De kosten van een baby
Wordt u voor het eerst vader of moeder? Een grote verandering, ook financieel. Wat zijn de kosten van een baby? En hoe verandert uw bestedingspatroon als u kinderen krijgt?
Welke financiële verandering kan ik verwachten? De grootste kosten bij het krijgen van een kind zitten in:
- Minder inkomen, omdat u misschien minder gaat werken
- Meer boodschappen
- Hoger water- en energieverbruik
- Kosten van kinderopvang
Eenmalige kosten
Dit zijn bijvoorbeeld de uitgaven voor de babyuitzet. De globale kosten staan in onderstaande tabel. Er is bewust gekozen voor vrij lage bedragen. Bij het samenstellen van dit overzicht hebben we de adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders als richtlijn gebruikt.
Extra kosten
Misschien maakt u nog extra kosten voor andere spullen. Niet iedereen zal deze artikelen kopen, daarom staan ze als ‘extra kosten’ genoemd.
Kraampakket
Het kraampakket bevat medische artikelen die u nodig heeft tijdens en kort na de bevalling. Meestal krijgt u dit van de zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent. Als de zorgverzekeraar geen kraampakket vergoedt, kunt u uitgaan van een bedrag van € 27,-.
Kom ik straks nog wel rond?
Wilt u weten of u straks nog rond kunt komen? Kijk dan naar de veranderingen in uw inkomsten en uitgaven. Het is handig een nieuwe begroting te maken. Zet uw nieuwe inkomen af tegen de extra kosten die u gaat maken. Zo ziet u of u tekort komt of niet. Misschien kunt u kosten besparen door minder uit te geven aan sommige spullen. Ook zijn er tegemoetkomingen voor ouders met kinderen. Daarmee kunt u uw inkomen aanvullen.
Tip: Vul het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud in om u voor te bereiden op uw nieuwe financiële situatie.
Kosten besparen
Niet alle babyspullen hoeft u al voor de geboorte in huis te hebben. Denk aan een box of kinderstoel. Misschien kunt u deze spullen overnemen van vrienden of familie? Of een tweedehands product kopen? Vaak krijgt u tijdens de kraamtijd babykleding cadeau. U kunt de kosten drukken door zelf te wachten met kleertjes kopen totdat u ze echt nodig heeft.
Tegemoetkomingen
Als ouder heeft u soms recht op tegemoetkomingen. Deze zorgen voor extra inkomen. Denk hierbij aan de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Als u gebruik maakt van de kinderopvang, denk dan aan de kinderopvangtoeslag.
Extra kosten zwangerschap
Tijdens uw zwangerschap heeft u weinig extra kosten. Wel moet u rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten als u zwanger bent. Geeft u borstvoeding? Dan heeft u wel extra energie en voedingsstoffen nodig. U kunt uitgaan van extra voedingskosten van ongeveer € 0,84 per dag.
Ik ben nu 5 maanden zwanger, ik wil graag weten met welke kosten ik straks rekening moet houden.”
— Marije Kob, Utrecht