Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 2 Bewust op budget: Bijhouden is besparen

Weblog | 6 november 2018

Zal ik beginnen met het goede nieuws? Er staat een bedrag op mijn spaarrekening! En daar ben ik best trots op. In mijn eerste bespaarmaand heb ik een mooi bedrag opzij kunnen zetten voor mijn buffer. Maar dat ging niet vanzelf. Inzicht krijgen in je geldzaken is blijkbaar essentieel om te kunnen (be)sparen.

Hoeveel heb jij aan de boodschappen uitgegeven de afgelopen maand? Wat heb je aan kleding gespendeerd? En hoeveel euro’s zijn er opgegaan aan iets lekkers op het station of in de kantine van je werk? De kans is groot dat je dit niet exact weet. Of misschien zelfs helemaal niet weet. Ik wist dat in ieder geval niet, voor ik aan mijn bewust op budget-experiment startte.

Ik weet ook wel dat het bijhouden van je uitgaven niet zo leuk is als het nieuwe seizoen van een populaire Netflix-serie of een avondje online shoppen. Maar toch is het de eerste stap die je moet zetten als je wilt besparen. Zodat je het bedrag wat je bespaart, vervolgens op je spaarrekening kunt stallen.

Als je weet waar je geld naartoe gaat, kun je gaan budgetteren en heb je grip op je geld. Uit Nibud-onderzoek blijkt bovendien keer op keer dat je een kleinere kans hebt op financiële problemen als je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, planmatig met geld omgaat en spaargeld hebt. Maar hoe pak je dat aan?

Hoewel ik als online redacteur uiteraard dagelijks met computerprogramma’s werk en geldzaken tegenwoordig vaak digitaal geregeld zijn, geloof ik persoonlijk heilig in pen en papier. Noem me ouderwets, maar ik schrijf nog graag met de hand. Voor mij geeft het noteren van mijn uitgaven in een simpel schrift beter inzicht dan wanneer ik dit digitaal zou doen. Bij het Nibud hebben we daar een mooi kasboek voor, maar budget technisch gezien voldoet een gewoon schrift ook prima. Dus ga ik aan de slag met een schriftje, waarin ik mijn uitgavenpatroon bijhoud. Maar oei, wat is dat confronterend.

Groene, oranje en rode uitgaven

Ik kies ervoor om op vrijdagavond op te schrijven wat ik de afgelopen week heb uitgegeven. Als mijn dochter op bed ligt en ik normaliter wat rondzap op televisie, is dat een verloren moment wat ik best aan mijn geldzaken kan besteden. Ik betaal bijna niets contant, dus check mijn uitgaven in mijn online bankieren app en pen deze vervolgens over in mijn schriftje. Daarnaast pak ik een groene, oranje en rode pen om mijn uitgaven te categoriseren. Groen is noodzakelijk of goed, oranje is een twijfelgeval en rood is eigenlijk onnodig.

De hypotheek wordt altijd op de eerste van de maand afgeschreven: groen. Ook de kosten voor het gebruik van de televisie worden afgeschreven, maar direct twijfel ik of dit oranje of rood zou moeten zijn. Ik ben een fervent Netflix-kijker en kijk zelden televisie. Mijn man, die bij me aan de keukentafel zit, omdat hij uiteraard ook betrokken wordt in dit project, beaamt dit. Wat kijk je tegenwoordig nog op televisie? Voor nu categoriseer ik deze kosten als oranje, maar we spreken af dat we nadenken of we ons televisieabonnement überhaupt willen behouden.

Daarna mag ik met de billen bloot en de rode pen hanteren bij de volgende uitgaven: Zalando, Hema, Starbucks, H&M, Wehkamp en Action. De Action is een confronterende realisatie. Ik kwam daar om een verjaardagscadeau te kopen, waarvoor wij bij kinderverjaardagen een bedrag van 10 euro budgetteren, maar de afschrijving zegt € 31,15. Wat heb ik gekocht? Ik weet het niet eens meer, dus ik pak het bonnetje erbij. Inpakpapier (vooruit), een reep chocolade, een kleurboek (het zevende kleurboek in de knutselkast), een decoratie-kabouter waar mijn dochtertje mee in haar handen liep, verschillende rollen washi tape, geurkaarsen en een Halloween-kostuum voor kinderen.

Wat een onzin. Ik neem me direct voor hier een volgende keer alerter op te zijn. Vervolgens ga ik verder met het categoriseren van terugkerende uitgaven, zoals de boodschappen.

Besparen op de boodschappen

Bij het Nibud werken we uiteraard veel met bedragen en getallen. Mijn collega’s, de wetenschappelijk onderzoekers binnen het Nibud, onderzoeken deze bedragen nauwkeurig en als webredacteur zorg ik dat de getallen op onze website actueel en juist zijn. Op de webpagina ‘Wat geeft u uit aan voeding‘ staan verschillende bedragen en daarmee maak ik een persoonlijke optelsom.

Mijn gezinssamenstelling, twee volwassenen en een peuter, zou per week afgerond gemiddeld € 84 aan boodschappen uitgeven. Zoals het Nibud terecht noemt, hangt wat een huishouden per week aan eten uitgeeft, ook af van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan eten wordt uitgegeven. Dat verklaart waarom ik als student minder aan eten uitgaf dan nu ik werk.

Mijn man en ik maken een calculatie en tellen iedere uitgave aan eten bij elkaar op. Niet alleen de weekboodschappen, maar ook de kosten in de bedrijfskantine, snacks bij AH to go, eten dat we afhalen en onze bezoekjes aan de avondwinkel als we zin hebben in iets lekkers.

Het resultaat? Onze wekelijkse uitgaven aan voedsel zitten gemiddeld op 150 euro. Dat is bijna twee keer zoveel als andere gezinnen met z’n drietjes. We schrikken hier ontzettend van. Direct spreken we af dat we voortaan zelf lunch naar ons werk meenemen en overdag geen extra snacks of koffie meer kopen. Daarnaast zal de Thuisbezorgd-brommer ons huisje voortaan voorbij rijden en ook het afhalen van sushi gaat op de schop. Op doordeweekse avonden zakken chips of kaasplankjes? Ook deze extraatjes worden geschrapt. We doen vanaf nu eens per week boodschappen, inclusief lunch en tussendoortjes voor op ons werk, en budgetteren hier 100 euro voor.

Nu we toch gezellig samen aan de keukentafel zitten op vrijdagavond, pluizen we direct de folders van de twee supermarkten waar wij onze weekboodschappen doen uit. In plaats van lukraak een lijstje te maken, bekijken we welke groenten of fruit die week in de aanbieding zijn. Is dat broccoli? Dan eten we broccoli. Is het gehakt in de bonus? Dan maken we een lekkere ovenschotel of draaien we zelf gehaktballen.

Normaliter gooien we regelmatig voedsel weg, maar nu bewaar ik de overgebleven risotto en eet deze de volgende dag als lunch bij het Nibud. Of ik maak thuis alvast een lekkere salade klaar. En of dit nu komt doordat men bij het Nibud bewuster omgaat met geld, er zijn stiekem best veel collega’s die zelf hun lunch meebrengen. Ik voel me, behalve het effect op mijn saldo, ook tevreden over het tegengaan van de voedselverspilling.

Kleine moeite wordt een sport

Als ik tijdens de lunch aan collega’s vertel over onze vrijdagavonden, waar mijn man en ik aan de keukentafel uitgaven in het schrift noteren en aan de hand van de aanbiedingen weekmenu’s samenstellen, verzucht een collega dat ze hier helemaal geen zin in heeft. Op vrijdagavond aan de financiën voor een besparing van een paar luttele euro’s: wat saai, roept ze uit. Toch ervaar ik dat absoluut niet zo. Helemaal niet als ik de bonnetjes van de afgelopen maand bekijk.

De uitgaven voor onze weekboodschappen zijn drastisch gedaald en kosten respectievelijk tussen de € 79 en € 91 euro per week, inclusief lunch op ons werk en gezonde, voedzame maaltijden. Ik kook een aantal recepten uit het Nibud kookboek ‘Lekker voor weinig’ en begin zowaar plezier te krijgen in besparen, want het saldo op mijn rekening blijft steeds positiever. Besparen wordt een beetje een sport en het geeft een kick om geld over te houden.

Ook mijn man wordt aangestoken door het bespaarvirus. Ik ben in ons huishouden degene die het meest kan besparen op winkelen, maar hij zet prompt de auto aan de kant als hij noteert wat dat per maand scheelt. Sindsdien pakt hij iedere dag de fiets naar zijn werk, waarvan hij beweert dat het eigenlijk nog lekkerder is en hem frisser maakt. Win-win! We steken elkaar aan en appen als we een goede aanbieding zien. Geldzaken zijn op deze manier eigenlijk best leuk!

Eén maand besparen = sparen!

Natuurlijk zijn jullie nieuwsgierig na de eerste maand bewust op budget. Het resultaat na een maand bewust boodschappen doen, geen snacks meer kopen, niet langer zwichten voor impulsaankopen en mijn innerlijke shopaholic temmen? Een saldo op onze spaarrekening van 530 euro, wauw!

Ik ben oprecht verbaasd. In mijn beleving hebben we een heerlijke maand gehad. We hebben lekker gegeten, wat verjaardagsfeestjes gehad waar we uitgaven voor hebben gedaan, we zijn een avond naar de bioscoop geweest en ik heb zelfs een nieuwe regenjas gekocht. Toch is het ons gelukt ruim 500 euro opzij te zetten.

Hoewel ik erg blij ben met het resultaat, ben ik tegelijkertijd ook een beetje verdrietig en boos. Want deze 500 euro hebben we voorgaande maanden onderhand weggegooid door niet bewust met onze financiën om te gaan. Als ik dit jaren eerder had gedaan, zou ik nu die felbegeerde buffer en een goedgevulde spaarrekening hebben.

Ik biecht dit op aan twee collega’s die zich als onderzoeker bezig houden met geld en gedrag. Zij stellen me direct gerust. Focus je op de positieve verandering en de winst die je nu hebt geboekt. Deze bewustwording is hartstikke goed en nu je inzicht hebt in je geldzaken, kun je hier nu en in de toekomst de vruchten van plukken. Je hoeft jezelf niet af te straffen en stom te noemen om waar je vroeger geen inzicht in had. Het is voor ontzettend veel mensen moeilijk om bewust aan de slag te gaan met geldzaken, dat zien wij in alle onderzoeken terug.

Gelukkig maar, denk ik bij mezelf. Ook vertellen ze dat het met ups en downs zal gaan. Je gedrag en houding tegenover geldzaken veranderen, kost tijd en moeite. Dus gewoon volhouden, vraag ik? Ja natuurlijk, roepen ze enthousiast.

Onze wekelijkse vrijdagavonden aan de keukentafel blijven dus vaste prik en ik ga zelf eens onderzoek doen naar mijn eigen koopgedrag. Ligt dat aan de consumptiemaatschappij, mijn financiële opvoeding of ligt de oorzaak dieper? En gaat het tijdens de tweede maand bewust op budget net zo goed als de eerste, of vervallen we toch in oud gedrag? Daarover meer in mijn volgende blog.

Tot volgende maand!

Lindsay

PS: Wat geef jij uit aan de boodschappen en ligt dat rondom het gemiddelde van het Nibud? En, zeg eens eerlijk: heeft de Action op jou ook zo een aantrekkingskracht om je mandje met totaal nutteloze spullen vol te kieperen?

Reacties (18)

 • Ellen Kuiper op 07 juli 2019, 10:59

  Hoi Lindsay, Ik heb een vraag over het kookboek "Lekker voor weinig". Mijn vriend heeft een gluten allergie en je voelt hem al aankomen: staan er ook glutenvrije recepten in? En inderdaad een maandelijkse spaaropdracht werkt perfect, zeker om de grote uitgaven van je huis in één keer te betalen. Dat scheelt weer in het verhogen van je hypotheek, wat je dan weer scheelt in je maandelijkse aflossing. Van huis uit gelukkig meegekregen om altijd een gedeelte te sparen van je maandelijkse salaris. Hoe weinig het soms ook kan zijn. Vriendelijke groet, Ellen

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 08 juli 2019, 12:16

   Hi Ellen, dank voor je reactie! Wat goed dat je van huis uit hebt meegekregen om altijd iets van je salaris te sparen. Zodra er hier zakgeld geïntroduceerd wordt, zijn wij datzelfde van plan :-). Helaas is het kookboek niet echt geschikt voor mensen met allergieën. Het is samen met het Voedingscentrum ontwikkeld, dus heeft in dat opzicht een wat gestandaardiseerde insteek wat betreft maaltijden en biedt weinig alternatieven voor vervangers of uitsluiten van bepaalde voedingsgroepen. Dus daar is het kookboek minder voor geschikt. Groeten, Lindsay

   Beantwoorden
 • EB. op 14 januari 2019, 08:22

  Snel even gekeken naar jullie kookboek ‘Lekker voor weinig’. En zie meteen een plaatje van een kip. Helaas is het kookboek dus niet geschikt voor veganisten. Mijn conclusie: jullie mogen dan goed zijn in besparen op geld, maar niet in besparen op dierenleed. Of komt er ook een vega-versie?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 14 januari 2019, 15:52

   Hi, we hebben dit kookboek samen met het Voedingscentrum mogen ontwikkelen, en hoewel niet alle gerechten met vlees zijn, is het meeste wel gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Maar als u goede ideeën heeft over hoe men budgetvriendelijk veganistisch kan eten, horen we dit uiteraard graag! Onze expertise is inderdaad het budget, dus alles wat we kunnen leren van uw kennis over voedsel, is welkom :-)

   Beantwoorden
 • J.M.Boots op 16 november 2018, 09:48

  Ik wil beter met mijn geldmiddelen omgaan ! Hartelijke groeten. Jan. Boots

  Beantwoorden
  • nibud op 19 november 2018, 16:28

   Ha Jan, dat is een mooi begin! Op onze website hebben we verschillende pagina's met handige tips, zoals: https://www.nibud.nl/consumenten/begroten-en-budgetteren/ en https://www.nibud.nl/consumenten/financiele-administratie-bewaren/. Groeten, Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Ineke op 12 november 2018, 19:54

  Ook ik maar met de billen bloot! Jarenlang had ik een goede baan, eerst samen en toen mijn lief een ander vond, ik alleen. Mooie lease-auto, laptop en telefoon van de zaak. En toch meestal alles op, creditcard in de min en soms nog een lening erbij. Toen kwam de dag dat ik met mijn torenhoge hypotheek (inmiddels ook zwaar onder water) een WIA-uitkering kreeg en geen 75% van laatstverdiende loon kreeg, maar van zogenaamde dagloon, de auto inleverde, inclusief alle luxe extra’s. Lang verhaal kort: twee keer geld bijgeleend, problemen werden groter, tot ik twee jaar geleden de knop omzette. Resultaat: ik spaar een beetje, sta nooit meer onder nul en weet welke kosten, zoals eigen risico ziektekosten of gemeentelijke premies eraan komen. Heb nog steeds mijn torenhoge hypotheek (wel met iets minder rente en dat geld gebruik ik om wat af te lossen, al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat), maar ben zelfs aan het sparen voor een verbouwing aan mijn huis. Soms baal ik enorm dat ik dat niet tien of twintig jaar eerder heb bedacht. Maar op andere momenten ben ik gewoon trots!

  Beantwoorden
  • nibud op 19 november 2018, 16:25

   Hi Ineke, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je hartstikke trots op jezelf mag zijn, maar herken je gevoel ('was ik maar eerder begonnen') ook wel hoor. Maar zo te lezen ben je al van ver gekomen, dus mijn complimenten daarvoor! En wat goed dat je extra aflost, dat zou mijn persoonlijke volgende doel zijn. Groeten, Lindsay - Nibud Webredactie

   Beantwoorden
 • Lindsay de Sain op 12 november 2018, 13:06

  Hi Bianca, oei dat is wel een grote verandering in inkomen. Goed dat je bewust aan de slag gaat met een schriftje. Dat geeft veel inzicht! Er is op de website genoeg te lezen, dus ik wens je veel leesplezier en hopelijk ook bespaarplezier :-) Groeten, Nibud Webredactie

  Beantwoorden
 • Lindsay de Sain op 12 november 2018, 13:05

  Hi Erik, bedankt voor je tip. Mijn collega onderzoekers bij het Nibud hebben dit inderdaad van begin af aan getipt: pay yourself first. Dus éérst het geld naar je spaarrekening overmaken, en dan is de rest om van te leven. Fijn en bemoedigend om te lezen dat het bij jou al jaren prima werkt! Over een paar jaar hoop ik hetzelfde te kunnen zeggen :-) Groeten, Nibud Webredactie

  Beantwoorden
 • Bianca op 12 november 2018, 10:16

  Leuk stukje. Ik ben hier bij nibud uitgekomen omdat ik ook wil gaan opletten met onze uitgaven. Mijn man is ziek en zit nu sinds kort in de wia waardoor ons inkomen flink gekort is. Sinds 2 dagen schrijf ik al onze uitgaven op in een schriftje. Volgens mijn man geven wij niet zoveel uit maar ik vind dat wij best wel wat minder uit kunnen geven. Echt opschrijven in een schriftje vind ik het beste want dan kun je meteen wat aantekeningen erbij schrijven. Ik ga in ieder geval ook meteen even de nibud website uitspitten. Leermateriaal.

  Beantwoorden
 • Erik op 07 november 2018, 17:09

  Leuke blog! Kleine tip: draai het om. Als je doel van bewust omgaan met je financiën is om een buffer op te bouwen, spaar dan automatisch maandelijks een bedrag. Voordeel is dat je dat doel meteen gerealiseerd hebt en de rest van het geld (na aftrek van de vaste lasten) overhoudt om naar wens te besteden. Door een paar maanden je financiën bij te houden, ontdek je al snel wat je maandelijks gemiddeld opzij kan zetten zonder te beknibbelen op andere uitgaven. Ik doe zelf het al jaren en het werkt prima!

  Beantwoorden
 • Nynke op 07 november 2018, 15:28

  Ik heb zelf de Spender app. Elke uitgave en inkomst kun je zelf categoriseren. Vindt hem zelf fijn werken! Moet hem alleen beter bijhouden..

  Beantwoorden
  • nibud op 07 november 2018, 15:41

   Bedankt voor je tip Nynke! :-)

   Beantwoorden
 • Angela op 07 november 2018, 12:59

  Inspirerend om te lezen... Ik moet het ook echt weer oppakken. Heb een heel digitaal bestand maar misschien toch maar eens de boel met de hand berekenen.. Ik weet wat me te doen staat..

  Beantwoorden
  • nibud op 07 november 2018, 15:40

   Hey Angela, ja, het sluipt er soms zo weer in hè? Ik vond het opschrijven wat tastbaarder, dan digitale getallen. Zwart op wit confronteerde mij meer ;-). Thanks voor je reactie en leuk je (weer) digitaal te zien! Groeten, Lindsay - Nibud webredactie

   Beantwoorden
 • vera op 07 november 2018, 11:53

  ik zou zo graag een makkelijke besteed-app op mijn smartphone willen hebben opdat ik tijdens het boodschappen doen meteen mijn kasboek kan bijhouden. bestaat zoiets? vriendelijke groet, Vera

  Beantwoorden
  • nibud op 07 november 2018, 15:39

   Hi Vera, bedoel je iets wat je ter plekke kunt invullen in de supermarkt? Want in de meeste mobiel bankieren apps, kun je je uitgaven ook categoriseren. Dus supermarkten onder boodschappen, of woonartikelen onder huishouden. Betreft digitale huishoudboekjes en apps, heeft deze website een handig overzicht gemaakt: https://www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes/. Kun je hiermee uit de voeten? Groeten, Lindsay - Nibud webredactie

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Besparen suf of saai? Niet als ik de bonnetjes van de afgelopen maand én mijn saldo bekijk!”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog