Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

Weblog | 13 juni 2020

Onbewust blader ik door mijn agenda. Ineens zie ik met koeienletters genoteerd: 18 juli = start zomervakantie. Wat? Ik check snel hoeveel weken dit nog duurt, maar over vijf weken is het dus al zomervakantie. Hoog tijd om onze vakantiebegroting te maken!

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, gaan wij deze zomer niet op vakantie. We hadden geen vakantieplannen in het buitenland, maar ook geen voornemens om in Nederland een verblijf op een vakantiepark te boeken. Corona heeft daar in principe niets aan veranderd. Maar dat betekent niet dat we geen uitgaven verwachten deze zomer.

Staycation met uitstapjes

We hadden ons ingesteld op een staycation (een thuisvakantie) met af en toe een uitstapje. Tijdens het schrijven van mijn vorige Financieel fit-blog was (nog) niet duidelijk of dat deze zomer mogelijk zou zijn. Inmiddels weten we dat je sinds 1 juni ook daadwerkelijk uitstapjes mag maken, mits je je aan de corona-maatregelen houdt. Zelf hebben we ons eerste uitje in het nieuwe normaal al ervaren. We bezochten in de pinksterweek een museum. Een terrasje hebben we (nog) niet gepakt.

Een vakantiebegroting maken

Nu we weten wat er mag en kan, kunnen we bedenken wat we deze zomervakantie willen doen. Dat betekent dat we onze staycation kunnen inventariseren en begroten. Dat is ook wat het Nibud adviseert betreft je geldzaken en vakantie. Als je een vakantiebegroting maakt, weet je wat je mogelijkheden zijn. Zo kun je keuzes maken die passen bij je budget. Daarom is het slim om, wat je plannen ook zijn, al voor de zomervakantie begint over je financiën na te denken.

Plannen en rekenen

We hebben een Museumkaart en zijn blij dat we onze kaart weer in verschillende musea kunnen gebruiken. Deze zomer zullen we daarom weer onze favoriete, maar ook nieuwe musea bezoeken. Omdat we de Museumkaart vorig jaar al hebben betaald, hoort hij niet in deze vakantiebegroting thuis. De parkeerkosten noteer ik wel in het overzicht. De gemiddelde parkeerkaart bij een museum varieert van € 8,- tot € 10,-. Uitgaande van zes weken zomervakantie, met ruim genomen één museumbezoek per week, komt dat uit op € 60,- aan totale parkeerkosten voor alle musea die we willen bezoeken.

Met mijn schoonfamilie bezoeken we ’s zomers vaak een pretpark. Als het kan met zo’n aanbieding waar je voor kunt sparen bij supermarktketens. Dit jaar hebben we dat echter niet gedaan, omdat nog onduidelijk was of een bezoek mogelijk was. We zullen dus het volle pond moeten betalen. Tickets voor het pretpark in kwestie zijn € 25,- per stuk. Met € 8,75 parkeerkosten en eventueel een ijsje in het park, zitten we dan op € 100,- in totaal met z’n drietjes. Lunch en tussendoortjes nemen we meestal zelf mee, want ik vind het zonde om daar geld aan uit te geven.

Ook willen we als de Nederlandse zomer het toelaat graag een paar keer naar het strand. De kosten van een strandbezoek (parkeren, eventueel een ijsje) zet ik op een rijtje en noteer ik in de vakantiebegroting. Net als de kosten van bezoek aan een recreatieplas om de hoek, voor als we ons eigen zwembadje in de tuin een keer zat zijn ;-). En ook een terrasje of een keer uit eten zet ik in de vakantiebegroting, met daarbij de kosten voor de oppas.

Geplande uitgaven die wegvallen

Helaas vallen er ook voor ons een paar geplande uitjes in het water. Twee concerten die we al betaald hebben, maar een jaar worden verzet. Drie festivals die niet doorgaan. De concerten zijn een heel jaar verplaatst en we vinden het niet fair om ons geld terug te vragen. Dus hebben we onze tickets laten omzetten naar de vouchers voor het jaar erop. We hopen van harte dat de culturele sector overeind blijft. Maar de bijkomende extra kosten van zo’n avondje uit, zoals het betalen van de oppas, de drankjes die we tijdens de concerten zouden drinken en het parkeergeld, geven we nu niet uit.

De festivaltickets die we wilden aanschaffen waren überhaupt nog niet in de verkoop. En ook een dagje festival hakt er flink in op je budget. Tickets, oppas, kluisjes, eten, drinken en misschien een nieuwe outfit: allemaal uitgaven die we (nu) niet doen.

Extra thuisvakantie-kosten

Daarentegen zijn er andere kosten die ik tijdens onze staycation wél op de vakantiebegroting moet noteren. Sinds we vaker thuis zijn, merken we dat een extra parasol in de tuin geen overbodige luxe is. Ook twijfelen we over een trampoline in de tuin, zodat onze kleuter eens wat anders te spelen heeft dan de schommels of het klimrek op het pleintje.

Ik heb mijn bibliotheekabonnement moeten verhogen, want ik lees veel meer sinds we in thuisquarantaine zitten. Ook heb ik een iets duurder cadeau voor vaderdag gekocht dan wat we daar normaal gesproken voor begroten. Ik kan het cadeau natuurlijk nog niet verklappen ;-), maar het is iets om buiten te gebruiken deze zomer.

En dan wil ik misschien nog een nieuwe smartwatch voor mezelf aanschaffen. Mijn oude is kapot en ik vind stiekem toch dat ik wat leuks of extra’s heb verdiend in deze coronatijd. Herkenbaar?

De aankoop van een nieuwe gadget staat (nog) niet op de planning, maar als ik de plussen en minnen van onze vakantiebegroting onder elkaar zet, zou het eigenlijk prima kunnen.

Grip houden, ook tijdens de (thuis)vakantie

Door op papier te zetten wat onze plannen én de daarbij behorende kosten zijn, heb ik globaal een idee van wat deze staycation gaat kosten. Dankzij de vakantiebegroting weet ik hoeveel geld ik moet reserveren voor de uitgaven die we willen doen. Natuurlijk houd ik dat gedurende de zomervakantie bij in mijn kasboekje en via mijn mobiel bankieren-app. Zo kan ik tussendoor eventueel bijsturen door duurdere dagen te compenseren met goedkopere dagen.

Nu kan ik onder de streep de de balans opmaken en heb daardoor grip op ons geld. Ook tijdens een staycation. Weliswaar een andere zomervakantie dan we allemaal gewend zijn, maar desondanks wens ik iedereen alvast een hele fijne zomer.

Heb jij wel eens een vakantiebegroting gemaakt? Stay safe en zorg goed voor elkaar!

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (1)

  • Yvonne Mangels op 13 juni 2020, 12:23

    Nibud tips, tools en reminders zijn altijd welkom ! Alvast hartelijk dank !

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Nu we weten wat kan en mag, kunnen we bedenken wat we deze zomervakantie willen doen. Dat betekent ook dat we een vakantiebegroting maken.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog