Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

Weblog | 11 februari 2020

Lingerie, parfum, sieraden en chocolade. In aanloop naar 14 februari zie ik in de winkelstraten en op webshops talloze Valentijnsdagdeals om je geliefde vooral niet te vergeten op deze romantische dag. Als ik de marketeers moet geloven, is Valentijn hét moment om je geliefde te laten weten hoe belangrijk hij of zij voor je is.

Misschien heb je zelf ook wel een cadeautje gekocht voor je partner. Of wil je een geheime liefde anoniem verrassen met een bos bloemen. Persoonlijk kreeg ik op 14 februari 2007 een e-card met daarop een liefdesbetuiging van mijn huidige partner. Die e-card kostte hem niets. Maar de gratis digitale kaart werkte wel, want inmiddels zijn we alweer 13 jaar samen. Aanstaande vrijdag verwacht ik overigens géén cadeau. Ik geef zelf ook geen cadeau, daar kan ik heel eerlijk over zijn. We vinden dat beiden zonde van het geld.

Is dat nuchter en onromantisch? Misschien. Intussen heb ik daarentegen zelf ervaren dat realistisch juist erg romantisch kan zijn. Zeker wat betreft geldzaken. Maar 13 jaar geleden dacht ik simpelweg: geld en romantiek gaan niet samen. Toch?

Als je aan het daten bent, is geld (nog) niet zo belangrijk. De ene keer betaal jij, de andere keer is hij of zij aan de beurt. Een bioscoopkaartje à 11 euro, een paar drankjes in het café of een etentje waarbij jullie de rekening na afloop splitten.

Als het serieuzer wordt, begin je waarschijnlijk niet direct over geldzaken. Dat is toch niet romantisch? Behalve onromantisch, vond ik het stiekem best spannend om met een prille geliefde over geldzaken te praten.  Maar hoe iemand met zijn of haar geldzaken omgaat, zou eigenlijk helemaal geen taboe moeten zijn.

Het leven kost nu eenmaal geld, daar kun je niet omheen. Je werkt om geld te verdienen en om leuke dingen te kunnen doen. Maar je vaste lasten moeten ook worden betaald. Geld heeft iedere dag invloed op je leven en geldzaken zijn dus heel relevant én belangrijk om samen over te praten.

27% van de stellen ruziet over geld, blijkt uit het Nibud-onderzoek Geld en relatie 2019. 15% vindt gezamenlijke financiën lastig, blijkt uit datzelfde onderzoek. Maar als je het lastig vindt, zou dat juist een reden moeten zijn om samen aandacht te besteden aan jullie geldzaken.

15 %

vindt gezamenlijke financiën lastig

Bron: Nibud Rapport Geld en relatie 2019

Ik vond het vroeger ook lastig om over geldzaken te praten. Niet alleen met mijn partner, maar over geldzaken in het algemeen. Daardoor was ik waarschijnlijk niet zo goed met geld. Maar door er niét over te praten, werd het er niet beter van. Eerder het tegenovergestelde. Tegelijkertijd had ik, en mijn partner ook, wél behoefte aan inzicht in onze geldzaken. Ik vond het best spannend, maar op een gegeven moment besloten mijn partner en ik om samen over onze geldzaken te gaan praten. Op een regelmatige basis.

Het Nibud raadt aan om minimaal maandelijks met elkaar te praten over de financiën en 68% van de stellen doet dit. Wij inmiddels ook. We bekijken bijvoorbeeld wekelijks of we ons nog aan aan ons boodschappenbudget houden. Ook hebben we samen een jaarbegroting gemaakt om te zien wat 2020 op financieel vlak voor ons in petto heeft.

Samen over geld praten bleek eigenlijk niet zo spannend als ik vooraf vreesde. Het was vooral heel verhelderend en liet zien wat er goed ging, maar ook wat beter kon. We realiseerden ons waar we samen op konden besparen en waarin we van elkaar konden leren. Als ik eerlijk ben, heeft het samen over geldzaken praten onze relatie verdiept. En als bijkomend voordeel staan we er financieel gezien ook beter voor.

Terugkomend op 14 februari. Ik hecht weinig waarde aan een cadeau op Valentijnsdag. Mijn partner evenmin. Daarom geven wij hieraan bewust geen geld uit. Er zijn andere zaken waar ik mijn geld liever aan besteed. En hij ook. Dat weten we van elkaar, omdat we het hier samen over hebben. Er zijn andere bestedingen waar we juist erg graag ons geld aan uitgeven. Ook dat weten we van elkaar.

Samen praten over geld vind ik niet onromantisch. Ik vind het eigenlijk het toppunt van romantiek om samen te bespreken wat je het allerliefste met je geld doet. Waar je het graag aan uitgeeft. En waaraan absoluut niet. Wat je wensen en dromen zijn en hoe je dit samen (financieel) kunt bereiken.

Dát is pas romantisch. En zo leven we samen nog lang, financieel fit en gelukkig.

Praat jij makkelijk over geldzaken? Vind je samen over geldzaken praten romantisch en maak je hier in een relatie bewust tijd voor vrij? Enne, een fijne Valentijnsdag gewenst 🙂

Lindsay

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden.

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Als ik eerlijk ben, heeft het samen over geldzaken praten onze relatie verdiept. En als bijkomend voordeel staan we er financieel gezien ook beter voor. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
02 januari 2020

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog