Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

Weblog | december 2020

Als je je zorgverzekeringspremie in één keer betaalt, krijg je een paar procent korting op het bedrag. Ik besloot vorig jaar daarom mijn premie voor 2020 in één keer te betalen. Het bedrag wat ik daar maandelijks mee bespaarde, zou ik opzijzetten voor 2021. Zo zou ik volgend jaar het (kortings-)bedrag weer in één keer kunnen betalen.

Geldvoornemen versus realiteit

Ik betaalde de jaarpremie voor 2020 van mijn 13e maand. Dat leek me een verstandige besteding. In januari 2020 werd de volledige zorgpremie voor een heel jaar van mijn rekening afgeschreven. Vervolgens maakte ik een automatische spaaropdracht aan om iedere maand het premiebedrag naar een zorgverzekeringspotje over te boeken. Zo zou ik in december 2020 weer het volledige jaarbedrag bij elkaar hebben gespaard en opnieuw de premie in één keer kunnen voldoen.

Op papier leek het een financieel bewust en verstandig plan. En een maandelijkse spaaropdracht werkt voor mij persoonlijk goed. Zo spaar ik ook automatisch voor mijn dochter, de verbouwing van de badkamer en daarnaast lossen we iedere maand een vast bedrag automatisch af, bovenop ons hypotheekbedrag.

Goede koffie en een nieuwe badkamer

Van mijn andere spaarpotjes hevel ik nooit geld terug naar mijn betaalrekening, dus voor mijn zorgverzekeringspremie leek me dit net zo een waterdicht systeem. Tot corona ineens roet in het eten gooide. Als online redacteur bij het Nibud heb ik geen vitaal beroep en ik hoef niet noodzakelijk op kantoor te werken. Ik werk dus thuis. Maar thuis had ik geen moderne koffiemachine zoals ik op het Nibud-kantoor gewend was. En ook mijn man miste thuis zijn lekkere bakkie koffie.

Tijdens de eerste lockdown gebruikte ik daarom mijn zorgverzekeringspotje om te investeren in een luxe koffiemachine. Iedere dag drink ik nu een heerlijk bakkie koffie van versgemalen bonen. Of ik brouw een cappuccino. Inmiddels ben ik bijna een volleerd barista met onze koffiemachine. Maar goed, mijn zorgverzekeringspotje was daarna leeg. Dus in mei nam ik me voor niet meer over te hevelen en de spaaropdracht door te zetten.

Maar thuiswerkend merkten we ook dat thuiszitten een grote invloed had op hoe graag we een nieuwe badkamer wensten. Ons oorspronkelijke doel was om in 2024 de badkamer te verbouwen. Maar nu we zoveel thuis zijn en er weinig sociale activiteiten te doen zijn, groeide mijn verlangen naar een home spa. Iets om lekker van te genieten in deze gekke tijd. Thuis, netjes conform de regels.

Ons vakantiegeld en het zorgverzekeringspotje is daarom doorgestroomd naar het verbouwpotje. Het goede nieuws is dat onze nieuwe badkamer in mei 2021 wordt opgeleverd! Drie jaar eerder dan gepland! Ik verheug me nu al op onze prachtige badkamer. Maar daar is wel mijn zorgverzekeringspotje voor gesneuveld.

Mijn 13e maand gaat naar de badkamer

De aankomende 13e maand moet trouwens ook direct door naar de aannemer van de badkamer. Anders zouden we dit #geldvoornemen niet zo versneld kunnen realiseren. Dat betekent dat ik geen budget (meer) heb om mijn zorgverzekering inééns te kunnen betalen.

Van jaarlijks naar maandelijks

Mijn zorgverzekering stuurde me onlangs mijn nieuwe aanbod en premie. Net als vorig jaar, wilden ze dat bedrag opnieuw eenmalig incasseren. Op 10 januari 2021 zou het volledige bedrag worden afgeschreven. Snel opende ik mijn laptop, logde ik in mijn omgeving in en vinkte maandelijks aan, in plaats van jaarlijks. De korting krijg ik niet meer. Maar er waren dit jaar andere doelen en #geldvoornemens die het wonnen van mijn zorgverzekeringspotje.

Ergens baal ik daarvan, omdat het toch een beetje als falen voelt. Zeker omdat ik bij het Nibud werk en nu eerlijk aan jullie moet opbiechten dat ik van mijn potjes heb gesnoept. Een financieel doel wat ik had gesteld is niet gehaald. Maar het jaar is anders gelopen dan ik vooraf had verwacht. En dat is een behoorlijk understatement. Blijkbaar had ik meer behoefte aan het fijn(er) maken van mijn thuis. En koffie en in bad gaan zijn nu, zeker in deze tijd, belangrijker voor me dan een paar procent korting op de zorgverzekeringspremie.

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (26)

 • petra op 02 februari 2021, 10:30

  Wat een luxeproblemen allemaal. Dit artikel hoort niet thuis bij de nibud , maar meer bij een glossy magazine.

  Beantwoorden
 • Corrie. Mourik op 15 januari 2021, 16:48

  Heb nooit geweten,dat je ,je verzekering gelijkvoor een jooruit kan betalen,en dankorting krijg,t dank je wel voor deze tip,alleen vraag ik me af,hoe dat gaat,ik ben nu tachtig jaar en niet in een hele goede gezondheid,stel dat ik binnen een jaar over lijd,wordtd dan het te veelbetaalde terug gestort naar mijn erfgenamen?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 18 januari 2021, 13:52

   Beste Corrie, bedankt voor je vraag. Premies worden vooruitbetaald en bij overlijden wordt het teveel betaalde teruggestort. Dat geldt ook voor het eigen risico als dat vooruit betaald is. Maar ik hoop natuurlijk dat je nog lang gezond blijft! Fijne dag, groet Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Claudia Kooistra op 20 december 2020, 11:01

  Beste Lindsey, Bedankt voor het leuke stuk! Het klinkt alsof je jouw hart hebt gevolgd. Goede koffie en een lekker bad om in te ontspannen is heel goed voor jouw humeur en dus voor jouw gezondheid! Prachtig dat je van jouw rationele besluit hebt af durven wijken om de verlangens van jouw hart te volgen. Is heel inspirerend! Hartelijke groet, Claudia

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:52

   Dank je Claudia, jullie reacties doen me inderdaad realiseren dat je welzijn in dit geval belangrijker is dan star vasthouden aan voornemens!

   Beantwoorden
 • Carola op 19 december 2020, 19:10

  Beste Lindsay, Ik begrijp dat het zo kan voelen voor je, een soort falen. Maar ik zie het echt anders! Ik vind dat je in deze moeilijke tijd juist goede beslissingen hebt genomen. Koffie die belangrijk voor jou en je man is, een nieuwe badkamer. Totaal niet verkeerd, echt niet. Het zou wat anders zijn als het opgegaan zou zijn aan onzin of aan zaken die je echt niet nodig hebt, uit louter frustratie bijvoorbeeld. Nee, ik vind het juist heel goed en ik vind je blogs altijd inderdaad heel menselijk. Succes met de verbouwing en alle goeds, Carola

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:52

   Bedankt voor je reactie en bemoedigende woorden Carola :-)

   Beantwoorden
 • Essie op 19 december 2020, 15:49

  Ja ik spaar ook op mijn manier met en door de zorgverzekering, dit doe ik als volgt : ik moet voor 2 personen eigen risico betalen aan de zorgverzekering , de mijne wordt in 10 maanden door de verzekering afgeschreven, en van mijn man stort ik automatisch maandelijks op een spaarrekening (37,50 bv 12 x per jaar) dan krijg je een spaarrekening van de zorgverzekering met een klein bedrag gaat dat gewoon van de betaalrekening, en bij een groter bedrag staat dat klaar en kan ik dat overboeken van de spaarrekening, want dat heb ik eigenbeheer. maar soms is er wel eens wat waar je nu geld voor moet hebben, dat leen ik het van de zorgspaarrekening. volgde maand stort ik dat geld weer terug naar die rekening want ik had dat geleend.

  Beantwoorden
 • Roel Sannes op 18 december 2020, 17:35

  Een paar jaar geleden toen ik overstapte en in èèn keer voor een jaar betaalde kreeg ik nog 3 procent korting. Daarna werd het 2 procent en nu ik dat wèèr heb gedaan is er nog maar 1 procent overgebleven. Als dit zo doorgaat maakt het niet meer uit of je per maand of per jaar betaal. Het belangrijkste blijft over: kan je het blijven betalen! En dan is een goede financiele huishouding een essentieel onderdeel.

  Beantwoorden
 • Catharina op 18 december 2020, 16:08

  Bedankt Lindsey weer voor de inspirerende blog. Ik heb vorig jaar ook mijn zorgverzekering van mijn 13e maand betaald en heb dit jaar elke maand een bedrag voor mijn zorgverzekering automatisch gespaard. Nu wil ik ook dit jaar mijn zorgverzekering betalen van mijn 13e maand/vakantiegeld. Mijn vriend vindt het dubbel dat ik dan ook het geld in mijn spaarpotje zorgverzekering heb zitten, maar ik vind dat wel fijn voor onverwachte ziekte kosten en bij onvoorziene omstandigheden. Ik zit in de luxe positie waarin mijn contract voor een jaar is verlengd, maar een extra spaarpotje zorgt voor extra financiële gemoedsrust :).

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:53

   Wat goed, gefeliciteerd met de verlenging van je contract Catharina!

   Beantwoorden
 • Boersma op 18 december 2020, 13:54

  Beste Linsey, bedankt voor het delen van dit verhaal. Ik vind het een mooi voorbeeld van hoe je je aanpast aan nieuwe omstandigheden en nieuwe wensen. Wij denken aan het verbouwen van onze zolder, ook een plan wat we naar voren halen, zodat we eerder kunnen genieten van twee aparte werkkamers. Waar ik nog wel mee worstel is, wanneer is het tijd om onze spaarbuffer te gebruiken?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:55

   Wat fijn, een werkplek creëren is inderdaad iets waar je nu onverwachts over nadenkt. Wat kan er toch veel veranderen! Ik probeer zelf onze buffer met rust te laten, voor de echte noodsituaties. Anders gebruik ik 'm voor de badkamer, maar zou ik niet de auto of wasmachine kunnen vervangen als die het begeeft. Maar dat is denk ik heel persoonlijk. Goed dat je er bewust over nadenkt!

   Beantwoorden
 • Ilse op 18 december 2020, 12:57

  Een leuke en menselijke blog! Trouwens, nu de badkamer gewoon 3 jaar eerder wordt opgeleverd, lijkt me dat je 3 jaar spaargeld overhoudt! Dat zorgverzekeringspotje heb je zo weer gevuld! Misschien nog niet dit jaar maar wel als de badkamer klaar is. Dat wordt dubbel genieten als je in bad ligt!!

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:56

   Zo had ik het nog niet bekeken Ilse, inderdaad een mooie gedachte straks in bad haha :-)

   Beantwoorden
 • Gerard op 18 december 2020, 12:22

  Mij zit het sparen en zuinig zijn in mijn opvoedings-DNA. Dit heeft financieel grote voordelen. Het geeft rust en (betrekkelijke) zekerheid. Ook ik betaal zorgverzekering en het sta-geld voor de caravan jaarlijks vooraf en spaar daarna voor het volgend jaar. Ik heb altijd geld voor de dingen die ik echt graag wil of Die (plots) noodzakelijk zijn. Voorkom schulden. Leen soms wel wat uit aan familie of bijv. VvE. Ik kan wel moeilijk geld uitgeven. Da's soms vervelend. Jezelf en je dierbaren zomaar een wat extra's toestoppen bijvoorbeeld. Een beetje Scrooge ... te vrekkig soms ...

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:57

   Wat mooi om te lezen dat het zuinig zijn en sparen zo in je systeem zit Gerard. Dan weet je ook dat je de ruimte hebt om jezelf en mensen om je heen best eens kunt verwennen, toch? Daarna ben je zo weer op de rit!

   Beantwoorden
 • Fatima op 18 december 2020, 12:07

  Wat een leuke blog en idd nu we verplicht thuis moeten werken komen ook andere extra kosten bij. Ik krijg elke maand een overzicht van mijn energieleverancier dat ik meer heb verbruikt. Gemiddeld zo”n €50,- per maand! Dat tikt aardig aan over een jaar. Daarnaast extra kosten zoals koffie, melk etc. De werkgevers zouden ons hiervoor moeten compenseren. Als wereld verkenner heb ik minimaal kunnen reizen, erg jammer maar het geld is daarentegen besteed aan een comfortabeler en mooier wonen aangezien we nu 24/7 thuis zitten. Ik voel me nog steeds een gezegend mens al snak ik weer naar onze vrijheid om buiten een terrasje te pakken en te reizen. Denkend aan al die ondernemers en ZZP’er die nu in onzekerheid leven en niet zeker zijn van hun toekomst mogen we als thuiswerkers niet klagen. Ik wens iedereen een beter en vooral een gezond nieuw jaar!

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:59

   Nou, en of, ik herken wat je zegt over het reizen, hopelijk mogen we snel weer van wat vrijheid buiten genieten. En uiteraard ook alle goeds voor 2021!

   Beantwoorden
 • Jo vos op 18 december 2020, 11:54

  Genieten van leuke dingen is ook belangrijk. Bovendien heb je goed geïnvesteerd. Groet van een degelijk en zuinige huisvrouw

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 13:00

   Bedankt zuinige huisvrouw, mooie bijnaam :-)

   Beantwoorden
 • marty jager op 18 december 2020, 11:34

  Ik heb 2 jaar de zorgverzekering ineens betaald omdat het een leuk bedrag aan korting was maar dit jaar niet. Dit jaar scheelt het 25 euro in een heel jaar dus nu betaal ik per maand.

  Beantwoorden
 • Marlies op 15 december 2020, 17:40

  Beste Linsey, u bent ook gewoon een mens en het is niet alsof u het geld hebt weggegooid of vergokt. Ik denk dat u dit nog netjes heeft gedaan want investering in uw woning is ook waardevermeerdering. En als u gezond bent en dat ook hopelijk blijft door juist thuis te werken is dat ook wat waard. Ik vind uw columns juist fijn menselijk hierdoor. Dank u wel.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:59

   Dank je Marlies :-)

   Beantwoorden
  • Martin van Egmond op 18 december 2020, 15:31

   Allen, Ik vind het mooie van een plan, en een planning dat je er vanaf kan wijken. Zo in een jaar kan er veel gebeuren, ik doe bij de overheid grote ICT projecten, die soms helemaal niet tot resultaat komen, ben altijd blij dat ik me NIBUD planner heb. Fijne Kerstdagen en hopelijk een corona vrije toekomst.

   Beantwoorden
   • Lindsay de Sain op 04 januari 2021, 12:53

    Daar heb je helemaal gelijk in Martin, en ook alle goeds voor jou dit nieuwe jaar :-)

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Dit jaar waren er ineens onverwachts andere doelen en #geldvoornemens die het wonnen van mijn zorgverzekeringspotje.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog