Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

Weblog | 8 mei 2020

Veel mensen krijgen deze maand hun vakantiegeld. Uit de jaarlijkse Vakantiegeldenquête van het Nibud blijkt dat vakantiegeld de afgelopen jaren meestal gebruikt wordt voor het betalen van de vakantie. Maar door de coronacrisis is dat dit jaar heel anders. Wat doe je dan met je vakantiegeld?

Of, niet én

Gek genoeg hadden wij zelf – nog ver voor al deze ontwikkelingen – überhaupt geen vakantieplannen. In mijn allereerste Financieel fit-blog schreef ik dat mijn #geldvoornemen voor 2020 het sparen voor een nieuwe badkamer was. Na het maken van een jaarbegroting besloten we dat de badkamer opknappen dit jaar ons belangrijkste spaardoel werd.

We hadden losjes wat ideeën voor een eventuele zomervakantie besproken, maar na serieus rekenwerk realiseerden we dat deze vakantieplannen voorlopig on hold moesten worden gezet. Want de volledige badkamer vernieuwen én op vakantie gaan, dat zou financieel gezien krap worden. En aangezien we op beiden niet wilden besparen, was de financieel bewuste keuze om voor één #geldvoornemen (de badkamer) te kiezen het meest verstandig in ons geval.

Ruim een half jaar van tevoren geboekt

Ergens was ik na het zien van de persconferentie rondom de coronacrisis ook opgelucht dat we (nog) geen vakantie hadden geboekt. Het voorgaande jaar boekten we al in november de zomervakantie naar Italië voor dat jaar erop, ruim een half jaar voordat we zouden vertrekken! Dan hadden we nu misschien een voucher ontvangen of moeten nadenken over hoe dit op te lossen. Want de huidige coronamaatregelen zorgen ervoor dat we (voorlopig) niet of beperkt mogen reizen.

Vakantie in eigen (t)huis

De meeste mensen blijven dit jaar dus thuis, bewust of onbewust. Overigens heb ik zelf als kind bijna al mijn vakanties in en om huis doorgebracht. In mijn schoolvakanties speelde ik lekker buiten, ging ik naar recreatieplassen waar je gratis kon zwemmen of nam ik deel aan activiteiten in het buurthuis.

Hoewel ik het mijn ouders en mijzelf graag had gegund, hadden wij in het gezin waar ik ben opgegroeid geen financiële ruimte om op vakantie te gaan. Het vakantiegeld werd bij ons thuis gebruikt om rekeningen te betalen en gaf wat ademruimte in krappe tijden.

Toch kijk ik met veel plezier terug op mijn jeugd en heb ik fijne vakanties ervaren zonder weg te gaan. Ik heb niets gemist en hoewel ik soms best jaloers was op vakantieverhalen van klasgenootjes bij thuiskomst, snapte ik ook dat je daar veel centjes voor nodig had. Het scheelt ook dat ik niet alleen was tijdens de schoolvakanties, want er waren altijd genoeg vriendjes en vriendinnetjes in de buurt die – net als ik – niet op vakantie konden of gingen.

Gedwongen staycation

Ik zie dus, gezien mijn eigen ervaringen, niet op tegen de schoolvakanties thuis en ben daarom ook niet bang dat mijn dochtertje van vijf zich zou gaan vervelen. Zij ziet bovendien de voordelen van een (gedwongen) staycation wel in. ‘Nu is door die stomme corona iedereen thuis in de vakantie, toch mama? Dat is wel gezellig, want dan kunnen we de hele zomer samen buiten spelen!’, riep ze enthousiast. Over omdenken gesproken ;-).

Bovendien hebben we voor haar aan het begin van dit jaar inzichtelijk gemaakt waar wij voor sparen. Zo is ons hele gezin betrokken bij onze spaardoelen. En ondanks dat ze pas vijf is, weet ze hartstikke goed dat als de nieuwe maand begint, ze weer een sticker mag plakken. En zo plakt ze iedere nieuwe maand weer trots een sticker als we spaargeld hebben overgemaakt naar onze potjes.

Maar of we haar lievelingszwembad en favoriete musea kunnen bezoeken en in welke vorm, dat maakt haar onzeker. En ons als ouders ook. Want een thuisvakantie is leuk, maar het is ook fijn als je af en toe een uitje kan maken naar een ander plekje in de buurt. En hoe dat zich zal gaan ontwikkelen, onder welke voorwaarden en hoe, dat is (nog) niet duidelijk. Dat vinden we hier thuis allemaal best spannend.

Haal meer uit je vakantiegeld

Uit de Nibud Vakantiegeldenquête van vorig jaar (2019) blijkt dat het vakantiegeld door de meeste mensen nog altijd het vaakst gebruikt waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie. Maar als je (nog) niets hebt geboekt, dan heb je straks dus wél vakantiegeld, maar geen vakantie. Heb je al een buffer opgebouwd en is je spaarrekening voldoende gevuld? Dan kun je nadenken over wat je dan met je vakantiegeld wilt doen.

Je kunt je vakantiegeld apart zetten voor later dit jaar. Wie weet mogen we in de herfst- of kerstvakantie (weer) op pad. Of staat er een aankoop op je lijstje die je had uitgesteld? Misschien kun je je vakantiegeld daar nu voor gebruiken. Verwacht je binnenkort een grote uitgave, zoals onderhoud aan je woning, de grote beurt voor je auto of het vervangen van meubilair? Zet je vakantiegeld daar dan voor opzij.

Ook zijn er in mijn omgeving mensen die nadenken over lange termijndoelen, zoals het huis verduurzamen door het te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. En ik heb ook vrienden die zich sinds de intelligente lockdown hebben ingelezen over beleggen en daar nu hun vakantiegeld voor gebruiken. Vind ik zelf nog spannend hoor, omdat ik er (te) weinig over weet.

Grip op je geld, juist nu

Wat je ook doet met je vakantiegeld, het is goed om grip te (blijven) houden op je geld. Juist omdat door de coronacrisis nog veel onduidelijk is, zeker wat betreft je geldzaken. Is de betaling van je vakantiegeld uitgesteld of heb je voorlopig nog maar een deel gekregen, kijk dan goed of je uitkomt met je budget. Probeer overzicht te houden en trek op tijd aan de bel. Op nibud.nl/corona vind je meer tips en hulpmiddelen in tijden van corona.

Hoe zit dat bij jou? Had je je persoonlijk verheugd op een vakantie of had je vakantiegeld dit jaar sowieso een andere bestemming? En blijf gezond en zorg goed voor elkaar!

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (1)

  • Catharina op 16 mei 2020, 06:06

    Leuke blog weer. Voor mij persoonlijk is het een zegen om niet op vakantie '''te hoeven''. Ik vind het veel fijner om thuis te blijven en in eigen land leuke uitstapjes te maken. Daarbij besteed ik mijn vakantiegeld liever voor andere zaken, waar ik na de vakantie nog langer van kan genieten. Mijn vriend vindt dat je vakantiegeld ook daadwerkelijk voor vakantie moet gebruiken, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik zie het als extra, vrij te besteden geld en ik besteed dat liever aan dingen waar ik nog jaren plezier van heb of om te sparen. Leuk om te zien wat anderen nu met hun vakantiegeld doen nu het reizen noodgedwongen stil ligt.

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

De volledige badkamer vernieuwen én op vakantie gaan, dat zou financieel gezien krap worden.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog