Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

Weblog | 4 juli 2019

De titel verklapt het al: onze buffer is behaald! Met uitroepteken, want ik ben behoorlijk trots. Stiekem vind ik het heel tof dat dit precies mijn 10e Bewust op budget-blog is, want dat vind ik een mooie mijlpaal om ook daadwerkelijk die buffer bij elkaar gespaard te hebben.

Tien maanden geleden schreef ik in mijn allereerste Nibud-blog dat wij als gedroomd bufferbedrag 10.000 euro voor ogen hadden. Dat is bij deze behaald. Eigenlijk kan ik het nog steeds niet geloven, zelfs als ik het bedrag op mijn mobiel bankieren app zie.

Bewust keuzes maken

We zijn uit de vicieuze cirkel van maand naar maand leven gekomen en kunnen nog steeds van het leven genieten. Maar dan bewuster. Eigenlijk precies zoals de titel van mijn blogs aangeeft. Achteraf gezien is dat dus een hele toepasselijke titel. Zuinig vind ik zo’n negatief woord. Een beetje ouderwets ook. Bewust keuzes maken, dat is voor mij de crux.

Goedkoper genieten

We bijten niet op een houtje. Brood kopen we bij de bakker en lekkere kaas bij de kaasboer. Maar de rest van de boodschappen doen we voor het grootste deel bij een budgetsupermarkt. We mikken, conform Nibud-richtlijnen, nog steeds op ons wekelijkse boodschappen-budget van 84 euro (voor drie personen) en komen daar zelden boven. Ook is het aantal keren dat we eten hebben besteld op één hand te tellen. Dat was vroeger wel anders.

We genieten desalniettemin ook nog steeds van leuke dingen doen. Onlangs zijn we met de hele familie op stap geweest naar een pretpark. De kaartjes scoorden we goedkoper dankzij een spaaractie. ’s Ochtends voor vertrek kochten we bij Lidl vers afgebakken broodjes en deze smeerden we voor we op pad gingen. In het pretpark trakteerden we iedereen op een ijsje.

Ik herinner me nog goed dat we vorig jaar geen enkele moeite namen om vooruit te denken en daardoor zowel koffie met iets lekkers, een lunch, een ijsje en een cadeautje in het pretpark kochten. Hadden we nu een minder leuke dag, omdat we zelf broodjes en koffie meenamen? Zeker niet. Ik genoot misschien nog wel meer, omdat ik in mijn hoofd een rekensommetje maakte wat we bespaarden, in vergelijking met het jaar ervoor.

Ook gunde ik mezelf vorige maand een paar nieuwe schoenen. Een beetje pijn in mijn portemonnee deed dat wel. Maar ze zijn prachtig en ik geniet telkens weer als ik ze draag. Veel meer dan van het onbewuste winkelen dat ik eerder deed.

Duurzaam en bewust besparen

Daarnaast heb ik voor mijn gezin mooie aankopen gedaan in een tweedehandswinkel. Mijn dochter heeft een groeispurt gehad en in de zomergarderobe van mijn man vielen steeds meer gaten. Behalve besparen, merk ik dat ik het ook (steeds) belangrijker vind om duurzamer om te gaan met aankopen. Dus snuffelde ik in de kringloopwinkel naar uitbreidingen voor in de kledingkast. Het verbaasde me hoe goed de kwaliteit van de kleding was. Sommige kleding was als nieuw! Waarschijnlijk afkomstig van ex-shopaholics zoals ikzelf ;-). Ergens gaf het een kick om door de rekken te struinen, als een soort schat zoeken.

Het is dat ik geen nieuwe kleding nodig heb (schrijf ik dit écht?), maar als dit in de toekomst het geval is, schaam ik me zeker niet om een kijkje te nemen in de kringloopwinkel.

Extreem?

In mijn omgeving word ik nu soms bestempeld als extreem. Zelf ervaar ik dat absoluut niet zo. Ik beschrijf mezelf liever als bewust. En daar ben ik trots op. Ik (be)spaar graag geld om zo minder stress te hebben rondom geldzaken. Bewust op budget gaan maakt mij niet alleen financieel beter, maar op een bepaalde manier zit ik ook lekkerder in mijn vel. Onze buffer geeft me rust. Maar belangrijker nog: ik ben zélf de baas over mijn portemonnee en heb grip op mijn geld. En dat is voor mij onbetaalbaar.

Al het goede komt in drieën

Natuurlijk gaat het (financiële) leven niet altijd over rozen en krijg je soms een tegenvaller voor je kiezen. Zo begaf de fiets van mijn man het, lijkt het buitenkozijn van ons koophuis houtrot te hebben en startte onze auto gisteren niet meer. Ik wacht nu op een telefoontje van de garage. Moeten we direct onze buffer weer aanbreken? Wordt volgende maand vervolgd…

Heb jij een financiële buffer? Geeft dat je ook zo’n rust?

Lindsay

Reacties (8)

 • ria op 08 augustus 2019, 07:29

  Gefeliciteerd met je behaalde resultaat. Het is iets meer plannen en meer bewuster stilstaan bij wanneer je geld uitgeeft en een snufje creativiteit en je heb je doel. Ik hoop voor je dat je instaat bent om dit vast te houden en nog meer te sparen, wellicht voor grotere doelen studie kind, eerder stoppen, droomreis noem maar op.

  Beantwoorden
 • Helena op 24 juli 2019, 14:31

  Wat een toffe blogs! Voor mij is het al een paar jaar een sport om 'meer te doen met minder' of in ieder geval bewust te zijn met mijn budget. Ik heb een klein inkomen en probeer daar alsnog minstens 10% van te sparen. Daarnaast heb ik offline verschillende kleine 'potjes' (een potje voor eventuele medische kosten van mijn katten, een potje voor mijn auto, een potje voor nieuwe tattoos) naast mijn verschillende spaarrekeningen. Onlangs kreeg ik een flinke aanslag van de belastingdienst en ik ben blij met het overzicht en spaargeld dat ik heb opgebouwd, ondanks mijn bescheiden budget, zodat ik in ieder geval grip heb op mijn geld :-) Een buffer geeft me veel meer rust!

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 24 juli 2019, 14:36

   Dank voor je reactie Helena, leuk om te lezen dat je de blogs tof vindt! Ik ervaar ook dat de buffer en overzicht me rust en grip geeft (en persoonlijk vind ik een potje voor nieuwe tattoos een erg goed spaardoel-idee! :-))

   Beantwoorden
 • Bouk op 06 juli 2019, 11:14

  Wow, wat goed! Gefeliciteerd met het behaalde doel. Dat was die van ons ook en heb er een foto van gemaakt toendertijd. Denk dat het een stuk rustiger slaapt mocht de auto wel gemaakt moeten worden tegen hogere kosten, die kun je nu makkelijk opvangen en je weet ook hoe je het bedrag weer aanvult! Bewust worden van....dat is mijn credo!! Niks niet zuinig...goed bezig!!

  Beantwoorden
 • Manita op 05 juli 2019, 08:34

  Ik geloof hierin. Bewust met geld omgaan zorgt er voor dat je meer geniet, bewuster koopt, duurzamer met je spullen omgaat, een buffer hebt en vooral dat je in je kracht staat (jij bepaald wat geld voor jou kan doen) en dat je je vrijer voelt!!!

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 05 juli 2019, 11:42

   Je slaat de spijker op zijn kop Manita! :-)

   Beantwoorden
 • Mr FOB op 04 juli 2019, 17:13

  Gefeliciteerd, mooie mijlpaal! Ik vind je niet extreem, maar goed bezig! Merk je nu ook dat dingen die eerst gewoon waren nu ineens bijzonder zijn geworden (b.v. een cappuccino op een terras of iets degelijks)? Waardoor je eigenlijk meer geniet terwijl je minder uitgeeft?

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 05 juli 2019, 11:42

   Dank! Ik geniet zeker meer, terwijl ik minder uitgeef. En laatst wilde ik in het zonnetje een fijn magazine lezen, om mezelf te verwennen. Dus ik kocht een magazine à € 4,99. Maar dat viel eigenlijk toch tegen, terwijl ik vroeger nota bene een abonnement op zulke magazines had! Ik pakte een boek uit de bieb erbij, en dat gaf veel meer plezier :-). PS: Leuk dat je reageert, ik lees je blog nu omdat we natuurlijk nog steeds een bedrag per maand (be)sparen en nadenken over indexfondsen. Dus ook bedankt voor de fijne en leuke artikelen hierover!

   Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Sommigen bestempelen mij als extreem. Ik beschrijf mezelf liever als bewust. En daar ben ik trots op. ”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog