Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Blog 11 Bewust op budget: Zelfs op vakantie

Weblog | 29 augustus 2019

Zo langzamerhand druppelen op het Nibud-kantoor alle collega’s weer binnen na hun vakantie. Sommigen hebben de hele zomer doorgewerkt en geen vakantie opgenomen, sommigen hebben genoten van de Nederlandse zon en sommigen, waaronder ikzelf, zijn naar het buitenland op reis gegaan. En zelfs daar heb ik gespaard voor mijn buffer.

Ik ben met mijn gezin naar het Gardameer geweest en we hebben, afgezien van twee avonden noodweer, genoten van de Italiaanse zon, uitstapjes gemaakt naar mooie plaatsen als Verona en Sirmione en natuurlijk gesmuld van pizza, pasta en ijsjes.

Vorig jaar hebben we geen vakantie opgenomen en de hele zomer ieder weekend gewerkt aan de achtertuin van ons koophuis. Dat was hard nodig en na afloop waren we moe maar voldaan: in september 2018 hadden we als resultaat een prachtige tuin. Daarnaast startte ik met een nieuwe baan (jawel, bij het Nibud :-), dus een vakantie zat er in 2018 gewoon niet in.

Het afgelopen jaar besloot ik bewuster met mijn budget om te gaan, wat resulteert in alweer bijna een jaar Bewust op budget-blogs. Daarom konden we dit jaar wél op vakantie. Maar vlak voor de vakantie hadden we drie tegenvallers. Het begon met de fiets van mijn man, die na jaren trouwe dienst stuk ging.

Dan maar met de auto. Maar toen we de auto in juni startten, begon het naar benzine te ruiken en liep er een straaltje onder de wagen door. Wat bleek? Een gaatje in de brandstofslang. Hartstikke gevaarlijk, dus de auto werd nog diezelfde avond naar de garage weggesleept.

Een buffer geeft rust

Ik baalde als een stekker. Nét onze buffer behaald, gaat de fiets én auto kapot. We hebben toen prioriteiten gesteld. In de zomer redden we het wel met één fiets. Maar zonder auto kom je niet in Italië, dus de keuze was snel gemaakt. Toch moest ik even slikken toen de garage de reparatiekosten telefonisch mededeelde. Ruim 1.400 euro.

Gelukkig hebben we een buffer, dacht ik. Ik zou hier vroeger écht van in de rats gezeten hebben. Een kapotte auto, een fiets die stuk is, en ik vertelde in de vorige blog ook dat onze kozijnen dit jaar geverfd moeten worden om het hout in goede conditie te houden. Dat kost klauwen met geld en ik merk hoeveel rust het geeft om deze kosten te kunnen opvangen. Dit zou me, zonder buffer, slapeloze nachten bezorgen.

Toen ik vorig jaar in dienst trad bij het Nibud en overal het woord buffer las, kon ik me er (nog) geen voorstelling van maken hoeveel rust dat zou geven. Ik heb nu persoonlijk ervaren waarom het Nibud adviseert om een buffer achter de hand te hebben. En ik ben blij dat wij vorig jaar besloten zelf te gaan sparen om een buffer op te bouwen.

Ondanks dat het nooit leuk is om te worden geconfronteerd met onverwachte, hoge kosten, is dat wel exact waar een buffer voor is bedoeld. Een buffer is een financiële reserve die je gebruikt om direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als ze zich voordoen, aldus het Nibud.

Dankzij die buffer kunnen we nu de reparatie aan onze auto betalen. En nu we weer terug van vakantie zijn, is het ook tijd om een fiets voor mijn man aan te schaffen. Eén fiets voor een heel gezin is toch wat onhandig met naar school brengen. Ook de schilder is in september ingepland om alle buitenkozijnen in de lak te zetten. Kosten? 2.000 euro.

Bewust op budget, zelfs op vakantie

Het bewuster omgaan met ons budget is inmiddels zo’n gewoonte geworden, dat we zelfs op vakantie op ons budget hebben gelet. We hebben bijna alle avonden zelf op de camping gekookt en geen onzinnige vakantieaankopen gedaan. De laatste keer dat ik in Italië was, wilde ik persé shoppen, want ik was gek op designertassen en -kleding, en die heb je in Italië genoeg.

Dit jaar heb ik niets gekocht. En dat kostte geen enkele moeite. Zelfs mijn man vroeg af en toe nog ter controle: wil je zeker weten niet bij een winkel kijken of heb je iets in gedachten? Ik moest er niet aan denken, ik voelde de behoefte to-taal niet! En raad eens? Dankzij het bewust letten op ons budget, zelfs op vakantie, is onze buffer alweer aangevuld tot aan het beoogde bedrag van 10.000 euro.

Nieuwe (spaar)doelen

Onze maandelijkse automatische (spaar)afschrijvingen laten we staan, omdat het betaal jezelf eerst-principe voor ons goed werkt. Dat betekent dat we nu nadenken over nieuwe (spaar)doelen. De buffer blijft voor noodgevallen. Maar nu de buffer is behaald, hebben we een nieuw (spaar)doel nodig voor ons spaarpotje.

Ineens is het renoveren van onze badkamer veel realistischer. Dacht ik vroeger dat we nooit een nieuwe badkamer zouden kunnen betalen, het afgelopen jaar heb ik mezelf verbaasd en realiseer ik me dat we volgend jaar onze badkamer kunnen laten doen. Of, zoals in een reactie op mijn laatste blog stond, te gaan index-beleggen. Of moeten we toch investeren in een gasloze woning en meer duurzame alternatieven om onze woning te verbeteren?

In de volgende Bewust op budget-blogs ga ik op onderzoek naar wat je allemaal kunt doen met je spaargeld. Wat zijn jouw spaardoelen? En waarom heb je hiervoor gekozen? Ik ben benieuwd!

Lindsay

Reacties (9)

 • Sanne op 25 november 2019, 11:49

  Fijn om te lezen, dat het je lukt om te sparen, te bufferen én je vakantiegeld in beginsel te reserveren voor de uitgaven tijdens je vakantie. Maar hoe zie je dat dan voor iemand met een PW-uitkering? Ook voor iemand op het sociaal minimum is op vakantie gaan van belang: tóch even ergens anders verblijven is een belangrijke pauze- / oplaadmoment ook als je een uitkering hebt en je "fulltime" solliciteert zonder dat je aangenomen wordt (mede vanwege de vooroordelen over uitkeringsgerechtigden en de angst, die een werkgever kan hebben, om iemand, die zo uit een uitkeringssituatie komt, aan te nemen. Deze uitkering (normbedrag alleenstaande) is de laatste jaren niet echt gestegen, terwijl de uitgaven dus wel (hard) stijgen. Het vakantiegeld, dat in mei of juni wordt uitgekeerd, is sowieso lager dan als je salaris ontvangt: 5% van de uitkering ipv 8% van het loon. Uit eigen ervaring weet ik dat (1) het NIBUD altijd het vakantiegeld al meeneemt in de berekeningen van de 'inkomensplaatjes'; (2) na ca. 3 jaar je geen 'manoevreerruimte' meer hebt om te reserveren: financieel gezien is er geen mogelijkheid meer om te reserveren, ook al maak je budgetoverzichten. Dus (3) iemand, die van het sociaal minimum leeft, kan alleen op vakantie als hij/zij bijv. op kosten van een derde (organisatie / e.d) ergens kan verblijven of van vrienden/familie bijv. de caravan kan lenen om op een goedkope camping te verblijven.

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 25 november 2019, 12:26

   Hi Sanne, mijn blog is een persoonlijk blog en daarom kan ik niet zeggen hoe dat lukt voor iemand met een PW-uitkering, want die ervaring heb ik zelf niet. Wél kan ik goed meepraten over langere tijd niet op vakantie kunnen gaan, want in het gezin waar ik ben opgegroeid, hadden we die ruimte niet. Pas na mijn middelbare schooltijd kon ik als 17-jarige, door zelf te sparen van een bijbaantje, op vakantie. Toch heb ik een fijne jeugd gehad. In de vakanties speelde ik lekker buiten, ging naar plassen waar je gratis kon zwemmen of nam deel aan activiteiten in het buurthuis. Dus hoewel ik het mijn ouders en mijzelf graag had gegund, hebben wij die oplaadmomenten/pauzes nooit gekend als gezin. Jij schrijft dat op vakantie gaan van belang is, en ik snap je redenatie, maar als ik voor mezelf spreek, heb ik ook fijne vakanties ervaren zonder weg te gaan. En daarom waardeer ik, nu ik volwassen ben, het misschien wel des te meer dat ik de ruimte wel heb :-).

   Beantwoorden
 • Anna op 02 september 2019, 16:16

  Het siert jullie dat jullie zo goed kunnen sparen maar kun je dan toch niet beter thuis blijven, dan kun je ook nog besparen op de brandstofkosten en eventuele tolplus de camping enz. tijdens vakantie. Maar petje af hoor!

  Beantwoorden
 • Loeky op 30 augustus 2019, 10:00

  Beste Lindsay, Leuk om je blog te lezen over omgaan met vakantiegeld en buffer. Ook fijn dat je het zo kunt doen. Deze wijze van vakantie vieren hebben wij altijd al gedaan. Alleen iets minder ver weg. Altijd zelf broodjes meenemen en geen terrasjes. Wel af en toe een ijsje. Ik begrijp dat jij in de vakantie ‘leeft’ van je vakantiegeld. Maar dit artikel bereikt ook veel mensen die de hele vakantie hieruit bekostigen moeten. Dus ook de camping en brandstofkosten. Wij doen het zo in ieder geval en daardoor kan het normale maandsalaris die maand weer wat ‘bijkomen’ omdat we er dan drie weken geen boodschappen van doen.

  Beantwoorden
 • Gerard op 29 augustus 2019, 14:11

  Leuk blog. Tips, die ik in mijn leven meekreeg: Je moet altijd sparen, al is het maar €0,10 per maand. Ook al is de rente 0,0%. Het moet een principe zijn. Let op de kleintjes. De grote uitgaven (her)ken je wel. Leerde deze 2 tips van mijn moeder, die het leerde van haar moeder, die 100 jaar geleden 4 kinderen moest grootbrengen, met een vader die zijn geld naar de kroeg bracht. Maak een schatting wat je per maand kan overhouden. Deel dit bedrag door 4 en laat dat bedrag elke week door je bank automatisch overschrijven naar je spaarrekening. Geef je in een maand een keer te veel uit, dan komt er tóch nog iets op je spaarrekening. Geldprioriteiten stellen: 1) rentedragende schulden aflossen 2) buffer opbouwen. Ik ben 68 en heb zeer goede en zeer slechte financiële tijden gekend. Bovenstaand tips bleken altijd het volgen waard.

  Beantwoorden
 • Bea Poortvliet op 29 augustus 2019, 13:22

  Heel fijn om te lezen

  Beantwoorden
 • Hedy op 29 augustus 2019, 13:05

  Beste Lindsay, In de vakantie de budget pot aangevuld? Hoe doe je dat in vredesnaam, 2000 de schilder, 1400 de auto ėn een herenfiets, minimaal 4000 aanvullen in de budgetpot in 1 maand. Zou fijn zijn als je dat aan de lezers uit kunt leggen....of zie ik iets over het hoofd? Vriendelijke groet, Hedy

  Beantwoorden
  • Lindsay de Sain op 29 augustus 2019, 14:25

   Hi Hedy! Uiteraard wil ik dat delen :-). Ons vakantiegeld (dat wat we in mei ontvingen), hadden we gereserveerd als 'leefgeld' voor de vakantie, op een aparte spaarrekening om op te vakantie te 'mogen' uitgeven. Puntje bij paaltje hebben we daar dus veel minder van gebruikt dan verwacht. Dit bedrag hadden we gereserveerd voor uitgaven op vakantie, maar zoals ik in mijn blog schrijf, hebben we best zuinig aan gedaan. Zo hebben we op vakantie o.a. goedkoop boodschappen gedaan bij de Lidl, in plaats van makkelijk bij de duurdere supermarkt op de camping. We hebben op de heen- én terugreis zelf broodjes gesmeerd voor in de auto en drinken meegenomen voor onderweg en niets gekocht bij onze tussenstops waar we om de twee à drie uur even stopten om te plassen en de benen te strekken. Dat scheelde ontzettend, want ik zag dat gezinnen zo 50 euro kwijt waren voor een simpele lunch en drankjes bij een tankstation-restaurant. Ook hebben we, tegen verwachting in, in Italië zelden op een terrasje gegeten of gedronken. We ontbeten en lunchten bij de caravan en zijn in de vakantie maar drie keer uit eten geweest. 's Avonds op de tuinstoelen op de camping met een spelletje of boek, in plaats van in een restaurant of barretje. Al dat gereserveerde geld, is na de vakantie direct doorgesluisd naar de buffer. Daarnaast heb ik na de vakantie ook oude boeken, onze buggy, wat meubilair en andere spullen verkocht via Marktplaats, want ik wilde zo snel mogelijk onze buffer weer aanvullen. Dat hielp mee voor de herenfiets :-). Ook hebben we de broekriem toch een tandje strakker gezet, met de drie grote kostenposten, en daardoor meer van ons salaris gespaard dan voorgaande maanden, bovenop het vaste bedrag dat we sparen. De vorige blog is van 4 juli en vandaag is het 29 augustus, dus twee maanden extra sparen. We hebben het sparen dus niet losgelaten of beter gezegd: het sparen is niet opgehouden na de buffer. Juist niet moet ik misschien zelfs zeggen, want hoewel we van tevoren tegen elkaar gezegd hebben: het is vakantie, we willen wel genieten, denk ik toch dat we - bewust of onbewust - zuiniger hebben aangedaan dan verwacht en daardoor geld beschikbaar hadden om direct weer de buffer aan te vullen. En tóch hebben we een hele fijne vakantie gevierd en genoten zonder veel geld uit te geven :-).

   Beantwoorden
 • Lisa op 29 augustus 2019, 12:42

  ik heb de laatste 20 jaar een 3 rekeningen stelsel gebruikt: hypotheek, vaste lasten en de rest die ik "pret pakket" heb gedoopt. in de laatste zitten ook de boodschappen etc. Achter elke rekening zit een spaarrekening waar zo veel mogelijk automatisch naar toe gaat. Door alle veranderingen bij pensionering zat ik 2 jaar in een mix van oude en nieuwe regelingen waardoor ik geen zicht had op inkomen, belasting, naheffing etc. heel vervelend maar door de buffers heb ik "'gewoon" kunnen leven op zijn tijd leuke dingen kunnen doen, en dat is onbetaalbaar

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.

Geschreven door

Lindsay de Sain Vallen

Lindsay de Sain Vallen

Online redacteur

medewerker

Het bewuster omgaan met ons budget is inmiddels zo'n gewoonte geworden, dat we zelfs op vakantie op ons budget hebben gelet.”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Anderen actueel

Blogserie: Bewust op budget

De online redacteur van het Nibud gaat bewust op budget en deelt haar ervaringen in maandelijkse blogs.

lees meer › Artikel
17 december 2019

Blog 14: Van bewust op budget naar financieel fit

lees meer › Blog
21 november 2019

Blog 13 Bewust op budget: Levensstijlinflatie

lees meer › Blog
09 oktober 2019

Blog 12 Bewust op budget: Wat nu?

lees meer › Blog
04 juli 2019

Blog 10 Bewust op budget: Buffer behaald!

lees meer › Blog
17 juni 2019

Blog 9 Bewust op budget: Financiële tegenpolen

lees meer › Blog
16 mei 2019

Blog 8 Bewust op budget: Mijn geld-identiteit

lees meer › Blog
11 april 2019

Blog 7 Bewust op budget: Betaal jezelf eerst

lees meer › Blog
05 maart 2019

Blog 6 Bewust op budget: Rekenen, plannen en vragen

lees meer › Blog
06 februari 2019

Blog 5 Bewust op budget: Vrekkig met de verwarming

lees meer › Blog
08 januari 2019

Blog 4 Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

lees meer › Blog
11 december 2018

Blog 3 Bewust op budget: Waarom winkel ik (zoveel)?

lees meer › Blog