Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog Financieel fit: Een jaarbegroting maken

Weblog | 3 januari 2020

Het Nibud raadt aan om minstens eens per jaar een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven: een jaarbegroting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit heb gedaan.

In mijn eerdere Bewust op budget-blogs hebben we uiteraard wel onze inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet, maar dan op maandbasis. Maar een heel jaaroverzicht van wat er binnenkomt en uitgaat? Nee, dat heb ik nog nooit op papier gezet. Ik bedoel: globaal weet ik heus wel dat je vakantiegeld in mei komt en je belastingaangifte moet doen in maart, maar verder heb ik me er tot dusver weinig in verdiept.

Dat is nu anders, want de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching raadt me aan een jaarbegroting te maken. Het Nibud heeft daar een handige excel-sheet voor gemaakt. Ik ben benieuwd naar wat daar allemaal in komt te staan en denk dat ik uit mijn hoofd wel redelijk weet wat er jaarlijks in- en uitgaat. Samen met mijn man gaan we er een avondje voor zitten. Als beloning hebben we daarna een film op Netflix uitgekozen. Dus eerst aan de slag met de financiële administratie en daarna iets leuks doen.

Dat Netflix-abonnement kan ik overigens direct in de jaarbegroting onder ‘Telefoon, televisie en internet’ categoriseren. Of hoort het meer bij ‘Contributies en abonnementen’? Ik besluit de kosten onder ‘Telefoon, televisie en internet’ te plaatsen. Een televisieabonnement hebben we verder niet, maar een internetabonnement en mobiele telefoon wel.

De excel-sheet is flink lang en er moeten een hoop gegevens opgezocht worden. Maar dat is alleen maar goed, want zo is de lijst wel compleet. De grootse tegenvallers vind ik persoonlijk de kosten voor de auto en de hypotheek. Maar ja, we wonen in de Randstad en onze woning is een huis waar ik altijd al van droomde. Bovendien kunnen én willen we voor zolang onze gezondheid het toelaat in dit huis blijven wonen.

De dingen waar ik zelf niet direct aan zou denken, maar wel bij een jaarbegroting horen: de jaarlijkse apk-keuring, de kosten van het overblijven op de school van mijn dochter, uitgaven voor verjaardagen en kosten voor zwemles.

Daarnaast zie ik na het invullen in één oogopslag wat dure maanden en goedkopere maanden zullen zijn. Dat is handig om te weten, mocht je ergens reserves willen opbouwen of juist reserves willen aanbreken. Ik heb er dit jaar bijvoorbeeld voor gekozen om mijn zorgverzekeringspremie in één keer te betalen. Dat hakt er in januari flink in op de jaarbegroting.

Ook is er vorig jaar een opdracht voor het laten opknappen van onze kozijnen ingepland, maar die moet nog worden uitgevoerd én betaald in de lente. Het eerste kwartaal van 2020 zullen we dus weinig geks kunnen doen. Ik vind dat wel verhelderend aan zo een jaarbegroting. In één overzicht zie je precies wat je kunt verwachten de rest van het jaar.

Aan de hand van het samen invullen van de jaarbegroting nemen mijn man en ik een aantal financiële beslissingen. We hadden een paar opties voor onze zomervakantie besproken, maar besluiten deze voorlopig on hold te zetten. We zijn afgelopen zomer heerlijk op vakantie naar Italië geweest en die vakantie hadden we ruim van tevoren geboekt. Dat doen we dit jaar niet. Misschien besluiten we er tegen die tijd last minute tussenuit te piepen, maar door het maken van een jaarbegroting vind ik het nu (nog) niet nodig om al vakantieplannen te maken.

Er komen dit jaar een aantal grote kostenposten aan en als ik zwart op wit de cijfers van onze jaarbegroting in de excel-sheet zie, geeft dat een realistisch beeld van wat dit jaar financieel voor ons in petto heeft.

Dat geeft ons zekerheid om bepaalde keuzes te maken en daar kunnen we achter staan, omdat we de cijfers voor het hele jaar doorgerekend hebben. Het geeft inzicht en houvast, zonder me nerveus te maken. Ik ben blij dat we hier een avondje voor uitgetrokken hebben en voel me financieel beter voorbereid op het aankomende jaar.

Ik weet door de jaarbegroting wat onze financiële conditie het aankomende jaar is en wanneer we fit genoeg zijn om wat uitglijers te maken, maar ook wanneer we even op de bank moeten zitten om blessures te voorkomen. Financieel fit, al zeg ik het zelf :-).

Heb jij ook al een jaarbegroting gemaakt? Wat gaf jou het meeste inzicht en voel je je ook zekerder nu je het jaar in een financieel overzicht hebt gegoten? Ik ben benieuwd!

Lindsay

Video: Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven

Bekijk voor een globale uitleg bij het maken van je jaarbegroting deze video.

PS: De blogserie Financieel fit hoort bij de gratis Nibud Jaarplanner e-mailcoaching. In tweewekelijkse mails geeft het Nibud je tips, tools en reminders om het hele jaar financieel fit te blijven. Aanmelden

Reacties (7)

 • Jetty Hanegraaff op 24 juli 2020, 12:34

  De jaarbegroting is niet compleet. Ik mis bijv. het kopje voor de auto voor benzine en onderhoud. Ik vind niet dat benzine onder een vaste last valt. Het is niet voor iedereen noodzaak. - Hoe schrijf je het onderhoud van de auto weg in de jaarbegroting. - Ook wil ik graag weten hoe je omgaat met bedragen van bijv. de gemeentebelasting, waterschap, eigen bijdrage zorgverzekering, die we niet elke maand betalen, maar bijv. 10 of 8 keer in het jaar. Hoe schrijf ik die in mijn jaarbegroting? - Ook weet ik niet waar ik de kapper en de pedicure moet onderbrengen. Ook deze kosten zijn niet maandelijks maar bijv. om de 8 weken. Hoe schrijf ik die weg? - En welke kosten vallen onder overige huishoudelijke uitgaven. Dit zijn eerst mijn vragen. Wellicht kom ik nog meer tegen. Met vriendelijke groeten, Jetty

  Beantwoorden
  • nibud op 27 juli 2020, 15:06

   Beste Jetty, dank voor je feedback en vragen. Goede vragen, je kunt merken dat je goed met de jaarbegroting aan de slag bent gegaan! U heeft helemaal gelijk, dat benzine geen vaste last is omdat het bedrag afhankelijk is van de mate van gebruik. Om een goed beeld te krijgen van de totale kosten van de auto, kiezen wij er voor alle autokosten (inclusief benzine, APK en autoeverzekering) onder vervoer te zetten. U kunt er ook voor kiezen om een aparte regel voor autokosten er aan toe te voegen. Het mooie van een jaarbegroting is, dat u alle uitgaven in de maand kunt zetten waarin u die maakt. Als u bijvoorbeeld de gemeentelijke belasting in 8 termijnen betaalt, schrijft u dit termijn bedrag in de maanden waarin u het daadwerkelijk betaalt. Wat betreft de kapper of pedicure. Die kunt u plaatsen onder ‘overige huishoudelijke uitgaven.’ Op de volgende webpagina geeft het Nibud uitleg wat we verstaan onder vaste lasten, reserveringsuitgaven en huishoudelijke uitgaven: https://www.nibud.nl/consumenten/jaarlijks-inkomsten-en-uitgaven-plannen/#stap5

   Beantwoorden
 • K.HARMSEN op 04 juni 2020, 09:49

  Graag zou ik van u vernemen waar ik een cursus budgedbeheer voor mijn eigen pensioen zou kunnen vinden? Kreeg voorbeelden zoals Seniorenweb; Humanitas en de plaatselijke gemeente. Graag uw advies in deze, met een vr. groet K.Harmsen

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 08 juni 2020, 12:59

   Hallo, bedankt voor uw vraag. Of u na uw pensionering genoeg inkomen heeft om uw uitgaven te kunnen betalen, hangt behalve van de bedragen ook af van uw wensen en plannen. Ons stappenplan geeft inzicht. U vindt het via deze link op onze website: https://www.nibud.nl/consumenten/genoeg-inkomen-na-uw-pensioen/ Ook kunt u het Geldplan Pensioen invullen: https://www.startpuntgeldzaken.nl/nibud/alle-geldplannen/geldplan-pensioen Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Rob Bakker Bolhaar op 23 januari 2020, 16:27

  Door een jaarbegroting te maken wordt je echt met de neus op de feiten gedrukt. Vaak vergeten abonnementen komen weer naar voren en als je alle abonnementsprijzen door 12 deelt dan zie je wat je daar iedere maand aan kwijt bent. Zo ook de autokosten. Wanneer je alles eerlijk invult dan valt inderdaad op hoeveel je aan je auto kwijt bent. Voordeel hiervan is dat je hiermee wel een goede afweging kan maken of bijvoorbeeld het prive leasen van een auto niet voordeliger is. Conclusie is dat ik toch nog bezuinigingen moet zien te vinden om ten minste aan het einde van het jaar in de zwarte cijfers te blijven. En ondanks de jaarbegroting is dat nog een hele toer.

  Beantwoorden
 • H op 06 januari 2020, 11:49

  Het kasboek wat ik zou hebben gewonnen , heb ik nog niet ontvangen . Vr gr .

  Beantwoorden
  • nibud op 06 januari 2020, 12:04

   Beste Hillie, we hebben alle winnaars op 25 oktober een bericht gestuurd met de vraag om je adres door te geven (naar jouw e-mailadres dat eindigt op @icloud.com). Daarna hebben we je een herinnering gestuurd, maar helaas niets meer gehoord. Misschien heb je onze eerste twee e-mails niet gezien of in je spam ontvangen? Ook afgelopen donderdag (2 januari) hebben we jouw e-mail naar info@nibud.nl beantwoord op je @icloud.com e-mailadres. We hebben je donderdag gemaild dat je kasboek vandaag op de post gaat, dus je ontvangt hem binnenkort thuis. Fijne dag gewenst! (en misschien handig om te kijken waar onze berichten belanden in jouw mailbox :-)) Groet, Nibud Webredactie

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Als ik zwart op wit de cijfers van onze jaarbegroting in de excel-sheet zie, geeft dat een realistisch beeld van wat dit jaar financieel voor ons in petto heeft.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Het hele jaar financieel fit

Online redacteur Lindsay volgt de Nibud Jaarplanner e-mailcoaching en blogt erover.

lees meer › Artikel
10 december 2020

Blog Financieel fit: Mijn zorgverzekeringspotje is gesneuveld

lees meer › Blog
13 november 2020

Blog Financieel fit: Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

lees meer › Blog
26 oktober 2020

Blog Financieel fit: Zuinig wonen en werken in je eigen (t)huis

lees meer › Blog
20 augustus 2020

Blog Financieel fit: Terug in het gareel

lees meer › Blog
12 juni 2020

Blog Financieel fit: Mijn staycation-vakantiebegroting

lees meer › Blog
10 mei 2020

Blog Financieel fit: Mijn vakantiegeld gaat naar de badkamer

lees meer › Blog
15 april 2020

Blog Financieel fit: Bewust van koopverleiding

lees meer › Blog
23 maart 2020

Blog Financieel fit: Mijn administratie en belastingaangifte

lees meer › Blog
11 februari 2020

Blog Financieel fit: Liefde is … samen over geldzaken praten

lees meer › Blog
01 januari 2020

Blog Financieel fit: Mijn goede geldvoornemens

lees meer › Blog