Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 1 Bewust op budget: Financieel bewust?

Weblog | 5 oktober 2018

Ik ben Lindsay, online redacteur bij het Nibud en van nature niet bijzonder bewust bezig met mijn geldzaken. Toen ik onlangs werd aangenomen bij het Nibud, was ik daarom benieuwd wat dit voor mijn persoonlijke financiën zou betekenen. Zou het schrijven over huishoudboekjes, budgetteren en begroten, bijdragen aan mijn eigen financiële bewustzijn?

Je hebt mensen die van zichzelf zuinig zijn of erg verantwoordelijk met geld omgaan en je hebt mensen zoals ik. Ik weet dat ik niet de enige ben, maar al zo lang als ik zelfstandig geld verdien (mijn eerste bijbaantje had ik op mijn 12e), zou ik er graag bewuster mee om willen gaan. Meer grip krijgen op mijn geldzaken, zoals ze dat bij het Nibud zo mooi verwoorden.

Net zoals zoveel Nederlanders weet ik heus wel dat geldzaken belangrijk zijn. Maar net als al die andere Nederlanders, heb ook ik niet altijd zin in het bijhouden van een kasboekje. Of in een avondje lekker aan de financiële administratie zitten.

Weinig financieel bewust

Begrijp me overigens niet verkeerd, ik ben geen complete chaoot wat geldzaken betreft. Anders was ik waarschijnlijk ook niet aangenomen bij het Nibud ;-). Ik ben 35 jaar en woon, samen met mijn man en dochtertje, in een fijn koophuis in de Randstad. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, hebben een prettig leven, kunnen een auto rijden en op vakantie.

Ik heb dus absoluut niets te klagen, dat realiseer ik me terdege. Ik heb geen financiële problemen, maar toch verbaas ik me er iedere maand weer over dat het geld mijn portemonnee uit lijkt te vliegen. Ik ben toch te weinig financieel bewust en dat is eigenlijk best zonde. Maar geldzaken zijn nu eenmaal niet zo leuk als hardlopen, een Netflix-serie of een etentje met vrienden.

De Nibud-buffer

In mijn eerste weken bij het Nibud, zag ik overal de term buffer voorbij komen. Leuk, dacht ik, maar dat is me tot dusver nog niet gelukt. Ik heb geen spaargeld, behalve een spaarrekening voor mijn dochtertje van 3. Dat is iets wat me dan wel weer lukt, omdat ik dit blijkbaar belangrijk (genoeg) vind.

Toch bleef de buffer door mijn hoofd spoken. Voorzichtig opperde ik bij collega’s of zij zelf ook een buffer hadden. De meesten wel. Daarna gooide ik in mijn vriendenkring van mede-dertigers op wie er een buffer had. En zo ja: hoeveel?

De uitkomsten verbaasden mij. Sommigen hadden, net als wij, ook geen buffer. Maar ongeveer evenveel vrienden hadden wel degelijk een potje voor noodgevallen. Ik krabde mezelf achter mijn oren. Dankzij mijn nieuwe baan bij het Nibud werd mijn financieel bewustzijn wakker geschud.

Iedere werkdag word ik geconfronteerd met budgettips, cijfers en de onderzoeken die mijn collega’s, de wetenschappelijk onderzoekers en adviseurs budgetvoorlichting binnen het Nibud, publiceren. Door het zien van al die getallen over de Nederlandse huishoudportemonnee, raakte ik geïnspireerd om mezelf bij de financiële kladden te grijpen.

Ik wil eigenlijk ook een buffer, realiseerde ik me. Mijn geldzaken kunnen veel georganiseerder en bewuster. Ik kan me goed voorstellen dat het hebben van een buffer rust geeft, maar ik werd me bovendien ook akelig bewust van hoe gemakkelijk ik een koffie-to-go haal en hoe vaak ik in de winkel voor impulsaankopen zwicht.

Hoewel het nooit tot problemen heeft geleid, voelt het niet altijd prettig om je saldo te checken en denken: Hûh, waar is dat geld nu weer heen? Er is absoluut ruimte tot verbetering en bovendien: dat is direct leuk materiaal om te delen. Want ik weet dat er nog honderden, misschien wel duizenden vrouwen en mannen zijn zoals ik. En hoe leuk is het om samen financieel bewuster te worden?

Mezelf financieel opvoeden

Zo geschiedde dat ik twee maanden na mijn indiensttreding besluit mijn eigen budget en uitgaven kritisch onder de loep te nemen. Ik ben nu een maand bezig en moet toegeven dat het al voor flink wat gênante realisaties en confronterende momenten heeft gezorgd. Omdat geldzaken me voorheen gewoonweg niet zoveel interesseerden, ben ik er – zoals je inmiddels wel door hebt – niet erg handig in. Maar wat ik heb geleerd in de korte tijd dat ik bij het Nibud werk, is dat jezelf financieel bewust(er) kunt maken. En dat is precies wat ik ga doen.

In deze Bewust op budget-blogserie zal ik maandelijks mijn ervaringen met jullie delen. Er is binnen het Nibud genoeg te lezen over geldzaken en na het noteren van mijn inkomsten en uitgaven in een eigen kasboekje, blijkt er genoeg stof tot nadenken. Daarover meer in een volgend blog. Ik heb overigens niets met gierigaards en vrekken. Daarom heb ik mijn blog: Bewust op budget gedoopt. Omdat bewust met geld omgaan niet hetzelfde is als stoppen met geld uitgeven.

Volgende maand lees je meer over hoe ik geldzaken onderdeel maak van mijn wekelijkse routine. Want waar haal je als werkende moeder de tijd vandaan om, naast het drukke ouderschap en hobby’s, bewuster om te gaan met financieel plannen? En wat blijft er over van mijn voorliefde voor het leuk kleden van mijn gezin? Winkelen is immers ook een hobby, toch?

Tot volgende maand!

Lindsay

PS: Gedeelde smart is halve smart. Is mijn verhaal herkenbaar? Of juist niet? Ik ben benieuwd!

Reacties (10)

 • Marmar op 17 januari 2019, 19:16

  Whoei, dit leest weer als vanouds :)

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 23 januari 2019, 09:12

   Hey Marmar, wat leuk om jou ook (weer) te zien :-). Thanks voor je reactie, in februari verschijnt de volgende update weer! Groetjes Lindsay

   Beantwoorden
 • Astrid op 07 november 2018, 09:57

  Wat herkenbaar allemaal! Mijn man is onlangs begonnen met een nieuwe baan en ik ben voor mijzelf begonnen. Dus de financiën mogen weer even goed bekeken worden. Ik ga je blogs zeker volgen!!!

  Beantwoorden
  • nibud op 07 november 2018, 15:42

   Hi Astrid, wat spannend, een hoop financiële veranderingen! Veel succes met je eigen business en leuk dat meeleest :-) Groeten, Lindsay - Nibud webredactie

   Beantwoorden
 • Diny Smiet op 09 oktober 2018, 19:50

  Ik ga dit zeker volgen, wellicht kan ik er van leren. Ik denk ook vaak ,zo staat ons geld op de rekening en een paar dagen later is het grootste deel weg.

  Beantwoorden
 • Angela op 06 oktober 2018, 18:40

  Erg benieuwd Lindsay!! Ga je weer als vanouds volgen en wie weet steek ik er zelf ook nog wat van op...

  Beantwoorden
 • AJ op 06 oktober 2018, 15:28

  Leren is weten. Weten is leren. Kennis vergaren door je blog te volgen. Graag. AJ

  Beantwoorden
 • Mar op 06 oktober 2018, 12:59

  Top , hoop er veel van te leren want ook ik denk wel eens waar? hoe nu? wat?

  Beantwoorden
 • Mies op 05 oktober 2018, 16:57

  Wat herkenbaar en wat ontzettend leuk! Ik ga je blog met veel plezier volgen!

  Beantwoorden
 • Sabine op 05 oktober 2018, 12:58

  Yes weer blogs van Lindsay! Ik ga dit avontuur met interesse volgen!

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Ik werd me akelig bewust van hoe gemakkelijk ik een koffie-to-go haal en hoe vaak ik voor impulsaankopen zwicht.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog