u ergens op besparen? Wilt u een abonnement opzeggen?

59 %

van de huishoudens werkt wekelijks of meerdere keren per week de administratie bij

Tip: Wilt u hulp bij uw administratie? Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die gespecialiseerd zijn in thuisadministratie.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Ik streef ernaar om mijn 'in-box' wekelijks helemaal leeg te maken. Dat dwingt me om te beslissen wat ik met een bericht wil doen. ”

— Otto den Hartog, Bodegraven

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder
18 oktober 2016

Grip op toekomstdromen

lees meer › Blog

Een administratie inrichten

Grip op uw geld begint bij uw administratie.

lees meer › Artikel

Nibud-agenda 2017

Nibud-agenda 2017

Grip op Geld. Grip op Tijd. En Grip op Toekomstdromen.

bestel › Product

Koopkrachtberekenaar 2017

Prinsjesdag: ga na wat de regeringsplannen betekenen voor uw koopkracht in 2017.

lees meer › Tool

Soorten hypotheken

Wat zijn de verschillen tussen hypotheekvormen?

lees meer › Artikel
26 februari 2016

Gemiddeld gezin geeft op schrikkeldag 60 euro extra uit

lees meer › Persbericht

Vrijwilligers uit Twente geholpen met praktische training

Vrijwilligers uit Twente volgden de Nibud-basistraining 'Helpen met de thuisadministratie'.

lees meer › Praktijkverhaal
05 februari 2016

De digitalisering van onze geldzaken

lees meer › Blog

Geldzaken in de praktijk (2015)

Nibud-onderzoek: 'Geldzaken in de praktijk 2015'

lees meer › Onderzoeksrapport
07 december 2015

Huishoudens staan minder vaak rood dan 10 jaar geleden

lees meer › Nieuwsbericht
07 oktober 2015

“Dat is dan 98 euro.” Oeps!

lees meer › Blog
07 oktober 2015

Jetta Klijnsma volgt Nibud-workshop ‘Helpen met de thuisadministratie’

lees meer › Persbericht