Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

Weblog | 23 maart 2020

Heb jij de belastingaangifte al gedaan? Nee? Ik ook niet. Ik wacht nog op de nieuwe inlogcode van mijn DigiD. Het oude wachtwoord was ik namelijk vergeten.

Ik was de belastingaangifte zelf bijna ook vergeten. Het zijn onwerkelijke weken. Misschien staat je hoofd er momenteel niet naar, maar toch is het slim om deze week nog aandacht te besteden aan je belastingaangifte. Want: wie voor 1 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. En duidelijkheid over een eventuele teruggaaf is wel zo fijn in deze onzekere tijd.

Dat ik mijn DigiD inloggegevens ben vergeten, verbaast me overigens niets. Je moet tegenwoordig zoveel wachtwoorden onthouden. En aangezien het sterk afgeraden wordt om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, doe ik dat dan ook niet. Hartstikke veilig. Misschien een beetje té veilig, want ik weet mijn eigen inloggegevens gewoon niet meer.

Die stapel papier op mijn bureau

Gelukkig hebben we nog even de tijd om de belastingaangifte te doen. Ik verwacht dan ook niet dat ik uitstel moet aanvragen. Maar ergens geneer ik me toch voor het feit dat ik het wachtwoord überhaupt vergeten ben. Ik heb een prachtige zolder, met kastjes waar ordners, belangrijke papieren en andere paperassen bewaard zouden kunnen worden. Maar meestal liggen deze papieren toch op één hoop op het bureau gestapeld.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik daarin niet veel verschil van mijn ouders. Ik herinner me dat er in mijn jeugd regelmatig uitstel voor de belastingaangifte aangevraagd moest worden, omdat mijn moeder niet alle papieren op tijd verzameld had. En wijlen mijn vader wist zijn eigen pincode niet eens. Wat dat betreft ben ik dus niet erg ordelijk opgevoed.

Automatisch afschrijven

Het scheelt dat ik wéét dat ik niet sterk ben in het ordenen en bewaren van mijn administratie. Daarom laat ik bijna alle financiële zaken automatisch afschrijven. Ideaal! En als ik online een product koop, betaal ik dat altijd direct. Achteraf betalen zou ik gegarandeerd vergeten.

Je hoort wel eens dat het anno nu lastiger is om je financiële administratie op orde te hebben én houden. Minstens 40 procent van de Nederlanders heeft moeite om het overzicht over hun financiële administratie te bewaren, mezelf inclusief. Financiële administratie in een digitaal tijdperk is een behoorlijke uitdaging, blijkt uit dat betreffende Nibud-onderzoek.

Toch zou ik me lekkerder voelen als ik het wél georganiseerd had. En ik ben niet de enige. Daarom bedacht het Nibud een handige e-mailcoaching: Bewaar. Met de gratis e-mailcoaching Bewaar schep je in acht weken orde in je financiële administratie. Eerst leer je je administratie goed op te zetten, daarna volgen tips om dit blijvend op orde te houden.

Nibud-mailcoaching Bewaar

Ik meldde me daarom aan voor de Nibud-mailcoaching Bewaar. Bij het inschrijven krijg je direct een leuk testje in je mailbox. Enthousiast vulde ik eerlijk de vragen in. Na afloop zag ik meteen mijn score.

Werk aan de winkel

Een dikke onvoldoende, oei! 17 punten. Ik appte het resultaat naar mijn Nibud-collega. ‘Van jou had ik toch wel wat beters verwacht, haha’, was haar reactie. Dat voelde gelukkig al ietsjes beter wat betreft mijn administratieve zelfvertrouwen, maar zelfs tijdens de test moest ik regelmatig diep nadenken. Krijg ik meldingen van mijn-omgevingen in mijn mailbox? Heb ik notificaties bij mijn energieleverancier of telefoonprovider aanstaan? Ik heb werkelijk geen idee. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom ik mijn DigiD inloggegevens niet paraat heb.

Als alles goed gaat en de hypotheek, zorgpremie en andere vaste lasten kunnen worden geïncasseerd, dan is er geen probleem. Maar als ik de gegevens nodig heb, zou ik ze liever direct weten te vinden. De stapel papieren op mijn bureau bestaat uit drie sub-stapels en er zit werkelijk geen systeem in. Werk aan de winkel dus!

Nibud Vuistregels BewaaarAan de slag met Bewaar!

Ik heb de spreekwoordelijke mouwen opgestroopt en sta te popelen om aan de slag te gaan met het opruimen en organiseren van mijn financiële administratie. Toen ik uit nieuwsgierigheid één van mijn oudste ordners opensloeg, zag ik daarin nog een salarisstrookje van mijn allereerste bijbaantje. In guldens, jaartal 1998. Dat kan wel weg, zal de e-mailcoaching mij ongetwijfeld vertellen.

Over acht weken hoop ik mijn administratieve vaardigheden en organisatieskills verbeterd te hebben. Met op zolder een prachtig systeem met mappen, tabbladen en orde op zaken. Na acht weken moet je de test opnieuw doen en kun je dus zien hoe je score verbeterd is. Ik ben benieuwd!

Heb jij een geordende financiële administratie? Wat voor systeem gebruik je daarvoor, heb je persoonlijke tips die goed werken? Of ben je net als ik en start je ook pas net met orde scheppen in de chaos? En, als je het durft te delen, wat is jouw persoonlijke score?

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Reacties (2)

  • sabien op 27 maart 2020, 19:32

    wat een pak van mn hart deze blog. van die mensen die alles zo perfect georganiseerd hebben en alles met systemen pfftt dat motiveert me helemaal niet. dit is tenminste eerlijk denk nou gelukkig ben niet alleen net als jou en 40% van de nederlanders. heb me ook aangemeld voor de cursus want dat lijkt me wel wat. nou zet hem op we hebben nu toch veel tijd thuis dus kan net zo goed met die administratie aan de slag gaan nietwaar?? groetjes

    Beantwoorden
  • Jan Crienen op 26 maart 2020, 19:10

    Sorry hoor maar ik begrijp echt niet hoe ze u de baan van redacteur hebben kunnen geven.....

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Financiële administratie in een digitaal tijdperk is een uitdaging, vinden 40% van de Nederlanders en ik.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog