Een financiële buffer

De wasmachine begeeft het of de apk-keuring van uw auto valt duurder uit dan u dacht. Dergelijke uitgaven komen meestal onverwacht en kunnen iedereen overkomen. Dan is het fijn als u een financiële reserve heeft.

Zo’n reserve wordt ook wel een financiële buffer genoemd. Deze kunt u gebruiken om direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als ze zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan een kapot apparaat dat moet worden vervangen of gerepareerd, onderhoud aan uw woning of auto of een onverwachte naheffing van de Belastingdienst of uw energiemaatschappij.

Persoonlijke adviesbuffer

Welk bedrag kunt u het beste reserveren voor dergelijke kosten? Dat gaat u snel en eenvoudig na met de Nibud BufferBerekenaar. Deze online tool berekent uw persoonlijke adviesbuffer, gebaseerd op uw specifieke huishoudsituatie. Met dit bedrag weet u zeker dat u onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen zonder dat u een lening hoeft af te sluiten of uw levensstijl moet aanpassen.

Voorbereiding

Om de BufferBerekenaar goed in te vullen, heeft u nodig:

 • gegevens over uw (netto) inkomsten (loonstrookje, toeslagen, voorlopige teruggaaf en dergelijke);
 • dagwaarde van uw auto;
 • het bedrag dat u momenteel aan spaargeld beschikbaar heeft

Het bedrag van de persoonlijke adviesbuffer bestaat uit vijf onderdelen:

 • vervanging van inventaris
 • onderhoud huis en tuin
 • onverwachte rekeningen
 • vervanging van de eventuele auto
 • reparaties auto

De BufferBerekenaar brengt de hoogte van deze onderdelen in uw situatie in beeld. Welk bedrag u nodig vindt om daadwerkelijk achter de hand te hebben, kunt u vervolgens zelf afwegen.

80 %

van de Nederlandse huishoudens spaart

Hoe bouwt u een buffer op?

De uitkomst van de BufferBerekenaar geeft u een richtlijn voor een goed bufferbedrag in uw situatie. Dat bedrag hoeft u niet meteen al bij elkaar te hebben. U kunt het opbouwen door te gaan sparen.

Tips:

 • Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij. Dan ziet u hoeveel u per maand kunt sparen. Zet iedere maand een vast bedrag op uw spaarrekening. Het Nibud adviseert minimaal 10 % van uw netto inkomen opzij te zetten. Zo bouwt u langzaam een buffer op.
 • Met een spaarplan rekent u uit hoe lang u moet sparen om het gewenste bedrag bij elkaar te hebben.
 • Kies een spaarrekening die bij uw wensen past om de buffer op te bouwen.

Onderhoud uw buffer

Soms zult u uw buffer gebruiken voor een aankoop of een reparatie. Dat is niet erg want daarvoor is dit geld ook bedoeld. Als u maandelijks 10 % van uw netto inkomen spaart, vult u steeds het bufferbedrag weer aan.

Andere spaardoelen

De persoonlijke adviesbuffer is niet bedoeld als voorziening voor inkomensterugval bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Ook bijzondere doelen zoals het laten studeren van uw kind, de aankoop van een woning of het (extra) aflossen van een hypotheek, vallen niet onder het bufferbedrag. Hiervoor kunt u naast het bufferbedrag extra geld opzij zetten.

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Doordat ik voldoende spaargeld had kon ik die kapotte wasmachine direct vervangen. En gelukkig ook nog steeds op vakantie. ”

— Mohammed Yilmaz, Rotterdam

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder