Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

Weblog | 18 oktober 2019

“Nou, je bewust op budget-jaar zit erop. Wat is het eerste dat je nu gaat kopen?”, vroeg een vriendin. Een lange stilte volgde. Ik had werkelijk geen idee.

Later die avond spookte de vraag nog door mijn hoofd. Wat zou ik nu écht willen? Mijn man en ik bespraken wat een jaar bewust op budget ons had opgeleverd. Niet alleen financieel, maar ook op persoonlijk vlak.

Nu we zo lekker bezig zijn, vinden we het eigenlijk zonde om (weer) onbewust geld uit te geven, was onze gezamenlijke conclusie. Laten we het automatisch sparen maar gewoon volhouden. Maar wat doe je dan met dat geld?

Een hogere buffer vind ik onnodig. We hebben beiden een fijne baan, ons gezin is compleet en dus verwachten we de komende jaren geen grote, financiële veranderingen in ons leven.

Met de huidige lage spaarrente vinden we het niet interessant om geld dat we ‘over’ hebben, gewoon te laten staan. Onze buffer houden we intact voor onverwachte noodgevallen. De spaarpot voor de studie van mijn dochter wordt ook nog steeds maandelijks aangevuld. Maar wat te doen met het spaargeld dat ‘over’ blijft?

In eerdere blogs liet ik al doorschemeren dat we onze badkamer graag willen aanpakken. Ons huis is gebouwd in 1981 en heeft nog de originele badkamer uit die tijd. Dat is bijna 40 jaar later niet hip vintage of retro, maar hopeloos ouderwets, met van die bruine tegels. Maar is dat wel de juiste besteding van ons spaargeld? Of kunnen we beter investeren of onze hypotheek extra aflossen?

Ik vraag het aan mijn collega Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Marcel werkt al ruim 25 jaar bij het Nibud en houdt zich onder andere bezig met woonlasten, koopkracht en financiële planning op de lange termijn. Dé aangewezen persoon om mij bij dit vraagstuk te helpen.

Sparen, aflossen of beleggen?

Marcel wijst me op het geldplan Sparen, aflossen of beleggen. Omdat ik niet de enige ben die twijfelt over wat je met je spaargeld kunt doen, heeft het Nibud daar een handig stappenplan voor ontwikkeld. Het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen is een rekentool die je helpt bij het maken van deze keuze.

Tijdens het invullen van de vragen word ik gestimuleerd na te denken over verschillende factoren die invloed hebben op het besteden van ons spaargeld. Wil ik er snel weer over beschikken of kan ik het langere tijd missen? Durf ik risico’s te nemen of ben ik risicomijdend?

Aan het eind van de vragenlijst zie ik direct het advies. Het resultaat volgt als een logische conclusie, want het geldplan motiveert je om te bepalen wat jij waardevol vindt.

Als risicomijdende types valt beleggen voorlopig af. Sparen voor energiebesparende maatregelen vind ik ook (nog) niet belangrijk genoeg. Extra aflossen op onze hypotheek spreekt ons daarom het meest aan, gecombineerd met het renoveren van de badkamer.

Twee nieuwe spaarpotjes

Het bedrag dat we maandelijks sparen, verdelen we voortaan over twee potjes:

 1. Het extra aflossen van onze hypotheek
 2. De verbouwing van de badkamer

Onze woning is ons droomhuis en daarom willen we hier zeker nog 30 jaar blijven wonen. Als het kan langer. Extra aflossen op onze hypotheek voelt daarom als de meest logische keuze. Maar zelfs een droomhuis kan verbeteringen gebruiken ;-), dus sparen we ook voor de verbouwing van de badkamer.

Een passend plan voor je geld

Door het invullen van dit geldplan voel ik me zekerder over wat ik met geld kan doen, dat we voor ons gevoel ‘over’ hebben. Zoiets is natuurlijk heel persoonlijk. Maar dat is juist het mooie van zo’n stappenplan. De één zal extra gaan sparen, omdat de financiële buffer nog niet is behaald. Een ander voelt zich na het stappenplan juist gesterkt om te gaan beleggen. En wij lossen extra af en sparen voor het verbeteren van onze woning.

Bewust op budget gaan is inmiddels geen avontuur of experiment meer, maar een levensstijl geworden. Van financiële analfabeet ben ik veel zekerder geworden over mijn geldzaken. Ik ben benieuwd waar mijn nieuwe levensstijl me verder naartoe brengt :-).

Heb jij ook een extra doel naast je buffer? Ik ben benieuwd naar wat jouw keuze zou zijn: sparen, aflossen of beleggen?

Lindsay

Reacties (3)

 • MarMar op 27 oktober 2019, 08:32

  Hoi Lindsay, Ik hoop dat je nog meer blogs gaat schrijven, want het was weer erg fijn om te lezen. Wat super dat jullie de uitgaven nu zo anders doen en daar goed bij voelen :). Leuk om het hele proces te mogen volgen. :)

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 28 oktober 2019, 10:53

   Hi MarMar (bekende naam, leuk:-), bedankt voor je berichtje. Ik blijf zeker nog blogs schrijven, want er is nog genoeg bij het Nibud waar ik over in het toetsenbord kan klimmen. Groetjes en fijne dag!

   Beantwoorden
 • Ans Vilders op 18 oktober 2019, 12:52

  Het is vandaag de eerste keer dat ik het Nibud op mijn Ipad tegenkom. Ik heb alle blogs van Linsey gelezen en gefoncludeers dat ik het al jarenlang goed gedaan heb. Ook ik heb een kasboekje, gewoon met pen invullen. Alle uitgaven noteren, dan weet je waar het geld gebleven is. Ik ben 83 jaar en dus al 18 jaar met pensioen. Alleen na het eerste jaar heb ik een bescheiden verhoging gekregen, daarna is het alleen de AOW die iets omhoog is gegaan. Het Pensioen is eenmaal iets verlaagd. Ik kan er gelukkig nog steeds zonder schulden van rondkomen. Dankzij mijn kasschriftje heb ik goed overzicht op alle uitgaven. Ik ga het Blog zeker verder volgen.

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Wat kan ik het best met mijn spaargeld doen? Sparen, aflossen of beleggen?”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
29 augustus 2019

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog