Leuk, mijn pensioen regelen!

Weblog – Anna van der Schors | 7 november 2018

Er zijn verschillende initiatieven om de consument te enthousiasmeren aan de slag te gaan met zijn of haar pensioen, zoals de Pensioen3daagse die gisteren is gestart. Drie dagen die in het teken van pensioenen staan om zo het pensioenbewustzijn onder consumenten te vergroten. Maar zal er ooit een moment komen dat mensen het leuk vinden om zich in pensioenen te verdiepen?

Nee, die illusie heb ik als wetenschappelijk onderzoeker niet. Onzekerheid over de toekomst, het feit dat we het heden meer waarderen dan de toekomst en ons overoptimisme zijn zaken van alle tijden. En deze werken belemmerend om met ons pensioen bezig te zijn. Dus nee: ik heb niét de verwachting dat we consumenten warm kunnen maken om massaal met hun pensioen aan de slag te gaan.

Er zijn mooie initiatieven die het onderwerp pensioen meer willen laten leven. Het fotoproject Pensioenportretten vind ik daar een goed voorbeeld van. Het geeft het pensioen meteen een persoonlijk gezicht. Ook wordt door de portretten duidelijk dat het pensioen een deel van je leven is wat iedereen op zijn of haar eigen manier bezighoudt en raakt.

Het is overigens fantastisch dat de meeste Nederlanders gedurende hun pensionering 15 à 20 jaar rond kunnen komen zonder in die periode betaald werk te verrichten. Dat is een bijzonder groot goed, waar we dankbaar voor kunnen zijn en wat we breed mogen uitdragen, meer dan nu wordt gedaan.

Maar of we mensen daarmee direct in beweging krijgen om tot actie over te gaan?

Pensioen belangrijk of moeilijk?

Onlangs heb ik meegewerkt aan een artikel naar aanleiding van het onderzoek van Job Krijnen, Marcel Zeelenberg en Seger Breugelmans, waaruit blijkt dat de intentie om iets te doen voor je pensioen hoog is. Mensen vinden hun pensioen absoluut belangrijk. Die intentie wordt alleen zelden omgezet tot daadwerkelijke actie. Daarbij komt namelijk een ander aspect kijken: de moeilijkheid van het doen. Of mensen het regelen van hun pensioen als moeilijk ervaren, bepaalt veel sterker of ze in actie komen, ten opzichte van hoe belangrijk mensen hun pensioen vinden.

Makkelijk(er) inzicht in je eigen pensioensituatie

Ik ben dan ook blij dat pensioenfondsen en verzekeraars sinds enkele jaren veel meer doen om het voor mensen gemakkelijker te maken inzicht te krijgen in hun persoonlijke pensioensituatie. Zo zijn er allerlei pensioentools gekomen van grotere pensioenuitvoerders en -fondsen en Algemeen Pensioenfondsen, maar ook partijen als Independer, PensioenPod en Prikkl helpen hierbij. Deze partijen maken inzichtelijk hoe een persoon ervoor staat na pensionering. Ook helpen ze om de gevolgen van keuzes rondom je pensioen door te rekenen.

Daarnaast is er de afgelopen vijf jaar in de pensioensector meer aandacht gekomen voor het feit dat een pensioen meer is dan alleen je inkomen. Als je niet kijkt naar persoonlijke wensen, behoeften en (noodzakelijke) bestedingen, zijn vragen als: ‘Wat heb ik nodig’ en ‘Heb ik straks voldoende?’ namelijk niet te beantwoorden. Het Nibud is dan ook trots dat drie van de vijf genomineerden voor de PensioenWegwijzer-prijs 2018 gebruik maken van de Nibud-referentiecijfers betreft de bestedingen van ouderen.

Is dit alles? Nee, zeker niet. We zijn er nog lang niet, wat betreft het vergemakkelijken van pensioenen, waardoor consumenten er wél mee aan de slag gaan. Marike Knoef, hoogleraar Empirische Micro-Economie in Leiden, benoemde vorige maand in haar oratie dat ze droomt van een volledig pensioenadvies op maat in slechts 15 minuten, door gebruik te maken van alle beschikbare data. Hoewel het misschien nog utopisch klinkt, zijn alle hulpmiddelen die de pensioensector nu voor consumenten ontwikkelt de benodigde stappen in de goede richting.

Zou het niet een geweldig einddoel zijn als we als volledige pensioensector kunnen zeggen: we kunnen je pensioen niet leuker maken, maar het regelen ervan is in ieder geval wél makkelijk!

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Reacties (8)

 • nibud op 01 februari 2019, 09:39

  Geachte heer Geschiere, onze expert heeft het volgende antwoord op uw vraag gegeven .. 'Het is heel mooi dat u goed in beeld heeft waar u in het verleden pensioen heeft opgebouwd. Sinds 2018 kunnen ook AOW-gerechtigden op mijnpensioenoverzicht.nl kijken van welke partijen zij pensioen ontvangen en hoeveel dat is. Dan ziet u of het klopt dat u alleen van PMT ontvangt. Ik denk dat het lastig wordt om de hele geschiedenis terug te zien aan waardeoverdrachten. Mocht u daartoe een poging wagen, dan zou u de verschillende pensioenuitvoerders kunnen vragen naar het laatste overzicht met opgebouwde pensioenaanspraken uit die tijd. Maar als dit te lang geleden is, zullen ze deze gegevens niet meer hebben. Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten, dat de bedragen bij een overdracht niet altijd makkelijk te vergelijken zijn. Er zitten verschillen tussen de pensioenregelingen, die verrekend worden bij de overdracht. Zie: https://www.nibud.nl/consumenten/nieuwe-baan-en-pensioen/ Mocht u het lastig vinden om rond te komen van het pensioeninkomen dat u nu heeft, dan kan het helpen om uw uitgaven eens op een rij zetten. Zie daarvoor https://www.nibud.nl/consumenten/in-4-stappen-grip-op-geld/' Hopelijk kunt u hiermee verder, met hartelijke groet, Nibud webredactie

  Beantwoorden
 • Freddy Jan Geschiere op 31 januari 2019, 11:49

  Ik heb een vraag over opgebouwde pensioenen en waarde overdracht. 1-Bij ABP 23 pensioen jaren als gemeente ambtenaar opgebouwd; 2-Bij Generali 18 mnd een klein pensioen opgebouwd; 3-Bij Achmea 4 jaar pensioen opgebouwd; 4-Bij Nationale Nederlanden 11 jaar pensioen opgebouwd; Bij PMT (laatste) 8 jaren pensioen opgebouwd (2004-2012). Onder 1 t/m 4 genoemde pensioenen in waarde overgedragen naar het PMT, nooit een totale waarde overdracht van PMT ontvangen. Nooit een keuze gehad of ik wel de juiste beslissing nam door de pensioenen in waarde over te dragen. Van de laatste werkgever (8 jaar werkzaam), nooit een jaarlijks pensioen overzicht ontvangen. Met pensioen sinds 31-5-2012 Wat kan ik nu nog doen om alles inzichtelijk in beeld te krijgen en te zien of de waarde overdrachten kloppen met het pensioen wat ik momenteel ontvang. Ik hoor het graag, Met vriendelijke groet, Fred Geschiere

  Beantwoorden
 • JH op 28 januari 2019, 16:45

  Ik heb een lijfrenteverzekering die gaat uitkeren. Ik ben in Nederland belastingplichtig maar ikk woon in Duitsland. De verzekeraar geen bancaire lijfrente rekening voor mij openen. Kan ik mij tijdelijk in Nederland vestigen, de rekening openen en mij dan weer uitschrijven ?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 29 januari 2019, 16:59

   Hi JH, ik heb je vraag doorgezet naar de juiste collega's en zij zal je per e-mail een antwoord geven. Je kunt dus een dezer dagen een berichtje verwachten!

   Beantwoorden
 • irma op 20 november 2018, 15:04

  Goedemiddag, de tool beren uw recht werkt niet. is dat te verhelpen? groet, Irma Sinderdinck

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 20 november 2018, 16:32

   Hi Irma, dat is vreemd. Ik heb het net even geprobeerd en hij lijkt te werken. Via deze link https://berekenuwrecht.nibud.nl/ zou het moeten lukken. Laat je nog even weten of het nu goed gaat? Groeten, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Stanly op 12 november 2018, 12:05

  Ik heb een lijfrente van 17k hoeveel kan dat per maand uitkeren?

  Beantwoorden
  • nibud op 12 november 2018, 16:37

   Hi Stanly, bedankt voor je vraag. Je hebt een tool op berekenhet.nl waarmee je dat kunt berekenen: https://www.berekenhet.nl/sparen-en-beleggen/uitkeringen-uit-lijfrentekapitaal.html Fijne middag! Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Je pensioen is een deel van je leven, wat iedereen op zijn of haar eigen manier bezighoudt en raakt.”

— Anna van der Schors

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met het Nibud.

Ga verder

Anderen actueel

Geldplan Pensioen

Stap voor stap een grondige inventarisatie en actieplan voor uw pensioeninkomen.

lees meer › Tool

Pensioen: hoe weet u hoeveel u straks heeft?

Zet in drie stappen op een rij welke inkomsten u na pensionering heeft.

lees meer › Artikel

Test: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

Hoe goed heeft u zicht op uw inkomsten en uitgaven na pensionering? Test uzelf!

lees meer › Test

Nieuwe baan en pensioen

Uw opgebouwde pensioen laten staan of overdragen naar de nieuwe regeling?

lees meer › Artikel

Scheiden en pensioen

U heeft mogelijk recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. En andersom. Wat moet u regelen?

lees meer › Artikel

Pensioen uitruilen

Is uitruilen van ouderdomspensioen naar nabestaandenpensioen slim in uw situatie?

lees meer › Artikel

Pensioenschijf-van-vijf

Rekentool om inkomsten en uitgaven na pensionering op een rij te zetten.

lees meer › Tool

Pensioen: uw AOW

De AOW-gerechtigde leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Hoe werkt het?

lees meer › Artikel

Werknemerspensioen

Welk bedrag kunt u straks verwachten, en welke keuzes heeft u?

lees meer › Artikel

Nabestaandenpensioen

Vaak is in een werknemerspensioen een nabestaandenregeling opgenomen. Hoe werkt dit?

lees meer › Artikel

Wonen en werken in het buitenland

Informeer voor u vertrekt naar de gevolgen voor sociale en fiscale regelingen voor uw situatie.

lees meer › Artikel

Pensioen: komt u straks uit?

Komt u uit na uw pensioen? Zet de verwachte inkomsten én uitgaven op een rij.

lees meer › Stappenplan