Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

Weblog | 2 januari 2020

Goede voornemens, ook goede #geldvoornemens, worden vaak groots aangekondigd. Je hebt je verheugd, voorbereid en denkt: nu ga ik écht alles anders doen. Helaas blijkt dat vaak behoorlijk lastig om dit in de praktijk vol te houden. Ook voor mij.

Dat ligt vaak aan het feit dat je doel te ambitieus is. Althans, dat is bij mij het geval. Als ik iets in mijn kop heb, wil ik het liever gisteren dan vandaag. Het moet bovendien perfect en wel nu. Niet gek dat ik dat niet volhoud.

Omdat ik meer wil weten over gedrag en gewoontes, ben ik in het Nibud-miniboek Goede geldvoornemens gedoken. Je kunt de pdf gratis downloaden (en eventueel uitprinten) en het miniboek biedt je een stappenplan dat helpt jouw geldvoornemens waar te maken. De technieken en hulpmiddelen in het miniboek Goede geldvoornemens zijn gebaseerd op de onderzoeken die het Nibud heeft gedaan naar geld en gedrag, dus ik ben benieuwd.

Mijn #geldvoornemen is sparen voor een nieuwe badkamer. Ik merk dat ik te hard van stapel wil lopen en zie op bladzijde 6 van het miniboek: ‘Maak je doel uitdagend, maar niet te moeilijk’. Mijn enthousiasme wil het liefst dit jaar een nieuwe badkamer, maar als ik mijn doel realistisch benader, weet ik dat dit gedoemd is te mislukken. Het is te snel en te veel. Daarom beschrijf ik mijn doel volgens het aangeraden SMART-principe en besluit na wat rekenwerk dat het haalbaar is om over vier jaar onze badkamer te verbouwen.

Op die manier kan ik sparen én nog prettig leven, waardoor ik minder snel de handdoek in de ring zal gooien, omdat het te moeilijk is. Op bladzijde 9 lees ik dat je jezelf kunt motiveren door je voortgang zichtbaar te maken. Dat herken ik. Persoonlijk ben ik een ontzettende fan van alles opschrijven en op papier monitoren. Zo maak ik nog steeds gebruik van een papieren agenda, de Nibud jaarplanner, en ook het uitschrijven van mijn uitgaven in een kasboek werkt voor mij goed.

Hoe kan ik mijn #geldvoornemen, sparen voor de nieuwe badkamer, zichtbaar maken? Het is belangrijk om het doel concreet te maken en voor mij werkt het visualiseren van mijn doelen goed. Zodoende knip en plak ik een moodboard van mijn droombadkamer. Dat plak ik op mijn slaapkamer, zodat ik het iedere ochtend en avond zie.

Om mezelf het sparen gemakkelijk te maken, heb ik een automatische spaaropdracht ingepland. Iedere maand wordt er automatisch een bedrag naar het spaarpotje “Verbouwing badkamer” overgemaakt.

Zoals ook in het miniboek staat, zijn gewoontes wat betreft gedrag makkelijker dan telkens actief een keuze maken. Dat herken ik. Als ik iedere maand handmatig een overboeking zou moeten doen, kan ik dat vergeten of verleid worden om terug te vallen in oud gedrag. Dan koop ik op dat specifieke moment misschien liever een paar schoenen dan te sparen. Maar nu wordt er automatisch een bedrag overgeboekt naar een spaarpotje nadat ik salaris heb gehad. Dat is mijn nieuwe gewoonte.

Natuurlijk ben ik gericht op mijn einddoel. Maar ook maak ik een soort kalender, waar ik iedere maand kan afvinken dat ik gespaard heb. Belonen en complimenteren helpt om jezelf tussendoor te motiveren, lees ik. En het is slim om jezelf regelmatig aan je #geldvoornemen te herinneren. De eerste overboeking is gespaard en dus heb ik het allereerste vakje beplakt met een sticker. Misschien kinderachtig, maar het helpt mij, dus ik ga er vrolijk mee door.

Ik heb mijn geldvoornemens vertaald naar een concreet plan en een concreet doel. Ik zie mezelf al badderen in mijn super-de-luxe badkamer. Iedere maand komt mijn eigen home-spa dichterbij.

Wat is jouw goede geldvoornemen? Ik ben benieuwd naar jouw doel en of het miniboek je helpt.

Zet ‘m op!

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden

Reacties (4)

 • Dora op 02 januari 2020, 11:52

  Heb het kasboek ontvangen en wil alles nu bijhouden , mijn doel is een andere auto heb nu een andere baan en wat ik meer verdien kan ik extra sparen, ben zeer gemotiveerd , normaal had ik al vakantie besproken in buitenland maar dit jaar blijf ik thuis en dat vakantiegeld kan mooi bij de auto.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 02 januari 2020, 16:04

   Dat is nou écht een financieel fitte keuze Dora! Ik had vorig jaar rond deze tijd ook onze vakantie al geboekt, maar nu wachten wij ook af. Voelt goed hè? En dan duimen we sowieso voor een mooie Nederlandse zomer.

   Beantwoorden
 • Danielle op 02 januari 2020, 09:12

  Goed bezig!! Alleen ik zou het moodboard en spaarplan niet in een slaapkamer hangen.. Dat geeft weer voer voor piekeren als het even tegenzit.. Groetjes

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 02 januari 2020, 16:01

   Thanks Danielle! Waar zou jij het ophangen? Ik dacht eerst: ik hang het juist in onze, oude jaren '80 badkamer, maar dan zou het papier zo snel vochtig worden.

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Mijn #geldvoornemen is sparen voor een nieuwe badkamer. Hoe zorg ik dat dat lukt?”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog