Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

Weblog | oktober 2020

Oktober staat bekend als woonmaand. Als de herfst zijn intrede doet, verplaatsen we ons steeds vaker naar binnen. Lekker thuis: cocoonen op de bank met een spannende film of goed boek. Natuurlijk heeft de coronacrisis ons leven überhaupt (veel) meer naar binnenshuis verplaatst.

Zowel mijn partner als ik zijn sinds afgelopen maart grotendeels thuis aan het werk. Een enkele keer hebben we op kantoor gewerkt, maar sinds de aangescherpte maatregelen is ook dat (weer) van de baan. In de zomervakantie zijn we niet op vakantie gegaan, omdat we liever wilden doorsparen voor ons #geldvoornemen: een nieuwe badkamer. Kortom: we zitten al een flink aantal maanden thuis.

Bijna twee jaar geleden namen wij met ons gezin een aantal maatregelen om bewuster om te gaan met energie en verbruik. Niet alleen vanuit financiële overwegingen, maar ook omdat we thema’s als duurzaamheid en consuminderen belangrijk vinden. Met een paar relatief eenvoudige aanpassingen konden we onze energierekening al omlaag brengen.

Dik ingepakt thuis

We proberen als gezin samen ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en natuurlijk heeft dat ook een gunstige uitwerking op onze portemonnee. Zo schreef ik in één van mijn eerdere Bewust op budget-blogs over zuinig(er) omgaan met energie dat wij thuis allemaal dik ingepakt zitten. In plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, dragen we dikke sokken, sloffen en warme vesten of hoodies. Mijn Nibud-collega’s weten precies wanneer het bij ons thuis kouder is, als ze in digitale overleggen op de webcam zien dat ik mijn dikke teddyvest draag ;-).

Onze thermostaat staat overdag zelden hoger dan 19 graden en om 21:00 uur ’s avonds gaat de verwarming voor in de nacht terug naar 15 graden. Dat is trouwens ook het advies wat in de Bespaartest van het Nibud en Milieu Centraal gegeven wordt.

(*foto van januari 2019)

Tot nu toe is ons energieverbruik iedere maand lager dan ingeschat en dat vind ik best cool! Het besparen houdt natuurlijk een keer op, want het moet niet té cool worden ;-), maar voorlopig duiken we al ruim 20 maanden nog iedere maand onder het verwachte bedrag.

Wat (of was) kan beter?

Waar ik nog op kan verbeteren is het wassen op lagere temperaturen. Kleding was ik altijd op 30 of 40 graden, maar handdoeken, theedoeken en beddengoed was ik graag op 60 of zelfs 90 graden. Uit gewoonte, want gevoelsmatig doodt dit zo lekker de bacteriën en is het – heb ik ooit begrepen – beter voor de wasmachine. Wel gebruik ik altijd de ecostand van het wasprogramma én een milieuvriendelijk wasmiddel. Als wasverzachter giet ik een flinke scheut natuurazijn in het doseerbakje. En de droger, die heb ik al in geen tijden aangehad. Ik heb ooit een extra wasrek gekocht en sindsdien is het aantal keren dat ik de droger gebruik op één hand te tellen.

Wat led je?

Een ander verbeterpuntje dat uit de Bespaartest komt, is het gebruik van ledlampen. We hebben nu (nog) niet overal ledlampen. We hebben afgesproken dat wanneer er lampen stuk gaan, we deze vervangen door ledlampen. Boven onze eettafel hebben we twee hanglampen, waarvan één peertje al een ruime tijd stuk was. Maar nu de dagen korter worden en we soms aan de keukentafel werken, werd dat te donker. We vonden dat een goed moment om deze lampen te vervangen door ledlampen. Bij de lokale electronicaspecialist (#supportyourlocals) liet ik me adviseren. Ik schrok echter flink van de prijs. Voor twee ledlampen zouden we ruim 70 euro kwijt zijn! Toch hebben we deze lampen gekocht. De winkelier legde uit dat ledlampen niet alleen zuiniger zijn, maar ook langer meegaan. In de winkel heb ik het aantal beloofde branduren dat op de verpakking stond, gedeeld door het aantal uren dat de lamp zou branden, verdeeld over het aantal weekdagen en vervolgens de jaren. De verkoper zei dat hij nog nooit iemand in de winkel had gezien die deze calculatie had gemaakt. Tsjah, je werkt bij het Nibud of niet ;-).

Een gouden medaille in de Bespaartest!

Na het afronden van de Bespaartest zie ik dat we de gouden medaille hebben behaald! Dat is leuk én geeft inzicht om de resultaten en bijbehorende besparing erbij te zien. Een relatief makkelijke besparing die we nog kunnen realiseren, is het plakken van radiatorfolie achter de verwarming. Dat zou bovendien alleen beneden hoeven, want we gebruiken alleen op de begane grond de verwarming. Op de eerste verdieping zijn onze slaapkamers, de badkamer en logeerkamer en daar staat de verwarming nooit aan, dus is radiatorfolie plakken niet eens nodig.

Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak, is de eventueel koude winter. Wij hebben onze thuiswerkplekken op zolder ingericht en helaas heeft onze zolder geen verwarming. Daarom oriënteren we ons nu op een enigszins milieu- én budgetvriendelijke oplossing om de zolder te verwarmen. Een elektrisch kacheltje op zolder zou lekker zijn nu we ook de wintermaanden thuis zullen werken, maar het slurpt natuurlijk stroom. Dat voelt toch een beetje zonde, vooral omdat we verder heel zuinig en bewust met energie omgaan. Als iemand hier een goede tip voor heeft, laat dan zeker een reactie achter in de comments!

Heb jij nog bespaartips wat betreft energie? En wat was je score in de Bespaartest? Ik ben benieuwd!

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (6)

 • Mylène op 12 december 2020, 14:00

  Onze werkkamer is ook op zolder. Verwarm en isoleer jezelf in plaats van de lucht in de ruimte. Je lichaam is een prima kachel, je moet alleen zorgen dat de warmte niet verloren gaat. Warme kleren dus, thermo ondergoed (heel licht en dun tegenwoordig), een dekentje over je benen, een bontvel of warm kleedje op je stoel. Is het echt koud? Handschoenen zonder vingers, een warme sjaal, en eventueel een muts. Een kruik onder je trui. Een lang tafelkleed zorgt dat warmte onder je bureau blijft. Voorkom tocht door deuren dicht te houden en kieren af te sluiten. Heb je geen deuren omdat je zolder en grote ruimte is, overweeg dan om een groot gordijn beneden voor het trapgat te hangen. Of zet een kamerscherm om je werkplek heen. Ventileren blijft belangrijk maar kan prima af en toe als je toch weg bent voor de lunch of een ommetje. En omdat je de lucht in de ruimte niet hebt verwarmd hoeft het ook niet opnieuw op te warmen. Zie voor meer tips en achtergrond ook Low Tech Magazine.

  Beantwoorden
 • arno op 02 november 2020, 09:28

  niet een infrarood paneel helpt mij op mijn koude zolder maar een infrarood mat warmte komt van onder en kun je zo heel gericht en lokaal hebben itt een paneel voor 100 euro veel comfort

  Beantwoorden
 • Yvon van zuijlen op 31 oktober 2020, 11:00

  Suggestie infraroodpaneel op werkkamer. Hoef je niet hele huis te verwarmen

  Beantwoorden
 • F. op 30 oktober 2020, 15:31

  Stichting !WOON in Amsterdam adviseert om infraroodpanelen aan te schaffen. Een ander idee is natuurlijk om te proberen je werkplek(ken) op een al verwarmde plek in te richten.

  Beantwoorden
 • Renske op 30 oktober 2020, 13:37

  Een infraroodpaneel zou een optie kunnen zijn. Dat verbruikt ook stroom, maar veel minder dan een elektrische kachel.

  Beantwoorden
 • Ladybug op 27 oktober 2020, 02:06

  Misschien kun je de warmte van beneden naar boven laten stromen en zodoende de bovenverdieping gratis verwarmen.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Mijn Nibud-collega's weten precies wanneer het bij ons thuis kouder is, als ze in digitale overleggen op de webcam zien dat ik mijn dikke teddyvest draag ;-).”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog