Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

Weblog | 20 augustus 2020

In de regio midden, waar ik woon, is het einde van de zomervakantie in zicht. Binnenkort start het gewone leven weer, voor zover dat anno 2020 nog ‘gewoon’ te noemen is. Want wat is er een hoop veranderd het afgelopen halfjaar.

Mijn dochtertje werd begin maart 5 jaar en haar verjaardag was één van de laatste feestjes die samen op school, maar ook met visite thuis werd gevierd. Kort daarna sloten de scholen en ook het Nibud-kantoor ging dicht. Nu is het eind augustus en moet ik toegeven dat ik aan de nieuwe situatie inmiddels aardig ben gewend. Het ging met ups en downs en dat merkte ik ook in mijn portemonnee.

Netjes volgens onze vakantiebegroting

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, zijn wij deze zomer in en rondom onze woonplaats gebleven. Een uitstapje naar wat musea, een pretpark en een dagje naar het strand: allemaal gepland volgens onze staycation-vakantiebegroting. Ik heb voor de dagjes uit broodjes gesmeerd en zo hielden we ons met de rugzakken gevuld netjes aan het vooraf geplande budget.

Wat ik persoonlijk echter wél heb gemerkt, is dat de coronacrisis invloed heeft op mijn shopgedrag. Nibud-collega’s waarschuwden in de media al dat we ons in deze onzekere tijden makkelijker laten verleiden tot (online) shoppen. Nibud-onderzoek toont aan dat stress de kans vergroot dat we niet de juiste financiële beslissingen nemen. Door bijvoorbeeld niet-noodzakelijke impulsaankopen te doen. Voor mij persoonlijk was de verleiding extra groot, omdat ik mezelf in deze zorgelijke tijd wilde opvrolijken of afleiden met leuke spulletjes.

Toch van mijn spaargeld gesnoept

Dus toen ik aan de keukentafel zat om de kosten van onze staycation in het kasboekje te noteren, viel me op dat ik aan andere zaken véél meer heb uitgegeven dan begroot. Ik heb een nieuwe smartwatch gekocht, maar ook een stapel boeken bij de lokale boekenhandel, omdat ik ze graag wilde steunen in deze lastige tijd. Ook heb ik bij een klein boetiekje hier in het dorp flink wat kleding voor mezelf en mijn dochter geshopt. Dat had ik niet begroot en ik moet eerlijk zeggen dat ik schrok van het bedrag.

Ongemerkt heb ik steeds wat geld van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening geheveld, iets wat ik al tijden niet meer heb gedaan. Ik baalde flink, want zo heb ik mijn #geldvoornemen (sparen voor de verbouwing van de badkamer) waar ik in mijn eerste Financieel fit-blog over schreef, gesaboteerd. Een deel van het spaarpotje van de badkamer is nu uitgegeven aan kleding, boeken en een smartwatch. Zonde!

Check je uitgaven (weer) regelmatig

Toch ben ik ook opgelucht: want ik wéét dat ik mezelf weer terug in het gareel kan krijgen. Het wekelijks checken van mijn uitgaven, zoals aangeraden wordt in de Nibud-vuistregels, gaat me daarbij helpen. Ook heb ik opnieuw gecheckt wat een huishouden zoals het onze gemiddeld uitgeeft aan de boodschappen, energie en water, maar ook aan kleding en vervoer. Het achterwiel van mijn fiets moest deze vakantie namelijk ook volledig vervangen worden, dankzij al die fietstochtjes in eigen land.

Persoonlijk budgetadvies

Het Nibud heeft hier trouwens best een handige tool voor ontwikkeld: het Persoonlijk Budgetadvies. Het is een online hulpmiddel om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. En je ziet ook direct hoe je het doet in vergelijking met anderen! Dat vind ik zelf altijd erg leuk. En als je wilt besparen of (meer) sparen, dan krijg je tips die passen bij jouw situatie. Ik heb ‘m weer eens helemaal doorgelopen en zelfs als Nibud-medewerker was het voor mij (opnieuw) een goede tool om na de vakantie mijn geldzaken weer op orde te krijgen.

Natuurlijk is ieder huishouden uniek en zijn de vergelijkbare bedragen gemiddeld. Ieder huishouden stelt eigen prioriteiten en geeft het geld dus anders uit. Maar voor ons is het een goed uitgangspunt om weer terug in het gareel te gaan. De focus ligt weer op mijn #geldvoornemen (de gedroomde badkamer) en spaardoelen.

Hebben jullie genoten van de vakantie, uit of thuis? En maak je na de vakantie ook de balans (weer) op?

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (1)

  • Birgit op 28 augustus 2020, 10:23

    Geniet lekker van je smartwatch, de boeken kun je iemand weer kado doen en douchen zal je nu ook nog wel kunnen :-) Nu weer vrolijk verder sparen

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Ongemerkt heb ik steeds wat geld van mijn spaarrekening naar mijn betaalrekening geheveld. Ik baalde flink, want zo heb ik mijn eigen #geldvoornemen gesaboteerd. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog