Geschreven door

Karin Radstaak

Karin Radstaak

Communicatie-adviseur / woordvoerder

medewerker

Blog: Eerlijk zullen we alles delen

Weblog | 17 juni 2019

61 procent van de stellen gooit al hun inkomen op één hoop. Dat staat in het Nibud-onderzoek Geld en relatie 2019. 40 procent van de stellen heeft alléén een gezamenlijke rekening. Dat staat er ook in. Ik hoor niet bij de 61 procent en ook niet bij deze 40 procent.

Wel bij een andere groep van 40 procent: de mensen die naast een gezamenlijke rekening ook een privérekening hebben. Persoonlijk zou ik het liever omdraaien: die naast een privérekening ook een gezamenlijke rekening hebben. Die privérekening was er tenslotte al jaren eerder dan de rekening die mijn partner en ik samen hebben.

Vanaf het moment dat wij samen een huishouding vormden, fiscale partners werden en ons eerste kindje onderweg was, openden wij een gezamenlijke rekening voor de kosten die we voor onze huishouding maakten. Het stond meteen als een paal boven water dat de eerlijkste verdeling van deze kosten voor ons niet 50-50 was. Wij verdienen niet hetzelfde en waarom zou degene met het laagste inkomen evenveel moeten betalen als degene met het hoogste inkomen? Met een simpel sommetje kun je uitrekenen hoe de verdeling kan zijn. Van tijd tot tijd – na een salarisverhoging, een nieuwe baan of juist geen baan – maak ik het opnieuw om te checken of de percentages nog kloppen of om ze aan te passen.

Elke maand storten we allebei ons aandeel op de gezamenlijke rekening waar alle gezamenlijke vaste lasten van worden betaald. De energierekening, maar ook de laptophuur voor het kindje dat intussen een havo-scholier is. De inboedelverzekering, maar niet onze zorgverzekeringen, want onze premies zijn niet even hoog. Hetzelfde geldt voor onze eigen telefoonabonnementen, maar die van de kinderen betalen we wel weer samen. En we leggen via de gezamenlijke rekening geld opzij voor de te verwachten schoolkosten, maar sparen via onze privérekeningen voor de zaken we zelf belangrijk vinden.

Het lijkt misschien een heel gedoe om op een rij te zetten welke uitgaven voor jezelf en welke voor jullie samen zijn, maar de lijst met persoonlijke uitgaven is voor mij langer dan die van de gezamenlijke. Ik bedoel maar: wat je samen uitgeeft aan je gezamenlijke huishouding bestaat zeer waarschijnlijk uit minder posten dan de uitgaven die je voor jezelf doet (kleding, lunch op je werk of op een terras, vervoer, boeken waar je geliefde niks aan vindt, toiletartikelen die de ander bepaald niet nodig heeft, abonnementen op sportschool, tijdschriften, enz.)

Mijn partner komt uit een wereld waar mensen veel meer met elkaar delen dan we hier doen. En ik vind het mooi om te zien dat er bijvoorbeeld altijd wel een vanzelfsprekend bordje eten is voor een buurman die dat zelf even niet heeft. Als je gaat samenwonen of trouwen, zorg je automatisch voor elkaar. Niet omdat je dat ergens hebt vastgelegd, maar omdat je van elkaar houdt en het leven met elkaar wilt delen. Het kan zijn dat je vindt dat je dan ook jullie inkomens op één hoop moeten gooien. Het kan ook zijn dat je dat gewoon het makkelijkst vindt. Belangrijk is altijd om het er samen over te hebben. Wat vind je echt? En vindt de ander dat ook? Wat voelt het eerlijkst?

Voor mij is dat om in gelijke verhouding onze lasten te delen. Daarbij kan het geen kwaad om realistisch te zijn. Niemand begint aan een relatie met de liefde van z’n leven om ook weer uit elkaar te gaan. Desondanks strandden de afgelopen tijd gemiddeld ruim 30.000 huwelijken per jaar. In zo’n nare en pijnlijke situatie waarin je toch al zoveel moet regelen, lijkt het me prettig overzichtelijk als niet jarenlang alles op één hoop is gegooid. Bovendien was en ben ik veel te veel gehecht aan mijn eigen geld. En hij inmiddels ook trouwens.

Reacties (13)

 • MuTe op 16 november 2021, 13:49

  Mijn vriendin (36) en ik (39) zijn 20 jaar samen en hebben beide onze eigen (spaar)rekening en één gezamenlijke rekening en spaarrekening. We zijn niet getrouwed en hebben geen kinderen. Mijn partner werkt 22 uur en verdient een stuk minder als ik met 32 uur, maar toch leggen we allebei exact evenveel in voor de gezamenlijke lasten (hypotheek, energie, internet, verzekeringen, boodschappen etc.). Ik ben dan ook een absolute tegenstander van "laten we alle inkomsten op één rekening storten en we zien wel wie wat waar aan uitgeeft". Deze methode werkt volgens mij niet, en zorgt ervoor dat het heel moeilijk wordt om een goed inzicht te krijgen, en kan in een extreem geval tot schulden leiden. Dit heb ik gezien bij bekenden van ons. Verder betalen we onze eigen zorgverzekering, sportabonnement, mobiele telefoon en hobby's. Daarnaast los ik af op onze hypotheek, en ik betaal ik zo nu en dan de nieuwe TV, spelcomputer of andere gadgets waar mijn vriendin ook gebruik van maakt. Waarom deze financiele verdeling? Mijn vriendin is een stuk minder actief (zeg maar gerust niet) bezig met geld en financiën, en vind het geregel omtrend abonnementen en contracten met leveranciers maar een gedoe. Daar waar ik ruim 60% van mijn inkomen gebruik om mee te sparen, aflossen, beleggen, crypto en andere manieren om mijn geld voor ons te laten werken laat mijn vriendin een deel van haar spaargeld wegkwijnen op haar eigen spaarrekening tegen 0% rente. Tevens regel ik alles m.b.t. hypotheek, energie, verzekeringen, abonnementen, etc, om zoveel mogelijk geld te BESPAREN. Het resultaat is dat onze gezamenlijke lasten onder de € 1000 per maand zijn. We leggen ieder € 600 p/m in waarvan € 200 naar de gezamenlijke spaarrekening gaat voor onverwachte uitgaven. Deze financiele verdeling heeft er toe geleid dat met een gezamenlijk inkomen zo'n € 3000 p/m een vermogen hebben opgebouwd van ruim € 125.000. Een bedrag wat maandelijks groeit met minimaal € 1000 excl rente uit sparen en beleggen. Ons totale vermogen met een half afgelost huis zal minstens het dubbele zijn. Ik verbaas mij daarom ook niet dat er gezinnen zijn met een dik inkomen die elke maand nauwelijks kunnen rondkomen. Door elke maand maar te blijven pinnen vanaf een gezamenlijke rekening zonder inzicht waar het naar toe gaat zul je nooit een vermogen kunnen opbouwen. Geld is zeker ook niet alles, maar het geeft wel een bepaalde rust en vrijheid om te weten dat we niet meteen in de financiële problemen zullen komen als één of wij beiden tegelijk onze baan zouden verliezen of ontslag zouden nemen. Mijn vriendin vertrouwd mij volledig in de keuzes die ik maak op financieel vlak. Daarnaast zien we het allebei totaal niet zitten om tot 68 jaar te moeten blijven werken. Voor dat doel laat ik ons geld graag werken.

  Beantwoorden
 • Pieter op 06 augustus 2020, 13:34

  Oplossing wonen, Ouderen blijven vaak apart wonen ondanks dat zij een langdurige relatie hebben , vaak willen ze wel samen wonen, maar dat betekend verlaging van de aow. Als de alleenstaande aow verlaagd wordt naar ± € 1050.en de lage aow voor oudere echtparen verhoogd naar € 1050.- per persoon. Dus alle 67 plussers € 1050. Hiermee haalt de overheid de prikkel weg om alleen een huis te blijven bewonen. Door de kosten besparing van individueel wonen naar samen wonen ontstaat er een win win situatie voor alle gepensioneerden die de overheid nagenoeg niets extra kost . Duizenden woningen komen hierdoor vrij voor starters en doorstromers. Van iedere € ink. komt uiteindelijk weer 70 % terecht in de staatskas.

  Beantwoorden
 • Bertus op 17 april 2020, 21:23

  We hebben met verbazing het artikel gelezen. Sinds we samen zijn, zo’n 30 jaar, hebben we een gezamenlijke betaal rekening en een gezamenlijke spaar rekening. Het leven en de inbreng/investering in een relatie/gezin kan je toch niet alleen op basis van geld berekenen.

  Beantwoorden
 • Kimberly op 21 juni 2019, 04:00

  Ook wij brengen naar rato in, want mijn vriend verdiend.meer en ik werk minder.zodat de kinderen een dag minder naar de opvang hoeven. Dit bevalt ons uitstekend en we hebben bijna nooit discussie over geld. Wat je van elkaar bestempeld als 'onzin aankopen' heb je dan toch niet betaald, dus dat scheelt ruzie en frustratie.

  Beantwoorden
  • Rowena op 07 mei 2021, 23:42

   Maar jij hebt dan toch minder te besteden voor jezelf dan je partner omdat jij thuis bent voor de kinderen?

   Beantwoorden
 • Violeta op 18 juni 2019, 10:14

  Bij ons hebben we heel duidelijk afgesproken dat de waardering (inkomen) van de maatschappij over ons werk stopt bij de voordeur. Thuis delen we alles, want we doen ieder op onze eigen manier ons best om een liefdevol, goed en gezond leven samen met onze kinderen te hebben. Geld is slechts een noodzakelijk middel om de basis ervan te betalen en daarnaar komt comfort en luxe. En dus gaat veel in goed overleg. Niemand komt te kort, niemand krijgt teveel. Je voelt je samen verantwoordelijk om wijs om te gaan met elkaars geld. En tuurlijk heb je wel eens onenigheid, maar juist dat houdt ons scherp. Gaat al meer dat 15 jaar goed.

  Beantwoorden
  • Karin Radstaak op 03 juli 2019, 17:18

   Dat klinkt als een mooie afspraak. Precies wat het Nibud adviseert: maak goede afspraken over hoe je het regelt en waarom je het zo doet. Kies er niet uit gemak voor om alles gezamenlijk te doen, maar weeg je beslissing af.

   Beantwoorden
 • Arthur van den Boorn op 17 juni 2019, 20:01

  Wij zijn overgestapt naar KNAB omdat je daar met 2 kliks een rekening kunt openen. Wij hebben nu 6 rekeningen: 1 voor de vaste lasten, 1 voor de inkomsten, 1 voor de huishoudelijke zaken. De rest zijn spaarrekeningen: kids, vakanties, huis&onderhoud. Alles volledig gezamenlijk. Op deze manier vloeit onze inkomensrekening iedere maand leeg in een van de andere potjes en hebben we geen problemen met wie wat betaalt.

  Beantwoorden
 • Casper van den Broek op 17 juni 2019, 13:59

  Wij zijn ‘ouderwetse’ 55-plussers, die samen een rekening hebben. Dat heet vertrouwen in elkaar hebben. Zelf ben ik jarenlang zorgvader geweest. Hoe druk je dat uit in geld?

  Beantwoorden
 • René Carrière op 17 juni 2019, 12:22

  Ook wij betalen de kosten gezamenlijk vanuit onze eigen twee oude rekeningen, Mijn vrouw de Ziektekostenverzekering en ik de gemeentelijke- en waterschapsaanslagen. Is er een financieel probleem, dan hevelen we wat geld naar de ander. Gaat al bijna 45 jaar goed.

  Beantwoorden
  • Karin Radstaak op 03 juli 2019, 17:13

   Als ik mag vragen: wel naar rato van inkomen?

   Beantwoorden
 • F. van Eckeveld-de Waal op 17 juni 2019, 11:38

  Dit artikel is mij op het lijf geschreven. Het verbaast mij te lezen dat niet alle tweeverdieners naar rato van inkomen bijdragen aan de gezamenlijke kosten. Het lijkt mij niet meer dan logisch en ik doe dat dus al 32 jaar zo.

  Beantwoorden
  • Karin Radstaak op 03 juli 2019, 17:10

   Het geheim van een langdurige relatie ;-).

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Karin Radstaak

Karin Radstaak

Communicatie-adviseur / woordvoerder

medewerker

Het stond meteen als een paal boven water dat de eerlijkste verdeling van deze kosten voor ons niet 50-50 was.”

Anderen actueel

Toolkit Ondersteuning aan mensen met een LVB

Hulpmiddel voor financiële dienstverleners.

lees meer › Artikel
22 december 2021

Nieuwjaarsboodschap: Nieuw perspectief op bestaanszekerheid

lees meer › Blog
13 december 2021

Nibud: Mbo’ers lopen geld mis

lees meer › Persbericht

Nibud Mbo-onderzoek 2021

Mbo-studenten lopen inkomsten uit zorgtoeslag en belastingteruggave mis.

lees meer › Onderzoeksrapport
30 november 2021

Nibud lanceert Budgetcursus Statushouders

lees meer › Nieuwsbericht
29 november 2021

Nibud: Groeiende groep jongeren belegt

lees meer › Nieuwsbericht

Jongvolwassenen en beleggen 2021

42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt.

lees meer › Onderzoeksrapport
23 november 2021

Nibud helpt deelname aan budgetcursussen vergroten

lees meer › Nieuwsbericht

Veelbelovende methodes om deelname aan een budgetcursus gebruiken te vergroten

Welke interventie past bij mijn gemeente of organisatie?

lees meer › Onderzoeksrapport
23 november 2021

‘Beleggen moet bij je passen’

lees meer › Blog
17 november 2021

Gerichte compensatie energiekosten effectiever voor minima

lees meer › Nieuwsbericht

Rapport Alternatieve compensatie stijging energieprijzen

Kwetsbare huishoudens merken weinig van de huidige algemene belastingregel.

lees meer › Onderzoeksrapport