Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

Weblog | 17 juni 2019

Mijn partner en ik hebben nog nooit ruzie gemaakt over geld. We zijn 12 jaar bij elkaar, waarvan we 10 jaar samen een huishouden delen. Toch zijn we – wat geldzaken betreft – heel verschillend. Zelfs nu ik bijna een jaar bewust op budget leef, is mijn man nog steeds zuiniger dan ik ben. En ja: dat gaat dus goed.

Het Nibud publiceert vandaag het onderzoek Geld en relatie 2019. Eén van de vragen uit het onderzoek is hoe je jezelf én je partner omschrijft wat betreft geld uitgeven. Geef je (erg) makkelijk geld uit of ben je (erg) zuinig? Volgens de resultaten uit het onderzoek vindt 60% van de stellen elkaar hetzelfde type. Dus als je jezelf als zuinig omschrijft, vind je je partner ook zuinig. Of als je zelf gemakkelijk geld uitgeeft, vind je vaak datzelfde van je partner.

Financiële tegenpolen

Slechts 12% typeert zichzelf en de partner als tegenpolen. In ons geval ben ik degene die makkelijk geld uitgeeft, ten opzichte van mijn zuinige partner. Ook al ben ik nu bewust(er) bezig met mijn budget, ik kan niet ontkennen dat ik gemakkelijker geld uitgeef dan mijn man.

Hij is zuinig en zal niet snel tot een aankoop overgaan, terwijl ik daar veel minder over twijfel en gewoon mijn pinpas trek. Ondanks dat ik het afgelopen jaar financieel wijzer en bewuster ben geworden, zo zuinig als mijn man ben ik (nog) niet.

Geen gezamenlijke rekening

Uit hetzelfde Nibud-onderzoek blijkt trouwens dat 79% van de stellen een gezamenlijke rekening heeft. Ook daarin zijn mijn partner en ik in de minderheid. Wij hebben namelijk géén gezamenlijke rekening. Nooit gehad.

Hûh, hoor ik sommige lezers denken. Maar jullie hebben toch een koophuis, een auto, verzekeringen en een gezamenlijke huishouding? Uiteraard. Maar we hebben geen gezamenlijke rekening. We behoren tot de 20% van de stellen die alleen een eigen privérekening hebben.

Zo wordt de hypotheek van mijn rekening afgeschreven. Ik koop en betaal voor het hele gezin onze garderobes en doe de aankopen op het gebied van interieur en woninginrichting. De levensverzekering, inboedel- en opstalverzekering worden van mijn rekening afgeschreven. Daarentegen betaalt mijn man de boodschappen. Ook wordt de autoverzekering, het gas, water en licht en het internetabonnement bij hem afgeschreven en betaalt hij als we tanken.

We hebben onze gezamenlijke kosten verdeeld over onze twee privérekeningen en zo is het wat ons betreft eerlijk. Als ik toevallig tank of een boodschap doe, pak ik daarom zijn pasje. We hebben namelijk wél beiden een pasje van elkaars rekening. We zijn – nadat we 6 jaar geleden in gemeenschap van goederen zijn getrouwd – mederekeninghouder van elkaars rekening geworden en kunnen ook inloggen op elkaars account. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Ik kijk nooit in de online bankieren app op zijn rekening en hij koekeloert evenmin bij mij. Ik vertrouw hem en heb geen reden om dat te controleren. Ja, maar hij is zuinig, dus je hoeft hem niet te controleren, hoor ik je denken. Andersom voelt mijn man die behoefte net zo goed niet, ondanks dat ik gemakkelijker geld uitgeef.

Zolang de rekeningen worden betaald en we kunnen sparen, kan het ons vrij weinig schelen wat de ander doet met het geld dat overblijft. Je leest wel eens dat mensen liegen over een nieuwe aankoop of de kaartjes van kleding trekken om te doen alsof het al in de kast hing. Dat lijkt me persoonlijk niet leuk. Als ik iets nieuws heb, wil ik dat graag juist aan mijn partner showen :-). We veroordelen elkaar niet wat betreft bestedingen en overleggen (tot een bepaald bedrag) niét over onze individuele aankopen.

In dat opzicht behoren we dan weer wél tot het overgrote deel van de stellen (71%) dat tevreden is over de financiële verdeling en het niet anders zou willen.

Elkaar financieel beïnvloeden

Juist omdat we elkaars financiële tegenpolen zijn, beïnvloeden we elkaar op een positieve manier. Mijn man maakt me financieel bedachtzamer, waardoor ik beter over aankopen nadenk. Ik help hem daarentegen met het zichzelf gunnen wat aankopen betreft.

Ik verlies me soms in het focussen op wat ik niét heb, terwijl mijn man me dan haarfijn kan uitleggen dat we in onze handjes mogen knijpen voor wat we al wél hebben bereikt. Zijn spaarzaamheid heeft een goede invloed op me en als hij soms eindeloos twijfelt over een goede aankoop, help ik hem met het voorrekenen van de voordelen of noodzaak van de aanschaf.

Financiële rust

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat mijn man meer financiële rust ervaart sinds ik mijn bewust op budget-blogs schrijf. Onze gedroomde buffer van 10.000 euro is bijna behaald en dat geeft hem ontzettend rust. Het geeft mij persoonlijk ook ontzettend veel rust om dit bedrag bijna bij elkaar gespaard te hebben.

We praten meer en vaker over geld en uitgaven dan een jaar geleden. Het Nibud raadt aan om minimaal maandelijks met elkaar te praten over de financiën en 68% van de stellen doet dit. Wij inmiddels ook. Ik bekijk nog iedere week de bonnetjes van de weekboodschappen om te checken of we ons aan het budget houden en nu onze buffer bijna compleet is, praten we al over wat onze plannen hierna zijn.

Hoe zit dat bij jullie? Praten jullie vaak over geld met je partner? Zijn jullie financiële tegenpolen of juist erg hetzelfde? Herkennen jullie je in de cijfers uit het Nibud-onderzoek Geld en relatie? Ik ben benieuwd!

Lindsay

PS: Ben je benieuwd of jij en je partner samen een financiële match zijn? Doe dan samen de Nibud Geld en relatie-test! Mijn partner en ikzelf zijn, ondanks onze verschillen, toch voor 70% een financiële match. Ik ben benieuwd hoe jullie scoren :-).

Reacties (1)

  • Sabine op 17 juni 2019, 15:34

    ja leuk weer deze blog! Ik ben vet zuunig en mijn man is een Big Spender en daar hebben we wel eens discussies over gehad :) haha

    Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Juist omdat we elkaars financiële tegenpolen zijn, beïnvloeden we elkaar op een positieve manier. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog