Digitaal werkbezoek van koningin Máxima aan Nibud-training

Nieuwsbericht | 12 november 2020

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagochtend 12 november een online werkbezoek gebracht aan de Nibud-training Helpen met geldzaken. Ze sprak daarbij met deelnemers en had na afloop een verdiepend gesprek met betrokken medewerkers van financiële instellingen die deze training binnen hun eigen instelling hebben uitgerold en gevolgd, de ontwikkelaar van de training en Nibud-medewerkers over hun ervaringen.

Al ruim 4.500 medewerkers uit de financiële sector hebben bij het Nibud de training Helpen met geldzaken gevolgd. Nooit eerder heeft het Nibud zo’n grote belangstelling vanuit de financiële sector gezien voor het vergroten van de financiële sensitiviteit van hun medewerkers. Het Nibud waardeert de manier waarop deze sector zich momenteel aan het voorbereiden is op het zo goed mogelijk bijstaan van mensen die door de coronacrisis geldproblemen ontwikkelen.

Foto: Hans Roggen

Topje van de ijsberg

Het Nibud verwacht dat in 2021 steeds meer mensen financiële problemen zullen krijgen. Op dit moment hebben al bijna twee op de vijf huishoudens moeite met rondkomen. En nog eens een op de drie huishoudens verwacht komend jaar echt problemen te krijgen met het betalen van de rekeningen. Financiële problemen stapelen zich op en komen vaak pas later aan het licht.

Het Nibud ziet dat er gemiddeld vijf jaar zit tussen het ontwikkelen van eerste schulden en de gang naar de schuldhulpverlening. Nu zien we de omvang van de ijsberg dus nog niet, maar in 2025 wel. Dit vraagt ook om een andere blik van de financiële sector en daarom is het mooi dat zij zich daar momenteel actief op aan het trainen zijn. Het Nibud ziet dat mensen vaak kwetsbaarder zijn dan ze zelf denken. Financiële instellingen moeten zich daar bewust van zijn. Want alleen op die manier kunnen zij hun klanten begeleiden bij de juiste financiële keuzes.

Kennis en praktische handvatten

De training Helpen met geldzaken leert de medewerkers hoe geldproblemen ontstaan en hoe ze die kunnen herkennen. Ook leren zij hoe ze een gesprek kunnen beginnen en welke middelen er zijn om geldproblemen te verminderen en waar mogelijk op te lossen.

De training zelf bestaat al vijf jaar en is speciaal vanwege de coronacrisis helemaal aangepast met alle relevante regelingen en maatregelen die vanwege de coronacrisis in het leven zijn geroepen. Na de training zijn de deelnemers in staat om mensen in hun eigen omgeving te helpen met financiële problemen. De training Helpen met geldzaken bestaat uit acht individueel te volgen online lessen én een gezamenlijk, interactief online slotwebinar.

Verzekeraar Aegon nam het initiatief om de Nibud-training aan hun medewerkers aan te bieden. Inmiddels hebben verschillende banken en verzekeraars dit initiatief overgenomen. Deelnemende organisaties tot nu toe zijn ABN AMRO, Achmea, Aegon, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, Schouten Zekerheid, Verbond van Verzekeraars en de Volksbank.

Nooit eerder heeft het Nibud zo’n grote belangstelling vanuit de financiële sector gezien voor het vergroten van de financiële sensitiviteit van hun medewerkers.”

Anderen actueel

15 juli 2021

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

lees meer › Persbericht

Vierde coronapeiling: De coronacrisis en ons geld

Wat is de invloed van de lockdowns op de portemonnee geweest?

lees meer › Onderzoeksrapport

Organisaties die u verder kunnen helpen

Welke instanties kunnen u helpen met vragen over uw individuele situatie?

lees meer › Artikel
29 juni 2021

Nibud: Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten

lees meer › Persbericht

Nibud neemt deel in Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen

Problematische schulden voorkomen door het bieden van realistische en haalbare betalingsregelingen.

lees meer › Artikel
23 juni 2021

Nibud Jaarverslag 2020

lees meer › Nieuwsbericht

Terugblik lancering geldplan Scheiden

Tijdens het webinar Scheiden zonder schulden werd het geldplan Scheiden gelanceerd.

lees meer › Artikel
22 juni 2021

Nibud: houd het hebben en gebruiken van eigen geld gratis

lees meer › Persbericht
21 juni 2021

Geldplan Scheiden geeft grip op geld na scheiding

lees meer › Nieuwsbericht

Geldplan Scheiden

Breng uw inkomsten en uitgaven na scheiding in balans met het geldplan Scheiden.

lees meer › Tool
18 juni 2021

Nibud geeft persoonlijk financieel adviesgesprek op de werkvloer

lees meer › Nieuwsbericht
14 juni 2021

Woningeigenaren vinden niet altijd hulp bij betalingsproblemen

lees meer › Nieuwsbericht